Personal Computer Care |Helpt jou bijzonder computervaardig worden

Hoe gebruik ik Bluetooth?

Bluetooth. Laptops en smartphones zijn er doorgaans mee uitgerust. Bluetooth wordt gebruikt om draadloos verbinding te maken met apparaten die met een laptop of smartphone gebruikt kunnen worden.

Maar wat is Bluetooth? Hoe gaat Bluetooth instellen en verbinden met Bluetooth in zijn werk? En hoe en wanneer gebruik je Bluetooth eigenlijk?

Wat is Bluetooth en hoe werkt het?

Bluetooth is een techniek waarbij via radiogolven twee of meerdere apparaten draadloos met elkaar verbonden worden. Om zo bijvoorbeeld data te kunnen verzenden van het ene naar het andere apparaat.

Het gebruik van radiogolven is alles behalve nieuw. Want radiogolven werden vroeger al gebruikt om radio te luisteren en televisie te kunnen kijken. Dergelijke radiogolven konden vele kilometers overbruggen.

In huis kennen we de draadloze telefoon en de draadloze internetverbinding via wifi. De afstanden waarover data verzonden kan worden is hierbij al een stuk kleiner.

Bij Bluetooth is de afstand waarover data verzonden kan worden slechts maximaal 10 meter.

Dit heeft alles te maken met de kracht waarmee het signaal verzonden worden. Die was bij het verzenden van radio en televisie vanzelfsprekend enorm, is bij de draadloze telefoon en wifi al een stuk minder en bij Bluetooth zelfs uiterst gering. Wat als groot voordeel heeft dat Bluetooth maar weinig stroom nodig heeft.

Bij draadloze telefoon, wifi en ook Bluetooth wordt gebruik gemaakt van een vrij te gebruiken radiofrequentie. Voor Bluetooth is dat 2,45GHz. Op die 2.45GHz band maakt Bluetooth gebruik van maar liefst 79 kanalen en wordt gebruik gemaakt van zogenaamde spread-spectrum frequency hopping.

Dit betekent zoveel als dat ieder Bluetooth-apparaat dat met een ander Bluetooth-apparaat wil communiceren in staat is om zelf een vrij kanaal te kiezen waarover de communicatie ongestoord kan verlopen. Vervolgens passen de apparaten de frequentie waarop de signalen verzonden worden constant aan. Dit om storing in de communicatie te verkleinen en de veiligheid van de verbinding te vergroten.

Bluetooth instellen en een verbinding opzetten om twee apparaten te verbinden met elkaar

Bluetooth vinden we, zoals gezegd, in laptops en smartphones. Maar ook in printers, digitale camera’s, hoofdtelefoons en speakersetjes. En dat is slechts een greep uit apparaten die kunnen beschikken over Bluetooth.

De grote uitzondering op de regel is echter nog heel vaak de desktop pc. Als u ook Bluetooth op uw desktop pc wilt dan zult u vaak een aparte Bluetooth adapter voor uw pc aan moeten schaffen.

Als u Bluetooth wilt gebruiken op bijvoorbeeld uw laptop, dan zult u om te beginnen Bluetooth moeten instellen, ofwel aanzetten, in Windows. Dit gaat als volgt:

  1. Klik op knop Start in de taakbalk.
  2. Klik op Instellingen.
  3. Klik in Instellingen op onderdeel Apparaten.
  4. Klik in het onderdeel Apparaten op de categorie Bluetooth en andere apparaten.
  5. Zet Bluetooth aan door op de rechterzijde van de slider onder de vermelding Bluetooth te klikken. De slider zal nu blauw kleuren. Net zoals in de hieronder weergegeven afbeelding.

Op andere apparaten zoals de smartphone gaat het instellen van Bluetooth op een vergelijkbare manier. Ook daar zult u via het menu Instellingen op het apparaat Bluetooth moeten instellen.

Bluetooth inschakelen kan in Windows overigens ook nog op een andere en doorgaans snellere manier. En wel via het Actiecentrum. De knop om het Actiecentrum weer te geven vindt u rechts naast de klop op de taakbalk in Windows.

Zodra u op de knop Actiecentrum klikt verschijnt het Actiecentrum aan de rechterkant op het beeldscherm. In het Actiecentrum worden een aantal knoppen weergegeven. Waaronder ook een knop om Bluetooth in te schakelen of uit te schakelen.

Zodra Bluetooth aan staat op een apparaat dan is dat apparaat detecteerbaar voor elk ander apparaat dat Bluetooth ondersteunt en waarop Bluetooth ingeschakeld staat.

Bij het maken van een Bluetooth verbinding is altijd één apparaat de zender en het andere apparaat de ontvanger.

De laptop speelt doorgaans de rol van ontvanger. Wanneer we in de categorie Bluetooth en andere apparaten in het onderdeel Apparaten van Instellingen in Windows staan, dan kunnen we Windows laten zoeken naar actieve Bluetooth apparaten in de omgeving van de laptop door te klikken op de knop Bluetooth –of ander apparaat toevoegen.

De gevonden apparaten worden na enkele ogenblikken in de lijst weergegeven

Klikken op een vermelding zal vervolgens de verbinding tot stand brengen. Zodra het verbinden is voltooid zal Windows melden dat het apparaat klaar is voor gebruik.

Vervolgens zal het apparaat getoond worden in het venster Bluetooth en andere apparaten in zijn eigen categorie.

Hoe werkt een Bluetooth speaker?

Steeds vaker hebben we onze muziekverzameling op onze smartphone staan. Of we luisteren muziek via Spotify of Apple Music. Met Bluetooth is het bijvoorbeeld mogelijk om de muziek af te spelen via een Bluetooth speaker.

Wanneer we een Bluetooth speaker willen verbinden met onze smartphone, dan zal de Bluetooth speaker beginnen met het uitzenden van een signaal zodra de speaker wordt aangezet.

Na enkele ogenblikken zal de smartphone in de instellingen van Bluetooth weergeven dat het het signaal van de koptelefoon ontvangen heeft.

Door vervolgens op de vermelding van de Bluetooth speaker op de smartphone te tikken wordt de verbinding tussen smartphone en speaker tot stand gebracht. Vervolgens zal de speaker worden weergegeven in de lijst met apparaten waarmee via Bluetooth verbinding gemaakt kan worden.

De verbinding tussen die twee apparaten is vanaf dat moment een feit en de Bluetooth speaker kan met de smartphone gebruikt worden. En omdat de speaker bekend is bij de smartphone zal de verbinding automatisch hersteld worden telkens wanneer de speaker in de buurt komt van de smartphone of aangezet wordt in de buurt van de smartphone.

Dat betekent in het kort dan een verbinding via Bluetooth tussen twee apparaten maar een keer hoeft te worden opgezet. Daarna zal het verbinden via Bluetooth van de twee apparaten automatisch verlopen.

Bluetooth werkt niet: de reden en de oplossing

Doorgaans verloopt het verbinden via Bluetooth van apparaten betrekkelijk eenvoudig. Maar zoals zo vaak het geval is met dingen die eenvoudig zijn: als er problemen komen dan is het soms lastig om ze op te lossen.

Simpelweg omdat er handmatig niets te doen valt om de verbinding tussen twee Bluetooth apparaten alsnog tot stand te brengen. Voor de verbinding zijn we inderdaad volledig afhankelijk van de apparaten.

Bluetooth bestaat inmiddels al meer dan 15 jaar. En in die tijd zijn er op gezette tijden verbeterde versies van Bluetooth beschikbaar gekomen. En met iedere versie verliep kort door de bocht het verbinden van de apparaten makkelijker en nam de snelheid van de verbinding toe. Inmiddels zijn we aangeland bij versie 5 van Bluetooth.

Een reden dat Bluetooth niet werkt zou dan ook kunnen zijn dat u een relatief oud apparaat met een nieuw apparaat probeert te verbinden. Dat zou in theorie geen probleem mogen zijn omdat ook bij Bluetooth de nieuwere versies backwards compatible zijn met de vorige versies van Bluetooth. Maar de praktijk is helaas vaak wat weerbarstiger.

Iets wat in de meeste gevallen zal helpen om een Bluetooth verbinding die niet werkt alsnog te laten werken is in eerste instantie geduld. Waarbij u er absoluut voor moet zorgen dat:

  1. De accu van het Bluetooth apparaat goed is vol geladen.
  2. Dat de apparaten die u met elkaar wilt verbinden zo dicht mogelijk bij elkaar in de buurt zijn.

Zet het apparaat dat de zender is van het signaal aan en laat het andere apparaat, bijvoorbeeld de smartphone of de laptop vervolgens op zijn gemak zoeken naar het apparaat dat het signaal uitzendt.

Als het apparaat niet gevonden wordt, dan helpt het vaak om het apparaat dat het signaal uitzendt even uit te zetten en vervolgens opnieuw aan te zetten.

Wanneer dat niet helpt, kijk dan eens of een ander apparaat in de buurt toevallig al geen verbinding heeft gemaakt met het apparaat dat het signaal uitzendt. Zet dat apparaat dan eens uit of leg het meer dan 10 meter verder weg. Probeer het apparaat dan opnieuw te verbinden.

Werkt Bluetooth dan nog steeds niet. Zet Bluetooth dan eens uit op smartphone of laptop en zet ook het apparaat dat je wilt verbinden met smartphone of laptop uit. Zet vervolgens eerst Bluetooth op smartphone of laptop wederom aan en schakel vervolgens het te verbinden apparaat weer aan.

Mogelijk wordt het te verbinden apparaat nu wel gevonden en kan een verbinding nu wel tot stand worden gebracht.

De vraag: “Hoe gebruik ik Bluetooth?” is hiermee uitvoerig beantwoord. Waarbij u hebt kunnen ontdekken dat het verbinden via Bluetooth van twee of meerdere apparaten die Bluetooth ondersteunen relatief eenvoudig is. En dat wanneer het verbinden eenmaal gelukt is, de verbinding tussen de apparaten zal blijven bestaan totdat we besluiten de verbinding te verwijderen.

We kunnen Bluetooth op diverse manieren en met vele apparaten gebruiken, waardoor de mogelijkheden legio zijn. Hoe u Bluetooth gebruikt zou dan ook aanzienlijk kunnen verschillen van hoe anderen Bluetooth gebruiken.

Gerelateerde artikelen