Personal Computer Care: je wordt er computervaardig van

Hoe u aan spam mail komt en hoe u ongewenste mails zoveel mogelijk tegenhoudt

Iedereen die e-mailt krijgt ermee te maken: spam mail. Onder spam mail valt eigenlijk iedere e-mail die u ongevraagd ontvangt en die inhoud bevat waar u niet op zit te wachten.

Hoeveel spam mail u ontvangt hangt met name af van hoe zuinig u bent op uw e-mailadres en van hoe actief u bent op het internet.

Wat is spam mail?

Onder spam mail valt in principe iedere e-mail die u ongevraagd krijgt van iedereen die u niet zelf uw e-mailadres gegeven hebt. Want als u graag e-mail van iemand wilt ontvangen, dan hebt u die persoon of dat bedrijf zelf ooit uw e-mailadres gegeven.

Spam mail wordt maar om één reden verstuurd en die is dat er geld mee verdiend wordt. Spam mail wordt namelijk vaak naar honderdduizenden of zelfs miljoenen e-mailadressen tegelijk verstuurd.

En omdat het verzenden van zelfs zulke grote hoeveelheden e-mail nauwelijks iets kost, is verzenden ervan al rendabel wanneer slechts een klein percentage van de mensen die de spam mail ontvangen doet wat er in de e-mail staat.

Waarom krijg ik spam mails?

En dus zult u zolang u e-mail gebruikt spam blijven ontvangen. Hoeveel spam u precies ontvangt hangt onder meer af van:

  • Hoe intensief u internet gebruikt.
  • Wat u op internet zoal doet.
  • Hoe u met uw e-mailadres omgaat.

Zoals gezegd zijn grote hoeveelheden e-mailadressen noodzakelijk om het versturen van spam mail rendabel te maken. Dat betekent dat mensen die hun geld verdienen met spam van alles proberen om snel aan grote hoeveelheden e-mailadressen te komen, onder andere door:

  • Het inzetten van spam bots die het internet doorzoeken en alle e-mailadressen verzamelen die ze tegenkomen.
  • U proberen te verleiden uw e-mailadres te geven, ook aan zogenaamde partners. Waarbij partners partijen zijn waar de verzamelde e-mailadressen aan verkocht worden.
  • Websites hacken waarvan bekend is dat ze veel e-mailadressen krijgen van bezoekers, zoals bijvoorbeeld grote webwinkels en grote maatschappijen en organisaties.
  • Proberen bedrijven te verleiden om e-mailadressen te verkopen.

Zolang er mogelijkheden blijven bestaan om grote hoeveelheden e-mailadressen te bemachtig zal spam mail in uw mailbox opduiken.

Het ontvangen van spam mail volledig stoppen is dan ook zo goed als onmogelijk. Wel kunt u verschillende dingen doen die eraan bijdragen dat u zo min mogelijk spam krijgt.

Spam mail blokkeren

Vrijwel elk e-mailprogramma beschikt over een knop waarmee u mail die als spam mail beschouwd kan worden kunt blokkeren. Met de knop waarmee u ongewenste e-mail blokkeert wordt een markering toegevoegd aan die e-mail. Hierdoor weet het e-mailprogramma dat het een e-mail van dezelfde afzender niet langer in uw postvak moet plaatsen maar in plaats daarvan in de map met ongewenste mails.

Een e-mailprogramma leert zogezegd van welke mails u markeert als ongewenst.

Feilloos zal een e-mailprogramma echter nooit worden in het markeren van spam. En dus kan het gebeuren dat e-mail die u juist wel had willen ontvangen onbedoeld in de map met ongewenste mails terecht komt.

Waarom u de map met ongewenste mails moet controleren

Het is dan ook raadzaam om geregeld de map met ongewenste mails even te doorlopen om te bekijken of er toevallig geen e-mail in terechtgekomen is die u had willen ontvangen.

Doorgaans heeft een e-mailprogramma tevens een knop waarmee u kunt aangeven dat een bepaalde mail geen spam is. Zodra u een e-mail die in de map met ongewenste mails staat selecteert en op de knop klikt, dan zal niet alleen de markering ongewenste e-mail verwijderd worden, maar zal de betreffende e-mail tevens automatisch in de Inbox ofwel het postvak geplaatst worden.

Bovendien zal het spamfilter van uw e-mailprogramma ook hier weer van leren en een e-mail van de onterecht als spam aangemerkte afzender een volgende keer niet weer als spam markeren.

Spam mail stoppen

U zult eraan moeten wennen dat wanneer uw e-mailadres eenmaal in handen is gevallen van bedrijven die spam versturen, het onmogelijk is om spam mail helemaal te stoppen.

Reageer niet

Wellicht is het u ooit opgevallen dat u in ongewenste mails soms de mogelijkheid werd geboden om het ontvangen van dergelijke mail te stoppen. Waarvoor u dan meestal op een link moet klikken.

Dit lijkt op de methode die u geboden wordt om uw abonnement op een nieuwsbrief op te zeggen. Alleen zal in een spam mail veelal gevraagd worden om nogmaals uw e-mailadres op te geven.

Echter, door dat te doen bevestigt u dat uw e-mailadres niet alleen bestaat maar ook actief is. Waarmee uw e-mailadres alleen nog maar waardevoller is geworden voor verstuurders van spam mail.

Dit is dan ook zeker niet de manier om spam mail te stoppen. Ongewenste mails bestrijdt u het best door ze ongeopend te verwijderen en als u een e-mail toch geopend hebt in ieder geval niet op links te klikken.

Want door op een link te klikken laat u de verzender van de ongewenste e-mail namelijk wederom weten dat u e-mailadres niet alleen bestaat, maar tevens dat het gebruikt wordt. Waardoor u alleen maar meer spam mail zult ontvangen.

Laad geen inhoud van buitenaf

Hetzelfde geldt wanneer u in uw e-mailprogramma toestemming geeft om inhoud van buitenaf te laden. Onder inhoud van buitenaf vallen onder andere afbeeldingen die onderdeel zijn van een e-mail. Afbeeldingen in een e-mail worden veelal echter pas geladen wanneer u daar expliciet toestemming voor geeft. Deze toestemming zou u alleen moeten geven wanneer u weet van wie de e-mail afkomstig is en de afzender vertrouwt.

Gebruik verschillende e-mailadressen

Een goede methode om het ontvangen van ongewenste e-mail tot een minimum te beperken is door verschillende e-mailadressen te gebruiken. Bijvoorbeeld één e-mailadres dat u alleen geeft aan mensen, instanties en bedrijven die u kent en vertrouwt en één e-mailadres die u gebruikt voor overige dingen die u doet op internet en waar uw e-mailadres gevraagd wordt.

Het slimst is om een dergelijk e-mailadres aan te maken bij een online e-mail service zoals Gmail of Outlook.com. Een nieuw e-mailadres aanmaken gaat daar makkelijk en bovendien beschikken online e-mailservices doorgaans over een uitstekend spamfilter.

Spam mail zult u altijd blijven ontvangen. Maar u hebt kunnen zien dat u verschillende maatregelen kunt nemen om het ontvangen van ongewenste e-mail in ieder geval tot een minimum te beperken.

Gerelateerde artikelen