Thuis op je Windows-laptop en desktop-pc

9 gratis hulpjes om uw pc optimaal te beveiligen

Banner vector created by katemangostar - www.freepik.com

Dat criminaliteit ook op het internet welig tiert, zal voor u geen geheim zijn. Maar besteedt u desondanks wel voldoende aandacht aan het beveiligen van uw pc? En weet u heel zeker dat u niet stiekem reeds het slachtoffer bent geworden van internetcriminelen?

Want wist u bijvoorbeeld dat het traag worden van pc en internet, heel vaak veroorzaakt wordt door virussen, malware, en ander kwaadaardig gespuis.

Deze 9 handige gratis hulpjes gaan u dan ook niet alleen helpen uw pc optimaal te beveiligen, maar helpen u tevens de strijd aan te gaan met eventuele virussen en spyware.

1) Een virusscanner installeren?

Als uw pc verbonden is met internet, dan kunt u niet zonder virusscanner op uw pc. Want zonder virusscanner kan er een virus op staan, binnen 12 minuten nadat uw pc verbonden is met internet.

Iedere dag komen er nieuwe virussen bij. Bovendien worden virussen en andere malware steeds vernuftiger in elkaar gestoken. Waardoor virusscanners het steeds lastiger krijgen om ze direct te herkennen. Zeker wanneer het virus nog nieuw is en dus onbekend.

Het is dan ook raadzaam om niet alleen uw virusscanner up-to-date te houden, maar er tevens voor te zorgen dat uw antivirussoftware bij de tijd is.

Een goede virusscanner kan zelfs gratis zijn. De gratis virusscanner van AVG bijvoorbeeld is al lange tijd populair onder computergebruikers. En houdt virussen heel redelijk buiten de deur.

Een virusscanner installeren is overigens alleen nodig wanneer u GEEN Windows 10 hebt. Windows 10 is namelijk standaard al voorzien van een virusscanner die in huiselijke omstandigheden uw pc afdoende beschermt.

2) Installeer een malware scanner

Technisch gesproken is een virus malware. Maar dat betekent helaas niet, dat een virusscanner automatisch alle voorkomende malware herkent en kan verwijderen.

Daarom is het raadzaam om naast antivirus tevens een malware scanner op uw pc geïnstalleerd te hebben, zoals bijvoorbeeld Malwarebytes. En daarmee wekelijks uw pc te scannen.

Met name wanneer meerdere gezinsleden de pc gebruiken, en u niet precies weet welke websites er allemaal bezocht worden, en wat er allemaal gedownload wordt.

3) Zorg voor een actieve firewall

De firewall is de portier van uw pc. Deze software controleert alles wat van buiten de pc, dus ook vanaf internet, toegang probeert te krijgen tot de pc. Maar ook wat vanaf de pc, contact probeert te maken met buiten. En alles wat niet door de firewall wordt vertrouwd, zal worden tegengehouden.

Een firewall zorgt dus voor een extra bescherming tegen alles waarvan u niet wilt dat het toegang krijgt tot uw pc. Windows heeft standaard een firewall. Maar het is goed om af en toe even te controleren of deze nog wel aan staat. Omdat er virussen bestaan die een firewall uit kunnen schakelen.

De firewall controleren doet u via Instellingen, Bijwerken en beveiliging en vervolgens het kiezen van de optie Windows-beveiliging in de linkerkolom. U krijgt dan een overzicht gepresenteerd van alle beveiligingsgebieden in Windows, waaronder de firewall. Als uw actie vereist is dan zal Windows u dat zichtbaar melden.

4) Houd Windows up-to-date

Geregeld komen er nieuwe updates uit voor Windows. Welke u worden aangeboden via het in Windows ingebouwde Windows Update. Standaard update Windows zich automatisch. En in Windows 10 kan het zelfs niet anders dan automatisch gaan. Maar gebruikt u nog Windows 7 of Windows 8, dan is het raadzaam om Windows Update op automatisch te zetten, wanneer u dat ooit hebt veranderd.

Simpelweg omdat een up-to-date Windows beter bestand is tegen aanvallen van virussen en ander kwaadaardig gespuis.

5) Gebruik een account van het type Standaardgebruiker

Vaak zonder het te weten gebruiken we de computer via een gebruikersaccount van het type Administrator. Met een Administrator account hebt u als gebruiker het recht te doen op de computer wat u maar wilt. Hierdoor kunt u ook dingen doen die onbedoeld schade toebrengen aan Windows, of virussen en andere malware toelaten tot uw systeem.

Iets wat u niet zal kunnen gebeuren wanneer u voor uw normale werkzaamheden op de pc een gebruikersaccount gebruikt van het type Standaardgebruiker. Omdat dit type account veel minder rechten heeft dan het Administrator account. Maar wel voldoende om normaal op uw pc te kunnen werken.

Het is dan ook raadzaam om voor uw normale werkzaamheden op de pc, een Standaard gebruikersaccount te gebruiken. Een gebruikersaccount maakt u aan via Configuratiescherm.

6) Gebruik een webbrowser die zichzelf bij de tijd houdt

Degenen die Internet Explorer nog gebruiken in een oudere versie van Windows, lopen het risico om via die inmiddels verouderde webbrowser onbedoeld allerlei kwaadaardige rommel binnen te halen op de pc.

Omdat we een webbrowser gebruiken om op internet te surfen, vormt een verouderde versie van dit programma al snel een grote toegangspoort tot onze pc voor malware. Tenzij we gebruikmaken van een webbrowser die zichzelf constant up-to-date houdt, zoals bijvoorbeeld Google Chrome.

7) Gebruik sterke wachtwoorden

Als computergebruiker moeten we er niet alleen voor zorgen dat we virussen en andere malware buiten te deur houden, maar moeten we er tevens voor zorgen dat persoonlijke gegevens veilig zijn. Maar uiteraard ook bankgegevens en bestanden die niet voor andermans ogen bestemd zijn.

En dus hebben we sterke wachtwoorden nodig. Temeer omdat we met z'n allen steeds meer online en op het internet doen. Wat tevens maakt dat we steeds meer wachtwoorden nodig hebben.

Veel verschillende wachtwoorden moeten onthouden is lastig. Dus maken veel mensen gebruik van: of te makkelijke wachtwoorden, of dezelfde wachtwoorden, of ze schrijven ze op.

Geen van allen is echter aan te raden, als u veilig op uw pc, online en op internet wilt kunnen werken.

Een veilige oplossing is: gebruik maken van een password manager. Zoals het gratis KeePass. Hierbij stopt u al uw wachtwoorden in een database. Een database die u vervolgens beveiligt met een wachtwoord. Op deze manier hoeft u dan ook nog maar één wachtwoord te onthouden.

8) Maak een back-up

Uw pc beveiligen tegen virussen en andere ongenode gasten is absoluut noodzakelijk. Maar minstens net zo noodzakelijk is: de veiligheid van uw persoonlijke bestanden en documenten. Waarbij u moet denken aan alles op uw pc wat onvervangbaar is. Zoals bijvoorbeeld de foto's van uw trouwerij, of de geboorte van uw kind of kleinkind, of foto's van een prachtige reis die u niet snel nog eens zult kunnen maken.

De enige manier om de veiligheid van uw bestanden te waarborgen is: een back-up maken, ofwel een reservekopie.

Want een harde schijf kan er nog steeds plotseling de brui aan geven. Waardoor u van het ene op het andere moment al uw bestanden kwijt kunt zijn. Maar uw pc zou ook zomaar gestolen kunnen worden. En ook dan zult u uw persoonlijke bestanden kwijt zijn.

Een goede back-up maken hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Want Windows, vanaf Windows 7, heeft standaard een programma aan boord waar u prima back-ups mee kunt maken. Alles wat u verder nodig heeft voor het maken van een back-up is een externe harde schijf of een flinke USB-stick.

9) Leer phishing e-mails herkennen

Doordat de beveiliging van de pc en Windows steeds beter wordt, is het voor internetcriminelen steeds lastiger aan het worden om malware te maken die veel computers weet binnen te dringen.

En dus worden er andere methoden verzonnen om mensen geld en gegevens afhandig te maken. Een van die methodes is phishing. Onder phishing valt onder andere: u via e-mail proberen over te halen om uw bankgegevens prijs te geven, of om een betaling te verrichten, of u tot iets anders over te halen wat nadelige gevolgen voor u heeft.

Echter, om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van phishing, hoeft u slechts 5 dingen te onthouden:

  1. Banken en ook andere instanties zullen nooit via e-mail bankgegevens of andere gevoelige informatie vragen, en zullen nooit vragen u iets op te sturen. Zoals bijvoorbeeld uw bankpas.
  2. Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat het ook. En zeker op internet.
  3. Open geen bijlagen bij e-mails van personen die u niet kent, of waar u niet om gevraagd hebt.
  4. Bij twijfel, doe niets en verwijder de e-mail. En als u echt graag weten wilt wat de bedoeling is van de e-mail, bel de afzender voordat u er iets mee doet.
  5. Microsoft en ook andere bedrijven zullen u nooit bellen om u te vertellen dat er iets mis is met de beveiliging van uw pc.

Een goed beveiligde pc is een snelle pc, waarop u al uw bestanden, maar ook belangrijke gegevens veilig kunt opslaan. En waarop u tevens veilig kunt internetbankieren, online kunt winkelen en kunt communiceren met andere mensen.

Maar de zwakste schakel in de beveiliging van de pc en van onze gegevens zijn wij helaas nog altijd zelf. Dus blijf tijdens het werken met de pc dan ook altijd vooral uw gezond verstand gebruiken. En als u iets niet zeker weet, doe dan bij voorkeur niets. En zoek eerst naar informatie, vraag om advies of zoek hulp. Dit is nog altijd de beste manier om mogelijke ellende en problemen te voorkomen.

Gerelateerde artikelen