Personal Computer Care: je wordt er computervaardig van

Kan ik Windows 11 al downloaden?

Enkele maanden geleden is het sinds Microsoft de komst van Windows 11 aankondigde. En inmiddels is er al een stuk meer informatie over de nieuwe versie van Windows. Waaronder dat u Windows 11 gratis kunt downloaden van de website van Microsoft en zelf kunt installeren.

Windows 11 downloaden en zelf installeren heeft zo zijn voordelen. Waaronder, dat u niet hoeft te wachten totdat Windows 11 u aangeboden worden via Windows Update.

Waar u Windows 11 in het Nederlands downloadt

Als u Windows 10 gebruikt, dan krijgt u Windows 11 gratis. En wanneer u nu de Nederlandse versie van Windows 10 gebruikt, dan wilt u wellicht ook Windows 11 in het Nederlands. Om dat voor elkaar te krijgen hoeft u niets bijzonders te doen. Het installatieprogramma van Windows 11 ziet in welke taal Windows 10 op uw pc is en in dezelfde taal krijgt u Windows 11 op uw computer.

U krijgt Windows 11 op dezelfde manier aangeboden als ieder andere update die u van Windows krijgt. Het enige dat u er misschien van zou kunnen merken, zodra u toestemming geeft om Windows 11 te installeren is, dat het installeren wat langer duurt dan u gewend bent.

Echter, niet iedere pc met Windows 10 als besturingssysteem is automatisch geschikt voor Windows 11.

Een Windows 10 pc die geschikt is voor Windows 11 voldoet grofweg aan minimaal de volgende systeemeisen:

  • Een 1 GHz dualcore 64-bits processor.
  • 4GB RAM-geheugen.
  • 64GB harde schijf.
  • Een grafische kaart die DirectX 12 ondersteunt.
  • De pc moet voorzien zijn van UEFI-BIOS en beschikken over Secure Boot en TPM 2.0.
  • De harde schijf waarop Windows 11 wordt geïnstalleerd moet met GPT zijn gepartitioneerd.

Het klinkt wellicht allemaal als abracadabra voor u en hebt u geen enkel idee of uw pc wel aan al deze eisen voldoet. Gelukkig hoeft u dat ook allemaal niet te weten. Er wordt door Windows namelijk automatisch gecontroleerd of uw pc wel aan de systeemeisen voor Windows 11 voldoet.

Om uw pc automatisch gecontroleerd te krijgen en Windows 11 vanzelf op uw pc te laten installeren, is een beetje geduld alles wat u nodig hebt.

Maar hebt u dat geduld niet en kunt u niet wachten totdat Windows 11 op uw pc staat, dan kunt u Windows 11 ook zelf downloaden en vervolgens op uw pc installeren.

Windows 11 kunt u via deze pagina op de website van Microsoft downloaden.

Zodra de webpagina geladen is in uw webbrowser, krijgt u iets te zien wat vergelijkbaar is met onderstaande afbeelding.

Installatiemedia voor Windows 11 maken

U kunt Windows 11 op twee manieren downloaden. De eerste manier is: Installatiemedia voor Windows 11 maken. Via deze optie downloadt u in eerste instantie een stukje gereedschap waarmee u een opstartbare USB-stick of dvd kunt maken.

Deze optie is het meest geschikt voor iedereen die gewoon zijn huidige editie van Windows 10, bijvoorbeeld Windows 10 Home, wil vervangen door dezelfde editie van Windows 11.

Het downloaden hiervan start zodra u op de knop Download nu hebt geklikt. Vervolgens is het maken van installatiemedia voor Windows 11 slechts een kwestie van goed de instructies volgen die op het scherm worden gegeven.

Het is overigens wel raadzaam om, voordat u op de knop Download nu klikt, eerst een lege USB-stick in een vrije USB-poort van uw pc te steken.

Windows 11 ISO-bestand downloaden

De tweede optie voor het downloaden van Windows 11 is het downloaden van een zogenaamd Windows 11 ISO-bestand. Ook met dit bestand kunt u een opstartbare dvd of USB-stick maken. Er zijn echter wat verschillen.

Het eerste verschil is het bestand alleen naar uw pc wordt gedownload. U zult dat bestand vervolgens zelf naar een USB-stick of dvd moeten kopiëren.

Het tweede verschil is dat een ISO-bestand alle edities van Windows bevat. Welke versie wordt geïnstalleerd wordt bepaald aan de hand van de productcode die u hebt.

Door een ISO-bestand te downloaden is het tevens mogelijk om een andere editie van Windows 11 te installeren. Wanneer u nu bijvoorbeeld de Home editie van Windows 10 hebt, maar u wilt graag de Pro editie van Windows 11, dan kunt u dat regelen door Windows 11 te installeren met behulp van een ISO-bestand. Hiervoor hebt u uiteraard wel een productcode nodig van de Windows 11 Pro editie of van een Windows 10 Pro editie.

Hoe kan ik Windows 11 installeren?

Windows 11 installeren is op zich niet heel moeilijk. Het installeren van Windows 11 kan echter wel op verschillende manieren.

De makkelijkste manier

De makkelijkste manier van Windows 11 installeren is regelmatig even in Windows Update van Windows 10 op uw pc te kijken of de automatische controle al is uitgevoerd en uw pc geschikt voor Windows 11 is bevonden.

Dit gaat op de volgende manier:

  1. Klik op de knop Start in de taakbalk.
  2. Klik in het geopende menu Start op Instellingen.
  3. Klik in Instellingen op het onderdeel Bijwerken en beveiliging.
  4. Klik in Bijwerken en beveiliging op het onderdeel Windows Update.

U ziet de bovenstaande afbeelding wanneer uw pc geschikt is voor Windows 11. De onderstaande afbeelding krijgt u te zien wanneer uw pc niet geschikt is voor Windows 11.

We gaan er voor het gemak vanuit dat uw pc geschikt is voor Windows 11.

U krijgt dan na verloop van tijd vanzelf de volgende melding in Windows Update. En wel de melding dat het upgraden naar Windows 11 klaar is en dat het gratis is, met daarbij een blauwe knop met de tekst Downloaden en installeren.

Het klikken op die knop is dan ook het enige dat u hoeft te doen om Windows 11 op uw pc geïnstalleerd te krijgen.

Bij deze manier van installeren blijven zowel uw apps als uw bestanden behouden, maar wordt Windows 10 vervangen door Windows 11.

Windows zelf installeren

Wanneer u kiest voor Windows 11 zelf installeren via Installatiemedia voor Windows maken of met behulp van het Windows 11 ISO-bestand, dan kunt u doorgaans Windows 11 wel installeren met behoud van bestanden, maar niet met het behoud van al uw apps.

Alle apps die u op uw pc gebruikt, zult u na het installeren van Windows 11 dan ook opnieuw moeten installeren. Maar dat geldt nogmaals alleen wanneer u kiest voor het installeren van Windows 11 met behulp van het gereedschap Installatiemedia voor Windows maken of wanneer u gebruikt maakt van een ISO-bestand om Windows 11 te installeren.

Beide methodes voor het installeren van Windows kunt u tevens gebruiken wanneer u Windows 11 schoon wilt installeren op een lege harde schijf. Tijdens de installatieprocedure krijgt u dan namelijk de gelegenheid om de harde schijf volledig leeg te maken en met een lege harde schijf te beginnen.

Hierbij gaat vanzelfsprekend wel alles verloren wat er op de harde schijf staat. Het is dan ook zaak eerst een back-up te maken [https://www.personalcomputercare.nl/computervragen/onderhoud/wat-is-back-up.htm] van al uw bestanden en installatiemedia van de apps die u gebruikt gereed te houden zodat u ze na het installeren van Windows opnieuw kunt installeren.

Windows 10 updaten via de website van Microsoft.

Een laatste mogelijkheid om Windows 11 op uw pc te installeren is om via de webpagina op de website van Microsoft, waar vanaf we Windows 11 kunnen downloaden [https://www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows11], te kiezen voor de Windows 11-installatieassistent.

Wanneer u via de Windows 11-installatieassistent Windows 11 gaat downloaden en op uw computer gaat installeren, dan is de installatieprocedure te vergelijken met Windows 11 aangeboden krijgen via Windows Update in Windows 10.

Ook nu zal Windows 11 geïnstalleerd worden met behoud van programma’s die op uw pc staan en met behoud van persoonlijke gegevens en documenten.

Windows 11 zal eerst naar uw pc gedownload worden. Vervolgens zal het installeren van Windows worden gestart. Dit zal helemaal vanzelf gaan. Het enige dat u hoeft te doen is geduldig wachten totdat de installatie van Windows 11 voltooid is.

De Windows 11-installatieassistent is dan ook de perfecte oplossing voor iedereen die niet wil wachten totdat Windows 11 aangeboden wordt via Windows Update, maar die Windows 11 vandaag al gewoon lekker wil gaan gebruiken.

Windows 11 is kortom op verschillende manieren te downloaden. En alle downloads hebben zo hun eigen toepassingsgebied. Voor u betekent dit dat u slechts hoeft te kiezen voor de manier van Windows downloaden en installeren die het beste bij u, en wat u wenst, past.

Gerelateerde artikelen