Wat nieuw is in Windows 10 en u moet verleiden om over te stappen

Windows 10 heeft de schone taak om maar liefst vier versies van Windows tegelijk op te volgen.

Namelijk: Windows XP, Windows Vista, Windows 7 en Windows 8. Want al deze Windows-versies zijn tot op de dag van vandaag nog in gebruik. Iets wat hoofdzakelijk het gevolg is van het maken van verschillende Windows-versies waar te veel consumenten niet blij van werden. Met als gevolg dat diezelfde mensen vast bleven houden aan wat ze gewend waren en tevreden over waren.

Met Windows 10 hoopt Microsoft een besturingssysteem gemaakt te hebben, waar iedere computergebruiker blij van wordt. Microsoft probeert Windows 7 en Windows 8 gebruikers alvast blij te maken door aan hen Windows 10 gratis aan te bieden, tot een jaar na het verschijnen ervan.

Is Windows 10 de moeite van het overstappen waard?

Of Windows 10 de moeite van het overstappen waard is, dat bepaalt u uiteindelijk helemaal zelf. Maar wellicht dat een rondje langs de nieuwigheden in Windows 10 het makkelijker zal maken, om te bepalen wanneer voor u het moment daar is om over te stappen op Windows 10.

Terug van weg geweest: het startmenu, de taakbalk en het bureaublad

Wat velen misten in Windows 8 en waarom velen Windows 7 en voorgaande versies, zoals Windows XP, bleven gebruiken was het verdwijnen van menu Start uit Windows 8. Een gemis dat dusdanig groot was dat er een soort van menu Start terugkwam in Windows 8.1.

In Windows 10 is menu Start weer helemaal terug van weggeweest en vormt samen met de taakbalk en het bureaublad wederom het vertrouwde geheel zoals we dat reeds decennia lang gewend zijn in Windows.

En hoewel het uiterlijk van menu Start wat veranderd is ten opzichte van bijvoorbeeld Windows 7, werkt menu Start in grote lijnen zoals we dat van voorgaande Windows-versies gewend waren.

Menu Start is in Windows 10 alleen nog makkelijker en nog beter op uw wensen aan te passen. Waarbij u zelfs bepaalt hoe groot menu Start op uw beeldscherm wordt weergegeven, hoe en waar de verschillende tegels worden getoond en welke apps precies in de linkerkolom van menu Start komen te staan.

De nieuwe webbrowser: Microsoft Edge

Sinds jaar een dag zijn we als gebruikers van Windows gewend om Internet Explorer aan te treffen als webbrowser in iedere versie van Windows. En ook in Windows 10 zullen we Internet Explorer weer tegen gaan komen.

De taak van Internet Explorer zal in Windows 10 echter een iets andere zijn. En wel: het kunnen openen, bekijken en gebruiken van websites die nog niet voldoen aan de laatste webstandaarden.

Als webbrowser schotelt Windows u Microsoft Edge voor. Een volledig nieuwe webbrowser die de websites die u bezoekt snel en veilig op uw beeldscherm weer zal geven.

Daarnaast kent Microsoft Edge enkele nieuwe mogelijkheden die we nog niet eerder in een webbrowser zijn tegengekomen. Namelijk, de mogelijkheid om webpagina's van persoonlijk commentaar en aantekeningen te voorzien. Zodat u bijvoorbeeld op een later tijdstip makkelijker in herinnering kunt brengen waarom u deze website als favoriet had opgeslagen of aan uw leeslijst had toegevoegd.

Persoonlijk assistent Cortana

Over Cortana is gedurende de ontwikkeling van Windows 10 al een hoop gesproken. Want dat zou wel eens iets kunnen zijn waar gebruikers van Windows blij van gaan worden.

Een persoonlijk assistent die al dan niet bestuurt met uw stem, elk gegeven dat u maar ter beschikking wilt hebben razendsnel voor u opsnort. Waarbij het niet uitmaakt of dit nu het laatste weerbericht is, of het telefoonnummer van een vriend of kennis die u in tijden niet gesproken hebt. Als Cortana het ergens kan vinden, dan zal het aan u gepresenteerd worden.

Tevens kunt u Cortana inzetten om iets voor u te onthouden, bijvoorbeeld een afspraak, of een tijdstip waarop u absoluut even iets af moet handelen.

Windows heeft weer echte vensters

Windows heeft altijd Windows geheten omdat ieder programma dat u gebruikte in Windows geopend werd in een venster. Een venster dat u vervolgens meestal kon vergroten, kon verkleinen, kon minimaliseren of schermvullend kon laten weergeven.

Tevens was het mogelijk om meerdere programma's tegelijk open te hebben en te schakelen tussen de verschillende programmavensters.

In Windows 8 kwam hier plotseling een einde aan. Veel apps konden alleen schermvullend worden weergegeven. En ook schakelen tussen vensters met geopende apps was veelal niet mogelijk.

Wederom iets wat genoeg gebruikers van Windows voldoende frustreerde, om in Windows 10 het wel bekende venster weer helemaal terug te laten keren.

In de taakbalk vindt u in Windows 10 de knop Taakweergave, waarmee een overzicht wordt weergegeven van alle vensters, ofwel apps, die u op dat moment geopend hebt. Klikken op een venster in dit overzicht, maakt het venster actief, zodat u kunt werken met de app die zich in dit venster bevindt.

Taakweergave kunt u overigens tevens activeren door de toetscombinatie Windowstoets - Tab te drukken.

Taakweergave sluit u af door nogmaals op de knop Taakweergave in de taakbalk te klikken of nogmaals de toetscombinatie Windowstoets - Tab te drukken.

Vensters organiseren op uw beeldscherm

Wellicht herinnert u zich van Windows 7 nog, dat u een venster naar de rechter zijkant of linker zijkant van het beeldscherm kon slepen, waarna het venster automatisch precies de helft van het beeldscherm in beslag nam.

Op deze manier kon u twee vensters, ofwel twee programma's naast elkaar open hebben, die allebei evenveel ruimte op het beeldscherm in beslag namen.

Hetzelfde kan in Windows 10 ook, maar dan eigenlijk nog mooier. Want zodra u in Windows 10 een venster naar de zijkant van uw beeldscherm sleept, zal niet alleen dat venster precies de helft van het beeldscherm in beslag gaan nemen, maar zullen tevens alle overige vensters overzichtelijk in het overgebleven deel van het beeldscherm worden weergegeven.

Klikken op een van de andere vensters zal ervoor zorgen dat dit venster de overgebleven helft van het beeldscherm zal vullen. Slepen naar een bovenhoek of een benedenhoek van het beeldscherm zorgt er echter voor dat er slechts een kwart zal worden ingenomen. Zodat er nog een kwart van het beeldscherm overblijft voor nog een venster.

Verschillende bureaubladen maken

In Taakweergave vinden we ook nog iets anders wat nieuw is in Windows 10. Namelijk de mogelijkheid om meerdere bureaubladen te maken.

Om een nieuw bureaublad te maken klikt u op de knop Nieuw bureaublad. Een nieuw bureaublad zal vervolgens onderin, net boven te taakbalk worden weergegeven.

Vervolgens kunt één of meerdere vensters die u open hebt staan naar een nieuw bureaublad slepen.

Bijvoorbeeld om zo een beetje meer structuur te brengen in waar u op dat moment mee bezig bent.

Orde en overzicht in uw fotoverzameling

Menigeen maakt meer foto's dan ooit tevoren. Want de enige beperking die u tegenwoordig hebt, is de hoeveelheid beschikbare opslagruimte op uw smartphone of digitale camera.

Een verzameling foto's die zich op uw pc of laptop bevindt kan dan ook al vrij snel behoorlijk onoverzichtelijk worden.

De app Foto's helpt u om orde te scheppen in de chaos. Om te beginnen door uw foto's gesorteerd op datum in albums onder te brengen. Als dit voor u overzichtelijk genoeg is, dan kunt u ervoor kiezen om hier helemaal niets aan te veranderen.

Maar de app Foto's biedt u tevens de mogelijkheid om zelf albums te maken. En deze te voorzien van een voorblad en een zelf verzonnen naam. Zodat u bijvoorbeeld die verzameling prachtige vakantiefoto's van 2 jaar geleden weer razendsnel terug kunt vinden.

Meer gemak in het systeemvak

Wat is Windows zonder het systeemvak, dat als vanouds uiterst rechts op de taakbalk wordt weergegeven. Het meest herkenbare onderdeel in het systeemvak is altijd de klok geweest.

Links naast de klok is er ook in Windows 10 weer ruimte voor systeempictogrammen. Bijvoorbeeld om het volume van uw luidsprekers te regelen, of de internettoegang.

Het systeempictogram voor de internettoegang opent ook in Windows 10 een overzicht van beschikbare draadloze netwerken als u erop klikt. Het overzicht is alleen een stuk duidelijker geworden.

Waarbij u onderin het overzicht een handige knop aantreft om snel een draadloze internetverbinding te kunnen verbreken of te herstellen.

Verder vinden we in het systeemvak het pictogram Meldingen. Hierin worden dingen verzameld waar u wellicht graag van op de hoogte wilt zijn. Bijvoorbeeld dat er nieuwe updates zijn geïnstalleerd of dat iets in het systeem uw aandacht nodig heeft.

Rechts naast de klok heeft de knop Bureaublad weergeven zijn plekje weer gevonden, zoals dat ook in Windows 7 het geval was. Een handige knop voor als u veel vensters open hebt, en even snel terug wilt naar het Bureaublad.

Nieuw in Windows Verkenner

Ook het al oude Windows Verkenner zien we terug in Windows 10. Met alvast één direct in het oog springende verandering: Snelle toegang.

De categorie Snelle toegang in de linkerkolom van Verkenner toont u een overzicht van alle mappen en bestanden die u recent hebt bezocht, bekeken en gebruikt. Een handig hulpmiddel waarmee u keer op keer snel de mappen en bestanden kunt benaderen die u vaak gebruikt.

In de menubalk van Verkenner vinden we de nieuwe opties: Start, Delen en Beeld. Drie opties waarmee u een lint kunt openen, waarin de meest voorkomende bewerkingen die u op mappen en bestanden uitvoert verzameld staan.

Voor bepaalde bestanden, mappen en onderdelen in Verkenner zijn er tevens hulpprogramma's beschikbaar die getoond worden, zodra deze worden geselecteerd of erop wordt geklikt.

Selecteert u bijvoorbeeld een afbeelding in Verkenner, dan zullen de hulpprogramma's voor afbeeldingen beschikbaar worden. Klikken op de optie Beheren toont vervolgens de beschikbare hulpprogramma's voor afbeeldingen.

Instellingen en Configuratiescherm

Ook Windows 10 kunt u aan uw persoonlijke wensen aanpassen. Veel kunt u wijzigen in Windows 10 via de makkelijk te gebruiken app Instellingen. Echter, voor de doorgewinterde Windows-gebruiker heeft ook het al oude Configuratiescherm een plekje gekregen in Windows 10.

Het Configuratiescherm benadert u het snelst door met de rechtermuisknop te klikken op knop Start in de taakbalk, om vervolgens in het geopende snelmenu op de optie Configuratiescherm te klikken.

Hulpprogramma voor smartphones

Voor het uitwisselen van bestanden en gegevens tussen uw smartphone en pc is in Windows 10 een nieuw hulpprogramma beschikbaar dat getoond wordt zodra u uw smartphone, bijvoorbeeld via USB aansluit op uw computer.

Via dit hulpprogramma kunt u dan vervolgens bijvoorbeeld foto's uitwisselen tussen uw smartphone en pc of contacten kopiëren, of een back-up maken van bestanden die op uw smartphone staan.

Windows 10 biedt u, zoals u hebt kunnen ontdekken, genoeg nieuws. Waarbij de focus ligt op de manieren waarop we de computer nu en in de toekomst gebruiken. Zoals bijvoorbeeld voor het beheren van grote verzamelingen foto's. Wat met de app Foto's heel goed te doen zal zijn. En de verbeterde ondersteuning voor de smartphone, waardoor bestanden en gegevens makkelijker uitwisselbaar zullen worden tussen smartphone en pc.

Bovendien zijn we met Windows 10 eindelijk terug bij hoe Windows zou moeten zijn. Een besturingssysteem dat u bestuurt met muis en toetsenbord. Precies zoals het hoort wanneer u een pc gebruikt.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
7000+ mensen gingen u al voor