Wat als de printer niet meer print

Dat de printer niet meer print ontdekt u meestal op een moment dat u de printer het hardst nodig heeft. Was het u overigens al bekend dat problemen met printen zich juist vaak voordoen wanneer u de printer niet regelmatig gebruikt? De oorzaak hiervan is dat door het weinige gebruik inktresten uitdrogen in de printkop.

Moderne inkjet printers beschikken, om problemen met printen te voorkomen, over een zelfreinigingsprogramma dat is opgenomen in de software van de printer. Duurdere inkjet printers houden zelf bij hoe lang de printer niet in gebruik is geweest en starten automatisch met het schoonmaakprogramma als de printer na lange tijd weer in gebruik genomen wordt. Echter, wanneer u een inkjet printer meerdere malen per week gebruikt, hoeft u zich geen zorgen te maken over eventuele problemen bij het printen door het uitdrogen van printerinkt.

Iets anders dat ervoor kan zorgen dat de printer niet meer print zoals zou moeten kan veroorzaakt worden door het verkeerd uitzetten van de printer. Geregeld gebruiken mensen een stekkerdoos met een schakelaar waarmee ze in een keer alle apparatuur die erop aangesloten is kunnen uitschakelen. Wanneer u op deze manier de printer uitschakelt, heeft deze geen tijd de printkop te "parkeren". Het niet kunnen parkeren van de printkop heeft versneld uitdrogen van de printerinkt tot gevolg. Schakel de printer dan ook altijd uit met behulp van de aan/uitknop op de printer.

Wanneer inkt is uitgedroogd zult u dit merken door vlakken en strepen in de afdruk. Bij een moderne printer kunt u volstaan met het reinigings gereedschap een of meerdere malen aan het werk te zetten, tussendoor afgewisselt met het maken van een afdruk.

Mocht dat niet lukken of beschikt u nog over een oudere printer die niet beschikt over een reinigingsprogramma dan kunt u de verstopping proberen op te heffen doormiddel een beetje glassex en een papieren zakdoekje. Haal de inktcartridge uit de printer. Doe vervolgens een beetje glassex op een papier zakdoekje of een tissue en tik voorzichtig met de printkop op het vochtige doekje. Het voorzichtige tikken en de oplosmiddelen in de glassex kunnen ervoor zorgen dat de verstopping in de inktcartridge opgeheven wordt.

Wanneer dat niet helpt zit er weinig anders op dan het aanschaffen van een nieuwe inktcartridge om de problemen met het printen op te lossen.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
7000+ mensen gingen u al voor