Alles over internetten en internet instellen op een Windows 10 pc

We zijn eraan gewend dat internet altijd werkt zodra we de pc aanzetten en onze favoriete webbrowser openen. Een webbrowser zoals Microsoft Edge, Google Chrome of het aloude Internet Explorer.

Het is zonder meer erg prettig dat internet er altijd is zodra we het nodig hebben. Maar het kan er wel voor zorgen dat we na verloop van tijd vergeten zijn hoe het instellen van internet ook alweer moest.

Internet instellen op een pc met Windows 10

Wanneer u uw computer alleen thuis gebruikt, dan zult u internet eigenlijk nooit opnieuw in hoeven stellen. Hooguit zult u na een internetstoring de internetmodem en de pc opnieuw moeten starten om alles weer naar behoren te laten werken.

Eigenlijk zijn er maar 3 situaties waarin u internet opnieuw in zou moeten stellen. En wel wanneer u:

  1. Uw laptop met draadloze wifiverbinding meeneemt naar een locatie buitenshuis. Bijvoorbeeld mee op vakantie.
  2. Windows opnieuw geďnstalleerd hebt op uw pc.
  3. Een nieuwe pc in gebruik neemt.

Maar gelukkig zijn de stappen die u moet doorlopen om internet opnieuw in te stellen op uw pc of laptop in alle situaties hetzelfde.

En om het nog wat makkelijker te maken laat ik een procedure zien die u altijd en in elke situatie gebruiken kunt.

In Windows zijn er vaak meerdere mogelijkheden om hetzelfde te doen en te bereiken. Hierbij is geen enkele methode beter of slechter. Dat maakt het raadzaam om altijd te proberen om een methode te kiezen die u in zoveel mogelijk situaties gebruiken kunt.

De methode die we bijna altijd kunnen gebruiken voor het instellen van internet gaat als volgt:

  1. Klik op de knop Start om menu Start te openen en klik in het geopende menu Start op Instellingen.
  2. Klik in Instellingen op de optie Netwerk en internet.
  3. Klik in Netwerk en internet op de optie Status.

In het onderdeel Status kunt u direct zien of uw pc is verbonden met internet en op welke manier.

Onderstaande afbeelding laat zien dat de pc via wifi met internet is verbonden. Status laat dan een pictogram zien van een draadloze verbinding en geeft weer met welk draadloos netwerk de pc verbonden is.

Op deze manier kunt u tevens snel bekijken met welk draadloos netwerk uw pc of laptop precies verbonden is en of het wel het draadloze netwerk is waarmee u verbonden wilt zijn.

Maar ook wanneer u met internet verbonden bent via een UTP-kabel dan zal Status u vertellen dat u via Ethernet verbonden bent met uw (thuis)netwerk.

Verbinding maken met internet via een UTP-kabel is de eenvoudigste manier om een pc of laptop met internet te verbinden. Alles wat u namelijk hoeft te doen om via een netwerkkabel verbinding te maken met internet is het ene eind van de kabel aansluiten op de internetmodem die u van uw internetaanbieder hebt gekregen en het andere eind van de kabel steken in het vrije Ethernetaansluiting van uw laptop of pc.

Zodra u de netwerkkabel hebt aangesloten zult u direct verbinding met internet hebben.

Hierbij moet overigens wel worden opgemerkt dat nieuwe laptops lang niet altijd meer een Ethernetaansluiting hebben.

Als u een internetabonnement hebt bij bijvoorbeeld KPN of Ziggo dan beschikt u zonder dat u er wellicht erg in hebt over een heus thuisnetwerk. Een thuisnetwerk waarin u standaard uw internetverbinding deelt met alle apparaten in uw huis die verbinding kunnen maken met internet.

Vandaar ook dat Status kan spreken over verbinding hebben met uw netwerk en zal Status u vertellen dat u via Ethernet verbonden bent met uw netwerk.

Maar dat terzijde. Ook wanneer uw pc helemaal niet met internet verbonden is, zal dat in Status worden weergegeven.

Wanneer u draadloos verbinding wilt maken met internet, dan kunt u via de link Beschikbare netwerken weergeven een lijst met beschikbare draadloze netwerken laten weergeven waar verbinding mee gemaakt kan worden.

Door te klikken op een van de beschikbare netwerken kunt u er verbinding mee maken. In uw eigen huis kiest u uiteraard bij voorkeur uw eigen draadloze netwerk. Want met de modem/router die u van uw internetaanbieder hebt gekregen kunt u ook draadloos verbinding maken.

De gegevens die u nodig hebt om draadloos verbinding te maken met uw modem/router staan doorgaans op het apparaat.

Dit is inderdaad de standaard manier waarop u verbinding maakt met een draadloos netwerk.

Internetten op uw Windows 10 pc

Zodra uw pc verbinding heeft met internet kunt u zogezegd gaan internetten. Maar internetten kan niet zonder het programma dat een webbrowser wordt genoemd.

Internet Explorer is een voorbeeld van een webbrowser. Maar ook Google Chrome en Microsoft Edge zijn webbrowsers.

Menigeen ontgaat het dat deze programma’s webbrowsers heten. Dat komt vooral omdat de webbrowser Internet Explorer, en vanaf Windows 10 Microsoft Edge, altijd geďntegreerd is geweest in Windows. Hierdoor weet menig computergebruiker niet beter dan dat op de blauwe E op het bureaublad of op de taakbalk geklikt moet worden om kunnen internetten.

Dat is inderdaad voldoende om te weten zolang alles hetzelfde blijft.

Bij menig computergebruiker zal echter de twijfel hebben toegeslagen toen ze kennismaakten met Windows 10 en Internet Explorer niet langer prominent in Windows aanwezig was maar plaats had gemaakt voor Microsoft Edge.

Min of meer de enige overeenkomst die Microsoft Edge heeft met Internet Explorer is de gelijkenis van het pictogram waarmee u de webbrowser start. Want ook het pictogram van Microsoft Edge is een blauwe E.

Microsoft Edge is echter een volledig andere webbrowser dan Internet Explorer. Iets wat de verleiding groot kan maken om Internet Explorer te blijven gebruiken.

Internet Explorer is inderdaad nog steeds aanwezig in Windows 10, maar zit goed verstopt. Want Internet Explorer is alleen nog maar te bereiken door ‘Internet Explorer’ als zoekopdracht in te voeren in de zoekfunctie van Windows.

En dat is niet voor niets. Want Internet Explorer is inmiddels dusdanig verouderd dat gebruik van de webbrowser niet langer veilig is. Tevens is Internet Explorer steeds vaker niet in staat om websites naar behoren weer tegen. Dit komt met name omdat het veel nieuwe webtechnieken niet ondersteunt.

Raadzaam is dan ook om Internet Explorer niet langer te gebruiken, als u dat nog deed.

Zoals gezegd is ook Microsoft Edge onderdeel van Windows 10. Maar daarmee is het zeker niet de meest gebruikte webbrowser. De meest gebruikte webbrowser op dit moment is met afstand Google Chrome.

Als u dan ook op het punt staat om een andere webbrowser te gaan gebruiken, bijvoorbeeld omdat u een nieuwe pc hebt gekocht, dan is Google Chrome gaan gebruiken zeker het overwegen waard.

Niet zozeer omdat Google Chrome nu de allerbeste webbrowser is, maar meer omdat wat veel gebruikt wordt ook het best ondersteund wordt. Waardoor u minder vaak tegen problemen aan zult lopen en altijd het veilig internetten kunt.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
5500+ mensen gingen u al voor