Personal Computer Care: je wordt er computervaardig van

Zo brengt u veilig uw bankzaken doen toch per ongeluk in gevaar

Uw bankzaken doen via internet kan op zich ontzettend veilig. Zo veilig zelfs dat het via uw pc die verbonden is met internet inmiddels zowat onmogelijk is om belangrijke gegevens en geld van u te stelen.

Maar hoe kan het dan dat nog steeds heel veel mensen de dupe worden van internetcriminelen en vaak vele duizenden Euro’s afhandig gemaakt worden?

Hoe veilig is online bankieren echt?

Een ketting is niet sterker dan zijn zwakste schakel. Wellicht kent u die uitdrukking. En het geldt zeer zeker voor veilig online bankieren.

De zwakste schakel is zeker niet de bank en ook niet de website van de bank waarop u online uw bankzaken regelt. Wanneer u een computer gebruikt met Windows 10, dan is tevens de kans gering dat dit de zwakste schakel is. Hetzelfde geldt voor uw internetverbinding.

De zwakste schakel in het geheel bent u, de gebruiker die via zijn computer of smartphone online bankiert. Wij zijn namelijk degenen die vaak slecht kijken, niet goed lezen en die ons laten verleiden om te klikken op iets waar we nu juist niet op hadden moeten klikken.

Tevens reageren we vaak impulsief wanneer er haast geboden lijkt te zijn of wanneer er paniek gezaaid wordt. Daarom kan het iedereen overkomen om de zwakste schakel te zijn bij het veilig online bankieren. Omdat het niets anders dan menselijk is om zo te reageren bij paniek en haast.

En precies van dit gegeven maken internetcriminelen dankbaar gebruik. Bovendien maken criminelen optimaal misbruik van het feit dan wij een groot vertrouwen hebben in banken en andere instellingen. Dus wanneer er iemand belt die ons vertelt dat hij of zij uit naam van de bank belt, dan zijn we geneigd zijn of haar verhaal direct te geloven.

Maar ook geloven we de inhoud van elke e-mail die van de bank afkomstig lijkt te zijn. En klikken we op een link en vullen we onze gegevens in, in een formulier op een webpagina zonder ons af te vragen of het allemaal wel klopt.

Spoofing en phishing

Als we gebeld worden door een internetcrimineel die zich voordoet als een medewerker van de bank, bekend instituut of bedrijf, dan wordt dat spoofing genoemd. Als een e-mail afkomstig lijkt van een bank, bekend instituut of bedrijf, maar gestuurd is door internetcriminelen dan heet dat phishing.

Wat deze twee methodes van oplichting met elkaar gemeen hebben is, dat ze in beide gevallen proberen u te verleiden iets te doen waarmee ze uw geld in handen krijgen.

Dat internetcriminelen tegenwoordig vooral afhankelijk zijn van methodes zoals phishing, spoofing en andere vormen van oplichting waarbij ze expliciet een actie van u persoonlijk nodig hebben om hun doel te bereiken komt vooral omdat computers inmiddels bijna onneembare vestingen zijn geworden. En ook websites, zoals de website van uw bank waarop u uw bankzaken kunt regelen, maar ook webshops zijn inmiddels dermate goed beveiligd dat via die weg uw geld stelen erg lastig is geworden.

Dat betekent dat u absoluut veilig uw bankzaken kunt doen via internet en tevens veilig op internet kunt winkelen en spullen kunt kopen.

De enige maatregel die u zelf consequent moet nemen is dat u altijd goed blijft kijken, lezen en opletten. En direct te stoppen met waar u mee bezig bent zodra u ook maar het geringst vermoeden heeft dat iets niet klopt of er anders uitziet dan u gewend bent.

Informeer u zelf vervolgens eerst goed voordat u verder gaat. Bijvoorbeeld op de website van de Fraudehelpdesk. [https://www.fraudehelpdesk.nl/]

Hoe u in alle omstandigheden veilig uw bankzaken regelt

Echter, die absolute veiligheid tijdens online bankieren en winkelen is vanzelfsprekend alleen gegarandeerd wanneer naast zelf goed opletten u een pc hebt die aan de volgende voorwaarden voldoet:

  1. Een pc voorzien van een Windows 10 besturingssysteem die up-to-date is.
  2. Een virusscanner (voor thuisgebruik) die tot de best geteste behoort volgens AVTest. De virusscanner die standaard in Windows zit behoort tot die best geteste virusscanners. In Windows 10 een aparte virusscanner installeren is dus niet langer noodzakelijk.
  3. Een veilige verbinding via wifi. Een wifi-verbinding is veilig wanneer de verbinding door de pc als beveiligd aangemerkt wordt. Om verbinding te kunnen maken met deze draadloze verbinding hebt u ooit een wachtwoord in moeten geven. Nog veiliger is het om uw pc met uw internetmodem te verbinden via een netwerkkabel.
  4. Een webbrowser die zichzelf constant up-to-date houdt. Waarbij de voorkeur uit zou moeten gaan naar Google Chrome of Microsoft Edge, de webbrowser die standaard in Windows 10 zit.

Hebt u één van de bovenstaande punten niet of onvoldoende voor elkaar, dan zal dat het online bankieren aanzienlijk minder veilig maken.

Veel zorgen hoeft u zich echter niet te maken. Elke pc die u in 2016 of later gekocht hebt is sowieso voorzien van Windows 10. En wanneer uw pc wat ouder is, en voorzien was van Windows 7 of Windows 8, dan hebt u de mogelijkheid gehad om gratis te upgraden naar Windows 10.

U kunt snel kijken of uw Windows 10 hebt en welke versie van Windows 10 u precies hebt door:

  1. Te klikken op knop met daarop het vergrootglas in de taakbalk. Hiermee opent u de zoekfunctie van Windows.
  2. Typ als zoekopdracht: info.
  3. De optie Informatie over uw pc zal dan onder andere getoond worden. Klik hierop.

In het onderdeel Windows-specificaties vindt u alle informatie over de Windows die op uw pc geïnstalleerd is.

En als u de standaard virusscanner in Windows gebruikt dan kunt via datzelfde informatievenster direct bekijken hoe het met de virus -en bedreigingsbeveiliging gesteld is. Wanneer er een wit vinkje in een groen cirkeltje voor een beveiligingsitem weergegeven staat, dan betekent dit dat alles prima in orde is.

Een wifi-verbinding is veilig wanneer u wifiverbindingen opent rechts is de taakbalk en de verbinding waarmee u verbonden bent met internet als veilig wordt aangemerkt.

De webbrowsers Google Chrome en Microsoft Edge houden zichzelf op de achtergrond up-to-date.

U ziet, heel ingewikkeld is het niet om uw pc zo voor elkaar te hebben dat u er veilig uw bankzaken op kunt doen.

Waar u voorts dan ook alleen nog maar op hoeft te letten als u internetbankiert is:

  1. Dat u daadwerkelijk uw bankzaken regelt op de website van uw bank. De internetbankierenwebsite van uw bank bevindt zich op het webadres dat uw bank u gegeven heeft. Een overzicht van de juiste webadressen voor internetbankieren vindt u op de website van veiligbankieren.nl
  2. Dat u het internetbankieren direct staakt en uw bank belt zodra zich iets voordoet dat afwijkt van wat zich normaal gesproken voordoet als u internetbankiert. U krijgt bijvoorbeeld andere vensters te zien dan normaal, of andere overzichten, of er wordt u iets anders gevraagd dan normaal.
  3. Log direct uit van de internetbankierenwebsite zodra u klaar bent met internetbankieren.

Bankzaken regelen op smartphone of tablet

U kunt uw bankzaken ook regelen op u smartphone of tablet. Voor deze apparaten hebben de meeste banken inmiddels een eigen app voorhanden waarmee u veilig uw bankzaken kunt regelen.

De app die uw bank voor uw smartphone of tablet gemaakt heeft vindt u in de app store op uw smartphone of tablet. Op uw Apple apparaat heet de app van waaruit u apps kunt installeren op uw iPhone of iPad App Store. Op uw Android smartphone heet deze app Google Play-appstore.

Internetbankieren via uw smartphone of tablet is misschien zelfs nog wel veiliger. Omdat u direct vanuit de app uw bankzaken regelt en niet langer eerst een website hoeft te openen. Bovendien wordt een app door zowel Apple als Android pas in de app store geplaatst zodra deze uitvoering getest is. Dit maakt het heel moeilijk voor criminelen om iets te maken waarmee ze u via uw smartphone of tablet pc op kunnen lichten en u uw geld afhandig kunnen maken.

Zult u dan nooit meer het slachtoffer kunnen worden van criminele praktijken?

Nooit meer zou een valse belofte zijn. Want de schade voor banken alleen al loopt in de miljoenen per jaar. De bank is namelijk wettelijk verplicht u te compenseren wanneer u slachtoffer bent van:

  1. Phishing.
  2. Diefstal van uw pinpas.
  3. Fraude via de QR-code. Een QR-code is een plaatje dat u kunt scannen met uw smartphone om een betaling te kunnen doen. Het scannen scheelt u vaak een hoop typewerk. Uw betaling kan daardoor makkelijker en sneller afgerond kan worden.

In al deze gevallen doet een internetcrimineel iets waar u het slachtoffer van wordt. En omdat de overheid wil dat u te allen tijde veilig kunt internetbankieren zijn de banken verplicht u schadeloos te stellen wanneer er onverhoopt toch iets misgaat.

Dit geldt tenzij aangetoond kan worden dat u zelf grof nalatig bent geweest.

Dit wordt anders wanneer u zelf handelingen hebt verricht en daadwerkelijk geld hebt overgemaakt aan een crimineel. Iets wat doorgaans het geval zal zijn als u het slachtoffer bent van spoofing, waarbij een crimineel u belt en zegt een medewerker van de bank te zijn en u in die hoedanigheid verleidt om bepaalde handelingen te doen waarmee u geld naar hem of haar overmaakt.

Slachtoffer worden van spoofing, en ook van phishing, voorkomt u betrekkelijk eenvoudig door heel goed te onthouden dat:

  1. Een bankmedewerker u nooit zal vragen om geld ergens naartoe over te maken.
  2. In een e-mail die echt van een bank afkomstig is nooit gevraagd zal worden om op een link te klikken en vervolgens gevoelige gegevens achter te laten in een formulier op een webpagina.

Alle informatie die belangrijk voor u is als klant van de bank vindt u doorgaans in de berichten box in uw internetbankierenapp op uw smartphone of wanneer u via de website van uw bank inlogt in de internetbankieromgeving van uw bank.

Absoluut veilig internetbankieren kan dus simpelweg door de apparaten en de internetverbinding waarmee u internetbankiert afdoende de beveiligen en zelf een gezonde portie argwaan te creëren wanneer u gebeld wordt door uw bank, maar ook bekende instanties of bedrijven. Helaas is blindelings een bank of bekende instantie of bedrijf vertrouwen namelijk niet langer meer mogelijk door toedoen van de hedendaagse internetcrimineel.

Gerelateerde artikelen