Personal Computer Care |Helpt jou bijzonder computervaardig worden

Hoe verwijder je een virus?

Als u een pc hebt met Windows 10, dan zal het niet zo heel snel gebeuren dat een virus uw pc weet binnen te dringen. Maar het kan uiteraard nog steeds. En dan hebt u mogelijk toch wel een serieus probleem.

Want een virus dat zich ongezien op een Windows 10 pc heeft weten te nestelen moet vernuftig in elkaar steken. Omdat het om te beginnen de ingebouwde virusscanner van Windows heeft weten te omzeilen. Als u die tenminste nog gebruikt.

Hoe herken je een virus op je computer?

Windows Defender, de antivirussoftware die onderdeel is van Windows 10, heeft niet altijd een even goede naam gehad. Want in het verleden herkende Windows Defender niet elk virus even goed. Tegenwoordig echter, kan Windows Defender zich meten met de allerbeste virusscanners. Dat houdt in dat voor een pc die u privé en alleen zelf gebruikt geen andere virusscanner noodzakelijk is.

Maar dat betekent zoals gezegd niet dat er nooit meer een virus uw computer binnen zou kunnen dringen. Uiteraard kan dat. Want nog elke dag worden nieuwe virussen losgelaten op het internet.

Tegenwoordig zijn het overigens niet alleen virussen die uw computer bedreigen. Want naast virussen zijn er ook dingen als:

 • De worm
 • Het trojaanse paard
 • Ransomware
 • Rootkit
 • Spyware
 • Adware
 • Rogue security software

Als deze bedreigingen vallen tegenwoordig onder de verzamelnaam: malware. En er is één ding dat de meeste malware met elkaar gemeen heeft: en dat is dat het zo lang mogelijk onopgemerkt wil blijven op uw pc.

Want hoe langer malware onopgemerkt blijft, hoe meer rottigheid het kan uithalen op uw pc. Bijvoorbeeld, het installeren van nog meer malware op uw pc. Zodat uw pc ongemerkt, voor langere tijd en zonder uw medeweten onderdeel uit kan maken van criminele activiteiten op het internet. Maar over langere tijd waardevolle en gevoelige gegevens van u stelen behoort uiteraard ook nog steeds tot de mogelijkheden.

Kortom, een virus of andere vorm van malware wilt u absoluut niet op uw pc hebben. Het is echter vaak best lastig om een virus te herkennen wanneer deze zo zijn best doet om onopgemerkt te blijven. Maar een virus of andere malware die voorbij geglipt is aan de virusscanner op uw pc is op de volgende manier vaak alsnog te herkennen:

1. De pc is erg traag – Een pc die plotseling aanzienlijk trager is geworden, waarbij het steeds langer lijkt te duren voordat bestanden geladen zijn en het opstarten van de pc, maar ook van apps, een stuk langer duurt dan voorheen kan besmet zijn met een virus.

2. Vreemde pop-up-vensters – Wanneer geregeld uit het niets ineens pop-up-vensters op uw beeldscherm verschijnen, dan kan dit duiden op malware op uw pc. Zeker wanneer in deze pop-up-vensters reclame wordt gemaakt voor een bepaald soort beveiligingsoftware.

3. Spam – Als u plotseling aanzienlijk meer spam mail ontvangt, dan kan ook dit duiden op de aanwezigheid van een virus of andere malware op uw pc.

4. Sommige dingen zijn geblokkeerd – Als bepaalde instellingen, maar ook bepaalde websites niet langer te benaderen zijn dan is ook dat een aanwijzing dat er vrijwel zeker malware uw pc is binnengedrongen.

5. Onbekende programma’s – Als op het bureaublad of in het systeemvak onbekende pictogrammen worden weergegeven dan kan dit duiden op malware die zichzelf op uw pc heeft geïnstalleerd.

6. Andere homepagina – Als u uw favoriete webbrowser start dan krijgt u altijd dezelfde beginpagina te zien, ofwel de homepagina. Wanneer na het opstarten van de webbrowser ineens een andere pagina wordt getoond, dan is vrijwel zeker een virus of andere malware uw pc binnengedrongen.

7. Virusscanner is uitgeschakeld – Bepaalde malware is zelfs in staat om een virusscanner uit te schakelen. Dat is dan ook één van de eerste dingen die u moet controleren wanneer u vermoedt dat er een virus op uw pc aanwezig is.

8. De pc crasht onverwacht – Zeker een Windows 10 pc crasht vrijwel nooit. Crashen betekent dat u van het ene op het andere moment niets meer met uw pc kunt doen, terwijl alles nog net zo op het beeldscherm staat als enkele seconden voor de crash. Crashes worden onder andere veroorzaakt door slecht geprogrammeerde of beschadigde apps. Wat wederom kan duiden op de aanwezigheid van een virus op de pc.

Wanneer één of meerdere van de hierboven beschreven punten zich voordoen op uw pc dan is het hoog tijd om de pc aan verder onderzoek te onderwerpen.

Hoe komt een virus op je computer?

Als uw pc besmet is met een virus of andere malware dan is het wel goed om te weten hoe dat komt. Want met weten hoe een virus op uw computer komt, gaat u tegen dat het snel nog eens gebeurt.

Als u gaat proberen malware van uw computer te verwijderen, dan zult u al snel kunnen gaan ontdekken dat dit niet altijd zo eenvoudig is als gedacht. Bijvoorbeeld omdat de malware een bepaald onderdeel zo goed heeft weten te verstoppen dat de malware zichzelf doodleuk opnieuw installeert vlak nadat het gelukt leek om de malware van uw pc te verwijderen. En dat is slechts één voorbeeld van waar kundig geprogrammeerde malware toe in staat is.

Een ander ding dat alle malware met elkaar gemeen heeft, is dat het doorgaans een actie van de mens achter de pc nodig heeft om geactiveerd te worden. Voorbeelden van acties die malware activeren zijn:

 1. Het klikken op een link om een bepaalde webpagina te bezoeken.
 2. Het klikken op een bepaalde link op een website.
 3. Het openen van een bijlage bij een e-mail.
 4. Het klikken op een link om een programma te downloaden.
 5. Het illegaal downloaden van populaire muziek, films, games en software.

Invloedrijke makers van software zoals Microsoft en Google weten dat wij mensen heel makkelijk te beïnvloeden en te verleiden zijn om bepaalde dingen te doen op de pc als ons dat gevraagd wordt. Het resultaat hiervan is dat Windows en Google Chrome – het meest gebruikte besturingssysteem en de meest gebruikte webbrowser – zo dichtgetimmerd en beveiligd zijn dat u niet heel snel iets gebeuren kan als u eens een verkeerde website bezoekt of een verkeerde link klinkt.

Phishing

Wat overblijft is de malware waar veel tijd en geld in gestoken is om ze te maken. En waar ook de nodige tijd en geld in gestoken wordt om mensen te verleiden tot het doen van een bepaalde actie waardoor de malware een pc kan binnendringen. Om vandaar uit zijn vernietigende werking te gaan doen.

Dit verleiden tot het doen van een bepaalde actie wordt gedaan via het verzenden van e-mail. Daarbij zijn vooral die e-mails populair die van gerenommeerde bedrijven en instellingen lijken te komen.

U zult inmiddels ook wel mails ontvangen hebben die afkomstig lijken van een bank. Waarbij u zich wellicht ook afgevraagd hebt waarom u een e-mail ontvangt van een bank waar u geen klant bent.

Veelal wordt u in dergelijke e-mails gewaarschuwd dat uw rekening geblokkeerd zal worden wanneer u een bepaalde actie nu niet direct uitvoert. Maar ook wordt u er geregeld op gewezen dat u nu echt uw huidige betaalpas moet omruilen voor een andere of iets van die strekking.

Phishing wordt dit genoemd.

Maar mede met behulp van de aandacht die phishing inmiddels heeft gehad op tv zal het u duidelijk geworden zijn dat geen enkele bank hun klanten op deze manier zal benaderen en dat u dergelijke mail dan ook vooral niet moet open en direct moet verwijderen.

U kunt er echter vanuit gaan dat internetcriminelen ongetwijfeld weer iets nieuws zullen verzinnen om u te verleiden tot het direct ondernemen van actie omdat onheil zich anders over u zal uitstorten.

Dit betekent in het kort dat wanneer u alles wat u ontvangt, voorgeschoteld krijgt en ter download wordt aangeboden via internet aandachtig bekijkt en bij twijfel gewoon niets doet u eigenlijk niets kan overkomen. Mits u tevens e-mail van afzenders die u niet kent ongeopend verwijdert.

Zo verwijdert u een virus zo kansrijk mogelijk

Een fout maken kan echter iedereen overkomen. En zo kan het ook u gebeuren dat u op een goed moment toch een virus op uw pc hebt. Hoe verwijdert u dan zo’n virus op de juiste manier?

Voor het gemak gaan we ervan uit dat u een pc hebt met Windows 10 en dat uw versie van Windows 10 up-to-date is.

Het verwijderen van een virus maakt u zo kansrijk mogelijk door nauwkeurig en stap voor stap te werk te gaan. Waarbij we vanzelfsprekend beginnen bij stap 1.

1) Volledige scan met Windows Defender

De eerste stap is een volledige scan uitvoeren met Windows Defender. Windows Defender scant uw pc overigens op gezette tijden geheel automatisch op virussen. Hierbij wordt echter doorgaans een snelle scan gedaan. Een snelle scan controleert alleen de gebieden waar malware zich het vaakst laat ontdekken. Die gebieden zijn:

 • Alles wat geladen wordt bij het opstarten van de pc.
 • Het interne geheugen.
 • De bootsector van de harde schijf.

Bij een volledige scan worden naast de bovengenoemde gebieden tevens gescand:

 • Harde schijven en andere aangesloten opslagmedia.
 • Back-ups.
 • E-maildatabases.

Dit betekent dat een volledige scan de nodige tijd in beslag neemt en ook wel het één en het ander vraagt van de pc. Een volledige scan kunt u dan ook het best uitvoeren als u de pc niet in gebruik hebt.

Het opstarten van een volledige scan gaat als volgt:

 1. Klik op de knop Start in de taakbalk.
 2. Klik op Instellingen.
 3. Klik in Instellingen op de categorie Bijwerken en beveiliging.
 4. Klik in de linkerkolom op het onderdeel Windows-beveiliging.
 5. Klik in Windows-beveiliging op Virus –en bedreigingsbeveiliging.
 6. Klik in Virus –en bedreigingsbeveiliging op de koppeling Scanopties.
 7. Klik in Scanopties op het keuzerondjes dat voor Volledige scan weergegeven staat en klik vervolgens op de knop met het opschrift Nu scannen.

De volledige scan van uw pc zal direct gestart worden.

2) Windows Defender Offline scan

Sommige virussen kunnen makkelijker gevonden en verwijderd worden wanneer voorkomen wordt dat ze met Windows mee opstarten. Eén van de scanopties in Virus –en bedreigingsbeveiliging is dan ook Windows Defender Offline scan. Hierbij wordt de computer eerst opnieuw gestart voordat met het scannen van de pc wordt begonnen.

3) Scannen met andere malware scanners

Als uw pc besmet is met een virus dan mogen we er gerust vanuit gaan dat dit mede gekomen is doordat de virusscanner op uw pc het virus niet heeft weten te herkennen. Tenminste niet op het moment dat het virus de pc binnendrong. Of dat het virus de virusscanner heeft weten uit te schakelen of te modificeren.

Een ander probleem kan zijn dat de virusscanner het virus wel herkent, maar niet in staat is om het virus te verwijderen.

AVTest

Dat zijn redenen om te proberen of herkennen en verwijderen van een virus met een andere virusscanner lukt. Dan is het uiteraard wel van belang dat u een virusscanner kiest die bewezen goed is.

Raadzaam is dan ook om altijd een virusscanner te gebruiken die getest is door AVTest. AVTest is een onafhankelijk instituut dat doorlopend virusscanners en andere antimalwaresoftware test en de resultaten van die test publiceert op de website.

Avira

Op deze manier kunt u bijvoorbeeld ontdekken dat de antivirussoftware van Avira als topproduct aangemerkt wordt en dat er tevens een gratis versie van beschikbaar is. Dat maakt deze antivirussoftware uitstekend geschikt om te proberen wanneer de virusscanner op uw pc het laat afweten.

Trendmicro

Uiteraard zou het kunnen gebeuren dat het virus op uw pc het downloaden en installeren van een andere virusscanner blokkeert. Of dat u zelfs de website van Avira helemaal niet bereiken kunt.

Ook zou het zo kunnen zijn dat uw pc inmiddels zo traag is geworden dat het downloaden en installeren van een andere virusscanner een eeuwigheid zou gaan duren. Waarbij het dan nog maar de vraag is of het installeren goed zal verlopen. Laat staan de scanner van de laatste updates voorzien.

In die gevallen kunt u proberen of het online scannen van uw pc dan misschien wel lukt. Een goede gratis te gebruiken online scanner is HouseCall van Trendmicro.

Malwarebytes

Zoals gezegd lukt het antivirussoftware soms niet om bepaalde malware te verwijderen. Waarbij het vaak om spyware gaat waarmee reguliere antivirussoftware moeit heeft. Dan is het zaak de hulp in te roepen van software die speciaal gemaakt is voor het verwijderen van dit soort malware. Malwarebytes is software waarmee spyware verwijderen doorgaans uitstekend gaat.

4) Scannen in veilige modus

Een virus dat bepaalde onderdelen, zoals bijvoorbeeld de virusscanner, blokkeert kan dat alleen maar omdat bepaalde onderdelen van het virus met Windows mee opstarten zodra we de pc aanzetten. Hetzelfde geldt meestal wanneer het virus zich uitstekend verborgen weet te houden.

We kunnen dit veelal omzeilen door het in de veilige modus opstarten van Windows. Om vervolgens in de veilige modus de pc te scannen op virussen en de gevonden virussen te verwijderen.

Doe het scannen in de veilige modus overigens zonder dat de pc verbonden is met internet. Hiermee voorkomt u dat virussen contact kunnen leggen via internet. Hetgeen de kans op het succesvol verwijderen van een virus vergroot.

5) Een rescue disk gebruiken

Virussen zijn niet alleen in staat onderdelen te blokkeren, maar kunnen tevens voorkomen dat u de pc opnieuw start. Ook kan het zo zijn dat het geeneens meer lukt om de pc op te starten.

Daarnaast zijn er vormen van ransomware die u de toegang tot uw pc ontzeggen totdat u bepaalde som geld betaald hebt.

In deze gevallen kan een zogenaamde rescue disk uitkomst bieden. Een rescue disk is software die u downloadt en maakt op een pc die virusvrij is en die bestanden bevat waarmee de door het virus besmette pc:

 • Opgestart kan worden.
 • Gescand kan worden.
 • Van virussen ontdaan kan worden.

Rescue disks kunt u downloaden bij onder andere Norton en Kaspersky

6) Windows opnieuw installeren

Inmiddels hebben we heel wat antivirus tools en mogelijkheden besproken waarmee we virussen en andere malware succesvol kunnen verwijderen. Maar soms krijgen we het zelfs dan niet voor elkaar om van de malware op onze pc af te komen. Of misschien komen we wel van het virus af, maar moeten we vervolgens vaststellen dat de pc het toch niet meer zo goed doet als voor de besmetting met het virus.

In die gevallen kunt u dan alleen nog maar de meest rigoureuze, maar tevens ook de meest doeltreffende maatregel toepassen. En dat is het opnieuw installeren van Windows.

Want met het opnieuw installeren van Windows worden alle bestanden van de harde schijf verwijderd. Ook virussen en andere malware zijn net als Windows niets anders dan een serie programmabestanden. En dus worden ze net als ieder ander bestand verwijderd als de harde schijf leeg wordt gemaakt tijdens het opnieuw installeren van Windows.

Een nadeel van Windows opnieuw installeren is alleen dat het lijkt alsof u een nieuwe pc hebt gekocht. U zult dan alles weer opnieuw moeten installeren en inrichten. Tevens zult u een back-up van al uw persoonlijke bestanden moeten hebben. Want ook die gaan uiteraard verloren wanneer u besluit om Windows opnieuw te installeren.

Een virus op uw pc hebben is absoluut geen pretje. Enerzijds omdat u niet weet wat het virus inmiddels al uitgevreten heeft op uw pc en anderzijds omdat een virus zich niet altijd even makkelijk laat verwijderen. Bovendien is er niet één manier te geven om een virus te verwijderen die altijd werkt.

De vraag “Hoe verwijder je een virus?”, is daarom best een lastige. Maar samengevat zouden we kunnen zeggen dat het raadzaam is om stap voor stap dingen de verschillende dingen te proberen zoals beschreven in dit artikel en vooral ook te proberen om uw geduld te bewaren en overzicht te behouden over wat u geprobeerd hebt en nog kan proberen.

Gerelateerde artikelen