Personal Computer Care: je wordt er computervaardig van

Hoe krijg je deskundige computerhulp aan huis?

Sinds een aantal jaren kun je computerhulp aan huis krijgen. Voor als je een probleem hebt met je computer, waar je zelf niet uitkomt. Uiteraard zijn er bedrijven die uitstekende computerhulp bieden, maar ook die je zogezegd van de wal in de sloot helpen.

De vraag is dan ook: Hoe haal je deskundige computerhulp in huis als je die nodig hebt?

Bij welk computerprobleem heb je welke hulp nodig?

Een bedrijf dat computerhulp aan huis biedt, kan niet per definitie elk probleem dat er kan zijn aan een computer oplossen. Een voorbeeld daarvan is: een storing aan een onderdeel van een laptop.

Hierbij zullen best een heel aantal deskundigen het probleem kunnen vinden en het probleem graag voor je op willen lossen. Alleen zullen ze vervolgens vaak simpelweg niet aan de benodigde onderdelen kunnen komen. Omdat veel onderdelen van een laptop, nu eenmaal specifiek voor die bepaalde laptop zijn.

Dus wanneer er bijvoorbeeld geen leven meer in uw laptop lijkt te zitten, en dus niet meer wil opstarten, dan word je wellicht beter en ook sneller geholpen door een bedrijf als Microfix. Een bedrijf dat reeds jarenlang gespecialiseerd is in de reparatie van laptops, maar ook pc's, die landelijk opereert.

Een tastbaar onderdeel van de computer wordt in vaktermen hardware genoemd. Een probleem waarbij een tastbaar onderdeel van de computer de problemen veroorzaakt, wordt dan ook een hardware probleem genoemd.

Echter, zonder een besturingssysteem, zoals Windows, en andere programma's zoals bijvoorbeeld uw e-mailsoftware en webbrowser, is een computer niets meer dan een nutteloze verzameling onderdelen.

De verzamelnaam voor computerprogramma's is software. En ook met software kan uiteraard iets mis zijn of misgaan. Er is dan sprake van een software probleem.

Computerhulp aan huis is de betere optie wanneer je pc of laptop het op zich wel doet, maar het vooral softwarematig laat afweten. Maar ook wanneer:

 • Je vermoedt dat je een virus op uw pc hebt.
 • Je vindt dat je computer traag is.
 • Je vindt dat je internet traag is.
 • Je een probleem hebt met je internetverbinding.
 • Je draadloos wilt kunnen internetten, maar dat zelf niet voor elkaar krijgt.
 • Je bestanden kwijt bent.
 • Je niet weet of je computer nou wel zo goed beschermd is tegen virussen.
 • Je jouw computer graag eens opgeschoond wilt hebben.
 • Bepaalde programma's niet meer willen werken.
 • Je bepaalde hardware of randapparaten maar niet goed geïnstalleerd krijgt op je computer.
 • Windows niet meer wil starten.
 • Je Windows graag eens opnieuw geïnstalleerd zou hebben.
 • Je graag eens uitleg zou willen hebben over iets waar je zelf niet uitkomt.

Kortom, er zijn tal van computergerelateerde dingen en problemen waarbij een bedrijf dat computerhulp aan huis biedt uitstekende diensten kan bewijzen.

Hoe selecteert je een goede aanbieder van computerhulp?

Deskundige computerhulp aan huis kan je zondermeer een uitstekende dienst bewijzen. Maar helaas is het vaak slecht te controleren hoe deskundig iemand werkelijk is.

En dat is een probleem. Want verstand hebben van computers is als verstand hebben van auto's en voetbal. Velen pretenderen er verstand van te hebben, maar in verhouding hebben slechts weinigen er echt verstand van.

Helaas zijn er onder de aanbieders van computerhulp aan huis ook teveel mensen, die vooral zelf vinden dat ze verstand van computers hebben. En die hiermee veel van hun klanten van de wal in de sloot helpen.

Het is dan ook vooral voor jezelf van belang dat je deskundige computerhulp aan huis bij uw computer haalt.

Maar hoe pak je dat aan?

Een eerste snelle selectie, waarmee je de meeste minder deskundige computerhulpen er al uitfiltert, maak je al door mensen die op 'no cure no pay' basis werken links te laten liggen. En tevens zou je niet iemand je computer moeten willen laten repareren die daar slechts 15 Euro per uur voor rekent.

Simpelweg omdat voor dat bedrag per uur geen serieus bedrijf gerund kan worden. Wat onder andere zal inhouden dat deze persoon hoogstwaarschijnlijk niet verzekerd is voor schade die hij tijdens het uitoefenen van zijn vak zou kunnen veroorzaken.

Hetgeen betekent, dat als de computerhulp per ongeluk schade aan uw computer veroorzaakt, je hem daar uiteraard aansprakelijk voor kan stellen, maar waarschijnlijk zelf voor de kosten zal moeten gaan opdraaien.

Ook kan een website van een bedrijf je al veel vertellen over het bedrijf zelf. Ziet een website eruit alsof het een hobby project van iemand is geweest, dan oefent diegene hoogstwaarschijnlijk ook zijn 'vak' hobbymatig uit. En zou de deskundigheid dan ook wel eens ver te zoeken kunnen zijn.

Iets wat je enig houvast zou kunnen geven bij het selecteren van een bedrijf dat computerhulp aan huis aanbiedt, is te kijken of het bedrijf is aangesloten bij ICTWaarborg. Dat geeft je overigens nog steeds geen garantie over het vakmanschap van de aangesloten bedrijven. Maar in ieder geval kun je dan wel ergens terecht, wanneer je niet tevreden bent met de dienstverlening van een bij ICTWaarborg aangesloten bedrijf.

Andere bedrijven waar de kans groot is dat een deskundig iemand computerhulp aan huis komt verlenen, zijn landelijk opererende bedrijven, zoals bijvoorbeeld: Studentaanhuis.nl, die je wellicht kent van de televisie, en Guidion.nl.

Studentaanhuis.nl werkt met studenten ICT, die minimaal een ICT opleiding op mbo-niveau aan het volgen zijn. En precies dat zijn de jongens en meiden die opgeleid worden tot onder andere computertechnicus.

Kennis zal bij deze jongeren vaak wel aanwezig zijn. Maar misschien ontbreekt het ze soms net wat aan praktijkervaring. Waardoor het verhelpen van een probleem soms net wat langer in beslag kan nemen.

Guidion.nl screent de mensen met wie ze in zee gaan zorgvuldig. Dus de kans dat je deskundige computerhulp aan huis krijgt via Guidion.nl is groot.

Tevens hebben grotere organisaties als voordeel, dat als een medewerker er zelf even niet uitkomt, hij altijd even met de organisatie of een collega in contact kan treden om te kijken of het probleem bekend is bij hun en hoe het probleem opgelost moet worden.

Maar ook de computerhulp aan huis die in je eigen woonplaats gevestigd is, zou zomaar een uitstekende dienst kunnen verlenen. Daar kom je echter alleen maar achter, door de man of vrouw een keer een computerprobleem voor je op te laten lossen.

Na het lezen van dit artikel zal het mogelijk wat makkelijker geworden zijn om zelf een deskundige computerhulp aan huis te selecteren uit het inmiddels enorme aantal bedrijven dat zich als computerhulp aanbiedt.

Gerelateerde artikelen