Waar u op letten moet als u games voor de pc kopen gaat

spellen kopen voor de pc

Als u games voor de pc gaat kopen, dan zijn er best wat dingen waar u op letten moet. Tenminste, als u teleurstellingen wilt voorkomen. Want met een game die het op uw pc toevallig niet doet, kunt u bijvoorbeeld niet terug naar de winkel.

Het is namelijk uw plicht om bij de games die u wilt kopen voor de pc, van te voren te bekijken of ze wel geschikt zijn voor uw pc. Iets wat u overigens relatief snel en eenvoudig te weten kunt komen.

Hoe u controleert of uw pc geschikt is voor een game

Met name als u online uw games koopt, zal er niet snel iemand zijn die u vraagt of u wel zeker weet of de game die u wilt kopen wel geschikt is voor uw pc. En daarmee stippen we direct een nadeel aan van online uw games kopen.

Want op internet zult u doorgaans over de games zelf voldoende informatie kunnen vinden. Maar wordt te vaak te weinig aandacht besteed aan de systeemeisen waaraan een pc moet voldoen voor een bepaald spel.

Terwijl het vermelden van systeemeisen bij met name grafisch veeleisende schietspellen en race spellen echt geen overbodige luxe zou zijn. Want juist bij schietspellen en race games zijn veel objecten tegelijkertijd in beweging. Wat veel rekenkracht vraagt van de processor, alsook van de grafische processor.

Deze twee onderdelen vormen samen met de hoeveelheid en de snelheid van het internet geheugen, dan ook veelal de reden waarom een pc niet geschikt is voor een bepaalde game.

Via de website 'Can I Run It' kunt u bekijken of uw pc geschikt is voor een bepaald spel. Tenminste, wanneer u precies begrijpt wat er met onderstaande gegevens bedoeld wordt.

is mijn pc geschikt voor deze game?

Weet u dat niet zo heel goed, dan is er nog geen man overboord. U kunt dan gewoon uw pc op geschiktheid laten controleren door het programma System Requirements Lab, dat u via de website op uw pc kunt laten installeren.

Het programma zal vervolgens op de website 'Can I Run It' in een overzicht tonen of uw pc geschikt is voor een game of niet.

Hierbij wordt getoond of uw pc aan de minimale systeemeisen voldoet, en in hoeverre aan de aanbevolen systeemeisen.

Als uw pc aan de minimale systeemeisen voldoet, dan kunt u de game op uw pc spelen. Echter, u zult dan niet optimaal kunnen gaan genieten van de grafische verwennerijen die een game te bieden heeft.

Dat kunt u wel wanneer uw pc aan de aanbevolen systeemeisen van de game voldoet. Of er in ieder geval grotendeels aan voldoet.

Om te kunnen genieten van een game is het dus niet perse noodzakelijk om uw pc aan alle aanbevolen systeemeisen te laten voldoen.

Dit betekent veelal dat een niet te oude en gemiddeld snelle pc voldoende presteert om de meeste games op te kunnen spelen.

Wat als uw pc niet geschikt is voor een spel?

Uw pc kan daarbij overigens niet zonder een gemiddeld snelle grafische kaart. Een gemiddeld snelle grafische kaart zal echter al snel tussen de 150 en 200 Euro kosten. Een dergelijke grafische kaart vindt u doorgaans dan ook niet in een pc die u als compleet systeem gekocht hebt.

Uw grafische kaart upgraden zou dan ook wel eens noodzakelijk kunnen zijn, wanneer u met enige regelmaat een grafisch veeleisend spel op uw computer wilt kunnen spelen.

Tevens kan een spel vragen om een behoorlijke hoeveelheid intern geheugen. Controleer dat goed. Want veelal is een pc standaard voorzien van 4 GB intern geheugen. Wat ruim voldoende is voor de meeste toepassingen, maar niet voor sommige games.

Intern geheugen uitbreiden is overigens niet heel moeilijk en relatief goedkoop. Maar overgaan tot het uitbreiden van intern geheugen, zonder eerst te controleren of u dat extra geheugen wel echt nodig hebt, is uiteraard zonde van het geld.

Want ook al wordt 8 GB aan intern geheugen aanbevolen voor een bepaald spel, dan nog is een dergelijke hoeveelheid geheugen niet altijd noodzakelijk. Veel hangt namelijk ook af van de hoeveelheid programma's die op de achtergrond al actief zijn op de pc, alvorens de game wordt opgestart.

In de praktijk betekent dit, dat u met het opschonen van de pc en het verminderen van het aantal progamma's dat meestart met Windows vaak al voldoende geheugen vrij kunt maken voor het spelen van de game.

Een serieuzer probleem hebt u dan ook eigenlijk pas, wanneer de processor in uw pc te langzaam blijkt te zijn voor een game. Want het vervangen van een processor mag dan voor een recent systeem misschien best tot de mogelijkheden behoren, een ingrijpende klus is het wel.

Het vervangen van een processor is dan eigenlijk ook alleen maar rendabel als u in staat bent deze klus zelf te klaren.

Wat u tevens nog kunt proberen, wanneer uw computer niet geschikt blijkt te zijn voor een bepaald spel is: kijken of er een voorganger van deze game bestaat.

Als u bijvoorbeeld een liefhebber bent van schietspellen, dan zou uw oog kunnen vallen op het spel Far Cry 4. Een spel dat behoorlijk hoge eisen stelt aan een pc. Echter, er bestaat ook een versie 3 van dit spel. Een spel dat in 2012 spel van het jaar werd, en dat aanzienlijk minder hoge eisen stelt aan de pc. En een spel dat u minstens net zoveel spelplezier zal bieden.

Wat als de pc geschikt zou moeten zijn, maar de game start niet of doet het niet goed?

Het is uitermate vervelend wanneer u uitkijkt naar het spelen van een nieuwe game, maar het spel wil na het installeren ervan niet starten. Of iets blijkt niet naar behoren te werken.

Dit kunt u overigens grotendeels voorkomen door, voordat u een spel installeert, eerst het stuurprogramma van grafische kaart te updaten. En wellicht kan tevens het stuurprogramma van de geluidskaart een update gebruiken.

Als u oudere spellen installeert, dan dient u erop te letten dat u geen DirectX mee installeert. Want meestal is DirectX dat met een ouder spel wordt meegeleverd, ouder dan DirectX die nu op uw pc staat.

Wat voor stuurprogramma's geldt, dat geldt bij een game ook voor DirectX. Ze moeten zo nieuw mogelijk zijn.

Of de laatste versie van DirectX op uw pc geïnstalleerd staat, controleert u eenvoudig met het systeemprogramma dxdiag. Type hiertoe dxdiag als zoekterm in, in het zoekvak van menu Start en klik op de vermelding dxdiag in de zoekresultaten.

Het programma zal u vervolgens tonen welke versie van DirectX op uw pc geïnstalleerd staat.

Als uw pc wel aan de systeemeisen voor het spel voldoet, maar het spel is traag, hapert tijdens het spelen veelvuldig en crasht soms zelfs, dan zijn er mogelijk teveel programma's op de achtergrond actief in het intern geheugen.

Vaak zal uw pc dan ook traag opstarten. Met het traag opstarten van de pc verhelpen, lost u daarom tevens vaak direct de problemen die u met games hebt op.

Controleer uw pc vooral ook extra grondig op virussen, spyware en andere malware, wanneer u dergelijke problemen hebt met meerdere games. Want malware op de pc, is er meer dan eens de oorzaak van dat een game bar slecht te spelen is.

Kortom, waar u vooral op letten moet voordat u games gaat kopen voor op uw pc is: dat uw pc in topconditie is en in een uitstekende staat van onderhoud verkeert. Want zelfs op een pc die voldoet aan de aanbevolen systeemeisen, zal een spel niet naar behoren werken, zolang stuurprogramma's niet up-to-date zijn en er stiekem toch wat virusjes uw pc zijn binnengeslopen.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
7000+ mensen gingen u al voor