Personal Computer Care: je wordt er computervaardig van

Video en muziek afspelen via de usb-aansluiting van uw dvd-speler

Steeds vaker zien we dat een dvd-speler, die bedoeld is voor gebruik bij de tv, voorzien is van een usb-aansluiting. Dit doet vermoeden dat via deze usb-aansluiting meer afgespeeld kan worden dan alleen dvd's.

Vaak is dat inderdaad zo. En is het mogelijk om via de usb-aansluiting van de dvd-speler, video en muziek die op een usb-stick of externe harde schijf staat af te spelen. Mits u enkele dingen van tevoren even goed bekijkt.

Wat ondersteunt uw dvd-speler wel en wat niet?

Om te beginnen is het bijvoorbeeld zeker niet zo dat iedere dvd-speler dezelfde bestandsformaten en type schijfstations ondersteunt. Zo zou een dvd-speler het afspelen van films en andere media vanaf externe harde schijf kunnen ondersteunen. Maar dat betekent zeer zeker niet dat iedere dvd-speler dat doet.

En zo zou het ook zomaar kunnen zijn dat de ene dvd-speler alleen het bestandssysteem FAT32 ondersteunt, terwijl een andere dvd-speler tevens het bestandssysteem NTFS ondersteunt.

Het is dan ook slim om, voordat u gaat proberen wat af te spelen via een usb-stick of externe harde schijf, eerst de technische specificaties van uw dvd-speler te bekijken en te ontdekken wat de dvd-speler wel ondersteund en wat niet.

voor afspelen via usb bekijk specificaties dvd-speler

Zo kunt u via de technische specificaties in de bovenstaande afbeelding bijvoorbeeld ontdekken dat het apparaat MPEG2 en MPEG4 videobestanden kan afspelen, plus video encoding technieken die ondersteund worden door de MPEG4 standaard.

Tevens kunt u ontdekken dat deze dvd-speler:

 • Mp3-bestanden kan afspelen.
 • De bestandsnamen van de videobestanden niet langer mogen zijn dan 20 tekens.
 • Maximaal 600 bestanden of mappen op het opslagmedium opgeslagen mogen zijn.
 • Alleen het FAT16 en het FAT32 bestandssysteem ondersteund worden.
 • Externe harde schijven niet worden ondersteund.

Het bestuderen van de technische specificaties leert ons dat best een aantal dingen wel kunnen, maar een aantal dingen ook zeker niet.

Dat alleen het FAT16 en het FAT32 bestandssysteem wordt ondersteund, brengt beperkingen met zich mee. FAT16 is inmiddels al zo antiek, dat het niet aan te raden is dit nog te gebruiken. FAT32 daarentegen is het enige bestandssysteem dat door ieder apparaat, dat de inhoud van schijfstations kan lezen, wordt ondersteund. Echter, de grootste beperking van dit bestandssysteem is, dat bestanden niet groter mogen zijn dan 4GB.

En aan een bestandgrootte van 4GB komt u nog wel eens. Zeker wanneer u een film hebt met een hoge beeldkwaliteit. Een videobestand groter dan 4GB zal dan ook gesplitst moeten worden in meerdere kleinere bestanden om de film alsnog afspeelbaar te maken.

Een oude Indianentruc die ook nu nog werkt

Echter hoeft u zich over veel van dit alles meestal niet echt het hoofd te breken. Want om te beginnen zijn usb-sticks al geformatteerd met het FAT32 bestandssysteem. Mocht dat niet het geval zijn dan lost u dat eenvoudig als volgt op:

 1. Sluit de usb-stick aan op een vrije usb-aansluiting op uw computer.
 2. Open menu Start via knop Start in de taakbalk.
 3. Kies de optie Computer in de rechterkolom van menu Start.
 4. optie Computer in menu Start
 5. Zoek in het overzicht van schijfstations dat vervolgens getoond wordt naar uw usb-stick.
 6. Klik er met de rechtermuisknop op en kies de optie Formatteren in het geopende snelmenu.
 7. usb-stick formatteren
 8. Kies in het venster Formatteren het juiste bestandssysteem FAT32, indien nodig, en klik vervolgens op de knop Starten om het formatteren van de usb-stick te starten.
 9. formatteren met het FAT32 bestandssysteem

Met een lege FAT32 geformatteerde usb-stick kunt u vervolgens iets heel handigs doen.

Wellicht hebt u ook al wat oudere zelfgebrande dvd's met een leuke film of iets anders, die nog wel herkend worden door de dvd-speler, maar die niet echt meer zonder haperingen worden afgespeeld.

Bijvoorbeeld doordat er een kras op het dvd-schijfje zit of doordat het schijfje anderszins beschadigd is.

Een truc die in het begin van het computertijdperk wel eens gebruikt werd, als een diskette niet goed meer werkte was: de bestanden die op die beschadigde diskette stonden, kopiëren naar een nieuwe diskette. Na het kopiëren van de ogenschijnlijk beschadigde bestanden naar een nieuwe diskette, bleken deze bestanden vaak alsnog weer benaderbaar en te gebruiken te zijn.

Iets vergelijkbaars kunt u nu nog doen door de inhoud van een beschadigde dvd te kopiëren naar een usb-stick. De usb-stick met de gekopieerde inhoud van de dvd steekt u vervolgens in de usb-aansluiting van de dvd-speler. Waarna u wellicht weer kunt genieten van een film of ander videomateriaal wat u inmiddels al als verloren had beschouwd.

Hebt u meerdere dvd-schijfjes waar wat aan mankeert? Dan kunt u deze gewoon allemaal naar één en dezelfde usb-stick kopiëren, totdat de usb-stick vol is.

Het enige dat u daarvoor hoeft te doen is een map met een duidelijk herkenbare naam aanmaken op de usb-stick. Waarna u vervolgens de inhoud van de beschadigde dvd naar deze map kopieert.

Bestanden afspelen vanaf een usb-stick

Zodra u een usb-stick aansluit op uw dvd-speler, dan zal op het beeldscherm van uw tv getoond worden dat er een usb-stick is aangesloten. Via een knop op de afstandsbediening van uw dvd-speler kunt vervolgens de aangesloten usb-stick benaderen. Er zal vervolgens een overzicht getoond worden op uw tv van de mappen en bestanden die zich op de usb-stick bevinden.

Met de pijl-toetsen op de afstandbediening kunt u vervolgens het bestand selecteren dat u wilt afspelen of een map selecteren die u wilt openen.

Het geselecteerde bestand of de geselecteerde map zal vervolgens een andere kleur krijgen. Door nu op de 'Enter' knop of 'OK' knop op de afstandsbediening te drukken, zal het bestand afgespeeld gaan worden of de geselecteerde map geopend worden.

Wanneer u een map opent, zal vervolgens op uw tv een overzicht getoond worden van de bestanden die zich in de geopende map bevinden. Door nu vervolgens het bestand te selecteren dat u wilt afspelen en op de afstandsbediening op 'Enter' of 'OK' te drukken zal de dvd-speler ook nu het bestand gaan afspelen.

Er zit dus een duidelijk verschil in het afspelen van film of video op een dvd-schijf of het afspelen vanaf usb-stick.

Want wanneer u een dvd laadt in uw dvd-speler, dan zal de speler de dvd als zodanig herkennen en automatisch het bestand gaan afspelen dat u doorgaans een menu toont, waarin u aantal keuzes kunt maken. Bijvoorbeeld om de ondertiteling in te stellen voordat u de inhoud van de dvd gaat afspelen.

Het automatisch laden van bijvoorbeeld een menu, zal doorgaans iets zijn dat u bij het afspelen vanaf usb-stick zult moeten ontberen. Bij het afspelen vanaf usb-stick moet u namelijk doorgaans zelf een keuze maken welk bestand u wilt gaan afspelen.

Als u daarmee kunt leven, dan is het afspelen van video en muziek via de usb-aansluiting van uw dvd-speler een prima alternatief voor het afspelen vanaf dvd.

Gerelateerde artikelen