Windows opnieuw installeren zonder cd

Een nieuwe pc of een laptop wordt doorgaans geleverd met Windows. Een versie van Windows die zichzelf kan installeren zonder cd. Dat betekent dat u vaak dan ook geen cd of dvd bij uw laptop of pc geleverd krijgt, waarmee u Windows eventueel opnieuw kunt installeren.

Dat kan wel eens heel vervelend zijn, wanneer de enige oplossing om een computer weer goed aan het draaien te krijgen is, het opnieuw installeren van Windows. Of wanneer de harde schijf het begeven heeft. Ook dan is het opnieuw installeren van Windows aan de orde.

Herstel cd, dvd en partitie in plaats van installatie cd

Fabrikanten van laptops en pc's zoals: Acer, HP, Dell, Toshiba en Asus leveren hun producten overigens niet altijd zonder cd. Soms worden één of meerdere cd-roms meegeleverd waarmee u de pc of laptop kunt herstellen naar fabrieksinstellingen.

Een overigens relatief eenvoudig uit te voeren operatie, die te vergelijken is met het opnieuw installeren van Windows op pc of laptop.

Echter, dit is lang niet altijd het geval. Want veel pc's en laptops van de zojuist genoemde grote producenten worden ook geleverd zonder cd of dvd om de computer te kunnen herstellen. Wat daarentegen wel gebeurt, is dat er op een aparte partitie op de harde schijf een zogenaamd herstelbestand geplaatst wordt, van waar af Windows hersteld kan worden.

En een andere keer kunt u rechtstreeks vanaf de computer een herstel dvd maken. Maar daar moet u dan wel eens aan gedacht hebben om deze te maken. Want zodra Windows onherstelbaar beschadigd raakt of de harde schijf van uw computer begeeft het, dan is het te laat.

Wat precies de procedure is om uw pc of laptop te herstellen vindt u doorgaans op de website van de fabrikant.

Dat een installatie cd of dvd of een herstel cd of dvd steeds minder vaak wordt meegeleverd met een computer is, omdat op deze manier de prijs voor het besturingssysteem Windows het laagst is voor de fabrikant. Waardoor uiteraard de laptop of pc voor u als consument tevens goedkoper wordt.

Maar als u dan eens een ernstig probleem hebt met uw computer, waarbij herinstalleren van Windows noodzakelijk is om het probleem op te lossen, of de harde schijf van uw computer geeft er de brui aan, dan kunt u wel eens lelijk met de handen in het haar komen te zitten. Want zonder een werkend Windows besturingssysteem kunt u helemaal niets met een computer.

Vaak blijkt het mogelijk om via de supportafdeling van grote computerfabrikanten alsnog een herstel cd of dvd te bestellen en toegestuurd te krijgen. Probeer dat uiteraard altijd eerst.

Wat eigenlijk niet de bedoeling is, maar wat vaak kan

Wanneer het niet mogelijk is om een herstelschijf te krijgen voor uw computer en u hebt ook geen installatie cd of dvd van Windows voor uw computer, dan hebt u zondermeer een lastig probleem bij de hand. Maar gelukkig niet een geheel onoplosbaar probleem.

Want met wat kunst en vliegwerk blijkt het vaak toch nog mogelijk om weer een verse installatie van Windows op uw computer te krijgen.

Dat dit lastige probleem oplossen toch vaak mogelijk is, komt omdat het eigenlijk niet uitmaakt waar u de Windows installatie cd vandaan haalt. Want waar u eigenlijk voor betaalt, wanneer u een laptop of pc koopt met Windows erop, is de productkey. Met de koop van een computer waarop Windows al geïnstalleerd is, wordt naast de computer ook de productsleutel die bij de Windows software hoort uw eigendom.

En deze productsleutel kunt u uiteraard hergebruiken. Mits u exact dezelfde software weet te bemachtigen die op uw computer stond. Dat betekent dus, dat wanneer u bijvoorbeeld een laptop hebt, waarop Windows XP Home Edition met Service Pack 2 voorgeïnstalleerd was, dat u dan moet proberen diezelfde versie van Windows XP ergens te bemachtigen.

Waarbij u zelfs een Windows installatie-cd van iemand kunt lenen die dezelfde versie van Windows bevat. Zolang u er tijdens het installeren van Windows maar voor zorgt, dat u uw eigen productsleutel invoert.

Waar u uw productsleutel voor Windows kan vinden

De productsleutel van de versie van Windows die op uw computer geïnstalleerd is, staat vaak vermeld op een sticker die op de behuizing van de computer is geplakt.

Mocht u een dergelijke sticker niet kunnen vinden op de behuizing van uw computer, dan kunt u de productsleutel alsnog achterhalen met een speciaal stukje software: Belarc Advisor, genaamd. Als uw computer met daarop de bestaande installatie van Windows nog wil starten uiteraard.

Wanneer van iemand een installatie-cd of dvd lenen niet mogelijk blijkt, dan kunt u altijd nog besluiten de juiste versie van Windows ergens te downloaden van het internet. Degenen die handig zijn met downloaden zullen ongetwijfeld ergens een zogenaamd ISO-bestand van de juiste versie van Windows weten te vinden.

En een ISO-bestand is precies wat u nodig hebt. Omdat dit type bestand doorgaans een exacte kopie is, van een originele installatieschijf van Windows.

Vervolgens kunt u het gedownloade ISO-bestand via een ISO-brander op een cd of dvd branden. Om zo een installatieschijf te maken van waar af de computer opgestart kan worden. Iets wat absoluut noodzakelijk is, wanneer u Windows opnieuw wilt installeren.

Als uw computer ook opgestart kan worden vanaf een usb-apparaat, dan kunt u er uiteraard ook voor kiezen om een opstartbaar usb-schijfstation te maken. Bijvoorbeeld door middel van een usb-stick. Een opstartbare usb-stick kunt eenvoudig maken via Rufus.

Zodra uw computer is opgestart en het installatieprogramma van Windows is geladen, zal deze u feilloos door de installatieprocedure van Windows leiden.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
5500+ mensen gingen u al voor