Waarom Windows updates belangrijk zijn

Windows stelt met grote regelmaat updates voor het besturingssysteem ter beschikking. Zo vaak zelfs dat u uzelf af zou kunnen vragen waarom Windows updates zo belangrijk zijn en waarom u zo vaak uw besturingssysteem moet updaten.

Windows updates zijn belangrijk voor de veiligheid en betrouwbaarheid van uw computer

De belangrijkste reden hiervoor is dat Windows bijna constant het doelwit is van internetcriminelen die om wat voor een reden dan ook iets met het besturingssysteem van uw computer willen uitvreten. Onder andere omdat daar veel geld aan te verdienen valt. Maar het voorkomen van internetcriminaliteit is niet de enige reden waarom Windows updates belangrijk zijn.

Laat uw computer bij voorkeur automatisch updaten

Het is een voordurende strijd tussen Microsoft, de maker van Windows, aan de ene kant en het internetcriminelengilde aan de andere kant. Duistere figuren die op zoek blijven naar mogelijkheden om het besturingssysteem van uw computer dusdanig te manipuleren dat ze deze naar hun hand kunnen zetten. En in wezen met uw computer kunnen uitvreten wat ze willen, zonder dat u er ook maar enige notie van hebt.

U kunt zich voorstellen dat het de reputatie van Windows weinig goeds zal doen als dit keer op keer zondermeer lukt. En hoewel het helaas niet volledig te voorkomen is dat internetcriminelen succes hebben met hun acties, probeert Microsoft dit wel zoveel mogelijk te voorkomen.

Maar daarbij is uw medewerking uiteraard nodig om dit voor elkaar te krijgen. Hetgeen betekent dat u als gebruiker van de computer ervoor moet zorgen dat Windows op uw computer geŘpdate wordt wanneer dit nodig is.

Windows stelt hiervoor in Windows XP vanaf servicepack 2, Windows Vista en Windows 7 de functie Automatische updates ter beschikking. En wanneer u niet zoveel weet van computers en het apparaat eigenlijk alleen maar wilt gebruiken waarvoor deze bedoeld is, dan doet u er verstandig aan Automatisch updaten in Windows altijd aan te laten staan en alleen geregeld te controleren of Automatisch updaten in Windows nog wel aan staat.

Andere belangrijke redenen om regelmatig te updaten

Een andere belangrijke reden om Windows regelmatig te updaten is, dat het zelfs voor een fabrikant als Microsoft niet mogelijk is een besturingssysteem te maken dat volledig foutvrij een haast ontelbare hoeveelheid hardware, software en apparatuur kan ondersteunen.

Daarnaast vinden ook op het gebied van computeronderdelen, software en randapparatuur steeds nieuwe ontwikkelingen plaats waaraan het besturingssysteem aangepast moet kunnen worden.

Bovendien kan het voorkomen dat bij het gebruik van een bepaald type hardware in combinatie met bepaalde software onvoorziene problemen kunnen ontstaan waardoor Windows niet werkt zoals het besturingssysteem behoort te werken. En daarnaast kunnen er uiteraard foutjes in het besturingssysteem zelf zitten die pas tijdens het gebruik van Windows door grote aantallen mensen naar boven komen.

Ook Windows dient door Microsoft dan ook steeds doorontwikkeld te worden om ervoor te zorgen dat u als computergebruiker zo probleemloos mogelijk met uw computer kunt blijven werken. Maar ook hier weer geldt dat u het als computergebruiker dan wel mogelijk moet maken dat Windows zichzelf kan updaten.

Bij het updateproces van Windows behoren ook de zogenaamde service packs. Een service pack is een gebundelde verzameling updates die uitgebracht zijn tot het moment dat het service pack verschijnt. Wanneer u uw Windows besturingssysteem altijd netjes up-to-date houdt, is het niet noodzakelijk een service pack te installeren.

Mits er via het service pack geen belangrijke nieuw functies aan Windows worden toegevoegd. Wanneer dit wel het geval is, wordt dit uiteraard door Microsoft zelf en via de media meegedeeld. Service packs dienen alleen altijd ge´nstalleerd te worden wanneer u uw besturingssysteem opnieuw installeert of herstelt vanaf een herstel dvd of herstelpartitie op de harde schijf van uw computer. Op dat moment wordt namelijk het originele bij uw computergeleverde besturingsysteem opnieuw op uw computer ge´nstalleerd. En uiteraard is dat besturingssysteem niet up-to-date.

Overigens zal Windows na opnieuw ge´nstalleerd te zijn op uw computer vanzelf melden dat er updates beschikbaar zijn. Een hoeveelheid updates die in vele gevallen dan wel eens op kunnen lopen tot enkele honderden megabytes. Houd er bij het opnieuw installeren van Windows dan ook altijd rekening mee dat het installeren van updates en service packs ook nog de nodige tijd in beslag zal nemen.

U zult nu wellicht begrijpen dat Windows updates belangrijk zijn om u niet alleen te beschermen tegen internetcriminaliteit, maar ook om ervoor te zorgen dat u probleemloos met uw Windows computer kunt blijven werken.

Meer leren over uw thuiscomputer?

Meld u gratis aan en ontvang wekelijks handige tips over de pc en andere thuiscomputers, software, internet en thuisnetwerk.


Artikelen die u mogelijk ook interesseren