Wat u over Windows 11, de nieuwste Windows-versie, weten moet

Ooit leek het erop dat Windows 10 de laatste versie van Windows zou zijn. Uiteraard zouden er wel geregeld updates worden uitgebracht om het besturingssysteem te verbeteren en eventuele problemen op te lossen. Maar fundamenteel zou er niets meer aan Windows veranderen.

Maar na 6 jaar Windows 10 lijkt Microsoft toch enigszins van gedachten te zijn veranderd. Wat tot gevolg heeft dat er dit najaar een update van Windows komt die zo groot is dat het zijn eigen naam verdient, in plaats van slechts een nieuw versienummer. Vandaar dat de nieuwe versie van Windows, Windows 11 genoemd gaat worden.

Windows 11 zal echter wel gewoon als update voor Windows 10 worden aangeboden via Windows Update.

Dat betekent dat u Windows 11 niet zult hoeven kopen. Wel kan het zo zijn dat u Windows 11 niet automatisch via Windows Update krijgt aangeboden. Dit zal het geval zijn wanneer uw pc niet aan de systeemeisen voor Windows 11 voldoet.

Het uiterlijk, ofwel de interface, van Windows verandert

Windows 11 zal zich voornamelijk van Windows 10 gaan onderscheiden door het nieuwe uiterlijk dat Windows 11 krijgt, in technische termen de interface genoemd. Zoals u op de afbeelding onder de titel van dit artikel kunt zien krijgt de taakbalk in Windows een andere plek. En wel onderin uw scherm, in het midden. Dus ook de pictogrammen die in de taakbalk kunnen staan worden onderin, in het midden van uw beeldscherm weergegeven.

Menu Start

Menu Start is tevens veranderd. U zult niet langer direct de lijst van geïnstalleerde apps links in menu Start zien staan en rechts daarvan de tegels.

In plaats daarvan zal een venster boven de taakbalk in het midden van uw scherm openen waarin u een overzicht te zien krijgt van apps en onderdelen die vastgemaakt zijn aan menu Start. Tevens vindt u in dit venster onderdelen en bestanden terug die u recent hebt gebruikt en waarvan Windows veronderstelt dat u ze weer wilt gebruiken dan wel bewerken.

Tevens is het startvenster voorzien van een knop All apps. Hiermee krijgt een de lijst van apps te zien zoals u die reeds kent.

Het systeemvak

Aan het systeemvak is ook het één en het ander veranderd. Want als u nu op de klok klikt, dan zal u de kalender voorgeschoteld krijgen en tevens eventuele meldingen.

Wanneer u echter in Windows 10 het berichtencentrum opent middels de knop rechts naast de klok, dan kreeg u naast meldingen tevens een aantal knoppen te zien waarmee u snel bepaalde instellingen kon aanpassen, bijvoorbeeld aan de wifi-verbinding en andere netwerkverbindingen. Quick settings wordt deze groep knoppen in vaktermen genoemd.

In Windows 11 is van de pictogrammen, onder andere van netwerk en geluid, links naast de klok één knop gemaakt waarin zich nu de Quick settings bevinden.

Instellingen

Ook het onderdeel Instellingen is zichtbaar aangepast. Waarbij de aanpassingen vooral bedoeld zijn om het onderdeel Instellingen overzichtelijker en makkelijker in het gebruik te maken.

Zo zullen bij ieder onderdeel van Instellingen de belangrijkste opties als eerste worden getoond. Bovendien zal altijd zo duidelijk mogelijk worden getoond waar in Instellingen u zich precies bevindt.

Uiteraard zijn er nog veel meer veranderingen aan de interface van Windows te melden. Genoemd zijn alleen de meest in het oog springende veranderingen waarmee u direct te maken krijgt zodra u Windows 11 in gebruik gaat nemen.

Welke pc is geschikt en voldoet aan de systeemeisen voor Windows 11?

Waar Windows 10 ook op oudere pc’s nog prima draaien wilde is dat bij Windows 11 niet echt het geval. Grofweg kan vooralsnog gesteld worden dat wanneer uw pc voor 2016 geproduceerd is, Windows 11 wel eens niet zou kunnen gaan werken op uw pc.

Dit betekent overigens niet dat Windows 11 op een pc van voor 2016 helemaal niet zal werken. Wel is het zo dat dan een goede werking niet gegarandeerd kan worden. Iets wat onder andere zou kunnen betekenen dat u Windows 11 niet automatisch aangeboden krijgt via Windows Update.

Voorts vraagt Windows 11 om minimaal 4GB aan intern geheugen en 64GB aan opslagruimte.

Dat betekent dat Windows 11 best stevige systeemeisen heeft vergeleken met Windows 10. En dat niet iedere pc geschikt is voor Windows 11.

Dit heeft met name te maken met dat voor Windows 11 de nodige voorwaarden qua beveiliging verlangt wordt. Om die reden moet elke pc waar u Windows 11 op wilt gebruiken voorzien zijn van een onderdeel dat TPM ( Trusted Platform Module) wordt genoemd. Een TPM is een kleine chip in uw pc die als het ware controleert of u het werkelijk bent die de pc aanzet en in gebruik neemt en niet bijvoorbeeld een programma dat zich onrechtmatig toegang heeft verschaft tot uw pc.

Tevens wordt van uw systeem verlangt dat deze geschikt is UEFI Secure Boot.

Kan ik terug naar Windows 10 als Windows 11 niet bevalt?

Binnen 10 dagen is terugkeren naar Windows 10 mogelijk met behoud van bestanden. Na die 10 dagen moet Windows opnieuw worden geïnstalleerd als u terug wilt keren naar Windows 10.

Als u een al wat oudere pc hebt, dan hebt u zoals gezegd eigenlijk geen andere keus dan Windows 10 te blijven gebruiken. En dat kan nog even. Want de ondersteuning van Windows 10 loopt vooralsnog in 2025 pas af.

Toch is het niet verstandig om langer bij Windows 10 te blijven hangen dan strikt noodzakelijk. Want de gevaren die afkomstig zijn van het internet nemen alleen maar toe. Een goed voorbeeld daarvan is ransomware ,waar steeds meer mensen en ook bedrijven slachtoffer van worden.

Dat maakt het raadzaam om een nieuwe laptop kopen, of een nieuwe pc, niet langer uit te stellen dan strikt noodzakelijk.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
7000+ mensen gingen u al voor