In 10 stappen Windows 10 opnieuw installeren vanaf USB-stick

Photo by Lisa Fotios from Pexels

Menigeen zal na verloop van tijd gaan vinden dat de pc aanzienlijk langzamer is geworden of traag opstart. En wellicht is er tevens die steeds terugkerende foutmelding waarvan niet bekend is waardoor deze wordt veroorzaakt.

Met de nodige kunstgrepen zou dat te herstellen moeten zijn. Veel sneller en tevens veel doeltreffender is echter: Windows opnieuw installeren. Temeer omdat Windows 10 opnieuw installeren goed zelf te doen is voor iedereen met tenminste enige interesse in computers.

Windows fris en schoon opnieuw installeren is wat een pc pas echt zijn oorspronkelijke snelheid teruggeeft.

Een ander voordeel van Windows 10 opnieuw installeren met behulp van een installatiebestand is, dat je eindelijk volledig verlost kan worden van alle softwarematige troep die standaard op vele A-merk pc's en laptops meegeleverd wordt. Zoals bijvoorbeeld: HP, Acer, Asus, Samsung, Sony en Toshiba.

Kortom, het opnieuw installeren van Windows zal voor menigeen wellicht best een uitdagende klus zijn, maar wel een die zeker voldoening zal gaan geven.

Een goed begin is het halve werk

Een oud gezegde luidt: een goed begin is het halve werk. Iets wat op Windows installeren op een pc absoluut van toepassing is. Waarbij een goed begin vooral bestaat uit een goede voorbereiding.

Het goed voorbereiden van Windows 10 installeren bestaat onder andere uit:

 1. Het maken van een USB-stick van waaraf we straks de pc kunnen opstarten en de installatie van Windows kunnen beginnen.
 2. Voor alle zekerheid de productcode van de huidige installatie van Windows 10 vinden met behulp van de tool ProductKey van Nirsoft.net, en deze opschrijven. Zelfs al hebt u 'm waarschijnlijk niet nodig.
 3. Op de website van de fabrikant van pc of laptop, of moederbord als u een merkloze pc hebt, stuurprogramma's downloaden voor: chipset, USB, grafische kaart, draadloze netwerkkaart, toetsenbord en mousepad, downloaden en op een aparte USB-stick zetten.
 4. Een back-up maken van alle persoonlijke bestanden die u wilt bewaren.
 5. Installatiebestanden en/of installatie-dvd's verzamelen van alle software die u op de pc gebruikt.
 6. Bij een laptop is het tevens slim om een losse bedrade muis en toetsenbord bij de hand te hebben. Een touchpad zou namelijk wel eens niet kunnen werken tijdens het installeren. Hetzelfde geldt voor een toetsenbord. En zonder werkend toetsenbord en muis is het onmogelijk om Windows te installeren.

Voor het maken van een USB-stick om Windows 10 vanaf te kunnen installeren is minimaal een 3GB grote USB-stick nodig, die in een vrije USB-poort van de pc gestoken dient te worden alvorens er naar de website van Microsoft gegaan wordt.

Via de Microsoft-website (https://www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows10) kun we namelijk de Media Creation Tool downloaden, en wel via de knop 'Hulpprogramma nu downloaden' die op de webpagina staat weergegeven.

Na het downloaden van de Media Creation Tool gaat u als volgt te werk:

 1. Dubbelklik op het gedownloade bestand 'MediaCreationTool.exe. Dit start 'Windows 10 Setup'.
 2. Na het akkoord gaan met de licentievoorwaarden klikt u in het daaropvolgende venster de optie 'Installatiemedia voor een andere pc maken', en vervolgens op de knop Volgende.
 3. Windows zal standaard aangeven wat het meest geschikt is voor uw pc. Dus een 64-bits versie van Windows 10 in het Nederlands. Als u daar wat aan wilt veranderen, dan dient u eerst het vinkje weg te klikken bij 'Gebruik de aanbevolen opties voor deze pc'. Vervolgens kunt u via de 3 pulldown menu's de gewenste wijziging aanbrengen. Bijvoorbeeld een andere taal. Klik vervolgens op Volgende
 4. Let op! Als de versie die u wilt installeren verschilt van de versie die nu op uw pc staat, dan hebt u een productcode nodig. Is de versie van Windows dezelfde, dan hebt u als alles goed gaat de productcode niet nodig. De configuratiegegevens van uw pc worden namelijk opgeslagen bij Microsoft, zodra een versie van Windows 10 op uw computer geactiveerd wordt. Activeren heeft ongetwijfeld plaatsgevonden toen u uw pc met daarop Windows 10 in gebruik nam.

  Of het activeren van Windows 10 ook daadwerkelijk heeft plaatsgevonden kunt u controleren door via menu Start naar Instellingen te gaan. In Instellingen klikt u vervolgens het onderdeel 'Bijwerken en beveiliging'. In de sectie Activering kunt u bekijken of Windows 10 op uw pc inderdaad geactiveerd is.

  Als Windows 10 een keer geactiveerd is op uw pc, dan kunt u steeds Windows opnieuw installeren zonder de productcode nodig te hebben. Tenminste, zolang u niets aan de configuratie van uw pc verandert.

 5. Het meest betrouwbare installatiemedium is een USB-stick. We kiezen dan ook voor USB-flashstation als het medium dat we willen gebruiken. Klik daarna op Volgende.
 6. Windows 10 Setup zal tonen dat de USB-stick gevonden is. Klik op Volgende als de gevonden USB-stick de juiste is.

Windows 10 wordt nu gedownload, en het installatiemedium wordt voor u gemaakt.

Zodra Windows 10 Setup klaar is met het maken van het installatiemedium, in dit geval onze USB-stick, dan zal Windows u nogmaals meedelen dat u geen productcode nodig hebt als u Windows 10 opnieuw op uw pc installeert. Klik op Voltooien om Windows 10 Setup af te sluiten.

Hiermee bent u klaar om Windows opnieuw te gaan installeren op uw pc. Maar controleer, voordat u aan het installeren slaat, voor de zekerheid nog een keer of u alle voorbereidingen hebt gedaan. Want als u eenmaal aan het installeren bent, dan is er geen weg meer terug.

De pc opstarten vanaf USB-stick

De volgende stap is: ervoor zorgen dat uw pc opstart vanaf het installatiemedium, ofwel de USB-stick.

Dit doet u door het BIOS, of in modernere pc het UEFI, zo in te stellen dat het verwisselbare USB-schijfstation staat ingesteld als eerste apparaat waarvan af opgestart moet worden. Ofwel, de boot volgorde of opstartvolgorde van uw pc moet aangepast worden. Hoe u dat voor uw pc precies doet, vindt u in de handleiding bij uw pc.

Bij veel pc's moet u bijvoorbeeld tijdens het opstarten, maar voordat Windows start op de DEL(ete) toets drukken. Maar bij andere pc's in het bijvoorbeeld de functietoets F8 die u moet drukken.

Nogmaals, in de handleiding van uw pc vindt u precies hoe u dat bij uw pc moet doen. Hebt u een door een computerwinkel samengestelde pc, dan vindt u de procedure voor het veranderen van de opstartvolgorde in de handleiding die bij het moederbord hoort.

Zeker wanneer u een laptop hebt, is het nogmaals raadzaam om voordat u met het daadwerkelijk opnieuw installeren van Windows 10 begint, eerst het volgende te doen:

 1. Minimaal de drivers voor chipset, toetsenbord, touchpad, draadloos netwerk chip downloaden van de website van de fabrikant.
 2. Een losse muis en toetsenbord met draad bij de hand houden die via USB op de laptop aangesloten kan worden.

Van sommige laptops zal Windows 10 tijdens het installeren de touchpad en/of het toetsenbord niet direct herkennen. En dat is een probleem. Want beide hebt u tijdens het installeren van Windows wel nodig. Iets wat op te lossen is door een losse muis en toetsenbord met draad via USB aan te sluiten op de laptop, totdat Windows 10 de juiste drivers vindt, of totdat u de benodigde drivers zelf geïnstalleerd hebt na het installeren van Windows.

De installatie van Windows 10

Zodra u gereed bent om Windows 10 opnieuw te gaan installeren, en de opstartbare USB-stick met daarop Windows 10 in een vrije USB-poort hebt gestoken, is het tijd om de pc opnieuw op te starten.

Hiermee zal de pc opstarten vanaf USB-stick en het installatieprogramma van Windows 10 starten. Het opstarten van de pc en het laden van het installatieprogramma gaat goed als u het Windows 10-logo op uw beeldscherm ziet verschijnen. Waarna het installatieprogramma van Windows eerst de nodige informatie zal willen verzamelen. Zodat Windows naar uw wens op uw pc geïnstalleerd zal kunnen worden.

1) Taal en toetsenbordinstellingen

Vervolgens zal het venster Windows Setup in beeld verschijnen. In dit venster wordt u gevraagd om:

 1. Aan te geven in welke taal u Windows wilt installeren.
 2. Welke indeling voor tijd en valuta ingesteld moet worden.
 3. Welke toetsenbordindeling gebruikt moet worden.

De instellingen die Windows standaard voorstelt zijn doorgaans goed. Wellicht dat u eraan twijfelt of de toetsenbordinstelling 'Verenigde Staten internationaal' echt wel goed is. Maar die is echt goed. Ook wij in Nederland gebruiken namelijk de Amerikaanse toetsenbordindeling.

Klikken op de knop Volgende slaat de instellingen op, en zet het installeren van Windows 10 voort.

2) Windows installeren (of huidige installatie herstellen)

Dat u Windows 10 daadwerkelijk op uw pc wilt installeren, geeft u aan door op de knop 'Nu installeren' te klikken die in het volgende venster wordt weergegeven.

3) Productcode invoeren: wanneer wel en wanneer niet

Het volgende dat Windows Setup u zal vragen is om de productcode die hoort bij uw exemplaar van Windows 10 in te voeren. Een productcode invoeren hoeft niet als:

 • De versie van Windows 10 die op uw pc staat dezelfde is als die u nu wilt installeren. Dus staat er nu Windows 10 Home op uw pc, en u wilt wederom Windows 10 Home installeren, dan hoeft u geen productcode in te voeren.
 • U upgrade vanaf Windows 7 of Windows 8.1.

U zet het installeren van Windows 10 in dit geval voort door op de link 'Ik heb geen productcode' te klikken.

Hebt u echter Windows 10 Home op uw pc staan en u hebt nu een exemplaar van Windows 10 Pro die u graag wilt installeren, dan moet u wel een productcode invoeren. En wel de productcode die hoort bij het exemplaar van de Windows-versie die u nu wilt installeren.

Ook moet u een productcode invoeren wanneer er nog geen besturingssysteem op uw pc staat. Of wanneer er een ander besturingssysteem op de pc staat dan Windows 7, 8.1 of Windows 10.

U zet het installeren van Windows in dit geval voort door de productcode in te voeren en op de knop Volgende te klikken.

4) Welke versie van Windows?

Het volgende venster van Windows Setup zou u kunnen vragen welke versie van Windows 10 u wilt installeren. Zou kunnen, omdat dit onder andere lijkt af te hangen van of u wel of geen productcode hebt ingevoerd.

Belangrijk is hier altijd dat u kiest voor de versie van Windows waarvan u de productcode zojuist hebt ingevoerd, of kiest voor de versie van Windows die nu op uw pc staat.

Als Windows 7 of 8.1 op uw pc staat, en u hebt geen productcode ingevoerd, dan dient u te kiezen voor Windows 10 home. Overigens zult u Windows 10 Home in veruit de meeste gevallen dienen te kiezen. Omdat dit de versie van Windows is die doorgaans standaard bij een pc wordt meegeleverd.

Als u via een internet een opstartbare USB-stick hebt gemaakt, dan zal het installatiebestand van Windows 10 veelal verschillende versies bevatten. Welke versie geïnstalleerd wordt, hangt af van de ingevoerde productcode.

Kies de versie van Windows 10 die u wilt installeren en klik op de knop Volgende.

5) De licentievoorwaarden

Windows Setup presenteert u vervolgens de licentievoorwaarden. Niemand kijkt uit naar het lezen van licentievoorwaarden. En bijna iedereen zal licentievoorwaarden accepteren zonder ze echt gelezen te hebben. Toch is het raadzaam ze op zijn minst even door te kijken. Zodat u in ieder geval een indruk hebt van wat het gebruiken van Windows 10 op uw pc voor een gevolgen heeft.

De installatie van Windows 10 wordt pas voortgezet zodra u de licentievoorwaarden hebt geaccepteerd en op de knop Volgende hebt geklikt. De licentievoorwaarden accepteert u door te klikken in het selectievakje voor 'Ik ga akkoord met de licentievoorwaarden'. Er zal dan een vinkje in het selectievakje komen te staan, waarmee u aangeeft dat u de licentievoorwaarden accepteert.

6) Welk type installatie wilt u uitvoeren?

In het volgende venster dat Windows Setup presenteert, zal u worden gevraagd of u een upgrade wilt uitvoeren, of een aangepaste installatie waarbij alleen Windows geïnstalleerd wordt.

Voor een nieuwe schone installatie van Windows moet uw voorkeur zijn: dat u met een compleet lege harde schijf begint, waar u vervolgens Windows 10 op installeert. Om van daaruit uw systeem naar eigen inzicht en behoeften opnieuw te configureren, en de apps te installeren die u echt wilt gaan gebruiken.

In dit venster kiest u dan ook voor 'Aangepast: alleen Windows installeren' .

7) Waar wilt u Windows installeren

Windows Setup gaat verder met u vragen waar u Windows precies wilt installeren. Doorgaans zult u een afbeelding gepresenteerd krijgen zoals hieronder weergegeven. Een schijfstation, met de naam Station 0, die opgedeeld is in twee partities. Te weten Partitie 1 en Partitie 2. Waarbij Partitie 1 een kleine partitie is die alvast door het systeem gereserveerd is. Daarmee is Partitie 2 de eerstvolgende vrije partitie op Station 0. En daarmee een uitstekende 'plek' om Windows op te installeren.

Selecteer deze vrije partitie en klik vervolgens op de knop Volgende.

8) Windows 10 installeren

Vervolgens zal begonnen worden met het daadwerkelijk installeren van Windows 10 op de harde schijf van de pc. In het venster dat Windows Setup hierbij weergeeft kunt u de voortgang nauwkeurig volgen. Een groen vinkje verschijnt tijdens de installatie voor ieder onderdeel dat is afgerond.

Zodra alle onderdelen zijn afgerond, zal de pc opnieuw worden opgestart. Dit is nodig om het installeren van Windows op de pc volledig af te ronden en de pc klaar te maken voor gebruik met Windows 10. Waarbij tevens alle apparaten die bij de pc worden gebruikt en die Windows ziet en herkent worden geïnstalleerd.

9) Instellingen

Kies voorlopig 'Express instellingen' gebruiken. Want u kunt ze later eenvoudig aanpassen via de sectie Privacy in het onderdeel Instellingen van Windows.

10) Gebruikersaccount

Als u een Microsoft-account hebt, dan kunt u dat gebruiken om in te loggen op uw pc. Echter, wanneer u wilt dat Microsoft niet meer van u te weten krijgt dan strikt noodzakelijk, kies er dan voor om gewoon een lokaal account aan te maken.

Dat doet u door in dit venster te kiezen voor de optie 'Deze stap overslaan'

Dit zorgt ervoor dat het venster 'Een account maken voor deze pc' getoond wordt.

Vul in dit venster de gebruikersnaam en het wachtwoord in dat u wilt gaan gebruiken voor een lokaal account. Klik vervolgens op de knop Volgende om door te gaan.

Vindt u uw pc beveiligen met een wachtwoord niet nodig, vul dan alleen een gebruikersnaam in, en klik vervolgens op Volgende.

Vervolgens zal Windows 10 aan de hand van de door u opgegeven voorkeuren en gegevens worden geconfigureerd. Na enige minuten zal Windows het Bureaublad tonen, en is de pc klaar voor gebruik.

Hiermee is het opnieuw installeren van Windows 10 afgerond. Veelal zal Windows 10 via Windows Update vervolgens alle nog ontbrekende stuurprogramma's automatisch downloaden en installeren.

Maar dat kunt u uiteraard ook handmatig doen. En via Apparaatbeheer bekijken welke stuurprogramma's er mogelijk nog ontbreken. Want een pc kan pas snel en betrouwbaar werken, wanneer alle benodigde stuurprogramma's geïnstalleerd zijn en op naar behoren werken.

Raadzaam is dan ook om eerst te controleren of dat allemaal voor elkaar is, alvorens u de pc aan uw wensen gaat aanpassen en de software gaat installeren die u op uw pc wilt hebben.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
7000+ mensen gingen u al voor