Windows XP opnieuw installeren en optimaal updaten

In 2001 was Windows XP er al. En in 2014 wordt Windows XP nog steeds op veel computers gebruikt. Tot ergernis van Microsoft inmiddels. Want de maker van Windows had liever gezien dat u jaren geleden als was overgestapt naar een nieuwere versie van het besturingssysteem Windows.

Echter, om diverse redenen wilden gebruikers van Windows XP geen afscheid nemen van dit besturingssysteem.

Onder andere omdat Windows XP na al die jaren voor veel computergebruikers nog steeds prima voldoet. En de alternatieven vaak niet aantrekkelijk genoeg waren om over te stappen naar een nieuwere versie van Windows. Toch Windows XP opnieuw installeren dan maar?

Installeer Windows XP opnieuw voor het te laat is

Echter, 8 april 2014 stopt Microsoft met het ondersteunen van Windows XP. Dat betekent onder meer dat er geen beveiligingsupdates meer worden uitgebracht voor Windows XP. Tevens zal de ondersteuning van nieuwe hardware langzaam aan gaan stoppen. Eerst door Microsoft, waarna fabrikanten van hardware zullen volgen.

Ook zullen er geen updates van stuurprogramma's meer worden uitgebracht. Sterker nog, stuurprogramma's zijn straks misschien wel niet eens meer te krijgen. Het einde van Windows XP komt zogezegd langzaam maar zeker in zicht.

Dus als u al van plan was uw Windows XP computer nog wat langer te blijven gebruiken en al van plan was Windows XP eens opnieuw te installeren, dan wordt het nu de hoogste tijd om dat te doen, voordat het te laat is.

Hoe u het opnieuw installeren van Windows XP precies voorbereidt en stap voor stap uitvoert, dat wordt in al z'n facetten besproken in het digitale boek 'Een snelle en veilige computer voor altijd'.

In dit artikel worden alleen de moeilijkheden onder de loep genomen waar u nu tegenaan zou kunnen lopen wanneer als u nu besluit Windows XP opnieuw te installeren.

Want Windows XP installeren zou nu al wel eens wat lastiger kunnen worden. Zeker wanneer u nog een hele oude XP hebt zonder enig Service Pack. De moeilijkheid zal dan vooral zitten in de ouderdom van de webbrowser Internet Explorer, waarmee de oudere versies van Windows XP nog uitgerust zijn.

Deze webbrowser ondersteunt nog niet de mogelijkheden die moderne websites hebben. Waardoor de browser nog wel eens vast wil lopen of webpagina's gewoon niet wil laden. En dat is lastig, want alles wat we na het installeren van Windows XP nodig hebben, is afkomstig van het internet.

Dus een webbrowser en een internetverbinding is minimaal wat we nodig hebben na het installeren van Windows XP. Dit betekent dat u naast de installatie-cd met daarop Windows XP, tevens een cd moet hebben die bij het moederbord van uw computer hoort. Want op deze cd bevinden zich namelijk de stuurprogramma's die onder andere nodig zijn voor de op het moederbord geïntegreerde netwerkkaart.

Heeft u deze cd niet, dan is er nog niet echt een man overboord. Zoek in Google op de naam en het type moederbord dat in de Windows XP computer zit, met de toevoeging 'driver'. Voor veel moederborden zullen op deze manier alsnog stuurprogramma's te vinden zijn op internet.

Hebt u geen idee wat voor een moederbord er in uw computer zit? Dan kunt u daar heel snel achterkomen met behulp van Belarc Advisor. Een handig klein programma dat overigens alle gegevens over uw computer uitgebreid weergeeft.

Download de drivers die u nodig hebt en bewaar ze op een usb-stick of cd-rom. Zo kunt u na het opnieuw installeren van Windows XP eenvoudig te benodigde drivers voor het moederbord direct installeren.

Windows updaten met Service Pack 2 en Service Pack 3

Hebt u na het opnieuw installeren van Windows XP problemen met het openen van websites, dan is er gelukkig nog een andere methode beschikbaar om aan de benodigde Service Packs voor Windows XP te komen:

  • Ga direct na het herinstalleren van windows XP naar het Configuratiescherm gaan en klik in de linkerkolom de optie Windows Update.
  • In plaats van Windows XP update te starten zal deze optie u nu verwijzen naar een website waar de nodige instructies op staan om de benodigde Windows XP Service Packs op uw pc te downloaden en te installeren.

In het kort komt het erop neer dat u in ieder geval 1 Service Pack op uw computer moet hebben geïnstalleerd voordat u het laatste Service Pack voor Windows XP, Service Pack 3 kunt downloaden.

In het voorbeeld is ervoor gekozen om Service Pack 2 te downloaden. Hiermee wordt een bestand van ruim 250 mb naar de computer gedownload. Het bestand bevat een installatiewizard die u door de installatieprocedure heen leidt als u dubbelklikt op het bestand.

de installatie wizard maakt Service Pack 2 installeren eenvoudig

Zodra de installatie van Service pack 2 is afgerond, dient er op de knop Voltooien te worden te worden geklikt op de installatie volledig te completeren.

Bij het opnieuw opstarten na de installatie van Service pack 2 moet de beveiliging worden geconfigureerd. Aan te raden is uiteraard om Windows XP te beveiligen met behulp van Automatische updates. Zodat tot het einde van de ondersteuning van Windows XP in ieder geval de allerlaatste updates nog geïnstalleerd worden.

Windows zal na het opstarten van Windows XP met Service Pack 2 direct tonen hoe het met de beveiliging van Windows XP is gesteld. In de voorbeeld afbeelding valt te zien dat er nog geen virusbeveiliging is geïnstalleerd. Dit moet uiteraard zo snel mogelijk gebeuren. Maar eerst is het tijd om Windows XP te voorzien van Service Pack 3, voordat wordt begonnen met het installeren van software.

Service Pack 2 bevat het beveiligingscentrum

Met Windows XP Service Pack 2 wordt wel Firewall software geïnstalleerd. Dat hoeft dan alvast niet meer te gebeuren.

Nu kan het zijn dat u een nieuwere versie van Windows XP hebt, waar Service Pack 1 of Service pack 2 al in verwerkt is. Uiteraard kunt u dan direct beginnen met het installeren van Service Pack 3 voor Windows XP. Welke versie van Windows u precies hebt kunt u op de volgende manier snel zien:

  • Klik op de knop Start om menu Start te openen
  • Klik op de optie Uitvoeren, type in het invoervak: winver en druk vervolgens op de Enter-toets. Windows XP zal u vervolgens de onderstaande afbeelding tonen, waarin onder andere wordt weergegeven welk Service pack van Windows reeds geïnstalleerd is.

Met winver bekijken welke versie van Windows op de computer staat

Via deze webpagina kan het laatste Service Pack voor Windows XP, Service Pack 3 worden gedownload.

Service Pack 3 is een download van ruim 300 mb. Ook dit Service Pack bevat een installatie Wizard die u door de installatieprocedure van het Service Pack heen loodst.

Voordat SP 3 zichzelf op uw computer gaat installeren wordt de huidige configuratie eerst onderzocht. Onder meer op: of SP 1 of SP 2 wel aanwezig op de computer. Omdat anders SP 3 niet geïnstalleerd kan worden.

Na het installeren en het opnieuw opstarten van de computer, zal Windows XP waarschijnlijk melden dat de computer niet afdoende beschermd is tegen virussen. Door op de ballon, die de melding weergeeft, te klikken wordt het Windows XP Beveiligingscentrum geopend.

Het beveiligingscentrum van Windows XP geeft aan of de beveiliging goed is

Via de eerste optie in de linkerkolom kunt u de meest recente informatie verkrijgen over beveiliging en virussen. Klikken op deze link in de linkerkolom opent de website: Microsoft Beveiliging. Via deze website kunt u onder andere de gratis virusscanner Microsoft Security Essentials downloaden, Waarmee u uw Windows XP computer direct afdoende tegen virussen en spyware kunt beschermen.

Overigens zal Windows XP optimaal beveiligen met Microsoft Security Essentials niet zo heel lang meer kunnen. Want Microsoft stopt niet alleen met de ondersteuning van het besturingssysteem Windows XP, maar tevens met het uitbrengen van beveiligingsupdates voor Microsoft Security Essentials voor Windows XP. U zult op termijn dan ook op zoek moeten naar een andere virusscanner die nog wel updates blijft uitbrengen voor Windows XP.

Windows XP goed beveiligen niet heel lang meer mogelijk

Tevens is het verstandig uw webbrowser in Windows XP in ieder geval up te graden naar de laatste versie van Internet Explorer die voor Windows XP beschikbaar is, namelijk Internet Explorer 8.

Maar daarmee bent u nog steeds niet helemaal klaar met het optimaal updaten van Windows XP met Service Pack 3. Want na het uitbrengen van Service Pack 3 zijn er nog vele updates voor Windows XP beschikbaar gesteld. Wat precies, dat kunt u via de optie Windows Update in het Configuratiescherm bekijken.

Waarbij het zomaar kan zijn dat er nog eens ruim 100 updates beschikbaar zijn voor Windows XP zodra u Windows update laat zoeken op updates voor uw computer.

Hoogstwaarschijnlijk zal Windows tijdens het updaten ergens een venster tonen waarin u kunt kiezen welke webbrowser u wilt gaan gebruiken. Slim is dan om ervoor te kiezen om Chrome van Google of Firefox van Mozilla te gaan gebruiken als webbrowser. Simpelweg omdat voor deze browsers nog wel nieuwe versies beschikbaar komen voor Windows XP. Mits uw computer voorzien is van Service Pack 3 voor Windows XP.

Gebruik maken van een up-to-date webbrowser, moet u uzelf met name verplichten wanneer u internetbankiert. Omdat, wanneer u internetbankiert met een oudere webbrowser internetcriminelen veel meer kans hebben om u geld afhandig te maken zonder dat u het in de gaten hebt.

Door Windows XP op deze manier opnieuw te installeren en te beveiligen, maakt u Windows XP zo veilig als Windows XP nog kan zijn. Echter, helaas zal het niet heel lang meer duren voordat Windows XP te vatbaar wordt voor virussen en ander gespuis om nog als een veilig besturingssysteem beschouwd te kunnen worden.

Dit betekent concreet dat u op zoek moet voor een vervanger van Windows XP als u een internetverbinding perse nodig hebt op uw computer. Of moet besluiten om uw Windows XP computer niet langer verbonden te laten zijn met internet. Een oplossing waarmee u grotendeels voorkomt dat uw Windows XP computer per ongeluk besmet raakt met virussen.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
5500+ mensen gingen u al voor