Personal Computer Care: je wordt er computervaardig van

Alles over internetten en internet instellen op een Windows 10 pc

We vinden het heel vanzelfsprekend dat wanneer we onze favoriete webbrowser starten, zoals Google Chrome of Microsoft Edge, dat we dan direct kunnen doen wat we willen doen op internet.

Dat komt omdat onze computers zelf verbinding kunnen maken met internet. Hoewel we voor een draadloze verbinding via wifi wel altijd eenmalig verbinding moeten maken met het draadloze netwerk van onze keuze en het bijbehorende wachtwoord moeten ingeven.

Dit kan er wel eens toe leiden dat we vergeten hoe internet instellen of verbinding maken met ons netwerk of internet ook alweer moest. Maar ook wat andere dingen die soms handig zijn om te weten.

Internet instellen op een pc met Windows 10

Wanneer u uw computer alleen thuis gebruikt, dan zult u internet zoals gezegd eigenlijk nooit opnieuw in hoeven stellen. Hooguit zult u na een internetstoring de internetmodem en de pc opnieuw moeten starten om alles weer naar behoren te laten werken.

Eigenlijk zijn er maar 3 situaties waarin u internet opnieuw in zou moeten stellen. En wel wanneer u:

 1. Uw laptop met draadloze wifiverbinding meeneemt naar een locatie buitenshuis. Bijvoorbeeld mee op vakantie.
 2. Windows opnieuw geïnstalleerd hebt op uw pc.
 3. Een nieuwe pc in gebruik neemt.

Maar gelukkig zijn de stappen die u moet doorlopen om internet opnieuw in te stellen op uw pc of laptop in alle situaties hetzelfde.

En om het nog wat makkelijker te maken gebruiken we een procedure die u altijd en in elke situatie gebruiken kunt.

In Windows zijn er vaak meerdere mogelijkheden om hetzelfde te doen en te bereiken. Hierbij is geen enkele methode beter of slechter. Dat maakt het raadzaam om altijd te proberen om een methode te kiezen die u in zoveel mogelijk situaties gebruiken kunt.

De methode die we bijna altijd kunnen gebruiken voor het instellen van internet gaat als volgt:

 1. Klik op de knop Start om menu Start te openen en klik in het geopende menu Start op Instellingen. Maar simpelweg de toetscombinatie Windows-toets + I indrukken om Instellingen te openen kan uiteraard ook.
 2. Klik in Instellingen op de optie Netwerk en internet.
 3. Klik in Netwerk en internet op de optie Status.
 4. In het onderdeel Status kunt u direct zien of uw pc is verbonden met internet en op welke manier.

Onderstaande afbeelding laat zien dat de pc via wifi met internet is verbonden. Status laat dan een pictogram zien van een draadloze verbinding en geeft weer met welk draadloos netwerk de pc verbonden is.

Op deze manier kunt u tevens snel bekijken met welk draadloos netwerk uw pc of laptop precies verbonden is en of het wel het draadloze netwerk is waarmee u verbonden wilt zijn.

Maar ook wanneer u met internet verbonden bent via een UTP-kabel dan zal Status u vertellen dat u via Ethernet verbonden bent met uw (thuis)netwerk.

Uw pc verbinden met internet via netwerkkabel

Uw pc verbinden met internet via een UTP-kabel is de eenvoudigste manier om een pc of laptop met internet te verbinden.

Alles wat u dan namelijk hoeft te doen om via een netwerkkabel verbinding te maken met internet is het ene eind van de kabel aansluiten op de modem cq router die u van uw internetaanbieder hebt gekregen en het andere eind van de kabel steken in het vrije Ethernetaansluiting van uw laptop of pc.

Zodra u de netwerkkabel hebt aangesloten zult u direct verbinding met internet hebben.

Hierbij moet overigens wel worden opgemerkt dat nieuwe laptops lang niet altijd meer een Ethernetaansluiting hebben.

Als u een internetabonnement hebt bij bijvoorbeeld KPN of Ziggo dan beschikt u zonder dat u er wellicht erg in hebt over een heus thuisnetwerk. Een thuisnetwerk waarin u standaard uw internetverbinding deelt met alle apparaten in uw huis die verbinding kunnen maken met internet.

Vandaar ook dat Status kan spreken over verbinding hebben met uw netwerk en zal Status u vertellen dat u via Ethernet verbonden bent met uw netwerk.

Een verbinding met een draadloos netwerk instellen

Maar dat terzijde. Ook wanneer uw pc helemaal niet met internet verbonden is, zal dat in Status worden weergegeven.

Wanneer u draadloos verbinding wilt maken met internet, dan kunt u via de link Beschikbare netwerken weergeven een lijst met beschikbare draadloze netwerken laten weergeven waar verbinding mee gemaakt kan worden.

Door te klikken op een van de beschikbare netwerken kunt u er verbinding mee maken. In uw eigen huis kiest u uiteraard bij voorkeur uw eigen draadloze netwerk. Want met de modem/router die u van uw internetaanbieder hebt gekregen kunt u ook draadloos verbinding maken.

De gegevens die u nodig hebt om draadloos verbinding te maken met uw modem/router staan doorgaans op het apparaat.

Dit is inderdaad de standaard manier waarop u verbinding maakt met een draadloos netwerk.

Een manier die u ook gebruiken kunt wanneer u ergens anders verbinding wilt maken met een draadloos netwerk. Bijvoorbeeld op vakantie of in een restaurant, op een terras of in een café.

In de lijst met beschikbare draadloze verbindingen zal dan ook de naam van de verbinding vermeld staan van de locatie waar u zich bevindt. U selecteert de verbinding uit de lijst van beschikbare verbindingen.

Wanneer de verbinding beveiligd is, dan zal u tevens om een wachtwoord worden gevraagd. Het benodigde wachtwoord is doorgaans te verkrijgen bij degene die de draadloze internetverbinding via wifi ter beschikking stelt.

De internetverbinding herstellen in Windows 10

Als een netwerk instellen en/of een internetverbinding instellen eenmaal voltooid is, dan herstelt de verbinding met zowel het netwerk alsook de internetverbinding zich automatisch telkens wanneer u de computer inschakelt en in gebruik neemt.

Maar uiteraard kan er altijd wel eens een keer iets fout gaan, waardoor de verbinding met uw netwerk en/of internet verbroken wordt.

Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer het signaal van uw wifi verbinding te zwak is. Of wanneer er bij uw internetaanbieder iets niet helemaal gaat zoals zou moeten.

Een wifi-verbinding zal zichzelf herstellen zodra u uw pc dichterbij de router of het access point plaatst dat de wifi-verbinding verzorgt. En hetzelfde geldt meestal ook wanneer er iets misgaat bij uw internetaanbieder.

Maar soms is het noodzakelijk om de internetverbinding handmatig te herstellen. De manier om de internetverbinding te herstellen en die in de meeste gevallen werkt is als volgt:

 1. Sluit de computer af
 2. Haal de stekker van de modem cq router van uw internetaanbieder uit het stopcontact.
 3. Haal de stekkers uit de stopcontacten van alle netwerkapparaten die zich tussen de router van uw internetaanbieder en uw pc bevinden.
 4. Laat alles minimaal een minuut staan zonder stroom. Steek dan als eerste de stekker van de router van uw internetaanbieder weer in het stopcontact en wacht tot de router volledig is opgestart.
 5. Steek dan de stekkers terug in het stopcontact van alle andere netwerkapparaten. En wacht telkens totdat het apparaat volledig is opgestart.
 6. Zet als laatste de pc weer aan en laat ook de pc eerst volledig opstarten voordat u de webbrowser opent om te zien of internet weer werkt.

Het is heel belangrijk dat u alle stappen in precies deze volgorde uitvoert. Omdat anders bijvoorbeeld de router onvoldoende de tijd krijgt om een IP-adres uit te delen aan uw pc. En zonder IP-adres zult u nog steeds geen internet hebben.

Netwerk opnieuw instellen in Windows 10

Als de internetverbinding herstellen via het bovenstaande stappenplan niet werkt, dan zou er wat aan de hand kunnen zijn dat vraagt om iets wat netwerk opnieuw instellen heet. In Windows 10 kan dat heel eenvoudig via Instellingen.

Met het netwerk opnieuw instellen worden alle netwerkadapters softwarematig verwijderd en opnieuw geïnstalleerd. Ook worden alle instellingen die betrekking hebben op de diverse onderdelen van het netwerk hersteld.

Dat kan overigens betekenen dat u bepaalde netwerksoftware, bijvoorbeeld voor VPN-verbindingen na het opnieuw instellen van het netwerk opnieuw zult moeten installeren.

Het netwerk opnieuw instellen in Windows 10 kan daarmee best ingrijpend zijn wanneer u dingen doet via uw netwerk waarvoor afwijkende instellingen en software noodzakelijk zijn.

Doet u niets waarvoor speciale netwerkinstellingen nodig zijn, dan is het de moeite waard om te proberen of het netwerk opnieuw instellen de problemen die u ondervindt oplost. Dit gaat als volgt:

 1. Druk de toetscombinatie Windowstoets + I.
 2. Klik op het onderdeel Netwerk en internet.
 3. Scrol naar beneden voor de optie Netwerk opnieuw instellen. Klik hierop.
 4. Klik vervolgens op de knop Nu opnieuw instellen.

Dit zet het opnieuw instellen van het netwerk in werking en kan best wat tijd in beslag nemen voordat het voltooid is. Maar laat Windows gewoon rustig zijn werk doen.

Zodra het netwerk opnieuw ingesteld is, dan zou het bijvoorbeeld wel zo kunnen zijn dat u voor uw draadloze verbinding met internet via wifi het wachtwoord opnieuw in moet voeren.

Internet uitschakelen en automatisch verbinding maken uitschakelen

Tot nu toe hebben we alle mogelijkheden besproken voor het instellen van internet in Windows 10. Maar het kan uiteraard ook best zo zijn dat u internet juist wilt uitschakelen. Of in ieder geval het automatisch verbinding maken met draadloze netwerken uitschakelen. Bijvoorbeeld op uw laptop.

Het uitschakelen van internet op een pc die via een netwerkkabel met het netwerk is verbonden is heel makkelijk. Hiertoe hoeft u namelijk alleen maar de netwerkkabel van de pc los te koppelen.

Maar u kunt er ook voor kiezen om de netwerkadapter ofwel ethernetadapter uit te schakelen. Dit gaat als volgt:

 1. Druk de toetscombinatie Windowstoets + I
 2. Klik op het onderdeel Netwerk en internet.
 3. Klik in de linkerkolom op het onderdeel Ethernet.
 4. Dit opent het onderdeel Ethernet. Klik in de rechterkolom op Adapteropties wijzigen.
 5. Dit opent het onderdeel Netwerkverbindingen in het Configuratiescherm
 6. Klik met de rechtermuisknop op het pictogram dat de aansluiting via Ethernet vertegenwoordigd en klik vervolgens in het geopende snelmenu op de optie Uitschakelen.

Dit schakelt de Ethernetadapter uit en daarmee ook de verbinding met internet.

Het uitschakelen van een draadloze verbinding met internet is verre van ingewikkeld. Want daarvoor hoeft u slechts wifi uit te schakelen. Klik hiertoe op het pictogram van het Berichtencentrum uiterst rechts op de taakbalk.

Onderin het berichtcentrum worden een aantal knoppen getoond waarmee onderdelen in Windows kunt inschakelen en uitschakelen, waaronder wifi. Als de knop Wi-Fi blauw gekleurd is dan is wifi ingeschakeld. Is de knop grijs gekleurd, dan is wifi uitgeschakeld en daarmee ook de verbinding met internet.

Het kan echter ook zo zijn dat u slechts wilt voorkomen dat uw laptop automatisch verbinding maakt met bepaalde draadloze netwerken. Automatisch verbinding maken uitschakelen gaat als volgt:

 1. Klik op de knop Internettoegang in het systeemvak op de taakbalk links naast de klok.
 2. U krijgt nu een lijst te zien van alle draadloze netwerken waar verbinding mee kan worden gemaakt. Selecteer de verbinding(en) waarvan u wilt dat er niet automatisch verbinding mee wordt gemaakt en klik het vinkje weg uit het selectievakje dat voor Automatisch verbinding maken staat weergegeven.

Vanaf dat moment zal er niet langer automatisch verbinding worden gemaakt met het betreffende draadloze netwerk.

Hiermee is alles besproken over wat handig is om te weten over netwerk en internet instellen op een Windows 10 pc. Zoals gewoonlijk zijn de meeste dingen relatief eenvoudig te regelen in Windows. Wees echter altijd voorzichtig met de mogelijkheid om het netwerk opnieuw in te stellen. Want u loopt de kans instellingen kwijt te raken die wellicht het probleem dat u hebt alleen nog maar verder vergroot.

Gerelateerde artikelen