Hoe pak ik het verwijderen van een computervirus aan

Wie een internetverbinding heeft, kan te maken krijgen met een computervirus. Dat betekent dat zowat iedere computergebruiker ermee te maken kan krijgen. U ook. En het kan erg vervelend zijn als u last hebt van een computervirus. Want een serieus computervirus laat zich vaak niet zomaar verwijderen.

Dit komt omdat wat wij een computervirus noemen, strikt genomen vaak niet alleen een virus is, maar een mix van allerlei kwaadaardige software, malware genaamd. Waarvan het virus slechts een onderdeel is.

U zult begrijpen dat het op deze manier ook voor antivirus software soms heel lastig wordt om een computervirus te herkennen en te compleet te verwijderen.

Hoe komt dat virus op mijn computer?

Malware weet zich onder andere toegang tot uw computer te verschaffen via besmette websites. Doorgaans zijn dit websites die zich met, laten we het netjes zeggen, niet al te nette onderwerpen bezighouden, maar waarvan de criminele eigenaren van de websites weten dat mensen er wel gek op zijn. Uitstekende voorbeelden daarvan zijn porno en illegale software, muziek en films.

Waar dergelijke websites u negen van de tien keer mee te grazen nemen, is het gratis aanbieden van iets. U klikt ergens op en vervolgens wordt er iets gedownload naar uw computer. En daarmee is uw computer vrijwel direct besmet met een virus.

Tevens weten internetcriminelen dat vele computergebruikers liever niet betalen voor het beschermen van hun computer tegen virussen. Daarop bieden ze u gratis bescherming van uw computer tegen virussen en andere kwaadaardige software. Echter, wat u werkelijk op uw computer hebt geïnstalleerd is geen virusscanner maar een virus dat zich als virusscanner voordoet.

Dit zijn slechts enkele manieren waarop internetcriminelen proberen malware op uw computer te parkeren. Echter, wanneer uw computer voorzien is van deugdelijke antivirus software, dan zal deze software u waarschuwen dat er geprobeerd wordt malware op uw computer te zetten.

Maar wanneer er zich toch een virus op uw computer genesteld heeft, dan heeft dat doorgaans 3 oorzaken.

  1. U hebt geen antivirus software op uw computer.
  2. Uw antivirus software is niet up-to-date.
  3. Uw antivirus software is niet in staat geweest het virus te herkennen.
  4. U hebt iets risicovols gedaan met uw computer, zoals het bezoeken van websites die potentieel gevaar opleveren voor uw computer, of u hebt software gedownload en op uw computer geïnstalleerd die normaal gesproken niet gratis is.

Een computervirus op een slimme manier verwijderen

Zoals gezegd kunnen virussen serieus gemene stukjes criminele software zijn die u niet zomaar meer van uw computer af krijgt. Wanneer malware eenmaal op uw computer staat, dan is deze kwaadaardige software soms zelfs in staat ongezien te blijven voor uw virusscanner, uw virusscanner voor de gek te houden of uw virusscanner zelfs uit te schakelen.

Om een computervirus van uw computer af te krijgen hebt u als eerste software nodig die in staat is om het virus op uw computer te herkennen. Bovendien moet diezelfde software dan ook nog eens in staat zijn het virus te verwijderen.

Soms valt dat niet mee omdat virussen zelfs in staat zijn om van gedaante te veranderen op het moment dat het virus doorkrijgt dat de computer op virussen gescand gaat worden. Een stukje software waarmee u veel virussen wel eens te slim af zou kunnen zijn is: AVG Rescue cd.

De kracht van AVG Rescue cd is dat u met behulp van deze cd, uw computer opstart met een heel ander besturingssysteem. Zo heeft het virus op uw computer niet in de gaten dat uw computer gescand wordt op virussen en al helemaal niet dat het virus verwijderd gaat worden.

Zo kunnen alle ingebouwde trucjes om uit handen van de virusscanner te blijven omzeild worden en neemt de kans zienderogen toe dat het virus met behulp van antivirus software verwijderd kan worden. Mocht het zelfs met antivirus gereedschap zoals AVG Rescue cd niet lukken om het virus te verwijderen, dan rest u niets anders dan Windows volledig opnieuw op uw computer te installeren.

Hoe u dat precies doet en ervoor zorgt dat uw computer in het vervolg virusvrij blijft leest u in het e-boek 'Voorgoed verlost van een trage computer', uitgegeven door PersonalComputerCare en speciaal geschreven voor u, de computergebruiker die doorgaans niet beschikt over diepgaande kennis over computers.

X

Eén momentje nog alstublieft

Abonneer u op mijn WEKELIJKSE tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
Artikelen die u mogelijk ook interesseren