Outlook Express backup maken

Een Outlook Express backup maken van e-mail en adresboek lijkt op het eerste gezicht een niet zo heel eenvoudig klusje. Toch valt dat wel mee als u eenmaal de bestanden hebt gevonden waar adressen en e-mails in ondergebracht zijn.

Dat er in Outlook Express de mogelijkheid om een backup te maken van e-mail en adresboek niet standaard aanwezig is, roept de vraag op of het maken van een backup dan wel mogelijk is. In dit artikel wordt uitgelegd hoe u een backup kunt maken van e-mail, adresboek en accountinstelligen van het e-mail programma Outlook Express, dat tot de standaarduitrusting behoort van Windows XP.

Bestanden zoeken

Om uit te vinden waar de e-mails zijn opgeslagen, start u Outlook Express een selecteert u in het menu Extra | Opties het tabblad Onderhoud. Op het tabblad Onderhoud vindt u de knop Archiefmap. Wanneer u op deze knop klikt, verschijnt er een venster met de verwijzing naar de map waar de bestanden, die u moet back-uppen om uw mail en adressen veilig te stellen, zich bevinden.

Start vervolgens Windows Verkenner en navigeer naar deze map. In de map bevinden zich een aantal bestanden met de extensie .DBX. In deze bestanden zit uw mail opgeslagen. Door simpelweg een kopie te maken van deze bestanden stelt u uw e-mails veilig. Wanneer de DBX-bestanden niet zichtbaar zijn zult u waarschijnlijk de optie Verborgen mappen en bestanden zichtbaar maken moeten activeren.

Om een verborgen bestand zichtbaar te maken start u de Windows Verkenner en selecteert u in het Menu Extra | Mapopties het tablad Weergave. Hier haalt u door in het vakje te klikken, het vinkje weg voor "Beveiligde besturingssysteembestanden verbergen". Vervolgens scrollt u naar beneden en klikt u op het keuzerondje "Verborgen mappen en bestanden weergeven". Door eerst op toepassen te klikken en vervolgens boven in het venster op de knop "Op alle mappen toepassen" worden alle bestanden zichtbaar.

Een backup maken van het adresboek in Outlook Express, waarin alle e-mailadressen zich bevinden, is tevens een verstandig idee. E-mailadressen worden door Outlook Express opgeslagen in een bestand met de extensie .WAB. Het adresboek is ook een verborgen bestand en moet tevens eerst zichtbaar gemaakt worden in Windows Verkenner voordat u het kunt kopieeren.

Navigeer naar de map C:\Documents and Settings\Gebruiker\Application Data\Microsoft\Addresbook en maak een kopie van de bestanden die zich in deze map bevinden. Let op dat u het Adressbook van de juiste gebruiker kopieert. Wanneer meerdere gebruikers op de computer zijn aangemaakt, bestaan er vaak meerdere Adresboeken.

Outlook Express backup terugzetten

Het terugzetten van Outlook Express backup is een stuk eenvoudiger dan het maken. Om de backup terug te zetten start u Outlook Express en selecteert u in het menu Bestand | Importeren de optie Berichten. Doorloop de vensters en geef de locatie aan waar de geback-upte bestanden zich bevinden. Uw e-mails zullen nu worden geimporteerd in Outlook Express.

Hetzelfde doet u nogmaals voor het importeren van het adresboek, maar inplaats van Importeren Berichten kiest u nu voor Importeren Adresboek.

Backup van uw e-mailaccount gegegevens

Wanneer u Windows opnieuw hebt geinstalleerd of een nieuwe computer hebt aangeschaft zult u opnieuw een e-mailaccount aan moeten maken met de instellingen en gegevens die u van uw internetprovider hebt gekregen. Echter, u bent niet de eerste bij wie deze gegevens naar verloop van tijd zijn zoekgeraakt. Maar gelukkig kunt u ook van uw accountinstellingen in Outlook Express een backup maken.

Open hiervoor het e-mailprogramma Outlook Express. Klik vervolgens in de menubalk op de optie Extra. Kies vervolgens uit het menu Extra, de optie Accounts. Het venster Internet-accounts wordt nu geopend. Wanneer u nu de knop Exporteren in het venster Internet-accounts kiest, kunt u de gegevens van uw e-mailaccount(s) opslaan op bijvoorbeeld een USB-stick.

Wanneer u uw e-mailaccount(s) wilt gebruiken in bijvoorbeeld een vers geïnstalleerd exemplaar van Outlook Express, dan doet u precies hetzelfde als hiervoor beschreven. Alleen kiest u in het venster Internet-accounts dan niet voor de knop Exporteren, maar voor de knop Importeren. Vervolgens navigeert u in het geopende venster Internet-account importeren naar de locatie waar de eerder geëxporteerde e-mailaccount(s) zich bevinden en klikt vervolgens op de knop Openen. Uw e-mailaccount(s) zijn direct bruikbaar zodra Outlook Express klaar is met importeren.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
7000+ mensen gingen u al voor