Waarom u wel en waarom u niet zou moeten upgraden naar Windows 8

Wanneer u nu een nieuwe computer gaat kopen, kunt u er bijna niet onderuit om met Windows 8 te gaan werken. Daar nieuwe computers en laptops doorgaans inclusief het besturingssysteem Windows geleverd worden. En dat is nu het besturingssysteem Windows 8.

Echter, u zult snel ontdekken dat Windows 8 er heel anders uitziet dan uw gewend bent. Zodra u een computer met Windows 8 opstart, krijgt u de zogenaamde Metro interface te zien. Een scherm met tegels waarin de apps, oftewel de programma's, die op uw computer staan worden weergegeven.

Iets heel anders dus dan het bureaublad wat u gewend bent van Windows 7 en voorgaande versies van Windows.

Afscheid nemen van knop start en menu Start

Wat door velen die jaren met Windows hebben gewerkt vooral als een groot gemis wordt ervaren, is het ontbreken van de grote knop in de taakbalk, knop Start genaamd en uiteraard het menu Start.

We zouden kunnen stellen dat het menu Start is vervangen door, wat door Microsoft genoemd wordt, de Metro-interface. Door middel van deze interface, ofwel gebruikersomgeving, bedienen we Windows 8.

Door de Metro-interface vanaf het allereerste gebruik te beschouwen als een geopend menu Start, dat over de volledige ruimte op uw beeldscherm wordt weergegeven, zult u sneller vertrouwd raken met deze nieuwe gebruikersomgeving van Windows.

Helemaal nieuw is deze interface overigens niet. Een vergelijkbare gebruikersomgeving werd al gebruikt in Windows Phone, Windows Media Center, Windows XP Media Center Edition en de Xbox 360. De Metro-interface van Windows 8 zal dus niet voor iedereen volledig nieuw zijn.

Een groot voordeel is, dat u straks zowel uw computer, alsook uw tablet pc en uw smartphone allemaal op precies dezelfde manier bedient. Mits uiteraard al uw apparaten zijn voorzien van Windows.

Echter, aan alles zult u merken dat de gebruikersomgeving van Windows 8 eigenlijk bedoelt is om bediend te worden doormiddel van een aanraakscherm en dus met uw vingers. Het bedienen van Windows 8 met de muis gaat overigens heel best, maar kan soms toch een beetje raar aanvoelen.

Wel of niet overstappen naar Windows 8

De nieuwe Metro-interface zou u terughoudend kunnen maken om over te stappen naar Windows 8. Echter, zoals gezegd, als u een nieuwe computer gaat kopen dan ontkomt u bijna niet aan het overstappen naar Windows 8.

Daarbij gaan de ontwikkelingen op computergebied met de komst van de tablet-pc's en de smartphones ongelofelijk hard. Zo hard zelfs dat nu al waargenomen kan worden dat we de computer in de nabije toekomst heel anders gaan gebruiken. Vooral omdat we nu, als we willen, altijd en overal een apparaat beschikbaar hebben waarop we internet ter beschikking hebben.

Bovendien zien we dat het installeren van nieuwe programma's steeds vaker niet veel meer is dan een klik van de muis of een tik van de vinger. Terwijl nog niet eens zo heel lang geleden voor het installeren van programma's op de computer veel meer handelingen nodig waren.

Als u graag bij wilt blijven met de ontwikkelingen dan moet u het overstappen naar Windows 8 eigenlijk gewoon zo snel mogelijk doen. Door blijven werken met een oudere versie van Windows betekent in dit geval eigenlijk dat een heleboel nieuwe mogelijkheden die u hebt met de nieuwe generatie besturingssystemen zoals Windows 8 bij u onbekend zullen blijven.

Tevens zegt Microsoft dat Windows 8 op iedere pc waarop Windows XP, Windows Vista of Windows 7 draait, Windows 8 ook draaien kan. Hetgeen kort door de bocht betekent dat u ook met uw oudere computer kunt overstappen op Windows 8.

Hierdoor zou u iedere computer in huis op hetzelfde besturingssysteem kunnen laten draaien. En bovendien eerder klaar laten zijn voor gebruik, omdat Windows 8 vele malen sneller opstart dan zijn voorgangers.

We zouden kunnen stellen dat overstappen naar Windows 8 bijna een vanzelfsprekendheid is.

Maar ook bij het upgraden naar Windows 8 geldt wederom dat u er van tevoren wel verstandig aan doet eerst nauwkeurig te bekijken of alles wat u gebruikt aan computeronderdelen, randapparaten en software wel ondersteund wordt door Windows 8.

Zeker oudere en specialistische software en hardware zouden zomaar eens niet met Windows 8 kunnen werken. En wellicht ook uw favoriete spel niet. En het is vervelend om daar pas achter te komen wanneer Windows 8 al op uw computer staat.

Of de specialistische hardware en software die u gebuikt geschikt is voor Windows 8, daar kunt u doorgaans achterkomen door de website van de fabrikant te bezoeken of door computerforums te raadplegen.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
5500+ mensen gingen u al voor