Windows 8 kopen, downloaden en via een usb-stick installeren

Met de komst van Windows 8 zijn er weer een hoop veranderingen te melden. Onder andere de manier waarop we Windows op de computer kunnen installeren. Installeren kunnen we doen via de aloude manier met behulp van een installatie-dvd, maar we kunnen er tevens voor kiezen om Windows 8 te downloaden.

windows 8 installeren vanaf usb-stick

Het direct bij Microsoft kopen van Windows 8 als download, heeft als grootste voordeel dat het een stuk goedkoper is. Een nadeel kan zijn dat er na het downloaden van Windows 8 nog wel wat handelingen moeten worden verricht voordat met het installeren van Windows 8 op de computer kan worden begonnen.

Windows 8 vanaf usb-stick installeren

Wanneer u Windows 8 als download koopt, dan krijgt u een iso-bestand van enkele gigabytes groot. Echter, een iso-bestand is geen uitvoerbaar bestand. Hetgeen betekent dat eerst nog wat handelingen moeten worden verricht voordat u door middel van dit bestand Windows 8 op uw computer kunt gaan installeren.

De eenvoudigste methode is het gedownloade iso-bestand op dvd branden. Vervolgens start u uw computer op vanaf de zojuist gebrande dvd Windows om Windows 8 op uw computer te installeren.

In Windows 7 start u het branden van een schijfkopiebestand heel eenvoudig, door via Verkenner het Windows 8 iso-bestand op te zoeken en erop te dubbelklikken. Windows 7 zal vervolgens een venster tonen dat u vraagt uw brander te selecteren. Waarna Windows automatisch met het branden van een opstartbare dvd begint.

Echter, het is altijd prettig om een betrouwbare back-up van de Windows installatiebestanden achter de hand te hebben voor wanneer Windows om wat voor een reden dan ook opnieuw geïnstalleerd moet worden.

Daar een usb-stick een betrouwbaarder en robuuster medium is voor een back-up dan een zelfgebrande dvd-schijf is het een betere optie om de installatiebestanden van Windows 8 op een usb-stick te zetten en Windows vanaf deze usb-stick te installeren.

Dit is uiteraard alleen mogelijk als uw computer vanaf een usb-stick kan starten. Via het BIOS van uw computer kunt u bekijken of uw computer over die mogelijkheid beschikt.

Van het gedownloade Windows 8 iso-bestand een installatie usb-stick maken

Na het downloaden van het Windows 8 iso-bestand gaat u als volgt te werk om van het gedownloade iso-bestand een betrouwbare installatie usb-stick voor Windows 8 te maken:

  1. Start uw favoriete webbrowser en surf naar deze pagina in de Microsoft Store om de gratis software 'Windows 7 usb/dvd download tool' te downloaden.
  2. Installeer de 'Windows 7 usb/dvd download tool' vervolgens op uw computer.
  3. Start 'Windows 7 usb/dvd download tool' vervolgens op en navigeer via de knop Browse in het programma naar de locatie waar het Windows 8 iso-bestand staat opgeslagen. Klik op het bestand en klik vervolgens op de knop Next in het programma.

  4. Kies in het venster dat vervolgens getoond wordt de optie USB device.
  5. Selecteer vervolgens via het pull down menu de usb-stick waarvan u de Windows 8 installatie usb-stick wilt maken en klik vervolgens op de knop Begin Copying 'Windows 7 usb/dvd download tool' zal nu van de usb-stick een Windows 8 installatie usb-stick maken, van waar af de computer ook opgestart kan worden.

Om een schone installatie van Windows 8 op uw computer te zetten is het noodzakelijk op te starten vanaf de zojuist gemaakte installatie usb-stick.

Hiervoor start u uw computer op en zoekt u tijdens het opstarten toegang tot het BIOS van uw computer via de Del(ete) toets of één van de functietoetsen op uw toetsenbord.

Welke toets u precies moet indrukken om toegang te krijgen tot het BIOS configuratiescherm van uw computer, dat geeft de computer enkele ogenblikken aan, direct na het aanzetten van de computer en voordat Windows wordt opgestart.

In het BIOS configuratiescherm wijzigt u de opstart (boot) volgorde van uw computer en geeft u aan dat de computer eerst moet proberen op te starten vanaf de usb-stick, door de USB/ Removable Device als 1ST BOOT te selecteren.

Sla de wijzingen in het BIOS op en start de computer opnieuw op met de usb-stick aangesloten. De computer zal nu vanaf de Windows 8 installatie usb-stick starten en de installatie van Windows 8 op uw computer aanvangen.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
5500+ mensen gingen u al voor