De computer start niet meer op, wat nu?

De computer start niet meer op. Op het moment dat het u gebeurt, kan er makkelijk enige paniek uitbreken. Want het gebeurt meestal op een moment waarop u het niet kunt gebruiken.

En Tevens kan al snel de vraag rijzen:”Ben ik nu al mijn bestanden kwijt die op de computer staan?”. Nee, de bestanden die op de pc staan bent u niet kwijt. Tenzij de computer niet opstarten wil omdat de harde schijf er de brui aan gegeven heeft.

Wat gebeurt er wèl als u de pc aanzet?

Dat de computer niet starten wil kan inderdaad liggen aan een onderdeel dat kapot is gegaan. Maar ook Windows kan door verschillende oorzaken dusdanig beschadigd raken dat het besturingssysteem niet langer in staat is om de computer op te starten.

Ontdekken waarom de pc niet langer opstarten wil is veelal dan ook simpelweg een kwestie van mogelijkheden wegstrepen.

Goed opletten wat er wèl gebeurt als u de computer aanzet, zou u dan ook al een eind op weg kunnen helpen bij het achterhalen waarom de pc niet start.

Op het moment dat de pc aan is

Zodra u de pc aanzet, krijgen alle onderdelen in de pc stroom. Hierdoor gaan indicatielampjes branden en ventilatoren draaien. Er moet dan ook wat te zien zijn en/of te horen als u de pc aanzet.

Zo niet, dan zou de stroomtoevoer er wel eens de oorzaak van kunnen zijn dat de computer niet opstart. Wat betekent dat:

 1. De voeding van de pc kapot is.
 2. De stekker niet goed in het stopcontact zit.
 3. Het stroomsnoer niet goed aangesloten zit op de voeding.

Op het moment dat de pc begint met opstarten

Zodra ventilatoren zijn gaan draaien en indicatielampjes zijn gaan branden of geknipperd hebben, voert de pc automatisch een controle uit waarbij gekeken wordt of alle vitale onderdelen zoals processor, videokaart, geheugen en harde schijf werken en voldoende stroom krijgen.

Een al wat oudere pc geeft vervolgens één enkele korte piep ten teken dat alles in orde is en zal vervolgens het opstarten van de pc overdragen aan Windows.

Met meer dan één piep of een voortdurende piep geeft de pc aan dat er iets niet in orde is, waarna het opstarten van de pc wordt gestopt.

Een overzicht van alle piepjes die een pc kan geven, vindt u hier.

Op het moment dat het opstarten wordt overgedragen aan Windows

Op het moment dat het opstarten van de pc wordt overgedragen aan Windows zal het indicatielampje van de harde schijf als een bezetene gaan branden en knipperen. Als de pc over een dergelijk indicatielampje beschikt tenminste.

Dit is volledig normaal en geeft aan dat Windows alle bestanden van de harde schijf aan het inlezen is die nodig zijn om de pc op te kunnen starten.

Na enkele ogenblikken zal dan ook iets zoals in onderstaande afbeelding op het beeldscherm moeten verschijnen. Als dat niet gebeurt, dan zou het wel eens zo kunnen zijn dat uw computer nog prima opstart, maar dat het beeldscherm het simpelweg niet doet.

Op het moment dat Windows de pc niet volledig opstart

Het komt ook voor dat de pc iets wat lijkt op bovenstaande afbeelding keurig op het beeldscherm toont en er daarna niets meer lijkt te gebeuren. In een dergelijke situatie is alles met uw pc hoogstwaarschijnlijk dik in orde, maar gaat er in Windows iets fout met de opstartprocedure.

Als er in Windows iets fout gaat tijdens het opstarten dan komt dat meestal doordat een bestand dat nodig is bij het opstarten beschadigd is geraakt of omdat er een probleem is met bijvoorbeeld een stuurprogramma of een bepaald programmaonderdeel.

Windows opstarten in de Veilige modus kan ons in dit geval helpen bepalen in welke richting we precies verder moeten gaan zoeken.

Want wanneer Windows probleemloos opstart in de Veilige modus, dan mogen we gerust concluderen dat er met Windows zelf niets aan de hand is, maar dat het probleem veroorzaakt wordt door een ander programmabestand dat onderdeel uitmaakt van de opstartprocedure.

Windows 10 opstarten in Veilige modus

Om Windows 10 in de Veilige modus te kunnen starten is het nodig dat minimaal het aanmeldscherm getoond wordt. Uiterst rechts onderin het aanmeldscherm wordt in Windows 10 de knop Afsluiten weergegeven. Hiermee kunt u Windows 10 in de Veilige modus opstarten en wel als volgt:

 1. Klik in het aanmeldscherm op de knop Afsluiten.
 2. Houd de Shift-toets ingedrukt en klik vervolgens op de optie Opnieuw opstarten.
 3. Een blauw scherm wordt vervolgens weergegeven met als titel Kies een optie. Klik in dit scherm op de optie Problemen oplossen.
 4. Klik vervolgens in het scherm Problemen oplossen de optie geavanceerde opties.
 5. Klik in het scherm Geavanceerde opties op Opstartinstellingen.
 6. In het scherm Opstartinstellingen dat volgt krijgt u een lijst te zien van de mogelijkheden. Klik in dit scherm op de knop Opnieuw opstarten.
 7. Er wordt u nu de mogelijkheid geboden om een keuze te maken. Kies nummer 4, Opstarten in Veilige modus.

De computer zal nu in Veilige modus worden opgestart. Als Windows vervolgens zonder problemen start, dan weet u zogezegd dat met Windows zelf in de basis alles in orde is.

Windows 7 en ouder opstarten in veilige modus

Een computer met Windows 7 of ouder, waarbij tijdens het afsluiten iets niet juist is verlopen, zal bij het opnieuw opstarten in het opstartscherm een keuzemenu tonen waarin u kunt kiezen voor opstarten in Veilige modus. Mocht dit scherm niet getoond worden, dan kunt u dit scherm handmatig oproepen door vlak na het aanzetten van de computer de functietoets F8 in te drukken.

Wanneer het normaal opstarten van de computer niet lukt, maar de computer start wel in de Veilige modus, dan mag u concluderen dat er in basis met zowel de hardware als met Windows niets mis is.

Verder zoeken naar waarom de pc niet start

Echter, daarmee is het probleem dat de computer niet start nog niet opgelost.

De volgende stap is dan ook: bedenken wat u hebt gedaan voordat u de computer voor het laatst afsloot.

 1. Hebt u nieuwe software geïnstalleerd?
 2. Hebt u nieuwe hardware geïnstalleerd?
 3. Is uw pc zojuist automatisch geüpdate?
 4. Hebt u een melding getoond gekregen die u niet eerder hebt gezien?
 5. Hebt u iets veranderd aan de instellingen van de computer?
 6. Hebt u een nieuw stuurprogramma voor een hardware onderdeel geïnstalleerd?

Als u één of meerdere vragen met 'Ja' kunt beantwoorden, dan is de volgende stap: proberen doormiddel van Systeemherstel in de veilige modus, de computer in de staat terug te brengen van voor de laatste keer afsluiten.

Wanneer Systeemherstel het probleem op heeft kunnen lossen dan zal de computer na opnieuw te zijn opgestart weer als vanouds werken.

Windows 7 opstarten vanaf de installatie-dvd

Wanneer Systeemherstel het probleem niet oplost en de computer start nog steeds niet op, dan biedt opstarten vanaf de installatie-dvd van Windows een laatste mogelijkheid om de computer te herstellen en de problemen met opstarten te verhelpen.

Om opstarten vanaf dvd mogelijk te maken dient u via het BIOS van de computer - veelal de toets Del indrukken vlak na het opstarten van de computer - er wel eerst voor te zorgen dat de dvd-speler als eerste opstartapparaat wordt ingesteld, mocht dit nog niet het geval zijn.

Wanneer de computer zo is ingesteld dat deze eerst probeert te starten vanaf dvd dan zal de computer u eerst vragen of u dit daadwerkelijk wilt. Druk een willekeurige toets, bijvoorbeeld de spatiebalk, om de computer inderdaad vanaf dvd op te starten.

Windows 7 biedt via de installatieprocedure alsnog de mogelijkheid Windows te herstellen zodat uw computer weer normaal opstart.

De mogelijkheid bestaat echter dat ook het proberen te herstellen van Windows vanaf de installatie-dvd niet lukt. Maar zelfs dan is er nog steeds niets verloren. Want een pc zal altijd weer als vanouds opstarten wanneer we windows opnieuw installeren.

Uw Windows 10 pc herstellen

Windows 10 biedt u diverse herstelopties. Deze zijn te benaderen via het eerder besproken ingedrukt houden van de Shift-toets tijdens het klikken op de optie Opnieuw opstarten. Een optie die zich zogezegd onder de knop Afsluiten bevindt.

Maar ook wanneer u de pc opstart vanaf bijvoorbeeld een USB-stick met daarop de installatiebestanden van Windows 10 krijgt u de beschikking over een aantal herstelopties van Windows 10.

U kunt met de herstelopties van Windows 10 onder andere proberen om het systeem te herstellen met Systeemherstel of ervoor kiezen om de pc opnieuw in te stellen.

De pc opnieuw instellen houdt min of meer in dat Windows opnieuw op uw pc geïnstalleerd wordt. Hierbij kunt u ervoor kiezen om dit met behoud van uw persoonlijke bestanden te doen. Maar alles verwijderen en helemaal opnieuw beginnen met een frisse lege pc is ook mogelijk.

Een computer die niet meer opstart, krijgt u zogezegd altijd weer aan de gang door Windows opnieuw te installeren.

En wanneer er iets mankeert aan een hardwareonderdeel van uw pc dan is veelal het vervangen van het kapotte onderdeel voldoende om de computer weer als vanouds te laten starten.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
7000+ mensen gingen u al voor