Windows Vista problemen oplossen en voorkomen

Windows Vista geeft problemen. Zoveel problemen dat deze al uitvoerig in de media besproken zijn. Windows Vista zou een slecht besturingssysteem zijn werd zelfs al gesuggereerd. Ik heb Windows Vista nu ruim een jaar op diverse computers in gebruik en durf de stelling aan dat het gros van de media het probleem groter maakt dan het is, met de consumentenbond voorop.

Voor alle duidelijkheid, het is niet mijn bedoeling om de populariteit van mijn website te gebruiken om de media, en de consumentenbond in het bijzonder, een schop te verkopen. Ik vind alleen dat Microsoft onterecht zwarte piet krijgt toegeschoven, met als gevolg dat de computergebruiker verkeerd geïnformeerd wordt.

Ernstig, omdat Windows Vista het gebruiksgemak en de beveiliging van de computer op veel gebieden vergroot en verbetert. In dit artikel zal ik u dan ook proberen uit te leggen waar de schoen doorgaans wringt en dat de problemen eigenlijk best meevallen.

Waar komen de problemen met Windows Vista vandaan?

De belangrijkste oorzaak dat er met Windows Vista problemen ontstaan is, dat het besturingssysteem, naast uiteraard nieuwe computers en randapparaten zoals printers en scanners, ook oudere computers en randapparatuur moet ondersteunen. Uiteraard was dit met de voorgaande versies van Windows niet anders.

Zelfs voor een software gigant als Microsoft is dit geen eenvoudige opgave. De computer is een open systeem. Dit betekent dat een computer samengesteld kan worden, of aan de wensen aangepast kan worden, met alle mogelijke onderdelen. Zolang deze onderdelen aan de pc standaard voldoen.

Wie wel eens een computerblad bekijkt, een computerwinkel bezoekt of op internet kijkt naar wat er aan computeronderdelen aangeboden wordt, kan enigszins inschatten hoeveel onderdelen er door verschillende fabrikanten in vele soorten en uitvoeringen wordt aangeboden. Daarbij zijn er vele fabrikanten die om de haverklap nieuwe en/of verbeterde uitvoeringen van producten op de markt brengen. Dit is niet nieuw. Sinds het ontstaan van de pc is dit nooit anders geweest.

U kunt zich dan waarschijnlijk ook wel voorstellen, wat een enorme berg producten er op de markt zijn of geweest zijn, waarmee een computer samengesteld kan worden. Het kan zelfs zo zijn, dat wanneer u twee computers bekijkt, van hetzelfde type, van een groot computermerk als HP waarvan de één een paar maanden ouder is dan de andere, er verschillen in gebruikte onderdelen in te ontdekken zijn. Als dit bij grote computermerken al het geval is, zal het u niet verbazen hoe groot de diversiteit is in geleverde computers van grotere en kleinere computerwinkels.

Probeert u zich nu eens een voorstelling te maken, wat voor een klus het is om een besturingssysteem te ontwikkelen dat op elke computer probleemloos functioneert. Dat valt niet mee.

Stuurprogramma's meestal de bron van problemen

Veel computeronderdelen functioneren niet zomaar. Om deze onderdelen naar behoren te laten werken is een extra stukje software nodig, stuurprogramma of driver genaamd. Voordat het computeronderdeel in gebruik genomen kan worden, dient eerst het stuurprogramma aan Windows te worden toegevoegd. Ofwel geïnstalleerd te worden.

Voor de meest gangbare onderdelen zijn de stuurprogramma's ondergebracht op de installatie DVD van Windows Vista. Tijdens het installeren van Windows Vista bekijkt het installatie programma uit welke onderdelen de computer bestaat en installeert zelf de stuurprogramma's die nodig zijn om het onderdeel naar behoren te laten functioneren.

Uiteraard is het ondoenlijk voor Microsoft om voor elk onderdeel een stuurprogramma mee te leveren. Ten eerste omdat het een veel te grote diversiteit aan onderdelen betreft. Ten tweede, de onderdelen zijn met regelmaat aan verandering onderhevig, waarbij vaak ook weer andere stuurprogramma's benodigd zijn.

Terecht dat Microsoft de verantwoordelijkheid dan ook in een groot aantal gevallen laat waar het hoort, in dit geval bij de fabrikant van het onderdeel of apparaat. De fabrikant dient niet alleen te zorgen voor een goed functionerend apparaat, maar tevens voor een naar behoren werkend stuurprogramma.

En daar wringt nu juist de schoen. Een schoen die telkens weer wringt, zodra Microsoft een nieuwe versie van Windows uitbrengt. Fabrikanten zullen dan voor een groot aantal bestaande producten nieuwe stuurprogramma's moeten ontwikkelen. In veel gevallen zullen fabrikanten hieraan gehoor geven. Maar wanneer het een minder gangbaar of voor computerbegrippen oud product betreft, wordt dit nogal eens nagelaten. Ook komt het voor dat een stuurprogramma onvoldoende getest wordt, waardoor het niet functioneert zoals het zou moeten of niet in alle gevallen goed functioneert.

Problemen met Windows Vista die zich dan kunnen gaan voordoen zijn:

  • Het apparaat functioneert in het geheel niet
  • Het onderdeel functioneert niet op de manier zoals het voorheen deed
  • Sommige software werkt niet meer
  • De hele computer werkt aanzienlijk trager dan voorheen
  • De computer loopt vast bij het uitvoeren van bepaalde taken

Zie hier, een rijtje van de meest voorkomende klachten en problemen met Windows Vista. Allemaal terug te voeren op slecht werkende of ontbrekende stuurprogramma's voor bepaalde onderdelen van de computer.

Windows Vista problemen voorkomen

Dergelijke Windows Vista problemen zijn te voorkomen door, voordat u Windows Vista gaat installeren te bekijken of voor uw computer alle stuurprogramma's voor Windows Vista voorhanden zijn. Nu is de meest betrouwbare manier om dit te controleren, het merk en type van de onderdelen waaruit de computer bestaat opzoeken, de websites van de diverse fabrikanten te bezoeken en bekijken of de betreffende fabrikant drivers voor Windows Vista beschikbaar heeft gesteld. Hetzelfde kunt u doen voor de apparaten die u bij de computer gebruikt.

Windows Vista Upgrade Advisor
Helaas is deze methode niet altijd even makkelijk toepasbaar. Een andere methode is, het downloaden en uitvoeren van Windows Vista Upgrade Advisor. Deze software bekijkt niet alleen of uw computer geschikt is voor Windows Vista, maar bekijkt tevens of de op de computer aangesloten apparaten overweg kunnen met Windows Vista. Wanneer dit niet het geval is, zal het programma u dat melden en u aangeven hoe het probleem te verhelpen. Uiteraard moeten alle aangesloten apparaten wel ingeschakeld zijn op het moment dat u Windows Vista Upgrade Advisor start.

U gaat uw computer zelf samenstellen?
Wanneer u van plan bent om zelf een computer samen te stellen en te bouwen, raadt ik u aan uw budget met ongeveer honderd euro te verruimen en te gaan voor de meest gangbare onderdelen van de grote merken, in plaats van te kiezen voor goedkoop. Hiermee voorkomt u niet alleen problemen met Windows Vista nu, maar tevens allerhande andere problemen later.

Windows Vista 64-bits
Windows Vista is ook beschikbaar in een 64-bits versie. Zeker techneuten en power users onder de computergebruikers zal dit aanspreken. Deze versie van Windows maakt immers volledig gebruik van de mogelijkheden van de moderne processor. Echter stuurprogramma's voor de 64-bits versie van Vista zijn in een aantal gevallen niet beschikbaar en zullen naar alle waarschijnlijkheid ook niet beschikbaar komen. Zelfs voor veel nieuwe apparatuur is geen 64-bits versie van stuurprogramma's beschikbaar. Windows Vista in gebruik nemen in de 64-bits versie vraagt dan ook om een grondige voorbereiding.

Software die niet werkt
Door ingrijpende aanpassingen in de kern van Windows Vista, die moeten voorkomen dat het besturingssysteem niet langer het slachtoffer kan worden van virussen en andere kwaadaardige software, functioneren diverse systeemsoftware en anti-virus scanners niet langer onder Windows Vista. Bekijk, alvorens u de software installeert, eerst op de website van de fabrikant of de software nog met Vista te gebruiken is. In een aantal gevallen stellen fabrikanten via hun websites updates beschikbaar zodat u de software alsnog onder Windows Vista kunt gebruiken.

Windows Vista problemen oplossen

Voorkomen is beter dan genezen, wordt wel eens gezegd. Wanneer Windows Vista u nu problemen geeft zult u ze graag willen oplossen. Ook voor het oplossen van problemen met stuurprogramma's kunt u gebruik maken van Windows Vista Upgrade Advisor, wanneer een apparaat niet wil werken met Windows Vista.

Stuurprogramma's en apparaten uitschakelen
Wanneer uw computer vreemd doet, bijvoorbeeld vastloopt of erg traag is, is er een goede kans dat u de problemen kunt verhelpen door via Apparaatbeheer onderdelen van de computer één voor één uit te schakelen en vervolgens te testen hoe de computer dan reageert. Het kan een tijdrovend klusje zijn, maar de kans is groot dat u de dader te pakken krijgt die de problemen veroorzaakt. Kies voor uw beeldschermadapter voor Installatie ongedaan maken als u deze wilt testen. Windows zal dan bij het herstarten kiezen voor zijn eigen standaard stuurprogramma.

Spellen en multimedia vragen om een recent stuurprogramma
Zeker bij spellen en multimedia software die niet willen functioneren onder Windows Vista zijn de stuurprogramma's van videokaart of geluidskaart vaak de veroorzakers van de problemen. Het is dan ook verstandig eerst de meest recente versie van de stuurprogramma's van deze onderdelen te installeren voordat u het spel of multimedia software installeert. Installeer bij voorkeur de stuurprogramma's die door de fabrikant van de videokaart en geluidskaart via hun websites beschikbaar worden gesteld.

Grafische processor Gforce en ATI
Gangbare videokaarten voor pc's zijn doorgaans voorzien van een grafische processor van Gforce of ATI. Stuurprogramma's die worden aangeboden door deze chipmakers zijn geschikt voor iedere videokaart die voorzien is van een dergelijke grafische processor.

Windows Aero en uw videokaart
Om de prijs van computers aantrekkelijk te houden is de videokaart vaak het onderdeel waar het eerst op bespaard wordt. Een goede kwaliteit videokaart met bijbehorende prestaties, is niet goedkoop. Echter, Windows Vista vraagt om een behoorlijke kwaliteit videokaart wanneer u gebruik wilt maken van de mooie Windows Aero interface.

Wanneer de videokaart maar net voldoende prestaties levert zal dit de werkbaarheid met Vista niet echt bevorderen. Dit probleem kunt u op twee manieren oplossen. De eerste oplossing is, de huidige videokaart vervangen door een beter exemplaar. De tweede oplossing is, via Persoonlijke instellingen voor vormgeving en geluiden de weergave van Windows Aero uitschakelen en met de standaard weergave van Windows Vista gaan werken.

U zult begrijpen dat het van afstand onmogelijk is een oplossing te bieden voor uw specifieke problemen met Windows Vista. Maar omdat de bron van de meeste problemen doorgaans het gebrek aan of het onjuist functioneren van stuurprogramma's betreft, zult u in veel gevallen u Windows Vista problemen kunnen verhelpen door op zoek te gaan naar de juiste stuurprogramma's voor de diverse computeronderdelen en randapparaten.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
5500+ mensen gingen u al voor