Home›› Snel en veilig›› Spyware verwijderen met gratis anti spyware software

Spyware verwijderen met gratis anti spyware software

Veel problemen met de computer zijn te wijten aan besmetting van de computer door spyware, virussen en andere kwaadaardige software die zich ongezien op uw computer nestelen. Problemen die zich kunnen voordoen bij een door spyware besmette computer zijn onder andere: het ernstig traag zijn van de computer en het geregeld vastlopen en haperen van de computer.

Wanneer uw computer dergelijke problemen vertoont, is het eerste dat u moet doen de computer op spyware controleren met anti spyware software. Software om de computer te controleren op spyware en eventueel op de computer aanwezige spyware te verwijderen wordt anti spyware software genoemd, en is veel gratis te downloaden en te gebruiken.

Besmetting door spyware merkt u meestal te laat

Dat spyware zich op de computer bevindt, wordt meestal te laat opgemerkt. Meestal hebt u het pas in de gaten als computer en internetverbinding traag gaan werken. Maar dan wordt spyware verwijderen vaak al een hele klus.

De computer op spyware controleren en de eventueel aanwezige spyware verwijderen zal vooral regelmatig moeten gebeuren wanneer u veel gebruik maakt van internet en dan met name wanneer u zich geregeld bezighoudt met downloaden.

Het gratis downloaden van software, games, films en muziek is vaak een enorme bron van besmetting met allerhande kwaadaardige software die dingen van plan zijn met uw persoonlijke gegevens en computer waar u waarschijnlijk niet blij van wordt. Daarnaast vormen dubieuze websites ook een grote bron van besmetting.

Online virus scan met Panda Activescan

Sommige spyware installeert zich in combinatie met virussen op uw computer. Verstandig is dan ook het inventariseren van de besmetting te beginnen met het scannen van de computer op virussen.

Omdat virussen tegenwoordig in staat zijn virusscanners uit te schakelen of te verminken is het verstandig een online virus scan te doen, bij voorkeur die van Panda Activescan.

De online virusscanner van Panda Antivirus herkent en verwijdert niet alleen virussen, maar is in staat ook spyware en aanverwanten te verwijderen.

Bovendien genereert Panda Activescan een keurig rapport dat van pas kan komen wanneer u virussen of spyware handmatig moet verwijderen. Laat Panda Activescan in eerste instantie niets verwijderen, maar alleen een rapport genereren. Pas als u Activescan voor de tweede keer uw computer laat scannen, laat u de scanner verwijderen wat het tegenkomt aan virussen en andere kwaadaardige software.

Hitman Pro en Ad-Aware

De ontwikkeling van anti spyware software gaat snel. De software is in staat veel te herkennen, maar het is nog steeds verstandig meerdere software tools in te zetten voor het verwijderen van spyware. Een prima combinatie voor het verwijderen van zoveel mogelijk spyware is, Hitman Pro 3.5 en Ad-Aware. Download de software en installeer deze vervolgens.

Nadat de anti spyware software de computer heeft gescand en het verwijderen van spyware heeft afgerond dient u voor het opnieuw opstarten van een Windows XP computer eerst Systeemherstel uit te schakelen. Navigeer hiervoor via Start, Alle Programma's, Bureau Accessoires, Systeemwerkset naar Systeemherstel. Klik op de link Instellingen voor systeemherstel. Plaats een vinkje voor Systeemherstel op alle stations uitschakelen.

Sommige spyware is namelijk in staat gebruik te maken van Systeemherstel, waardoor de spyware weer vrolijk aanwezig zodra u de computer opnieuw opstart. Nadat de computer opnieuw is opgestart kunt u Systeemherstel weer inschakelen.

Controle op achtergebleven spyware

Wanneer de hele operatie is voltooid zult u moeten merken dat het opstarten en afsluiten van de computer al een stuk sneller verloopt. Om te controleren of het spyware verwijderen volledig is gelukt en er geen resten zijn achtergebleven drukt u de toetscombinatie Ctrl-Alt-Delete. Hiermee wordt Windows Taakbeheer opgestart.

Als het venster Windows Taakbeheer is geopend kiest u het tabblad Prestaties. In het tabblad Prestaties ziet u onderandere de meter CPU en de grafiek Geschiedenis CPU gebruik. Wanneer de computer in rust is mag de CPU meter niet veel meer aangeven dan 2%. Wanneer de waarde veel hoger is of op een neer danst tussen nul en vele tientallen procenten, is er nog steeds spyware op uw computer aanwezig.

controle na spyware verwijderen met taakbeheer

Handmatig spyware verwijderen

Als het de anti-spyware software niet is gelukt alle spyware te verwijderen heeft u enigszins een probleem. Voor het handmatig verwijderen van spyware is in een aantal gevallen behoorlijke kennis Windows vereist.

Spyware zet zich soms ernstig vast, diep in het systeem van Windows. Hierbij zijn geregeld ingrepen in het register van Windows noodzakelijk. Onder andere de anti-spyware tool HijackThis stelt u misschien in staat alsnog de spyware te verwijderen.

Windows opnieuw installeren

Wanneer het verwijderen van spyware niet lukt is dat enorm vervelend, maar u hoeft uw computer er niet voor te vervangen. Een oplossing die altijd werkt en vaak ook de snelste oplossing is, is het opnieuw installeren van Windows.

Alles over het opnieuw installeren van Windows leest u in het
e-boek 'Een snelle en veilige computer voor altijd'
Lees hier alles over dit handige e-boek