Probleemvrij werken met je Windows-laptop en desktop-pc

Wat is Google Drive en wat kunt u ermee?

google drive kunt u benaderen via elk apparaat voorzien van een webbrowser en internetverbinding

Via internet konden we inmiddels heel veel dingen doen. Maar nu kunnen we tevens, bijvoorbeeld via Google Drive, bestanden niet langer alleen online opslaan, maar ook bewerken. Maar wat is Google Drive dan precies?

Google Drive laat zich het eenvoudigst omschrijven als: een harde schijf die via internet te benaderen is en waarop u, net als op de harde schijf van uw computer, niet alleen bestanden kunt opslaan, maar ze tevens kunt openen en bewerken.

Naast het online opslaan van bestanden biedt Google Drive u dus tevens de mogelijkheid online bestanden te bewerken. Het bewerken van bestanden kunt u doen via de diverse gratis te gebruiken online Office-toepassingen van Google, Google Docs genaamd.

Altijd en overal toegang tot bestanden op uw Google Drive

De mogelijkheid om bestanden online op te slaan, is niet alleen erg handig wanneer u een veilige back-up wilt hebben van belangrijke bestanden. Maar bestanden online opslaan kan ook handig zijn wanneer u ze overal beschikbaar wilt hebben. Zodat u deze bestanden waar u maar wilt kunt bekijken, maar tevens bewerken als u dat wenst.

Google Drive hebt u echter niet zomaar ter beschikking als u een Google account hebt. U moet aangeven dat u graag de beschikking wilt hebben over Google Drive zodra Google u via Gmail een uitnodiging stuurt. Binnen enkele dagen ontvangt u vervolgens bericht van Google dat er een Google drive voor u is aangemaakt.

Uiteraard krijgt u van Google niet een volledige harde schijf kado die via internet kunt benaderen, maar slechts een klein maar volledig afgeschermd deel van 5GB, dat speciaal aan u is toegewezen.

Zodra u toegang hebt tot uw Google Drive, kunt u vanuit Google Drive een klein programma op uw computer installeren die een map in Windows Verkenner aanmaakt met de naam Google Drive. Op deze manier kunt u direct vanuit Windows Verkenner uw Google Drive benaderen.

tijdens het installeren van Google Drive in Windows wordt de map Google Drive aangemaakt in verkenner

Uiteraard kunt u via Verkenner iedere taak uitvoeren in de map Google Drive, die met andere mappen in Windows Verkenner ook mogelijk zijn. Dus u kunt via Verkenner niet alleen bestanden kopiëren naar uw Google Drive, maar ook mappen aanmaken, bestanden verwijderen en bestandsnamen wijzigen.

Zodra u via Windows Verkenner wat gewijzigd hebt aan uw Google Drive, bijvoorbeeld bestanden ernaar toe gekopieerd, dan is deze wijziging ook direct zichtbaar wanneer u uw Google Drive via internet benadert. Uw Google Drive is op elk apparaat met een webbrowser en internettoegang te benaderen via https://drive.google.com.

Online werken aan bestanden via Google Docs

Onderdeel van uw Google Drive is Google Docs. Hiermee kunt via internet documenten maken en bewerken. Met Google Docs kunt u onder andere tekstdocumenten, spreadsheets en presentaties maken op een manier zoals u dat in Microsoft Office doet met achtereenvolgens: Word, Excel en Powerpoint.

Ook via Windows Verkenner kunt u in Google Docs gemaakte bestanden openen en bewerken. Dubbelklikken op het bestand dat u wilt openen, laadt het bestand online in de bijbehorende toepassing van Google Docs. Er hoeven dus geen Office-toepassingen op uw computer geďnstalleerd te zijn om bestanden op uw Google Drive te kunnen bewerken.

Omdat deze manier van werken met de computer nog relatief nieuw is, zal het werken met Google Drive wellicht wat gewenning vereisen. Tenslotte bent u, en vele computergebruikers met u, gewend om bestanden op te slaan op de harde schijf van uw computer. En soms ontgaat het ons zelfs wel eens waar de bestanden die we op de computer hebben opgeslagen nu precies terechtgekomen zijn.

Toch is Google Drive in ieder geval het proberen waard. Want langzamerhand is de computer niet meer het enige apparaat waar we bestanden op opslaan en willen kunnen gebruiken. Steeds vaker namelijk, maken we naast de computer tevens gebruik van een smartphone of tablet-pc. En via online diensten zoals Google Drive is het mogelijk bestanden die we beschikbaar willen hebben ook daadwerkelijk overal beschikbaar hebben.

Gerelateerde artikelen