Wat u over Windows 10 update weten moet en waarom updates zo belangrijk zijn

Zodra u uw Windows-pc opstart, dan krijgt u met zekere regelmaat bericht van Windows dat er weer een update is geïnstalleerd op uw pc. Het zal ook bij u ongetwijfeld wel eens tot de vraag geleid hebben: “Waarom moet dat updaten zo vaak en zijn al die updates allemaal echt wel zo noodzakelijk?”

Windows 10 update is in elk geval voor Windows 10 Home zo ingericht dat u alle updates die voor Windows 10 Home belangrijk zijn sowieso automatisch allemaal krijgt. Waarom is dat eigenlijk en waarom hebt u daar als gebruiker zo weinig invloed op?

Waarom u via Windows Update alle updates automatisch krijgt

Soms zou u als pc-gebruiker het gevoel kunnen bekruipen dat er te veel aan Windows 10 niet deugt als updates zo vaak nodig zijn. En wellicht klopt dat ook wel een klein beetje. Want waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Daar zal Microsoft geen uitzondering op zijn.

Dus zal een deel van de voor Windows 10 uitgebrachte updates bedoeld zijn om fouten en vergissingen die opgemerkt zijn te corrigeren.

De grootste kracht van Windows is echter tevens zijn grootste zwakte. Windows is namelijk ooit bedacht als besturingssysteem dat op elke pc moet kunnen draaien. Dat was en is nog steeds een zeer ambitieus doel.

Ondersteunen van vele onderdelen waaruit een pc kan bestaan en van apparaten die we erop aansluiten

En wel omdat de pc zoals wij hem kennen een zogenaamd open systeem is. Dat betekent dat we vrij zijn in de keuze van de onderdelen waaruit we de pc samenstellen. En als we willen kunnen we over een poosje onze keuze herzien en besluiten bepaalde onderdelen te vervangen door andere.

Als we dat besluiten dan zien we het als vanzelfsprekend dat Windows alle nieuwe onderdelen in onze pc zonder morren ondersteunt en dat onze pc snel, stabiel en betrouwbaar blijft werken.

We verwachten dat tevens wanneer we apparaten zoals een printer, scanner, muis, toetsenbord, game controllers en externe schijfstations op onze pc aansluiten.

Maar hebt u er weleens bij stil gestaan hoe ontzettend veel soorten, merken en typen onderdelen er zijn waarmee we onze pc kunnen samenstellen. Een kijkje in de hardware afdeling van online pc winkel Alternate zal u daar een indruk van geven.

Microsoft slaagt er ondanks deze enorme keuze aan computeronderdelen heel behoorlijk in om ons van een besturingssysteem te voorzien dat zonder al te veel problemen alles ondersteunt wat we erin stoppen en eraan hangen.

Dat ook daar soms een update van het besturingssysteem voor nodig is, mag als vanzelfsprekend worden aangenomen.

Verbeterde beveiliging van uw pc

Maar er zullen helaas ook fouten en onvolkomenheden in het besturingssysteem kruipen die langere tijd onopgemerkt blijven. Meestal tot een moment dat een meer dan gemiddeld aantal pc-gebruikers er hinder ondervindt of omdat internetcriminelen er misbruik van proberen te maken.

En reken erop dat internetcriminelen veel tijd besteden aan het opsporen van fouten en onvolkomenheden in Windows 10 waar misbruik van gemaakt kan worden. Want Windows is veruit het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld, dus succesvol misbruik weten te maken van een fout zou keer op keer veel effect kunnen hebben.

Wellicht is dat wel de allerbelangrijkste reden waarom Microsoft Windows 10 op uw pc automatisch update zodra dat nodig geacht wordt.

In alle versies van Windows voor Windows 10 kon u zelf bepalen of en wanneer u Windows updatete. Voor iemand met verstand van computers kan dit zo zijn voordelen hebben. Echter, voor de gemiddelde computergebruiker heeft zelf updaten vooral nadelen.

Want welk van de aangeboden updates waren bijvoorbeeld noodzakelijk en welke waren minder relevant voor uw pc?

Bovendien zullen er ook volkstammen geweest zijn die Windows zelden tot nooit updatete. Enerzijds omdat ze er geen zin in hadden en geen tijd voor hadden en anderzijds omdat ze zich er helemaal niet bewust van waren dat Windows geregeld updaten belangrijk is voor de veiligheid en betrouwbaarheid van de pc.

Wat de redenen ook waren dat pc-gebruikers hun Windows niet updatete, het gevolg was wel dat toen Windows XP, Windows Vista en Windows 7 nog de meest gebruikte versies van Windows waren, internetcriminelen min of meer gouden tijden hebben gekend.

Want omdat in verhouding zo veel pc-gebruikers Windows onvoldoende updatete en voorzagen van afdoende bescherming tegen virussen en ander digitaal tuig, werd het internetcriminelen relatief makkelijk gemaakt om pc’s op grote schaal te besmetten en te hacken. Veelal zonder dat u daar als gebruiker erg in had.

Mede doordat Windows vanaf versie 10 automatisch geüpdate wordt, is het steeds moeilijker voor internetcriminelen om misbruik te maken van fouten en onvolkomenheden in Windows. Dit wordt met name bevestigt door de manier waarop internetcriminelen tegenwoordig te werk gaan.

Zo zien we bijvoorbeeld dat internetcriminelen nu vooral proberen u als computergebruiker te verleiden om op iets te klikken of om ergens naartoe te gaan om iets te downloaden.

Dit betekent feitelijk niets anders dan dat Windows 10 tegenwoordig dermate goed dichtgetimmerd zit dat een actie van u noodzakelijk is om nog rottigheid te kunnen uithalen op uw pc.

Echter, dat het ondanks de goede beveiliging van Windows 10 toch nog te vaak lukt om in te breken op pc’s laat onverbiddelijk zien dat wij als gebruikers van de pc toch echt nog steeds de zwakste schakel zijn in de beveiliging van onze computers.

Waren we dat eerst omdat we om wat voor een reden dan ook onze pc’s niet goed up-to-date en beveiligd hielden, dan is het nu omdat we te goed van vertrouwen en te gemakkelijk te verleiden zijn.

Het ontwikkelen van een gezonde dosis wantrouwen is in deze tijd dan ook zeker geen overbodige luxe.

Verbeterde ondersteuning en nieuwe functies en toepassingen

Uw pc zo veilig mogelijk houden, onderdelen en randapparaten zo goed mogelijk ondersteunen en fouten verbeteren zijn slechts enkele redenen waarom er met regelmaat updates van Windows uitkomen.

Want bijvoorbeeld de constante doorontwikkeling van pc’s, onderdelen, randapparaten en functies is tevens een reden dat Windows op gezette tijden een update nodig heeft. Ook kunnen nieuwe ontwikkelingen vragen om aanpassingen en uitbreidingen van het besturingssysteem.

Daarnaast worden er door Microsoft uiteraard ook tal van uitbreidingen, toepassingen en functies ontwikkeld waarvan Microsoft denkt dat dit het werken met Windows wel eens verder zou kunnen veraangenamen.

Nieuwe versies van Windows 10

Nieuwe uitbreidingen, toepassingen en functies worden meestal ondergebracht in een grote update van Windows 10. Het type update dat we doorgaans gerust mogen beschouwen als een nieuwe versie van Windows 10.

Dit type update staat doorgaans twee keer per jaar gepland. In het voorjaar en in het najaar.

Een nieuwe versie van Windows 10 betekent echter niet altijd nieuwe uitbreidingen, toepassingen en functies. Met een nieuwe versie van Windows 10 kunnen er namelijk ook zomaar onderdelen verdwijnen. Zo hebben we bijvoorbeeld mogen beleven dat de optie Thuisgroep uit het onderdeel Netwerken verdween.

Een dergelijke beslissing kan uiteraard genomen worden wanneer gevonden wordt dat een bepaald onderdeel niet langer noodzakelijk is. Bijvoorbeeld omdat het net zo makkelijk op een andere en vergelijkbare manier kan worden opgelost.

Maar meestal kunt u uzelf verheugen op verschillende nieuwe functies, onderdelen en toepassingen in elke nieuwe versie van Windows 10.

Waarom u niet handmatig naar updates moet zoeken en hoe u Update toch een beetje sturen kunt

Zoals gezegd kunt u in Windows 10 Home niet al teveel doen aan de manier waarop Windows 10 Update werkt. En Windows 10 Home is de versie van Windows die doorgaans op pc’s bedoelt voor consumenten geïnstalleerd wordt.

En misschien moet u ook juist niet al te veel zelf willen regelen. Want Windows Update is inmiddels dermate geavanceerd dat u een update normaliter niet eerder krijgt dan dat deze geschikt is voor uw pc.

Waarom u updates niet altijd meteen krijgt

Naar het schijnt geldt dit overigens wel in mindere mate voor Windows 10 Home en in sterkere mate voor versies van Windows die in bedrijfsomgevingen gebruikt worden.

Zodra er een nieuwe update verschijnt, dan wordt deze eerst verspreid onder deelnemers aan het Windows Insider Program.

Onder de deelnemers aan het Windows Insider Program bevinden zich veel techneuten zoals systeemontwikkelaars, softwareontwikkelaars, systeembeheerders, specialisten op het gebied van Windows maar ook journalisten die zo snel mogelijk van al het nieuws over Windows op de hoogte willen zijn.

Echter, wanneer u het gewoon leuk zou vinden om nieuwe dingen uit te proberen kunt u uzelf ook aanmelden voor het Windows Insider Program.

Deelnemers aan het Windows Insider Program zullen fouten en onvolkomenheden die ze ontdekken tijdens het gebruik van een update van Windows rapporteren. Pas als alle gerapporteerde fouten zijn opgelost, zal de update verspreid gaan worden onder de gebruikers van Windows, waarbij de gebruikers van Windows 10 Home het eerst aan de beurt zijn.

Wanneer u een bepaalde update aangeboden krijgt hangt tevens af van de pc of laptop waarop u Windows 10 gebruikt. Dat betekent in de praktijk dat wanneer u een laptop of pc hebt die voorzien is van gangbare hardware, u een update sneller krijgt dan iemand die werkt op een pc met minder gangbare onderdelen. Maar ook wanneer uw pc al wat ouder is, kan het mogelijk langer duren voordat u een update aangeboden krijgt.

Waarom handmatig updaten niet raadzaam is

De reden dat een bepaalde update voor uw pc nog niet aangeboden wordt is meestal omdat nog niet met zekerheid gezegd kan worden dat de update probleemloos zal werken op uw pc.

Toch kan diezelfde nieuwe update u wel aangeboden gaan worden wanneer u handmatig naar updates gaat zoeken via Windows Update. Windows Update vindt u in Instellingen / Bijwerken en beveiliging / Windows Update.

Zodra u Windows Update opent zal direct getoond worden of Windows up-to-date is en wanneer er voor het laatst gecontroleerd is op nieuwe updates.

Windows Update naar uw hand zetten

Tevens worden in Windows Update enkele opties getoond die wel eens goed van pas zouden kunnen komen. De optie Gebruikstijden wijzigen bijvoorbeeld.

Met de optie Gebruikstijden wijzigen kunt u Windows aangeven op welke tijden u uw pc gebruikt. Door deze tijden in te stellen wordt voorkomen dat u tijdens het gebruik van de pc gehinderd wordt door updates die gedownload en geïnstalleerd worden.

Een andere handige optie kan soms zijn: Geschiedenis van geïnstalleerde updates weergeven.

Via deze optie kunt u niet alleen bekijken welke updates geïnstalleerd zijn, maar kunt u tevens een update verwijderen waarvan u vermoedt dat deze een storing veroorzaakt op uw pc.

Dit kan bijvoorbeeld aan de hand zijn wanneer uw pc het altijd uitstekend doet, maar plotseling een storing vertoont zonder dat u zelf iets veranderd hebt of nieuw geïnstalleerd hebt op uw pc.

Tenslotte kunt u via het onderdeel Geavanceerde opties bepalen hoe updates worden geïnstalleerd.

Omdat in Windows 10 updates zo ontzettend belangrijk zijn voor de betrouwbaarheid en de veiligheid van uw pc, doet Microsoft er alles aan om Windows Update zo goed mogelijk zijn werk te kunnen laten doen op een manier waarop u er zo min mogelijk last van hebt.

Windows 10 zal echter hoe dan ook van de nodige updates worden voorzien, zelfs wanneer u het er niet helemaal mee eens zou zijn.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
5500+ mensen gingen u al voor