het bureaublad en menu Start van Windows 10

Zo update u Windows 7 of 8 straks gratis naar Windows 10

Vanaf 29 juli 2015 kunt u gaan beschikken over Windows 10 op uw computer. Windows 10 zal onder andere als update verkrijgbaar zijn voor Windows 7 en Windows 8. Een upgrade ook, die voor veel computergebruikers gratis zal zijn. Mits u nu beschikt over een computer met daarop Windows 7 SP1 of Windows 8.1.

De belangrijkste reden dat Windows 10 voor veel computergebruikers gratis is, is misschien wel omdat Microsoft graag wil dat zoveel mogelijk mensen een upgrade doen van hun huidige versie van Windows naar Windows 10.

Want hoe meer mensen upgraden naar Windows 10, hoe eenvoudiger het voor Microsoft zal worden om gebruikers van Windows te ondersteunen en van Windows een veilig besturingssysteem te maken.

Komt u voor de gratis upgrade in aanmerking?

Vanaf het moment dat Windows 10 op de markt komt, is het aanbod voor de gratis upgrade naar Windows 10 één jaar geldig. Dat betekent dat u maar liefst een jaar de tijd krijgt om deze update uit te voeren.

Een aanbod dat overigens niet zal gaan gelden voor alle gebruikers van Windows. Om in aanmerking te komen voor een gratis upgrade naar Windows 10 moet u in het bezit zijn van een legitiem exemplaar van Windows 7 of Windows 8.1.

Windows 7 geschikt maken voor Windows 10 update

Echter, om vanaf Windows 7 te kunnen upgraden naar Windows 10, moet Windows 7 zogezegd wel voorzien zijn van SP1 (Service Pack 1). Of Windows 7 op uw pc al is voorzien van SP1 controleert u door:

  • Te klikken op de knop Start om menu Start te openen.
  • Vervolgens met de rechtermuisknop te klikken op de optie Computer in de rechterkolom van menu Start.
  • En in het geopende snelmenu te kiezen voor de optie Eigenschappen.

Het venster met de titel 'Informatie over de computer weergeven' wordt nu geopend. Onder de kop Windows-versie kunt u direct zien of op uw computer Service Pack 1 (SP1) is geïnstalleerd.

Of de Windows die op uw computer draait legitiem is, kunt u simpel online door Microsoft laten controleren.

Als de Windows 7 op uw computer nog niet voorzien is van SP1, dan kunt u dit Service Pack via deze pagina op de website van Microsoft bemachtigen en op uw computer installeren.

Zodra dit op uw Windows 7 computer allemaal voor elkaar is, komt u in aanmerking om gratis een upgrade uit te voeren naar Windows 10.

Windows 8 geschikt maken voor Windows 10 update

Wanneer u nu nog Windows 8 gebruikt, dan zult u Windows eerst moeten upgraden naar Windows 8.1 voordat u in aanmerking komt voor de gratis update naar Windows 10.

Windows 8.1 is gratis voor gebruikers van Windows 8. Windows 8.1 kunt u gratis downloaden in Windows Store.

Hoe u eenvoudig update naar Windows 10

Uiteraard heeft uw auteur zich aangemeld voor het Windows Insider-programma, om zo alvast de beschikking te kunnen krijgen over en testexemplaar van Windows 10: Windows 10 Technical Preview. Een versie van Windows 10 die uiteraard nog lang niet af is. Maar die al wel een goede indruk geeft van wat straks verwacht kan gaan worden van deze nieuwe versie van Windows.

Deze versie werd door Microsoft beschikbaar gesteld via Windows Update. Het onderdeel in Windows waarin iedere update voor Windows automatisch wordt geplaatst.

Dit maakt van Windows 10 daadwerkelijk een update voor uw huidige versie van Windows. Een update die zich bijna geheel automatisch installeert op de computer. En die daarbij de huidige versie van Windows vervangt door Windows 10.

Wellicht zal Microsoft ook de definitieve versie van Windows 10 op deze manier aan gebruikers van Windows aanbieden. Omdat dit de manier zal zijn, om uw huidige versie van Windows gemakkelijk te upgraden naar Windows 10.

Voor gebruikers die Windows 10 schoon willen installeren op een lege harde schijf, zal er ongetwijfeld tevens een ISO-bestand beschikbaar zijn.

Een ISO-bestand is een schijfkopie, die het mogelijk maakt om de computer vanaf het schijfstation waar het ISO-bestand op staat, op te starten. Zodat vanaf dat schijfstation, Windows op een lege harde schijf geïnstalleerd kan worden.

Updaten naar Windows 10 is overigens alleen gratis, wanneer de upgrade bestemd is voor uw eigen computer. En zoals gezegd: het aanbod om gratis te upgraden naar Windows 10 is slechts een jaar geldig.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
7000+ mensen gingen u al voor