Spyware verwijderen in Windows met gratis software

Vindt u dat uw computer aanmerkelijk trager geworden is? Zo Ja, dan is het zeker slim uw computer eens te scannen met software voor het verwijderen van spyware. Want spyware op uw computer is er vaak de oorzaak van dat uw computer traag is.

Zoekt u op internet wel eens naar gratis software, muziek, films, en aanverwanten waar u normaal gesproken voor zou moeten betalen? Downloadt u het ook? En bezoekt u wel eens websites, waarvan u eigenlijk inmiddels wel weet dat u ze beter niet kunt bezoeken? Wacht dan zeker niet langer met het scannen van de computer op spyware.

Wat is spyware en hoe komt spyware en andere malware op uw computer?

Spyware is software die zich vanaf het internet stiekem op uw computer installeert. De redenen waarom lieden met duistere bedoelingen zo graag spyware op uw computer zetten is: omdat er veel geld te verdienen valt aan gegevens die iets vertellen over uw gedrag op internet en op websites.

Spyware installeert zich ongevraagd op uw computer. Maar dat installeren kan niet plaatsvinden zonder dat u eerst ergens op klikt, om de installatie van de spyware op uw computer te starten.

Dus proberen makers van spyware u op het internet constant te verleiden tot het downloaden van iets en het installeren ervan op uw computer. Tevens wordt er vaak geprobeerd, u te laten klikken op bepaalde knoppen op een website, die de installatie van spyware op uw computer activeert.

Kortom, spyware komt nooit vanzelf op uw computer terecht. Daar is altijd iets aan vooraf gegaan, zoals ergens op klikken of het installeren van gratis aangeboden software.

En dan met name software die bij andere aanbieders van soortgelijke software veel geld kunnen kosten. Kunnen kosten. Want er zijn software fabrikanten die uitstekende software gratis aanbieden, of in ieder geval gratis varianten ter beschikking hebben.

En precies van deze verwarring maken makers van spyware dankbaar gebruik. Voorkomen dat u slachtoffer wordt van deze verwarring doet u door, voordat u software op uw computer installeert, eerst op de naam ervan te zoeken in Google. Als de software spyware bevat, dan zal dat ongetwijfeld via Google op een website ergens vermeld worden.

Maar ook films, muziek, games en andere dingen waar veel mensen gek op zijn, maar waarvan aangenomen kan worden dat dit normaal gesproken niet gratis is, zijn mogelijke bronnen van spyware, maar ook van andere malware, zoals virussen en Trojaanse paarden.

Dat u spyware op uw computer hebt, merkt u vooral aan het trager worden van de computer, maar ook aan het traag worden van de internetverbinding.

Echter, ook wanneer de startpagina van uw webbrowser ineens verandert blijkt te zijn, of u krijgt ineens wel erg vaak pop-up schermen voorgeschoteld als u aan het internetnetten bent, dan is dat absoluut ook een indicatie dat er zich spyware op uw computer bevindt.

Overigens moet u zich realiseren dat spyware zelden de enige malware is, dat zichzelf toegang tot uw computer heeft verschaft. Omdat spyware meestal gepaard gaat met een virus, Trojaans paard of andere malware.

De beste gratis software voor het verwijderen en voorkomen van spyware

Het kan behoorlijk vervelend zijn dus, wanneer uw computer besmet is geraakt met spyware. Temeer omdat u er wellicht vanuit gaat, dat wanneer u een virusscanner op uw pc hebt, uw pc dan ook wel beschermd zal zijn tegen spyware en andere ongenode gasten op uw pc.

Een aantal virusscanners beschikt inderdaad over een ingebouwde spyware scanner, waarmee u uw computer op spyware kunt controleren, door de software de computer te laten scannen op spyware. Echter, in het detecteren van spyware is niet iedere virusscanner even goed. En ook in het spyware en andere malware verwijderen, is niet iedere virusscanner even bedreven.

Wanneer u dan ook vermoedt dat er spyware op uw computer aanwezig is, dan is het slim om een aparte scanner in te zetten om uw computer op spyware te controleren. Software voor het controleren op en het verwijderen van spyware, adware en andere malware is er in diverse soorten en maten.

Hieronder volgt dan ook een overzicht van de beste gratis software voor het controleren, detecteren en verwijderen van spyware.

Alle hier besproken gratis software om spyware mee te verwijderen, is er voor zowel Windows XP, Windows Vista, Windows 7 alsook voor Windows 8.

Spybot Search & Destroy

Gratis en ook in het Nederlands te downloaden en te installeren. Spybot Search & Destroy is een van de langst beschikbare programma's voor het verwijderen van spyware. De software is uitstekend geschikt voor het scannen van een computer op spyware.

spyware gratis verwijderen met spybot search and destroy

Lavasoft Ad-Aware

Gratis en te installeren in het Nederlands. Slimme installatie die zelf ziet wanneer er al andere beveiligingssoftware actief is en deze keurig ongemoeid laat.

Nadeel is dat de software steeds zit te drammen om registratie van de software en of je niet toevallig toch wilt kopen. Iets dat je wellicht niet wilt omdat je de software alleen nu en eenmalig wilt gebruiken om spyware van je computer te verwijderen. Ad-ware is in staat zowel adware als spyware te verwijderen.

spyware en adware verwijderen met Ad-ware

HitmanPro

HitmanPro is gratis en is er in 3 smaken:

  1. HitmanPro - Software voor alleen het verwijderen van spyware, adware en aanverwanten.
  2. HitmanPro Kickstart - Software om gijzelvirussen, zoals het politievirus, die uw computer blokkeren te verwijderen.
  3. HitmanPro Alert - Een gratis tool die u helpt bij het veilig bankieren en winkelen op internet.

HitmanPro is er in het Nederlands, is gratis en biedt je tijdens het installeren van de software wel de mogelijkheid om de software alleen nu te gebruiken om je computer te controleren op spyware.

Hitman Pro, spyware scanner en remover

Malwarebytes

Voor het verwijderen van alle soorten malware, inclusief spyware is de software Malware bytes een uitstekende keuze.

Ook deze software is gratis en laat zich eenvoudig en snel installeren. Waardoor snel met het scannen van uw computer begonnen kan worden. Malwarebytes herkent veel. En vooral ook de nieuwste spyware wordt door Malwarebytes snel herkend.

malwarebytes voor het detecteren en verwijderen van spyware

Microsoft Safety Scanner

Microsoft biedt gebruikers van Windows tevens software om spyware mee te verwijderen van de pc. Onder andere in de vorm van Microsoft Safety Scanner. Een spyware remover waarmee u uw pc direct kan scannen op spyware, virussen en andere malware.

Ook de Microsoft Safety Scanner is een tool die u slechts gebruikt om nu uw pc op spyware te scannen en deze te verwijderen. Lees hier meer over de software die Microsoft zijn gebruikers biedt voor het verwijderen van spyware en andere malware.

SpywareBlaster

SpywareBlaster is niet zozeer een programma om spyware mee te verwijderen van uw computer. Maar meer een programma dat met name de webbrowser Internet Explorer beschermt tegen de besmetting met spyware.

Met name in het verleden maakten veel spyware makers gebruik van het feit dat via Internet Explorer in websites ingebouwde programmaatjes geactiveerd konden worden, door middel van slechts één klik op bijvoorbeeld een button die op de website stond weergegeven. En zo kon via Internet Explorer met één druk op de knop spyware op uw computer geïnstalleerd worden.

In de loop der jaren is Internet Explorer beter beveiligd tegen dit soort activiteiten. Maar Internet Explorer is nog steeds wel de enige webbrowser die het activeren van dit soort kleine programmaatjes die ingebouwd zitten in websites ondersteunt.

Dus als u Internet Explorer op uw computer gebruikt als webbrowser, dan kan het slim zijn om SpywareBlaster op uw computer te installeren, om zo Internet Explorer, en daarmee ook uw computer, net dat beetje beter te beschermen tegen spyware.

Spyware Blaster is gratis en hier te downloaden.

Wat u van een gratis spyware scanner en remover mag verwachten en wat niet

Een spyware scanner is geen virusscanner. En tevens is de ene spyware scanner een betere remover voor het verwijderen van spyware dan de andere. Het is daarom dan ook altijd een goed idee om uw computer te laten scannen door meerdere spyware scanners.

Want programma's die spyware bevatten zijn vaak dusdanig in elkaar gestoken, dat het verwijderen ervan zo moeilijk mogelijk wordt gemaakt. Zeker wanneer ze zich in combinatie met virussen, Trojaanse paarden en andere malware op uw computer genesteld hebben.

Sommigen van deze mixen van diverse malware zijn zelfs in staat een stukje programma zo goed verborgen te houden, dat een scanner niet in staat is de spyware of het virus te detecteren. Een stukje niet te detecteren programma dat ervoor zorgt dat de verwijderde spyware, en andere malware, wederom automatisch geïnstalleerd wordt, zodra de computer opnieuw wordt opgestart.

Dergelijke ingewikkelde malware vraagt dan ook om een zeer specialistische malware scanner en remover, die door de makers ervan zo gemaakt is, dat deze precies die mix van virussen en andere malware kan detecteren en analyseren en ook kan verwijderen.

Dit betekent dan ook, dat wanneer een bepaalde spyware scanner aangeeft dat de computer volledig spyware vrij is, dit niet werkelijk het geval hoeft te zijn. Bijvoorbeeld omdat de betreffende scanner niet in staat is de aanwezige spyware of malware te herkennen. Of in ieder geval niet volledig te herkennen.

Slim is dan ook, nadat een bepaalde spyware scanner en remover zijn werk al gedaan heeft, de computer nogmaals te laten scannen door een andere scanner. Zeker wanneer de computer nog steeds traag is, of wanneer er nog steeds pop-up schermen verschijnen, of wanneer er zich nog steeds dingen in uw webbrowser bevinden, of startpagina's getoond worden, die niet de bedoeling waren.

Zogezegd, een scanner waarmee u uw pc op spyware en adware kunt scannen, is geen virusscanner. Dat betekent dat wanneer u uw computer scant op spyware, u uw computer daarna ook moet scannen op eventuele virussen met een virusscanner.

Wanneer gebruik maken van een online spyware scanner?

Spyware kunt u ook online laten verwijderen door een online spyware scanner.

Ook dat kan heel handig zijn. Want naast dat er malware bestaat die zichzelf verborgen weet te houden en zich automatisch opnieuw weet te installeren, bestaat er tevens malware die in staat is spyware software te misleiden of het installeren van een anti spyware programma te verhinderen.

In deze gevallen komt een spyware scanner die online zijn werk doet perfect van pas. HouseCall van Trend Micro is zo'n online scanner, die online een scan kan uitvoeren op zowel virussen als spyware en ook andere malware.

Wanneer u eerst een online spyware scanner zijn werk hebt laten doen, kunt u daarna waarschijnlijk wel weer gewoon anti spyware software installeren. En kunt u de pc nogmaals scannen op aanwezige spyware. Zodat u er zeker van bent dat echt alle spyware van uw computer verwijderd is.

Inmiddels zal het u duidelijk geworden zijn dat er niet iets bestaat als: eventjes spyware verwijderen van de computer. Want nogmaals, gegevens die iets vertellen over uw gedrag op internet en iets vertellen over welke websites u bezoekt, zijn vooral voor marketing doeleinden zeer interessant.

Er zijn dan ook mensen die grof willen betalen voor dergelijke gegevens. Vandaar ook dat voor makers van spyware er alles aan gelegen is, om de spyware zo lang mogelijk onontdekt op uw computer te huisvesten. Maar tevens, dat de spyware zich zo lastig mogelijk laat verwijderen, zodat er zolang mogelijk interessante gegevens over u verzameld kunnen worden.

Het verwijderen van spyware en andere malware van uw computer, kan dan ook best wel eens lastig zijn. Met behulp van dit artikel, komt u ongetwijfeld al een heel eind. Echter, vaak moet u voor het effectief verwijderen van spyware strakke stappenplannen en procedures volgen.

In het e-boek 'Een snelle en veilige computer voor altijd', leg ik u precies de stappenplannen en procedures uit om spyware en andere malware te verwijderen. Maar tevens laat ik u in dit e-boek zien, hoe u ervoor zorgt dat u nooit meer last zult hebben van virussen, spyware en andere malware op uw computer.Artikelen die u mogelijk ook interesseren