Personal Computer Care |Helpt jou bijzonder computervaardig worden

Hoe maak je een screenshot in Windows 10?

Iets duidelijk maken gaat vaak het best aan de hand van een afbeelding. Het is daarom fijn dat u ook een afbeelding kan maken van iets wat op het beeldscherm van uw pc staat. Een screenshot maken wordt dat genoemd. In het Nederlands noemen we het ook wel een schermafbeelding maken.

Maar hoe maak je nou zo’n screenshot het handigst in Windows 10?

Een screenshot maken: de snelste methode

In Windows 10 kunnen we op verschillende manieren een screenshot maken. Een screenshot maken gaat het snelst via de PrintScreen-knop op het toetsenbord. Dit gaat als volgt:

 1. U zet hetgeen waar u een screenshot van wilt maken in beeld.
 2. U drukt op de knop PrtSc (PrintScreen) op het toetsenbord.
 3. U gaat naar het programma, bijvoorbeeld Word of een e-mail, waarin u het screenshot wilt opnemen en drukt de toetscombinatie Ctrl+V. Ofwel u geeft de opdracht plakken.

Hiermee plakt u een screenshot dat u gemaakt hebt direct in een document, een e-mail of wat dan ook.

Deze methode van een screenshot maken is snel en makkelijk, maar heeft ook enkele nadelen. De nadelen zijn:

 • U kunt alleen een screenshot maken van het hele beeldscherm of van het actieve venster. (hiervoor gebruikt u de toetscombinatie Alt+PrtSc )
 • U kunt het screenshot niet zomaar bewerken of opslaan.

Het bewerken of opslaan van een screenshot kan wel, maar daar hebt u dan wel een app voor nodig waarmee u afbeeldingen kunt maken en bewerken, bijvoorbeeld de app Paint.

Een screenshot maken met Knippen en aantekenen in Windows 10

Meer controle over het maken van een screenshot in Windows hebt u wanneer u het screenshot maakt met de app Knippen en aantekenen in Windows 10. De app Knippen en aantekenen is de vervanger van de app Knipprogramma waar eerdere versies van Windows 10 mee waren uitgerust.

Met Knippen en aantekenen kunt u op verschillende manieren een screenshot maken, dat in Windows ook wel een knipsel maken wordt genoemd. De manieren zijn:

 • Een rechthoekig knipsel maken – Hierbij sleept u met de muis een rechthoekig kader om hetgeen waarvan u een knipsel wilt maken.
 • Een vrije-vorm knipsel maken – Hierbij tekent u handmatig met de muis het kader om hetgeen waarvan u een knipsel wilt maken
 • Vensterknipsel – Met deze optie maakt u een knipsel van het actieve venster. Deze optie is te vergelijken met het maken van een screenshot door middel van de toetscombinatie Alt+PrtSc
 • Volledig scherm knipsel – Met deze optie maakt u een knipsel dat vergelijkbaar is met het indrukken van de kop PrintScreen op het toetsenbord.

Als u de app Knippen en aantekenen wilt gebruiken, dan hoeft u niet perse eerst de app te openen voordat u ermee aan het werk kunt. In plaats van eerst de app te openen kunt u namelijk de toetscombinatie Windows-toets + Shift + S gebruiken om direct te beginnen met het maken van een knipsel.

Een screenshot maken met de toetscombinatie Windows-toets + Shift + S gaat als volgt:

 1. Druk de toetscombinatie Windows-toets + Shift + S. Er zal nu direct een grijze waas over het beeld op uw beeldscherm komen te liggen. Tevens zal bovenin het scherm in het midden een rij knoppen verschijnen waarmee u kunt aangeven welk knipsel u precies wilt maken. Tevens zal de muisaanwijzer van het welbekende schuin naar boven wijzende pijltje in een wit kruis veranderen.
 2. Als voorbeeld maken we een rechthoekig knipsel. Plaats de muisaanwijzer op het punt waar u het maken van een knipsel wilt starten. Houd nu de linkermuisknop ingedrukt en verplaats de muisaanwijzer met ingedrukte linkermuisknop naar het punt waar het knipsel moet eindigen. Laat vervolgens de linkermuisknop los. Na het loslaten van de linkermuisknop zal de app Knippen en aantekenen gestart worden en zal het zojuist gemaakte knipsel geladen worden.

U kunt er ook voor kiezen om eerst de app Knippen en aantekenen te openen alvorens een screenshot te maken. Dit gaat als volgt:

 1. Klik op de knop Zoeken in de taakbalk en typ als zoekopdracht: knippen. Klik de app Knippen en aantekenen in de zoekresultaten zodra deze wordt weergegeven.
 2. De app zal nu worden gestart. Links bovenin het venster vindt u een blauwe knop met de opdruk Nieuw. Via deze knop kunt u het maken van een knipsel starten. Naast de knop Nieuw, vindt u een knop met daarop een naar beneden wijzende pijl. Via deze knop kunt u het maken van een knipsel met 3 of 10 seconden uitstellen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer u eerst een handeling moet uitvoeren alvorens u hetgeen in beeld krijgt waarvan een knipsel wilt maken.
 3. Zodra u op de knop Nieuw druk krijgt u hetzelfde te zien als wanneer u de toetscombinatie Windows-toets + Shift + S gedrukt zou hebben. En ook nu weer kunt u kiezen welk type knipsel u wilt maken alvorens het eigenlijke knipsel te maken.
 4. Onmiddelijk nadat u het maken van het knipsel hebt afgerond zal het resultaat worden weergegeven in Knippen en aantekenen.

Een screenshot bewerken

De app Knippen en aantekenen biedt u een aantal mogelijkheden om een screenshot te bewerken. Zo vindt u bovenin het venster onder andere de knoppen Balpen, Pen en Markeerstift. Hiermee kunt u een aantekening maken op het gemaakte screenshot. Of u kunt wat markeren, omcirkelen of onderstrepen.

En wanneer u toch niet helemaal tevreden bent over een bewerking dan kunt u die bewerking verwijderen met het gummetje. U kunt overigens ook altijd gebruik maken van de toetscombinatie Ctrl + Z om gedane bewerkingen ongedaan te maken.

Een bewerking maken gaat als volgt:

 1. Selecteer het gereedschap waarmee u de bewerking wilt uitvoeren door op de betreffende knop van het gereedschap te klikken, bijvoorbeeld de pen. (Met welk gereedschap u te maken hebt laat de app u zien zodra u de knop ervan aanwijst)
 2. Zodra u op een gereedschap klikt zal er een vlak geopend worden waarin u een de kleur kunt kiezen die u wilt gaan gebruiken voor uw bewerking. Tevens kunt u in dit vlak aangeven hoe dik de lijn moet worden die u gaat tekenen.
 3. Plaats de muisaanwijzer op de plek waar u de bewerking wilt starten. Druk vervolgens de linkermuisknop in en houd deze ingedrukt terwijl u de muis in de richting beweegt die u wilt. De linkermuisknop loslaten beëindigd de bewerking.

Tevens is het mogelijk om een screenshot bij te snijden. Dit gaat als volgt:

 1. Klik op de knop Afbeelding bijsnijden.
 2. Er zal nu een rechthoekig kader over de screenshot komen te liggen met op elke hoek een witte stip. Plaats de muisaanwijzer op één van de witte stippen. Druk vervolgens de linkermuisknop in en houd deze ingedrukt terwijl u de witte stippen verplaatst en daarmee het kader verandert.
 3. Zodra u tevreden bent over de uitsnede kunt u op de knop Toepassen rechts bovenin het venster klikken. Hiermee wordt het bijsnijden definitief gemaakt.

Een screenshot opslaan, kopiëren en delen

Een screenshot maakt u niet voor niets. U wilt een screenshot opnemen in een document, of naar iemand sturen of wellicht gewoon op uw pc opslaan. Knippen en aantekenen biedt u al deze mogelijkheden. Aan de rechterkant van het venster vindt u achtereenvolgens de knoppen:

 • Opslaan – Hiermee kunt u het screenshot op uw pc opslaan.
 • Kopiëren – Hiermee kunt u een kopie maken van het gemaakte screenshot en deze direct als afbeelding opnemen in een Word-document of e-mail.
 • Delen – Via deze knop kunt u het screenshot onder andere delen via e-mail.
 • Meer informatie – Via deze knop kunt u onder andere het screenshot afdrukken.

Hiermee hebt u niet alleen antwoord op de vraag: ”Hoe maak je een screenshot?”, maar bent u tevens op de hoogte van vrijwel alle mogelijkheden die de app Knippen en aantekenen te bieden heeft. En kunt u screenshot ofwel knipsels maken die niets aan duidelijkheid overlaten en die u op alle mogelijke manieren kunt opnemen in een document of e-mail en naar anderen kunt sturen of kunt delen.

Gerelateerde artikelen