Tv kijken via internet

Tv kijken via internet op de computer wordt door steeds meer mensen gewaardeerd. Uiteraard is tv kijken via de pc geen vervanger van uw televisie. Maar wanneer u een uitzending hebt gemist van een tv-programma dat u graag had willen zien, dan kunt u die uitzending vaak alsnog bekijken op de computer op een tijdstip dat u goed uitkomt.

tv kijken via internet op de pc met uitzending gemist

Steeds meer omroepen stellen tv-uitzendingen veelal gratis beschikbaar via internet. Via Uitzending Gemist kunt u bijvoorbeeld gemiste televisieprogramma's bekijken die uitgezonden zijn op Nederland 1, 2 of 3. Daarnaast krijgen meer en meer populaire programma's een eigen website waarop eerder uitgezonden afleveringen van dat programma beschikbaar zijn om via de pc bekeken te kunnen worden.

Maakt tv kijken op de pc een einde aan opnemen?

Tv kijken via de pc zou het opnemen van tv-programma's overbodig kunnen maken. Zoals gezegd, steeds meer televisiezenders bieden via speciaal voor dit doel gemaakte websites tv programma's aan die eerder zijn uitgezonden. Maar ook live-reportages van grote sportevenementen, zoals bijvoorbeeld de Tour de France, zijn steeds vaker volledig live te volgen via internet.

Om een eerder uitgezonden tv-programma te bekijken hebt u niet meer nodig dan uw computer, een internetverbinding en een recente versie van Internet Explorer.

Veel televisiezenders hebben hun weg naar het internet inmiddels gevonden. Via de website uitzendinggemist.nl geven de publieke omroepen u de kans een gemist televisieprogramma alsnog te bekijken. Gemiste uitzendingen van RTL kunt u bekijken via RTL gemist. Ook SBS6 herhaalt uitzendingen via hun website.

Mocht u nu eens geen idee hebben welke omroep uw favoriete tv-programma uitzendt, dan biedt wellicht de website herhaling.nl uitkomst. Op deze website staan de tv-programma's van alle omroepen bij elkaar verzameld. En tevens biedt de website een prima zoekfunctie.

Meer gratis tv kijken via de pc

Naast de websites van de diverse omroepen kunt u nog veel meer gratis tv kijken via de pc door middel van zogenaamde tv-portalen die overzichten aanbieden van online tv-kanalen. Op veel van deze online tv websites worden de aangeboden tv-kanalen overzichtelijk weergegeven in verschillende categorieën. Categorieën die u op veel tv-portalen zal tegenkomen zijn: informatie, sport, nieuws, muziek en entertainment.

Online tv-portalen werken allemaal min of meer op dezelfde manier. U bezoekt de website en kiest een categorie. Uit de geselecteerde categorie kiest u vervolgens hetgeen u wilt bekijken. Een nieuwe webpagina zal worden weergegeven met daarin ingebed Windows Media Player of andere afspeel software die voor het weergeven van de tv-uitzending nodig is. De aangeboden tv-programma's zijn doorgaans gratis te bekijken.

Populaire online tv-portalen zijn:
Tvopjepc.nl: Een goed vormgegeven tv-portaal met beknopte maar goede informatie over de diverse tv-uitzendingen. Het portaal is tevens voorzien van een handige zoekbalk.
PCzapper.tv: Een tv-portaal waarin de meest populaire tv-uitzendingen overzichtelijk worden weergegeven. Tevens stelt dit portaal software ter beschikking om tv uitzendingen te bekijken zonder dat u daarvoor een webbrowser nodig heeft.
Kanalenkiezer.nl: Een verzamelwebsite van de beste online tv-kanalen onderverdeeld in ondermeer nieuws, sport, muziek en entertainment.
Nederland.tv: Een tv-portaal dat een overzicht geeft van de meest populaire tv-programma's van dit moment op de Nederlandse buis.

Hoe werkt tv kijken op de pc?

Tv kijken via internet op de pc wordt mogelijk gemaakt doormiddel een techniek die streaming wordt genoemd. Een voordeel van streaming is, dat u vrijwel direct naar de tv-uitzending kunt gaan kijken, zodra de webpagina geladen is. Een tv-uitzending die u via streaming bekijkt hoeft niet eerst opgeslagen te worden op de harde schijf voordat u deze kunt bekijken, zoals dat het geval is wanneer u iets download.

Voordat de beelden worden weergegeven, zal de mediaspeler eerst een deel opslaan in een zogenaamde buffer. Dit om haperen van het beeld te voorkomen. Hoever de speler is met bufferen wordt in veel gevallen getoond onder het weergavescherm. Zodra de buffer vol zit wordt met het weergeven van de beelden begonnen.

De bediening van de speler zal voor de meeste gebruikers geen geheimen bevatten. Via de weergegeven bediening kunt u een uitzending pauzeren en stopzetten. Wanneer de weergegeven stream het ondersteund kan er ook vooruit of terug gekeken worden in een uitzending.

In veel gevallen kan via links op de webpagina tevens de grootte van het weergave scherm aangepast worden, waarbij ook weergave op volledige schermgrootte tot de mogelijkheden behoort. Bij weergave op volledig scherm zorgt de Esc-toets voor terugkeren naar de webpagina van gekozen uitzending.

Wanneer tv kijken op de pc niet wil lukken.

Wanneer u Windows update regelmatig zijn werk laat doen, zou tv kijken op de pc zondermeer mogelijk moeten zijn. Een pc die niet voorzien is van de juiste versies van de benodigde software, zal u vaak niet meer laten zien dan zwart beeld al dan niet voorzien van geluid.

Om verrassingen te voorkomen is het goed te bekijken of uw computer minimaal voorzien is van versie 6 van Internet Explorer, Adobe Flash Player geďnstalleerd is en de laatste versie van Windows Media Player op uw computer staat.

In sommige gevallen is het noodzakelijk dat ook Realplayer op uw computer aanwezig is. Het realplayer formaat komt niet heel veel meer voor, maar wordt nog wel eens gebruikt bij met name oudere tv-uitzendingen.

Hebt u vervolgens nog problemen met het weergeven van beeld en geluid dan kan het updaten van de stuurprogramma's van video -en geluidskaart uitkomst bieden. Ook Firewall software en virusscanners kunnen soms roet in het eten gooien.

Oplossingen voor veel voorkomende problemen bij tv kijken via internet kunt u onder andere vinden op: http://portal.omroep.nl/help

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
7000+ mensen gingen u al voor