Hoe u zelfs grote bestanden eenvoudig versturen kunt, onder meer via e-mail

Bestanden versturen naar iemand anders kan onder meer door ze als bijlage mee te sturen met een e-mail. Tenzij een bestand, of meerdere bestanden bij elkaar, groter is dan om en nabij de 25 MB. Dat betekent dat een tekstbestand of een foto versturen doorgaans prima via e-mail kan.

Maar wat nou als u grotere bestanden naar iemand wilt versturen, bijvoorbeeld een grote serie foto’s of een videobestand van enkele gigabytes groot? Daarvoor zijn andere manieren beschikbaar.

Wat bij het versturen van bestanden goed om te weten

In theorie kunt u via e-mail elk bestand versturen dat u maar wilt. Er zijn echter wel enkele dingen waar u rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld dat programmabestanden ofwel uitvoerbare bestanden via e-mail versturen niet zomaar gaat.

Dergelijke bestanden worden namelijk systematisch door spamfilters van e-mailprogramma’s en de antivirussoftware op uw pc geblokkeerd. En zullen daarom dus niet op de gebruikelijke manier bij de ontvanger van uw e-mail worden afgeleverd.

De reden dat programmabestanden en uitvoerbare bestanden worden geblokkeerd is, omdat de kans groot is dat een dergelijk bestand een virus of andere kwaadaardige software bevat.

Bestanden inpakken

Dat betekent overigens allerminst dat programmabestanden via e-mail verzenden daarmee onmogelijk wordt. U kunt namelijk bestanden die u wilt verzenden altijd inpakken in een zogenaamd zipbestand. Bijvoorbeeld met het gratis zipprogramma 7-zip.

Bestanden inpakken in een zipbestand kunt u tevens overwegen wanneer u een groter aantal bestanden tegelijk via e-mail wilt verzenden. Bij het inpakken worden bestanden namelijk zoveel mogelijk gecomprimeerd. Dit maakt de te verzenden bestanden aanzienlijk kleiner. Waardoor het verzenden ervan sneller zal gaan en het ontvangen ook.

Overigens heeft de ontvanger van de bestanden geen 7-zip nodig om te bestanden uit te pakken. Want standaard kunt u in Windows zipbestanden uitpakken door in Verkenner met de rechtermuisknop te klikken op het bestand. Om vervolgens in het geopende snelmenu te klikken op de optie Alles uitpakken.

Een e-mail bijlage maken van meerdere bestanden

Waar u met het verzenden van bestanden via e-mail echter altijd rekening moet blijven houden is:

  • Het aantal MB’s dat een bijlage groot mag zijn.
  • Hoe groot een te ontvangen e-mail plus bijlage maximaal mag zijn.

Want wanneer u daar geen rekening mee houdt dan kunt u: of de e-mail met bijlage niet versturen, of de ontvanger zal uw e-mail plus bijlage niet kunnen ontvangen. En wanneer u wat meer en wat grotere bestanden wilt verzenden dan zult u merken dat die limiet van wat u kunt verzenden al vrij snel bereikt is.

Wanneer u bestanden via Hotmail, ofwel Outlook.com, wilt verzenden, dan mogen de bestanden waaruit de bijlage bestaat samen niet groter zijn dan 34 MB. Bij Gmail niet groter dan 25 MB, bij Ziggo 20 MB en bij KPN zelfs slechts 10 MB.

En de grootte van de inbox waarin u e-mails ontvangt is tevens beperkt en slechts 1 tot enkele gigabytes groot. Daarbij geldt tevens vaak een restrictie voor hoe groot één e-mail plus bijlage maximaal mag zijn.

Er is dus nogal wat om rekening mee te houden wanneer u bestanden wilt verzenden via e-mail.

Echter, wanneer u slechts enkele tekstbestanden of foto’s te versturen hebt, dan is ze als bijlage toevoegen aan een e-mail meestal het makkelijkst. Eén of meerdere bestanden als bijlage toevoegen aan een e-mail gaat doorgaans als volgt:

  1. U schrijft een e-mail op de manier zoals u dat normaal gesproken altijd doet. Echter, wanneer u een bijlage toevoegt is het altijd slim dit even kort in de e-mail te vermelden. Want dat er een bijlage bij een e-mail zit is niet in elk e-mailprogramma even goed zichtbaar.
  2. Vervolgens klikt u op de knop Bijlage in het e-mailprogramma en selecteert u de bestanden die u als bijlage aan de e-mail wilt toevoegen. Veelal herkent u de knop Bijlage aan de paperclip die erop wordt afgebeeld.

En wanneer u de weergave in Verkenner instelt op Details, dan kunt u precies zien hoe groot elk bestand dat u toevoegt aan de bijlage is. En inderdaad, u kunt veelal meerdere bestanden selecteren die u aan één bijlage wilt toevoegen.

Grote bestanden versturen die niet in een e-mailbijlage passen

Er zullen altijd situaties te bedenken blijven waarin een bestand te groot is om als bijlage mee te sturen met een e-mail. En wat doet u dan?

Dan laat u e-mail voor wat het is en gaat u bijvoorbeeld naar de website WeTransfer.

WeTranfer is een voorbeeld van een dienst die op een website wordt aangeboden waarmee u gratis grote bestanden tot 2 GB via internet kunt verzenden.

Diensten als WeTranfer werken doorgaans als volgt:

  1. U gaat naar de website van de aangeboden dienst
  2. U voegt het bestand of de bestanden toe die u wilt verzenden.
  3. U vult het e-mailadres van de ontvanger in.
  4. U vult uw eigen e-mailadres in.
  5. U schrijft een bericht en klikt op de knop Versturen.

Op het moment dat u op de knop Versturen klikt wordt er een e-mail naar de ontvanger gestuurd met daarin uw bericht en een link die verwijst naar de locatie waar de bestanden die u verstuurd hebt staan.

Wat er feitelijk gebeurt, wanneer u bestanden verstuurd via een dienst als WeTransfer, is dat uw bestanden geüpload worden naar opslagruimte van WeTransfer op internet. Zodra het uploaden van de bestanden voltooid is, worden ze klaargezet om gedownload te kunnen worden door degene voor wie de bestanden bestemd zijn.

De 2 GB die WeTransfer ter beschikking stelt zal veelal voldoende zijn. Zelfs wanneer u een groot aantal bestanden tegelijk wilt versturen.

Mochten de bestanden die u wilt versturen bij elkaar toch groter zijn dan 2 GB, dan kunt onder andere terecht bij DropSend. Hier kunt u tot 4 GB tegelijk aan bestanden verzenden.

Hebt u zelfs meer dan 4GB aan bestanden te verzenden? Ook dat kan nog steeds gratis via internet. En wel via SendAnywhere. Echter, bestanden die u verstuurt naar SendAnywhere blijven daar slechts 10 minuten staan voordat ze weer verwijderd worden. De ontvanger zal dan ook haast moeten maken om ze te downloaden.

Grote bestanden via Gmail versturen

Wanneer u een Gmail account hebt, dan beschikt u overigens over nog een optie om grote bestanden te verzenden.

Zoals gezegd kunt u standaard een bijlage tot 25 MB verzenden via Gmail. Echter, wanneer de bijlage groter is dan 25 MB dan biedt Google u automatisch de mogelijkheid om uw bestanden te verzenden via een zogenaamde Google Drive-link. De te versturen bestanden zullen dan op de Google Drive worden geplaatst die bij uw Gmail-account hoort.

Vervolgens wordt naar de ontvanger van de bestanden een e-mail gestuurd met daarin een link naar de bestanden op uw Google Drive, waarna de bestanden door de ontvanger van uw Google Drive kunnen worden gedownload.

Tot nu toe zijn we er steeds vanuit gegaan dat u bestanden naar anderen verstuurt. Maar uiteraard kunt u de besproken methoden om grote bestanden en grote hoeveelheden bestanden te versturen ook gebruiken om bestanden naar uzelf te verzenden. Bijvoorbeeld om bestanden over te zetten van uw oude pc naar uw nieuwe pc.

Twee e-mailadressen van bijvoorbeeld Gmail of Outlook.com is alles wat u daarvoor nodig hebt. Omdat u dan alle e-mail en daarmee ook de bestanden die u verzend en ontvangt gemakkelijk via een browser op de pc kunt benaderen.

Mogelijkheden om bestanden en zelfs grote bestanden of een grote hoeveelheid bestanden te versturen zijn er genoeg. Welke mogelijkheid u het best gebruiken kunt hangt dan ook vooral af van de grootte van de bestanden en van de hoeveelheid.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
7000+ mensen gingen u al voor