Thuis op je Windows-laptop en desktop-pc

Hoe bescherm je je laptop tegen virussen en andere malware?

Je laptop beschermen tegen virussen

In theorie kan elke laptop die met internet is verbonden geïnfecteerd worden met virussen en andere malware. Hoe snel virussen een laptop zullen besmetten is echter sterk afhankelijk van hoe verantwoordelijk de gebruiker met de laptop omgaat.

Want virussen en andere malware komen alleen op de computer terecht door een actie van de gebruiker. De beste bescherming tegen virussen op je laptop ben je dus eigenlijk zelf.

Hoe kan ik mijn laptop zo goed mogelijk beveiligen?

Het goed beveiligen van je laptop begint met e-mails die afkomstig zijn van onbekende afzenders nauwkeurig en met een gezond portie wantrouwen te bekijken. En bij twijfel zeker niet te doen wat er gevraagd wordt. Bijvoorbeeld klikken op een link.

Tevens moet je jezelf ervan weerhouden iets de downloaden en te installeren wat bijna te mooi is om waar te zijn en wat je bovendien gratis wordt aangeboden.

Want de gebruikelijke manier waarop malware zoals een virus op je computer terechtkomt is door ergens op te klikken, waardoor iets geactiveerd wordt, of door iets te installeren.

Wees voorzichtig met e-mail

Klikken op een link in e-mail van een onbekende afzender is daarom onverstandig. Maar zelfs al is de afzender bekend, vraag je dan altijd af of jij die afzender jouw e-mailadres ooit zelf hebt gegeven. Is dat niet het geval, klik dan ook nooit op een link in zo’n e-mail.

Een voorbeeld. Stel, je hebt een bankrekening bij de ING. Maar je krijgt een e-mail van ABN-AMRO. In die e-mail wordt je verteld dat je echt op de link in de e-mail moet klikken om iets nu direct te regelen. Op zo’n moment zou je je af moeten vragen of dat wel klopt. Want als jij geen bankrekening hebt bij ABN-AMRO, dan heb je ze ook nooit jouw e-mailadres gegeven.

Daarmee kan het dus nooit een e-mail zijn die echt afkomstig is van ABN-AMRO. Omdat gerespecteerde bedrijven, en instanties zoals banken, je nooit een e-mail zullen sturen zonder dat jij ze zelf eerst je e-mailadres hebt gegeven.

Namen van bekende instellingen en bedrijven worden echter veelvuldig door internetcriminelen misbruikt. Want bekende namen wekken vertrouwen, waardoor je als ontvanger veelal net iets minder goed oplet en bijvoorbeeld toch op die link in die e-mail klikt. Met alle gevolgen van dien.

Download niets van een onbekende bron

Op vergelijkbare wijze worden ook de namen van gerenommeerde apps bezoedeld. En wel door misbruik te maken van de bekendheid en je te verleiden iets te downloaden wat op een bekende app lijkt, maar het niet is.

Iedere maker van een app heeft een website waar de app ter download wordt aangeboden. Download een app altijd alleen van die website of vanuit de Microsoft Store.

Wees voorzichtig met gratis software

Software, ofwel apps, die een virus bevatten worden altijd gratis aangeboden. Doorgaans is het software die functionaliteiten bevatten die mensen graag willen hebben, maar die je doorgaans alleen tegenkomt in software waar je voor betalen moet. Bovendien worden er vaak dingen beloofd die te mooi zijn om waar te zijn. Zeker voor gratis software.

Met software die aan deze beschrijving voldoet moet je uiterst voorzichtig zijn. Omdat de kans bovengemiddeld is dat dergelijke software een virus bevat.

Bezoek geen dubieuze websites

Behalve e-mails kunnen ook websites links bevatten waarmee malware wordt geactiveerd zodra je erop klikt. Dergelijke criminele praktijken vind je overigens alleen op het type website waar veel mensen stiekem dol op zijn. Zoals bijvoorbeeld porno.

Hoe jouw Windows-laptop tegen virussen beschermd wordt

Als je alert bent en verantwoordelijk omgaat met je laptop dan zou je zonder virusscanner kunnen. We zijn echter allemaal wel eens minder alert, we maken allemaal wel eens een fout en doen allemaal wel eens iets wat minder verantwoordelijk is.

Om deze reden blijft een goede virusscanner op je laptop noodzakelijk. Als je Windows 10 of Windows 11 op je laptop hebt, dan hoef je echter niet perse een virusscanner te installeren. Want in zowel Windows 10 als Windows 11 zit de beveiligingssoftware Windows Defender geïntegreerd.

Beveiligingssoftware die op de achtergrond uitstekend zijn werk doet en waar je zelden wat van merkt. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom veel gebruikers van zowel Windows 10 als Windows 11 niet weten dat in Windows een virusscanner zit.

Is Windows Defender goed genoeg?

Mensen die wel weten dat Windows over een virusscanner beschikt, vragen zich soms af of een virusscanner die standaard in Windows zit wel goed genoeg is.

Het antwoord is: ja, Windows Defender is goed genoeg.

Want Windows Defender is zonder meer in staat om alle bekende en ook onbekende virussen te herkennen. Een ijzersterk punt is daarbij dat bij het onverhoopt ontdekken en verwijderen van een virus de gebruiker niet om input wordt gevraagd.

Dit is vooral fijn voor mensen die vinden dat ze niet heel veel verstand van computers hebben en van computervirussen al helemaal niet.

Door deze manier van werken wordt namelijk voorkomen dat een gebruiker in paniek raakt en dan juist de verkeerde dingen doen en de verkeerde beslissingen nemen.

Betekent dit dat antivirussoftware ofwel beveiligingssoftware kopen hiermee overbodig is geworden?

Niet altijd. Als jij bijvoorbeeld niet altijd weet wie jouw laptop gebruikt en wat er precies mee gedaan wordt of er staat gevoelige informatie op je laptop, dan zou het raadzaam kunnen zijn om juist wel te kiezen voor beveiligingssoftware van één van de alom bekende makers. Zoals bijvoorbeeld Norton.

De bekende makers bieden namelijk niet alleen betrouwbare beveiligingssoftware, maar tevens uitstekende hulp wanneer er onverhoopt iets misgaat. Extra software bijvoorbeeld die speciaal gemaakt is om een op dat moment ingewikkeld en veel voorkomend virus mee te kunnen verwijderen.

Hoe weet je of je laptop een virus heeft?

Virussen en alle andere malware die probeert je laptop binnen te dringen zal altijd proberen zolang mogelijk onopgemerkt te blijven. Want hoe langer het virus onopgemerkt blijft hoe meer rottigheid het kan uithalen.

Er zijn virussen die zo vernuftig in elkaar zitten dat ze in staat zijn om ongemerkt je laptop te besmetten met nog veel meer malware. Malware die op hun beurt weer andere rottigheid kunnen uithalen met je laptop of via je laptop.

Je zult een virus op je laptop dan ook vaak pas opmerken wanneer er veel activiteit is op je computer. Waardoor bijvoorbeeld je laptop ineens een stuk trager is dan anders en de internetverbinding hapert.

Maar hoe weet je nu zeker of je een virus op je laptop hebt?

Dat kun je om te beginnen onderzoeken door je laptop op virussen te scannen.

Dit doe je door:

  1. Via menu Start naar Instellingen te gaan.
  2. Vervolgens klik je op Bijwerken en beveiliging. ( Privacy en beveiliging in Windows 11)
  3. Klik in Bijwerken en beveiliging ( Privacy en beveiliging in Windows 11) op het onderdeel Windows-beveiliging.
  4. Klik in Windows-beveiliging op de optie Virus -en bedreigingsbeveiliging .

Dit opent de Windows Defender virusscanner. Via de knop Snelle scan kun je een snelle scan op virussen laten uitvoeren. Met de optie Snelle scan worden de plekken gescand waar virussen ze zich meestal bevinden op een laptop.

Je laptop uitgebreider op virussen scannen kan via de optie Scanopties .

Voordat je je laptop op virussen gaat scannen moet je er overigens wel op letten de virusscanner is voorzien van de laatste virus -en bedreigingsbeveiligingsupdates

Hoe verwijder je een virus?

De meeste virusscanners, ofwel antivirussoftware of beveiligingssoftware, zijn doorgaans in staat om een gevonden virus zelf te verwijderen. Dit betekent dat jij als gebruiker doorgaans helemaal niets hoeft te doen, behalve geduldig afwachten, als er onverhoopt een virus is gevonden.

Heel soms kan het echter gebeuren dat een virusscanner een virus wel kan vinden, maar niet of niet volledig kan verwijderen.

Je zult dan hulp in moeten schakelen van andere antivirus tools. Een handige manier om de juiste tool te vinden op internet is vaak: de naam van het virus als zoekopdracht invoeren in Google met als toevoeging: removal tool.

Vaak zul je in de zoekresultaten dan bij een van de bekende makers van virusscanners een programma vinden dat speciaal ontwikkeld is om dat virus van je computer te verwijderen.

Maar ook het gratis te downloaden Norton Power Eraser zal veel virussen kunnen verwijderen.

Je laptop is standaard beschermd met Windows Defender als je Windows 10 of Windows 11 op je computer hebt.

Maar als je niet precies weet wie je laptop gebruikt en waarvoor je laptop wordt gebruikt, dan kan het een slimme zet zijn om antivirussoftware te installeren van een gerenommeerde antivirusmaker, zoals bijvoorbeeld Norton. Met name omdat je dan mag rekenen op hulp wanneer je te maken krijgt met een virus dat zich lastig van je laptop laat verwijderen.

Gerelateerde artikelen