Simpel persoonlijke bestanden van Windows naar Mac overzetten
Een Windows pc en een Mac, MacBook of andere Apple computer verschillen op diverse vlakken. Waaronder het besturingssysteem. En daarmee het bestandssysteem. Iets waar u fijntjes mee geconfronteerd wordt, zodra u bestanden wilt overzetten van een Windows pc naar een Mac.
Nu is er uiteraard allerlei software voorhanden, die voor u bestanden afkomstig van een Windows pc kan omzetten of zelfs zogenaamd kan converteren. Echter, de meeste computergebruikers hebben geen honderden gigabytes aan persoonlijke bestanden over te zetten. En dan hebt u voldoende aan een veel eenvoudiger oplossing.
Een eenvoudige oplossing die zelfs kan werken, wanneer u wel meer -of grotere bestanden hebt dan gemiddeld.
Gebruik wat Mac en Windows met elkaar gemeen hebben
Een oplossing die simpel is omdat we gebruik gaan maken van de overeenkomsten tussen Apple computers en Windows computers. De 2 dingen die een Apple computer en een Windows computer met elkaar gemeen hebben, en waar we gebruik van gaan maken, is:
- Dat ze beiden USB ondersteunen.
- Dat ze beide het bestandssysteem FAT32 ondersteunen.
Doordat USB door beide systemen wordt ondersteund, kunnen we voor het kopiëren van bestanden van een Windows computer naar een Mac, simpelweg een USB-stick gebruiken.
Alleen moet het dan wel een USB-stick zijn die door zowel Windows als Mac gelezen kan worden. Maar ook daar kunnen we heel makkelijk zelf voor zorgen. Namelijk, door de USB-stick te formatteren met FAT32 als bestandssysteem.
Er is ook nog een ander bestandssysteem voorhanden, voor als u grote bestanden of heel veel bestanden te verplaatsen hebt. Maar daarop komen we later terug.
Een USB-stick formatteren met FAT32 als bestandssysteem gaat als volgt:
- Sluit een USB-stick, die bij voorkeur niet groter is dan 32 GB, aan op uw Windows pc.
- Open Windows Verkenner en selecteer daarin de USB-stick.
- Klik met de rechtermuisknop op de USB-stick en selecteer in het geopende snelmenu de optie Formatteren.
- Vervolgens zal er een venster openen, waarin u kunt aangeven hoe u de USB-stick wilt formatteren.
- Klik op de knop onder het onderdeel Bestandssysteem, zodat u kunt aangeven dat u de USB-stick met het bestandssysteem FAT32 wilt formatteren.
- Verwijder het vinkje uit het selectievakje Snelformatteren en klik vervolgens op de knop Starten.


De USB-stick zal vervolgens geformatteerd worden met FAT32 als bestandssysteem.
Dat u bij voorkeur geen USB-stick moet gebruiken die groter is dan 32 GB, heeft een reden. En die is dat het bestandssysteem FAT32 maximaal 32 GB aan schijfruimte ondersteunt. Op een USB-stick die groter is dan 32 GB zou u om deze reden eerst een partitie aan moeten maken van maximaal 32 GB. Om zo de stick zonder problemen te kunnen gebruiken.
Bestanden kopiëren van Windows naar Mac
Waar u verder wellicht rekening mee moet houden is: dat FAT32 bestanden groter dan 4 GB niet ondersteunt. Dat betekent bijvoorbeeld dat wanneer u films hebt opgeslagen op de harde schijf, het raadzaam is om eerst precies te bekijken hoe groot het filmbestand is, voordat u het naar de USB-stick kopieert.
Het kopiëren van uw persoonlijke bestanden naar de USB-stick, kunt u op precies dezelfde manier doen als u gewend bent.
Op een Windows pc worden bijvoorbeeld bestanden die u in Word of Excel maakt, opgeslagen in de standaardmap (Mijn) Documenten. En worden foto's en andere afbeeldingen automatisch opgeslagen in de standaardmap Afbeeldingen.
Ook het besturingssysteem Mac OS op de Mac en de MacBook kent zulke standaardmappen waar bestanden per soort automatisch bij elkaar in één map worden ondergebracht.
Raadzaam is dan ook om persoonlijke bestanden die afkomstig zijn uit de diverse standaardmappen op de Windows pc, op te slaan in de overeenkomstige mappen op uw Mac of MacBook.
Hierbij zou u op dezelfde manier te werk kunnen gaan, als wanneer u met een USB-stick bestanden naar een andere Windows computer zou willen kopiëren:
- Steek de USB-stick in een vrije USB-poort in uw Windows pc.
- Open Windows Verkenner en navigeer naar de locatie waar de mappen Documenten, Afbeeldingen, Muziek, enz. zich bevinden. Standaard bevinden deze mappen zich op schijf C:, in de map Gebruikers\[uw gebruikersnaam]\
- Begin met de map 'Mijn afbeeldingen'. Wijs deze map aan met uw muisaanwijzer, en lees in de tekstballon die vervolgens wordt weergegeven hoeveel gigabyte groot de map en zijn inhoud is. Bepaal of de map in zijn geheel op de USB-stick past.
- Selecteer de map 'Mijn afbeeldingen' en klik op de rechtermuisknop.
- Kies in het geopende snelmenu de optie 'Kopiëren naar..', en vervolgens uit de getoonde lijst uw USB-stick.

Nadat u bevestigd hebt de bestanden naar de USB-stick te willen kopiëren, zal Windows de kopieeractie uit gaan voeren. En al uw bestanden inclusief de map 'Mijn afbeeldingen' op de USB-stick zetten.
Zodra Windows klaar is met kopiëren, kunt u de USB-stick uit de USB-poort van uw Windows pc verwijderen, en in een vrije USB-poort in de Mac steken.
Op de Mac navigeert u vervolgens naar de naar de map 'Mijn afbeeldingen' op de USB-stick en opent deze. U selecteert alle bestanden in de map, en kopieert ze op deze manier in een keer naar de overeenkomstige map 'Afbeeldingen' op uw Mac, MacBook of andere Apple computer.
Dat betekent inderdaad dat u nu niet de Windows map 'Mijn afbeeldingen' met inhoud naar de Mac kopieert, maar slechts de inhoud van de Windows map 'Mijn afbeeldingen'.
Op precies dezelfde manier kunt u iedere andere map met bestanden van uw Windows pc naar de Mac overzetten.
Hebt u vele gigabytes aan bestanden of hele grote bestanden?
Hebt u meer dan 32 GB aan persoonlijke bestanden, of bestanden groter dan 4 GB over te zetten van Windows naar Mac OS, dan kunt daarvoor tevens een USB-stick gebruiken. Alleen moet u de USB-stick dan formatteren met het bestandssysteem exFAT.
Het bestandssysteem exFAT wordt door Windows ondersteund vanaf Windows XP en door Mac OS vanaf Mac OS X 10.6.5.
Het kopiëren van bestanden van een Windows pc naar een Mac, gaat vervolgens op precies dezelfde wijze zoals zojuist beschreven.
Het moge duidelijk zijn dat u voor het overzetten van persoonlijke bestanden van een Windows pc naar een Mac, MacBook of andere Apple computer echt geen nodeloos ingewikkelde software nodig hebt.
Slechts een USB-stick en de aloude vaardigheid: bestanden kopiëren en plakken, is alles wat u nodig hebt voor het overzetten van bestanden van Windows naar Mac.