Een spel start niet op, wat nu?

Een spel start niet op, ook al voldoet de computer aan de eisen van de spelmaker. U bent niet de enige die het overkomt. Als een spel niet werkt ligt dat meestal niet zozeer aan de hardware van de computer, maar aan de software die de betreffende hardware aanstuurt.

Software die de hardware van de computer aanstuurt wordt stuurprogramma of in het Engels driver genoemd. Spellen zijn vaak zeer gevoelig voor het ontbreken van de juiste versie van een stuurprogramma. Een spel start als gevolg daarvan niet op of vertoond andere storingen, zoals haperen van het spel.

Is mijn computer geschikt voor dat spel?

Wanneer u van plan bent een nieuw spel te kopen doet u er verstandig aan eerst te kijken of de computer het spel werkelijk wel draaien kan. Windows heeft daarvoor een handig diagnostisch programma, Dxdiag genaamd en is beschikbaar in zowel Windows XP, Windows Vista, als ook in Windows 7. Op deze manier heeft u altijd de juiste gegevens bij de hand die nodig zijn om te bepalen of de computer inderdaad geschikt is voor het spel.

Om Dxdiag te gebruiken, opent u in Windows XP menu Start en klikt u op Uitvoeren. Vervolgens voert u in het invoervak de term dxdiag in en klikt u op de knop OK. In Windows Vista en Windows 7 opent u menu Start en voert u de term dxdiag in, in het zoekvak van menu Start. Het programma dxdiag zal vervolgens in menu Start worden weergegeven. Klik op dxdiag in menu Start om het diagnostisch programma Dxdiag te starten.

Om een spel probleemloos te laten werken zijn een paar dingen van belang. Als eerste moet uiteraard de processor van de pc snel genoeg zijn. Ook moet de computer over voldoende intern geheugen beschikken.

Bovendien moet de computer een bepaalde versie van DirectX ondersteunen. Vaak wordt op de verpakking van het spel aangegeven welke versie. Of alle onderdelen in orde zijn kunt u bekijken op het tabblad Systeem van dx diag.

Waar de meeste problemen met een spel echter ontstaan is bij de videokaart en het stuurprogramma van de betreffende videokaart. Alle gegevens van uw videokaart kunt u bekijken op het tabblad Beeldscherm van dxdiag.

De pc verder optimaliseren met nieuwe stuurprogramma's

Als de hardware van de computer voldoet aan de eisen van het spel, zou het spel het zonder problemen moeten doen. Wanneer een spel desondanks niet werkt, het spel start bijvoorbeeld niet op, dan zijn de stuurprogramma's van de videokaart en de geluidskaart vaak de schuldige. Of de juiste versie van DirectX is nog niet op de computer geďnstalleerd.

De juiste versie van DirectX kan via de zojuist weergegeven link worden gedownload.

Stuurprogramma's voor de videokaart kunnen rechtstreeks bij de fabrikant van de processor van de videokaart worden gedownload. Hierbij maakt het merk van de videokaart niet zoveel uit. Doorgaans zijn videokaarten in een pc voorzien van een processorchip van NVIDIA en een processorchip van ATI.

Ga naar de betreffende website van de chipfabrikant en download de drivers voor het type videokaart die zich in uw pc bevindt. In het hierboven weergegeven dxdiag venster kunt u zien dat het chiptype van de voorbeeldcomputer een GeForce 9600 GT is. Voor de voorbeeldcomputer zouden we op de website van NVIDIA dan ook op zoek gaan naar drivers voor de GeForce 9600 GT.

Op dezelfde manier kunt u in dxdiag tevens bekijken welk merk apparaat met welk merk chip het geluid op uw computer verzorgt. Wanneer u de stuurprogramma's voor uw geluidskaart moet updaten vindt u nieuwe drivers voor uw geluidskaart meestal het snelst door merk een type van geluidskaart en/of chip als zoekopdracht in te voeren in Google. U komt dan vanzelf op websites terecht die de juiste drivers ter download aanbieden.

Als u een op het moederbord geďntegreerde geluidskaart hebt, kunt u voor drivers uiteraard ook terecht op de website van de fabrikant van het moederbord.

Zodra u alle benodigde drivers hebt gedownload en geďnstalleerd en de computer opnieuw hebt opgestart, zou het spel zonder problemen moeten werken. Tevens is het installeren van nieuwe stuurprogramma's de manier om uw pc te optimaliseren voor het spelen van spellen.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
7000+ mensen gingen u al voor