Personal Computer Care |Helpt jou bijzonder computervaardig worden

Hoe weet ik of ik een virus op mijn pc heb?

Een virus is een geniepig ding dat vaak het liefst zo lang mogelijk onopgemerkt wil blijven. Want het moderne computervirus is doorgaans niet uit op het beschadigen van uw bestanden of uw computer. Maar eerder op bijvoorbeeld het ontfutselen van belangrijke persoonlijke gegevens en uw gedrag op het internet.

Bovendien worden moderne virussen ook vaak ingezet om uw computer stiekem in te lijven in een zogenaamd botnet. Waardoor uw computer zonder dat u er weet van heeft, ingezet wordt voor allerlei criminele activiteiten op het internet.

Zo komt u mogelijk aan een virus op uw pc

Een virus valt onder de verzamelnaam malware en is eigenlijk zelden nog een op zichzelf staand kwaadaardig programma. Veel vaker wordt een virus vergezeld door spyware, adware, ransomware of een ander soort malware dat weinig goeds in het zin heeft.

Moderne virussen verschaffen zich meer dan eens toegang tot uw computer via de webbrowser die u gebruikt om op het internet te surfen. Of via gratis software. En via populaire software, films, muziek en games die via duistere websites worden aangeboden en gratis kunnen worden gedownload.

Alles waar computergebruikers dol op zijn en wat normaal gesproken geld kost, kan potentieel worden ingezet om u als computergebruiker te verleiden ergens op te klikken met de belofte dat u het gratis krijgt.

Maar ook op het internet geldt: Wanneer het te mooi is om waar te zijn, dan is dat ook werkelijk zo.

Dit betekent vaak dat u wel krijgt wat u aangeboden werd, maar dan wel vergezeld met een virus of andere malware.

Wanneer een internetcrimineel eenmaal een virus op uw computer heeft weten te planten, dan biedt dat veelal tevens de mogelijkheid voor andere virussen om zich op uw computer te nestelen.

Indicatoren die wijzen op een mogelijk virus

Helaas merkt u vaak pas veel te laat dat uw computer bevolkt wordt door virussen. Want zogezegd probeert een virus zolang mogelijk onopgemerkt aanwezig te blijven op uw computer. Maar zodra zich meerdere virussen op uw computer hebben weten te nestelen, wordt onopgemerkt blijven uiteraard lastiger.

Belangrijke indicatoren die wijzen op een mogelijk virus zijn:

 • Uw computer start traag op.
 • Uw computer reageert beduidend trager.
 • Uw computer is over het geheel genomen traag.
 • Uw internetverbinding is traag, terwijl dat voorheen niet zo was.
 • Filmpjes en ook tv uitzendingen die je via internet bekijkt stoppen geregeld. Om vele seconden later pas weer verder te gaan.
 • Websites laden geregeld langzaam.
 • Er zijn ineens extra taakbalken in uw webbrowser zichtbaar die daar voorheen niet stonden.
 • Met regelmaat brandt het lampje van de harde schijf enige tijd, zonder dat u iets met de computer aan het doen bent.
 • Wanneer u via de toetscombinatie Ctrl-Alt-Del Windows taakbeheer start, dan ziet u in het tabblad Prestaties van taakbeheer dat het Processorgebruik behoorlijk hoog is, zonder dat u de computer gebruikt.
 • hoog processorgebruik kan duiden op virus en spyware op pc
 • De computer loopt soms zonder duidelijk aanwijsbare reden vast.

Hoe weet ik of ik een virusscanner heb?

Een deugdelijke virusscanner op uw pc, welke tevens up-to-date is, houdt virussen doorgaans netjes buiten de deur. Echter, wanneer de antivirussoftware oud is en mogelijk niet up-to-date is, neemt de kans op besmetting met een computervirus rap toe.

Wanneer u vermoedt dat u wel eens een virus op uw computer zou kunnen hebben, is de eerste stap dan ook: kijken of u wel een goede virusscanner hebt en of deze wel voorzien is van de laatste updates.

Hoe weet u of u een virusscanner hebt? In Windows Vista en Windows 7 navigeert u via het menu Start naar het Configuratiescherm. In het onderdeel Systeem en beveiliging vindt u het onderdeel 'De status van deze computer controleren'. Klikken dit het onderdeel opent het onderhoudscentrum van uw computer.

In Windows XP beschikt u over iets vergelijkbaars dat Beveiligingscentrum genoemd wordt. Ook het Beveiligingscentrum bevindt zich in het Configuratiescherm.

Door in het Onderhoudscentrum van Windows 7 (en Vista) het onderdeel Beveiliging uit te klappen kunt u zien of uw computer beschikt over een virusscanner en of deze up-to-date is of niet. Tevens wordt hier vermeldt welke antivirussoftware uw computer beschermt. Vaak kunt u de antivirussoftware via een pictogram op het Bureaublad, het menu Start of via het systeemvak in de Taakbalk opstarten en handmatig de software uw computer op virussen laten scannen.

het onderdeel beveiliging laat zien of uw pc tegen virussen beschermd is pictogram virusscanner in systeemvak

Windows 8 en Windows 10 worden standaard beveiligd door Windows Defender. Een malwarescanner die zichzelf up-to-date houdt en die tevens uw pc realtime scant. Daar zou u dus als het goed is geen omkijken naar moeten hoeven hebben.

Hebt u echter Windows XP, Windows Vista of Windows 7 en blijkt u geen virusscanner op uw computer te hebben of vertrouwt u uw antivirussoftware toch niet helemaal, dan is het een goed idee uw computer eerst te laten controleren door de gratis antivirussoftware Microsoft Safety Scanner.

Deze software zal uw computer uitgebreid controleren op virussen. En de gevonden virussen en andere malware van uw computer verwijderen.

Zodra uw computer virusvrij is, dan is het uiteraard verstandig direct een goede virusscanner op uw computer te installeren. Een goede gratis virusscanner, Microsoft Security Essentials wordt door Microsoft beschikbaar gesteld voor alle gebruikers van Windows.

Met goede antivirussoftware op uw computer hoeft u zich een stuk minder zorgen te maken over virussen op uw computer. Wanneer u daarnaast zelf goed oplet wat u doet op het internet en wat u installeert op uw pc, dan vermindert u de kans op een virus op uw pc eens te meer.

Gerelateerde artikelen