Hoe weet ik welke Windows-versie ik heb?

Vroeger werd één keer in de zoveel jaar een compleet nieuwe versie van Windows gepresenteerd. Een nieuwe versie van Windows had altijd een nieuwe naam zag er aanzienlijk anders uit dan zijn voorganger.

Van Windows 10 hebben afgelopen jaren verschillende nieuwe versies het levenslicht gezien. Maar als consument hebben we daar echter nauwelijks wat van gemerkt. Want het zag er allemaal uit als Windows 10 en het heette ook allemaal Windows 10.

Hierdoor zou u uzelf terecht af kunnen vragen: “Hoe weet ik welke Windows-versie ik heb?”

In Windows 10 is eenvoudig te achterhalen welke versie van Windows u hebt. Voor Windows 11 geldt hetzelfde.

Hierom is weten welke versie van Windows u hebt handig

Voor de werking van uw computer maakt het weinig uit welke Windows-versie erop staat. Want steeds vaker koopt u een nieuwe pc waarop Windows reeds geïnstalleerd is. Uiteraard zal dit altijd een versie van Windows zijn die overweg kan met de onderdelen waarmee uw pc of laptop is samengesteld.

Maar de ontwikkeling van het besturingssysteem Windows staat vanzelfsprekend niet stil. Als was het maar om de beveiliging van het besturingssysteem verder te verbeteren en ondersteuning te kunnen bieden aan de nieuwste hardware en software.

Onder andere dat is de reden dat u met enige regelmaat via Windows Update nieuwe updates aangeboden krijgt voor Windows, waaronder nieuwe versies van Windows.

En dus zult u het wellicht vaak niet eens merken dat er een nieuwe versie van Windows op uw pc geïnstalleerd is. Tenzij er visueel iets veranderd is aan de gebruiksomgeving of dat een onderdeel aan Windows is toegevoegd of een andere naam heeft gekregen.

Dat zou een reden kunnen zijn om eens op internet naar meer informatie te gaan zoeken over de nieuwe versie van Windows 10. En dan is het handig om te weten welke versie van Windows u nu hebt.

Een andere aanleiding om erachter te willen komen welke versie van Windows u hebt zou kunnen zijn dat u op een pc van iemand anders iets hebt gezien of gebruikt wat u op uw pc ook graag zou willen, maar op uw pc niet kunt vinden. Want dat kan te maken hebben met dat u een andere versie van Windows hebt.

Sterker nog: als u een pc koopt waarop Windows al geïnstalleerd is, dan is het helemaal niet vreemd wanneer u eigenlijk geen idee hebt welke versie van Windows op uw pc staat. Iets wat de vraag: “Hoe weet ik of ik Windows 10 heb?” zelfs een hele begrijpelijke maakt.

Een laatste reden om te willen weten welke versie van Windows u hebt, is wanneer er zich van het ene op het andere moment een probleem voordoet op uw pc. Als u plotseling problemen hebt met uw pc, dan kan een bepaalde update, dus ook een nieuwe versie van Windows, daar zomaar de oorzaak van zijn.

Achterhalen welke Windows-versie u hebt

U kunt er snel achter komen welke versie van Windows u hebt door:

 1. De toetscombinatie Windowstoets + I in te drukken op uw toetsenbord of door menu Start te openen en vervolgens op de optie Instellingen te klikken.
 2. Klik in Instellingen op het onderdeel Systeem.
 3. Klik op de knop Maximaliseren om het venster waarin het onderdeel Systeem getoond wordt te maximaliseren, ofwel volledig op uw beeldscherm weer te geven.
 4. Hierdoor verschijnt links een kolom met de naam Systeem. Onderin deze kolom vindt u de optie Info. Klik op deze optie.
 5. De optie Info toont u zowel apparaatspecificaties als Windows-specificaties. In de categorie Windows-specificaties vindt u alle belangrijke informatie over de versie van Windows die op uw pc geïnstalleerd staat.

Zo kunt u niet alleen zien welke versie van Windows u hebt, maar kunt u tevens zien op welke datum Windows op uw pc geïnstalleerd is.

Dit gegeven kan bijvoorbeeld heel handig van pas komen wanneer een probleem op uw pc zich van het ene op het andere moment voordoet. Met behulp van de datum van installatie kunt u dan razendsnel achterhalen of het probleem te maken zou kunnen hebben met de nieuwe versie van Windows.

In de bovenstaande afbeelding kunt u zien dat elke versie van Windows 10 wordt aangegeven met een codering die bestaat uit 3 cijfers en een letter. In dit geval 21H1.

De codering begint met 2 cijfers die het jaar aangeven waarin de versie van Windows 10 werd uitgebracht. Na de 2 cijfers volgt de letter H, gevolgd door nog een cijfer. H1 geeft aan dat deze versie in de eerste helft van het jaar is uitgebracht.

Bekijkt u echter vervolgens de installatiedatum dan kunt u zien dat er tussen het moment waarop een nieuwe versie is uitgebracht en het moment van installeren nog best wat tijd kan verstrijken.

Welke editie van Windows 10 hebt u?

Hoeveel tijd er precies zal verstrijken tussen het moment van uitbrengen en het moment dat een nieuwe versie aan u aangeboden wordt via Windows Update is mede afhankelijk van de editie van Windows die u gebruikt. Welke editie van Windows u hebt kunt u tevens zien in de categorie Windows-specificaties in het onderdeel Info.

De meeste pc’s die verkocht worden aan consumenten zijn uitgerust met de Home-editie van Windows 10. Andere edities die u kunt tegenkomen op een pc zijn:

Windows 10 Pro – Dit is de editie van Windows 10 die gericht is op gebruik in kleine bedrijven. Zo zult u in Windows 10 pro onder andere meer mogelijkheden hebben om data te beveiligen.

Windows 10 Enterprise – Dit is de editie van Windows bedoeld voor gebruik in middel grote en grote bedrijven. Naast beveiligen van data biedt deze editie tevens meer mogelijkheden met betrekking tot het beheer van apparaten, software en gebruikers.

Windows 10 Education – Deze editie van Windows is speciaal voor scholen en studenten en heeft de mogelijkheden die Windows 10 Enterprise ook heeft.

De volgorde waarin een nieuwe versie van Windows wordt aangeboden aan gebruikers is: Windows 10 Home als eerste, dan volgt Windows 10 pro en als laatste de Enterprise edities van Windows 10, waaronder de versie voor studenten en scholen ook valt.

Dit heeft te maken met de gedachtegang van Microsoft dat de gevolgen veel ernstiger kunnen zijn wanneer er met een pc in een bedrijfsomgeving iets mis gaat dan wanneer er iets mis gaat met een pc die door een consument wordt gebruikt.

Teruggaan naar een vorige versie van Windows

Als een nieuwe versie problemen veroorzaakt met uw pc, dan is het gelukkig relatief eenvoudig om terug te gaan naar de vorige versie van Windows de wel goed werkte. Het is echter wel verstandig om vooraf even een back-up te maken van uw persoonlijke bestanden.

Aansluitend gaat u als volgt te werk:

 1. Open menu Start en klik op Instellingen of druk de toetscombinatie Windows-toets + I.
 2. Klik op het onderdeel Bijwerken en beveiliging.
 3. Klik op Windows Update.
 4. Klik in Windows op de optie Geschiedenis van updates weergeven.
 5. Windows presenteert u nu een lijst van alle updates die er gedaan zijn, onderverdeeld in verschillende categorieën. Boven deze lijst vindt u de optie Installatie van updates ongedaan maken. Klik hierop.
 6. Er zal nu een lijst getoond worden van updates die u kunt verwijderen. Daar zal meestal ook de nieuwste versie van Windows vermeld staan. Dubbelklikken op een vermelding in de lijst zal een melding in beeld laten verschijnen waarin gevraagd wordt of u zeker weet dat u de installatie ongedaan wilt maken. Zodra u op Ja klikt zal begonnen worden met het ongedaan maken van de installatie van de geselecteerde update.

Op deze manier kunt u niet alleen een versie van Windows verwijderen die problemen oplevert op uw pc, maar iedere update die voor problemen zorgt met uw pc.

Hiermee weet u niet alleen welke Windows-versie u hebt, maar tevens hoe een nieuwe versie van Windows verwijderen kunt wanneer deze problemen geeft. Echter, wanneer veel gebruikers kampen met hetzelfde probleem, dan zal zo’n probleem veelal snel worden opgelost, zodat u de laatste versie van Windows dan alsnog kunt installeren. Wat van toepassing is op Windows 10 is ook van toepassing op Windows 11.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
7000+ mensen gingen u al voor