Welke Windows 10-versie heb ik en hoe zie ik dat?

Windows 10 zal voor velen niet de eerste versie van Windows zijn waar ze mee werken. Menigeen zal bijvoorbeeld ook gewerkt hebben met Windows 7 of wellicht al wel met Windows XP.

In versies van Windows voor Windows 10 was het eenvoudig te ontdekken welke versie van Windows er op uw computer stond. Maar met Windows 10 liggen de zaken toch net even iets anders.

Een stukje verduidelijkende geschiedenis

Daarom kan Windows 10 bij menigeen de vraag doen laten rijzen: “Welke Windows 10-versie heb ik eigenlijk?”. En dat is heel goed te begrijpen.

Een stukje Windows geschiedenis zal wellicht wat meer duidelijkheid geven over waarom Windows 10 werkt zoals het werkt.

In 1985 zag de eerste versie van Windows het levenslicht. Deze versie van Windows werd begrijpelijkerwijs Windows 1.0 genoemd. Eind 1987 volgde de tweede versie van Windows, Windows 2.0.

De eerste 2 versies van Windows genoten een niet zo’n hele grote populariteit. Deze nam pas toe met de komst van Windows 3.0 die in 1990 werd geïntroduceerd en werd nog groter met de komst van Windows 3.1.

Als we in 1995 aangeland zijn komt Microsoft met het toepasselijk genaamde Windows 95. Hoogstwaarschijnlijk zo genoemd om aan te geven dat deze versie van Windows een enorme vooruitgang was ten opzichte van de voorgaande versies van Windows.

Na Windows 95 volgden Windows 98 en Windows ME (Millennium Edition). Windows 95, 98 en ME hadden veel weg van elkaar, waarbij de beste versie van dit drietal zonder meer Windows 98 was.

Windows ME werd ook wel gekscherend Windows Meer Ellende genoemd, omdat er serieus veel meer problemen mee waren dan men ooit met Windows 98 had gehad.

Wellicht mede hierom zag Windows XP ruim een jaar na de introductie van Windows ME al het levenslicht. En dat was snel, omdat Microsoft normaal gesproken om de 2 à 3 jaar een nieuwe versie van Windows uitbracht.

Windows XP kon beschouwd worden als de eerste versie van Windows die doorgaans betrouwbaar en stabiel zijn werk deed en vele apparaten en programma’s zonder veel problemen ondersteunde.

Om deze reden bleven veel consumenten en bedrijven Windows XP veel langer trouw dan de bedoeling was. Waardoor de beveiliging van systemen en data in een aantal gevallen behoorlijk gevaar liep.

Wat daaraan zeker meehielp was het feit dat de opvolger van Windows XP, Windows Vista, wederom een versie van Windows was waar niet iedereen even enthousiast over was.

Dat had tot gevolg dat menigeen nog even de kat uit de boom keek toen Windows 7 geïntroduceerd werd en Windows XP trouw bleef.

Heel blij was Microsoft hier uiteraard niet mee. Want omdat de meeste pc-gebruikers inmiddels een permanente aansluiting met internet hadden, waren de aanvallen via internet op Windows-pc’s door internetcriminelen niet van de lucht. Iets waar Windows XP een stuk minder goed tegen bestand was dan Windows 7.

Toen dan eindelijk het aantal gebruikers van Windows 7 wereldwijd groter was dan van Windows XP introduceerde Microsoft tot overmaat van ramp wederom een besturingssysteem waar menigeen niet echt warm voor liep, Windows 8 genaamd.

Dat veel mensen dit besturingssysteem niet zagen zitten kwam voornamelijk omdat Windows 8 qua gebruikersinterface te anders was dan mensen gewend waren van Windows.

Na dit debacle leek het eindelijk tot Microsoft door te dringen dat computergebruikers niet langer alles maar braaf gaan gebruiken wat Microsoft ze aanbiedt. En dat het hoog tijd werd iets te gaan maken wat gebruikers wel willen.

Het resultaat hiervan is Windows 10.

De eerste verrassing bij de introductie van Windows 10 was voor menigeen een aangename. Want als je al een pc had met daarop Windows 7 of Windows 8, dan kon je gratis overstappen naar Windows 10.

Dat was vanzelfsprekend een uitstekende manier om mensen te verleiden om snel over te stappen naar Windows 10.

Waarom Windows 10 werkt zoals het werkt

Tot de introductie van Windows 10 waren we gewend dat Windows met elke nieuwe versie een andere toevoeging kreeg. Hetzij een naam of een nummer. Bovendien zag een nieuwe versie van Windows er altijd aanzienlijk anders uit.

Met de introductie van Windows 10 ging echter alles wat we tot dan toe gewend waren volledig op zijn kop. Want:

 • Van Windows komen er nog steeds nieuwe versies, maar ze heten allemaal Windows 10.
 • Updates zijn voor consumentenversies van Windows niet langer vrijwillig maar worden automatisch geïnstalleerd.
 • Microsoft doet er alles aan om de gebruiker zo snel mogelijk over te laten stappen naar de nieuwe versie van Windows.
 • Aan de gebruiksomgeving van Windows 10 veranderen nog wel dingen, maar lang niet meer zo ingrijpend als voorheen.

De redenen dat Microsoft met Windows 10 zoveel veranderde aan wat we gewend waren zijn naar alle waarschijnlijkheid:

 • Voorkomen dat gebruikers te lang een oude versie van Windows blijven gebruiken.
 • Voorkomen dat gebruikers hun Windows-pc te lang niet updaten.
 • Zorgen voor een goede gebruikerservaring en een vertrouwde gebruiksomgeving zodat mensen niet snel over zullen stappen naar een ander besturingssysteem.

Het te lang blijven gebruiken van een oude versie van Windows brengt de veiligheid van Windows en de pc waarop het draait in gevaar. En vormt daarmee een bedreiging voor iedere andere pc die tevens permanent verbonden is met het internet.

Hetzelfde geldt voor het te lang niet updaten van het besturingssysteem.

Dit is dan ook de voornaamste reden waarom Microsoft wilde dat zo snel mogelijk, zoveel mogelijk mensen Windows 10 gingen gebruiken en het updaten van Windows zodanig automatiseerde dat de gebruiker er geen omkijken naar heeft.

Welke Windows 10 versie heb ik eigenlijk?

Doordat de nieuwste versie van Windows 10 nog steeds Windows 10 heet en Windows volledig automatisch geüpdate wordt, is het minder duidelijk welke versie van Windows 10 u precies op uw pc hebt.

Windows 10 edities

Temeer omdat er niet alleen versies van Windows 10 zijn, maar ook edities. Edities van Windows 10 die u het vaakst zult tegenkomen zijn:

Windows 10 Home – Dit is de editie van Windows 10 die u het vaakst op pc’s bedoeld voor consumenten zult tegenkomen.

Windows 10 Pro – Dit is de editie van Windows 10 die gericht is op gebruik in kleine bedrijven. Zo zult u in Windows 10 pro onder andere meer mogelijkheden hebben om data te beveiligen.

Windows 10 Enterprise – Dit is de editie van Windows bedoeld voor gebruik in middel grote en grote bedrijven. Naast beveiligen van data biedt deze editie tevens meer mogelijkheden met betrekking tot het beheer van apparaten, software en gebruikers.

Windows 10 Education – Deze editie van Windows is speciaal voor scholen en studenten en heeft de mogelijkheden die Windows 10 Enterprise ook heeft.

De meesten van ons die werken op een pc waarop Windows 10 al voorgeïnstalleerd was, zullen de Windows 10 Home editie hebben.

Hoe u ziet welke Windows 10-versie u hebt

Sinds de introductie van Windows 10 in juli 2015 komt er elk voorjaar en elk najaar een nieuwe versie van Windows 10. Het enige wat u daar als gebruiker van Windows van zult merken is dat de pc wat langer over het updaten doet dan hij normaal gesproken doet.

Want inderdaad, ook een nieuwe versie van Windows 10 wordt automatisch op uw pc geïnstalleerd. Wanneer u Windows 10 Home gebruikt dan zult u doorgaans de eerste zijn die updates en ook nieuwe versies van Windows 10 krijgt.

Als Windows 10 Home gebruiker bent u daarmee eigenlijk een klein beetje het proefkonijn. Daarover hoeft u zich overigens niet al te veel zorgen te maken. Want geen enkele versie van Windows 10 wordt op uw pc geïnstalleerd zonder dat deze eerst uitgebreid getest is op een groot aantal verschillende computersystemen.

Maar er kan uiteraard altijd een foutje tussendoor sluipen. En een foutje is nu eenmaal eenvoudiger te verhelpen op een enkele consumenten pc en heeft minder ernstige gevolgen.

Pas wanneer Windows 10 Home absoluut vrij lijkt te zijn van fouten krijgen gebruikers van Windows 10 Pro en Windows 10 Enterprise de update of de nieuwe versie van Windows 10 aangeboden.

Bekijken welke versie van Windows 10 er op uw pc staat gaat als volgt:

 1. Klik op knop Start in de taakbalk om menu Start te openen.
 2. Klik op de knop Instellingen in de uiterst linkse kolom in menu Start.
 3. Klik in Instellingen op de optie Systeem.
 4. Klik in Systeem op de optie Info.
 5. Scroll in Info naar het kopje Windows-specificaties.

Onder het kopje Windows-specificaties vindt u precies welke editie van Windows 10 u hebt, welke versie, wat de installatiedatum is en welke Build van Windows 10 u hebt.

Daarmee is de vraag:”Welke versie van Windows 10 heb ik?” beantwoord. Weten welke versie van Windows 10 u hebt kan bijvoorbeeld handig zijn bij de aankoop van apparatuur en software of problemen ermee.

Samengevat hoeft u zich bij Windows 10 doorgaans geen zorgen te maken over welke versie van Windows 10 u hebt en of u wel de juiste versie hebt. Windows regelt dat allemaal automatisch voor u. Maar alleen als uw pc voldoende aanstaat en verbonden is met internet.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
7000+ mensen gingen u al voor