Personal Computer Care |Helpt jou bijzonder computervaardig worden

Coronacheck op papier: zo print u ‘m zelf met pc en printer

De laatste stand van zaken betreffende het Coronavirus is, dat voor veel activiteiten buiten de deur vooralsnog een coronacheck benodigd is. Ook voor het drinken van een kopje koffie in een café of een hapje eten buitenhuis. De check kan uitgevoerd worden middels de app CoronaCheck die u op uw smartphone kunt installeren.

Dit betekent dat, als u graag geniet van een kopje koffie of een hapje eten buiten de deur, u naast uw portemonnee ook de coronacheck standaard bij u moet hebben. Maar wat als u nou helemaal niet zo handig bent met de smartphone of geen smartphone hebt?

U mag uw coronacheck ook op papier laten zien. U kunt ‘m zelf met uw eigen pc en printer uitprinten.

Wat is de Coronacheck precies?

Een coronacheck, of coronapas, is een unieke QR-code die alleen aan u toebehoort en waarmee u bij een bedrijf, instantie of etablissement middels het laten scannen ervan eenvoudig kunt aantonen dat u volledig gevaccineerd bent tegen corona, hersteld bent van Corona of zeer onlangs getest bent op Corona.

Maar hoe komt u aan die coronacheck?

De CoronaCheck app en de CoronaCheck scanner zijn ontwikkeld door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Via de website coronacheck.nl kunt u lezen hoe u:

 • Aan de CoranaCheck op uw smartphone komt.
 • Hoe u de CoranaCheck app op uw smartphone installeert.
 • Wat u verder moet doen om ervoor te zorgen dat de app uw unieke QR-code laat zien waarmee u kunt aantonen dat u gevaccineerd bent, hersteld bent van Corona of onlangs getest bent.

De coronacheck op papier als bewijs

Tevens kunt u via de website coronacheck.nl de coronacheck op papier krijgen. Daarbij hebt u de keuze uit:

 • Een bewijs op papier van vaccinatie.
 • Een bewijs op papier van herstel.
 • Een papieren bewijs van een recente coronatest die u hebt ondergaan.

Zodra u op de pagina op één van de keuzes klikt, dan kunt op de pagina die vervolgens getoond wordt op een knop met het opschrift Log in met DigiD klikken.

Als u niet over DigiD beschikt

Als u geen DidiD hebt of u bent de gegevens om in te loggen via DigiD kwijt, dan kunt u op dezelfde pagina op de link Ik heb geen DigiD klikken. Deze link verwijst naar een pagina op de Digid website waarop u een DigiD of nieuwe DigiD kunt aanvragen als u uw inloggegevens kwijt bent.

Uw DigiD is persoonlijk en u kunt er op internet mee laten zien wie u bent. De overheid maakt onder andere gebruik van DigiD wanneer u via internet iets wilt regelen, maar ook verschillende verzekeringsmaatschappijen.

Voor het aanvragen van een DigiD hebt een uw BSN ( Burgerservicenummer) nodig. Deze staat onder andere in uw paspoort of ander identificatiebewijs.

Tijdens het aanvragen van een DigiD wordt u gevraagd om een gebruikersnaam en wachtwoord. Onthoud de gebruikersnaam en het wachtwoord dat u invult goed, want dat zijn de logingegevens van uw DigiD wanneer u DigiD wilt gebruiken.

Uw nieuwe DigiD wordt doorgaan binnen 3 werkdagen per post bij u bezorgd. In de brief die u krijgt staat de activeringscode. Deze activeringscode hebt u nodig wanneer u voor de eerste keer gebruik gaat maken van DigiD.

Als u wel over DigiD beschikt

Het is echter veelal niet langer mogelijk om alleen met gebruikersnaam en wachtwoord in te loggen bij DigiD. De snelste en eenvoudigste manier om gebruik te maken van uw DidiD is dan ook: de DigiD app downloaden op uw smartphone.

Na het in gebruik nemen van de DigiD app op uw smartphone, kunt u vervolgens altijd via u smartphone inloggen met DigiD.

Als voorbeeld maken we een papieren bewijs van onze vaccinatie. Daar is zoals gezegd de DigiD voor nodig en het gaat als volgt:

 1. Ga naar de website coronacheck.nl
 2. Klik op de knop met het opschrift Maak een papieren bewijs.
 3. Klik op de volgende pagina in het selectievakje zodra u de privacyverklaring hebt gelezen en klik vervolgens op de knop Volgende.
 4. Op de pagina die vervolgens op uw beeldscherm verschijnt wordt u gevraagd welk papieren bewijs u maken wilt. Klik hier op de knop met het opschrift Een vaccinatiebewijs.
 5. Vervolgens wordt u gevraagd om in te loggen met uw DigiD.
 6. Zodra u bent ingelogd, krijgt u gegevens te zien over uw vaccinatie. Tevens wordt de knop Maak bewijs getoond. Klik hierop.
 7. De pagina met de titel Print jouw vaccinatiebewijs wordt vervolgens getoond. Onder aan deze pagina vindt u de knop met het opschrift Open PDF. Klik hierop.

Vervolgens wordt er een nieuw tabblad in uw webbrowser geopend waarin de papieren versie van uw vaccinatiebewijs wordt weergegeven samen met uw unieke QR-code ofwel het Coronatoegangsbewijs.

Rechtsboven in het zwarte gedeelte van het venster waarin uw coronabewijs met QR-code wordt weergegeven staan tevens twee pictogrammen.

Door op het pictogram met de naar beneden wijzende pijl te klikken kunt uw coronabewijs downloaden op uw computer. Het coronabewijs zal in de map Downloads op uw computer worden opgeslagen.

Door op het pictogram ernaast te klikken dat een printer uitbeeldt, wordt het onderdeel Afdrukken in Windows geopend. Door in dit venster op de knop Afdrukken te klikken zal uw coronabewijs ofwel uw coronacheck netjes op papier worden afgedrukt.

Bij de coronacheck op papier krijgen komt eigenlijk nog best wat kijken. Het printen op zich zal nog wel gaan. De problemen zullen zich wellicht vooral voordoen met het inloggen met DigiD. Omdat dit mogelijk best ingewikkeld op u overkomt als u er nooit gebruik van heeft gemaakt.

Komt u er helemaal niet uit en hebt u ook geen familie, vrienden of buren die handig zijn met de computer dan kunt u altijd kijken of de antwoorden op de meest gestelde vragen op coronacheck.nl uitkomst bieden. Gratis bellen met de coronacheck helpdesk kan ook via telefoonnummer: 0800-1421.

Gerelateerde artikelen