Personal Computer Care |Helpt jou bijzonder computervaardig worden

Hoe u uw dvd's weer kunt afspelen in Windows 10

Wie van een dvd kijken houdt op de pc, zal er vroeg of laat achterkomen dat dit in Windows 10 niet gaat. Althans, niet zonder eerst de benodigde software te installeren, die het afspelen van een dvd op de pc mogelijk maakt.

De app 'Windows Dvd-speler' voor Windows 10 bijvoorbeeld maakt het afspelen van dvd's op de pc mogelijk. Jammer is alleen, dat deze app niet voor iedereen gratis is. Want ze zijn er wel, apps voor het afspelen van dvd's die voor iedereen gratis zijn.

Waarom een dvd afspelen niet standaard wordt ondersteund

Echter, het niet kunnen kijken van een dvd, betekent overigens niet dat de dvd-speler in uw computer helemaal niet ondersteund wordt door Windows 10. Want een installatie-dvd voor software, bijvoorbeeld Microsoft Office, kan nog gewoon gebruikt worden in Windows 10.

Maar wat niet standaard ondersteund wordt in Windows 10 is het afspelen van dvd's waar films op staan, of een documentaire, of een live concert van uw favoriete artiest.

Als u een dergelijke dvd in de dvd-speler van uw computer legt, dan zal Windows 10 u als eerste vragen wat u met de dvd wilt doen.

Vervolgens zal Windows aangeven welke mogelijkheden er op het moment voorhanden zijn. Waarbij u onder andere de mogelijkheid geboden wordt om in de store op zoek te gaan naar een dvd-app.

Een dvd'tje kijken werd in Windows 7 nog gewoon ondersteund door Windows Media Player. Om die reden had u in Windows 7 geen aparte software nodig om een dvd met daarop een film of iets vergelijkbaars af te spelen.

In Windows 8 was dat overigens al niet langer het geval. Tenzij u Windows Media Center voor Windows 8 had.

Gebruiksstatistieken wezen volgens Microsoft echter uit dat Windows Media Center hoofdzakelijk gebruikt werd voor het afspelen van dvd's op de computer. Het afspelen van dvd's op de pc zou daarom dan ook anders opgelost kunnen worden volgens Microsoft.

Vandaar dat Windows Media Center voor Windows 10 niet langer beschikbaar is. En de app 'Windows Dvd-speler' daarvoor in de plaats is gekomen. Een app die overigens alleen gratis is voor computergebruikers die upgraden naar Windows 10, vanuit Windows 7 of Windows 8 met Windows Media Center.

Als u geen Windows Media Center had, dan is 'Windows Dvd-speler' voor u niet gratis. En tevens niet wanneer u een schone installatie van Windows 10 hebt uitgevoerd. Ofwel, Windows 7 of Windows 8 eerst van u computer hebt verwijderd, alvorens Windows 10 te installeren. 'Windows Dvd-speler' gaat u in die gevallen 15 Euro kosten.

Gratis dvd's afspelen op uw computer

Om een dvd af te kunnen spelen op uw computer, hoeft u overigens niet perse 'Windows Dvd-speler' te kopen en te installeren. Voor het afspelen van dvd's in Windows 10 is er ook goed werkende en gratis open source software voorhanden, in de vorm van 'VLC Media Player'.

Een app van VLC om video's af te spelen is overigens ook voorhanden in de app store van Windows. Maar deze app ondersteunt niet het afspelen van video vanaf dvd.

Voor het afspelen van een dvd hebt u de software nodig die u hier vanaf de website van VideoLAN kunt downloaden. Tijdens het installeren van 'VLC Media Player' kunt u aangeven dat u de Nederlandse versie van de software wilt installeren.

Na het installeren kunt u een dvd in de dvd-speler leggen en de lade sluiten. 'VLC Media Player' zal dan vanzelf starten en de dvd voor u afspelen.

De eerste keer echter, zal Windows u na het laden van de dvd meedelen dat er een nieuwe optie voorhanden is voor het afspelen van een dvd. Kies in dit venster dan voor de optie om een dvd af te spelen met VideoLAN.

Handmatig een dvd afspelen starten kan ook. Hiervoor kiest u na het opstarten van de software, in het menu Media voor de optie 'Schijf openen'. Het afspelen van de dvd zal vervolgens beginnen.

Als u overstapt naar een nieuwe versie van Windows, dan is er altijd wel iets wat anders is dan u gewend was. Maar zoals u ziet, is er vaak een oplossing voorhanden, waardoor u weer precies met uw computer kunt doen wat u gewend was.

Gerelateerde artikelen