Wat is spam en hoe is spam te verwijderen

Hoog in de irritatie top 10 van de computergebruiker staat het ontvangen van spam. Wat is spam? Spam is e-mail die in grote aantallen wordt verstuurd, maar waar niemand om gevraagd heeft. Lastig, maar tenminste zichtbaar.

Dankt spam zijn naam aan ingeblikte ham?

Over waarom ongewenste e-mail spam genoemd wordt doen verschillende verhalen de ronde. Spam is Engels voor ingeblikte ham. Daarvan wordt gezegd dat het weinig voedingswaarde heeft en bovendien niet smaakt. Met andere woorden, net zo inhoudsloos en smakeloos als de meeste ongewenste e-mail.

De tweede verklaring is leuker. Monthy Python heeft ooit een sketch gemaakt over spam met als ondertoon; het wordt mechanisch gemaakt en we duwen u het door de strot of u wilt of niet. Het gaat over een echtpaar die wat willen bestellen in een restaurant. In elk gerecht zit spam verwerkt. Conversatie hierover wordt onmogelijk gemaakt door een groep vikingen. Bij elke poging tot conversatie wordt steeds luidruchtiger een liedje met de naam: "Spam, Spam, Spam" ten gehore gebracht.

Hoe komt u aan ongewenste e-mail

Het ontvangen van ongewenste e-mail begint zodra u e-mailadres bekend wordt bij anderen dan bekenden van u. De grootste kans op het ontvangen van ongewenste mail loopt u als u uw e-mailadres gebruikt in nieuwsgroepen en wanneer u uw e-mailadres opneemt in uw website. Tevens is het opletten geblazen bij het invullen van formulieren op sommige websites. Vaak staat ergens op een onopvallende plek een tekst met een aangevinkt keuzeblokje dat u akkoord gaat met het ontvangen van reclame mail.

Ook kunt u opgezadeld worden met spam als uw internetprovider bestookt wordt door een zogenaamde woordenboekspammer. Dit is een programma dat alle mogelijke lettercombinaties uitprobeert die een woord of naam kunnen vormen.

Een derde mogelijkheid waardoor u veel spam ontvangt kan komen door spyware op uw computer. Om uw computer te controleren op spyware kunt u anti-spyware software downloaden en installeren. De computer wordt na het starten van de software gescand en de aangetroffen spyware wordt verwijderd. Na enige dagen zult u merken dat spam e-mail snel in aantal af zal nemen.

Spam verwijderen

Wanneer u ongewenste e-mail ontvangt zult u veelvuldig gebruik maken van de Delete-knop om de spam te verwijderen. Daar is weinig anders tegen te doen. Wanneer u echter de nu volgende tips in acht neemt, zal dat ervoor zorgen dat u de Delete-knop minder vaak nodig zult hebben.

  • Geef uw e-mail adres alleen aan familie, vrienden, bekenden en vertrouwde instanties.
  • Lees geen e-mail van onbekende afzenders, maar verwijder deze ongeopend.
  • Maak gebruik van zogenaamde weggooi e-mailadressen zoals hotmail voor alle mailverkeer met personen of instanties die u niet kent. Ook kunt u gebruik maken van e-mail aliassen. Dit zijn mailadressen die de mail doorverwijzen naar uw echte e-mailadres zonder dat deze zichtbaar is. Sommige internetproviders geven u de beschikking over meerdere aliassen, maar u kunt ook een hele leuke uitzoeken bij "Spreek je moerstaal".
  • Beantwoord geen ongewenste mail . Als het bericht al een geldige afzender heeft, weet de spammer dat uw e-mailadres bestaat wat meestal resulteert in nog meer ongewenste mail.
  • Klik geen links aan in een spambericht. Ook via links kan de spammer herleiden dat uw e-mailadres bestaat. De gevolgen kent u inmiddels. Dit geldt overigens ook voor de link Remove waarmee u zogenaamd van een mailinglist zou worden verwijderd.
  • Zet het voorbeeldvenster uit in uw e-mailprogramma. Sommige mails zijn voorzien van plaatjes die ergens van internet worden gehaald zodra uw mail getoond wordt in het voorbeeldvenster.
  • Gebruik een e-mailfilter. Een goed programma om spam uit uw berichten te filteren is de gratis versie van het programma mailwasher. Met de gratis versie kunt u de mail van één e-mailaccount filteren.

Lang verhaal kort, wanneer u bekeken omgaat met uw e-mail adres zult weinig last hebben van spam.

Meer leren over uw thuiscomputer?

Meld u gratis aan en ontvang wekelijks handige tips over de pc en andere thuiscomputers, software, internet en thuisnetwerk.


Artikelen die u mogelijk ook interesseren