Probleemvrij werken met je Windows-laptop en desktop-pc

Stap-voor-stap gids voor het inbouwen en formatteren van een SSD

Simpelweg kan de SSD beschouwd worden als het snelle jonge broertje van de goede oude harde schijf. Waarbij het belangrijkste verschil is: dat een SSD geen draaiende delen bevat. Draaiende delen die eerst op snelheid gebracht moeten worden, voordat er iets vanaf geladen of gelezen, of iets naartoe geschreven, kan worden.

Alleen al hierdoor, is een SSD een stuk sneller dan een traditionele harde schrijf. Bovendien levert een SSD grotere blokken data aan. Waardoor een moderne processor efficiënter werkt en minder tijd niets aan het doen is.

Het resultaat hiervan is: dat een gemiddelde SSD 4 tot 5 keer sneller kan zijn dan een gemiddelde harde schijf. En dat verschil gaat u wel degelijk merken wanneer u op uw pc of laptop aan het werk bent vanaf een SSD.

En zal zeker ook zichtbaar zijn in de Windows Prestatie-index.

windows prestatie index met harde schijf windows prestatie index met ssd

De prestatie-index van uw computer kunt u bekijken door:

 1. Menu Start te openen.
 2. Klik in de rechterkolom van menu Start met de rechtermuisknop op de optie Computer.
 3. In het snelmenu dat vervolgens getoond wordt kiest u de optie Eigenschappen.

Hoe gaat u uw SSD-schijf gebruiken?

Helaas is het niet allemaal goud wat er blinkt. Want een SSD is aanzienlijk duurder dan een traditionele harde schijf. Zo kan een 500 GB SDD, zomaar 4 keer zo duur zijn als een traditionele harde schijf van 500 GB.

Dat maakt het bij de aankoop van een SSD raadzaam, om goed te bekijken hoeveel opslagruimte u echt nodig hebt voor:

 • Besturingssysteem
 • Programma's
 • Bestanden die u vaak gebruikt

Want op deze manier kunt u naast de SSD, een grote traditionele harde schijf blijven gebruiken voor het opslaan van foto's, video's, muziek en andere bestanden die veel ruimte in beslag nemen, maar die u slechts zelden of nooit bewerkt.

Het op deze manier combineren van een SSD en een harde schijf, gaat vooral erg goed wanneer u een pc gebruikt.

Als u een laptop gebruikt, zou u ervoor kunnen kiezen om grote bestanden op een externe harde schijf te zetten, en deze via USB aan te sluiten op uw laptop.

Een SSD inbouwen in uw pc

In deze stap-voor-stap gids voor het inbouwen en formatteren van een SSD gaan we er echter vanuit dat de SSD ingebouwd gaat worden in een pc.

Voor het inbouwen van een SSD hebt u het volgende nodig:

 1. Een SSD.
 2. Een SATA-kabel waarmee u de SSD aansluit op het moederbord.
 3. Een montageplaat waarmee u de SDD kunt inbouwen in een slot voor 3,5 inch traditionele harde schijven.
 4. Een kleine kuisschroevendraaier voor het monteren van de SDD op de montageplaat en voor het monteren van de montageplaat in de pc.

Zodra u de spullen verzameld hebt voor het inbouwen van de SDD in de pc, gaat u als volgt te werk:

 1. Monteer de SDD op de montageplaat met de bijgeleverde schroefjes.
 2. Schakel de pc uit.
 3. Verwijder het stroomsnoer uit de voeding.
 4. Ontkoppel alle aangesloten randapparaten zoals: printer, toetsenbord, muis en beeldscherm.
 5. Plaats de pc op een tafel en verwijder een zijkant van de behuizing.
 6. U kunt nu in het binnenste van de pc kijken. Waarbij u onder andere het rek kunt zien waarin de harde schijf gemonteerd zit, en waarin straks de SSD gemonteerd zal worden.
 7. het inbouwen van een ssd is vergelijkbaar met het inbouwen van een harde schijf
 8. Zoek aan de voeding in de bos met stroomdraden een vrij aansluitsnoer voorzien van de juiste stekker om de SSD van stroom te kunnen voorzien, en sluit deze aan.
 9. Sluit de SATA-kabel aan op een vrije SATA-poort op het moederbord en sluit de andere zijde van de kabel aan op de aansluiting op de SSD.
 10. een sata kabel aansluiten op een ssd
 11. Monteer de montageplaat met daarop de SSD in het rek waarin zich ook de harde schijf bevindt.
 12. de ssd krijgt en plekje bij de harde schijf
 13. Plaats de zijkant van de behuizing terug op de pc.
 14. Zet de pc terug op zijn plek en sluit de monitor, de muis en het toetsenbord aan.

Hiermee hebt u het inbouwen van een SSD bijna afgerond. Want u moet uiteraard nog kijken of de SSD wel door de computer herkend wordt. Sluit daarom alle randapparatuur zoals printers en dergelijke nog even niet aan op de pc.

Zet nu de pc aan en bekijk of de pc opstart zoals hij normaal gesproken ook doet. Wanneer dit het geval is, dan zou na het opstarten van Windows een tekstballon in het systeemvak naast de klok moeten verschijnen. Met daarin de mededeling dat er een nieuw apparaat is gevonden en dat Windows een stuurprogramma aan het installeren is voor dit apparaat.

Een SSD formatteren

Nu zou u wellicht verwachten dat, zodra er een stuurprogramma geïnstalleerd is voor de SSD, deze dan ook als schijfstation zichtbaar zou zijn in Windows Verkenner.

ssd herkend, maar niet zichtbaar in verkenner door ontbreken bestandssysteem

Of gewoon als schijfstation in Computer. Maar ook dat zal niet het geval zijn.

ssd herkend, maar niet zichtbaar in Computer door ontbreken bestandssysteem

Dat komt omdat Windows het apparaat met de naam SSD wel herkend heeft, maar nog niet ziet als schijfstation voor Windows. Daarvoor moet het apparaat, ofwel het schijfstation, eerst voorzien zijn van een bestandssysteem dat door Windows ondersteund wordt.

Om de SSD zichtbaar te maken in Windows Verkenner moeten we 'm dan ook eerst voorzien van zo'n bestandssysteem. Oftewel, we moeten de SSD formatteren.

Een SSD formatteren gaat als volgt:

 1. Klik op de knop Starten om menu Start te openen.
 2. Typ in het zoekvak van menu Start: formatteren.
 3. Menu Start zal vervangen worden door de resultaten van de zoekactie, waarbij de optie 'Partities op de harde schijf maken en formatteren' zal worden weergegeven. Klik op deze optie.
 4. Het venster Schijfbeheer zal nu geopend worden.
 5. Windows zal u nu mogelijk mededelen dat er geen Master Boot Record op de SSD is gevonden en vraagt u of u deze wilt aanmaken. Doe dit.
 6. In de onderstaande afbeelding ziet u hoe een SSD als Schijf 1 wordt weergegeven. Waarbij u in tegenstelling tot Schijf 0 ziet dat de ruimte op de SSD nog niet is toegewezen.
 7. Plaats uw muisaanwijzer in het vak 'Niet-toegewezen' van uw SSD en klik vervolgens op de rechtermuisknop. Klik vervolgens in het geopende snelmenu op de optie 'Nieuw eenvoudig volume…' en doorloop de Wizard 'Nieuw eenvoudig volume maken'.
 8. Na het aanmaken van een partitie via de wizard, zal de SSD automatisch geformatteerd worden.

Zodra het formatteren van de SSD voltooid is, zal deze zichtbaar zijn als schijfstation in Windows Verkenner en als schijfstation in de optie Computer van in menu Start van Windows 7.

Via de zojuist besproken manier formatteert u handmatig uw nieuwe SSD en wordt deze als schijfstation zichtbaar in uw huidige installatie van Windows.

Als u echter na het inbouwen van de SSD van plan bent om op de SSD Windows opnieuw te installeren, dan is formatteren op deze manier niet noodzakelijk. Omdat het installatieprogramma van Windows de SSD automatisch zal formatteren voordat Windows geïnstalleerd wordt.

Wanneer u op internet zoekt op SSD, dan zult u wellicht ook allerlei tips gaan tegenkomen om uw SSD te optimaliseren en te versnellen.

Wees met dergelijke tips uiterst voorzichtig. Want te meeste van deze tips zijn geschreven voor wanneer Windows XP nog als besturingssysteem wordt gebruikt.

Windows 7 en latere versies van Windows ondersteunen de SSD beter dan XP. Veel van deze tips en trucs voor de SSD zijn dan ook overbodig geworden of gelden voor Windows vanaf versie 7 niet langer.

Gerelateerde artikelen