Personal Computer Care: je wordt er computervaardig van

Hebt u eigenlijk nog wel een e-mailprogramma nodig?

Veel computergebruikers zijn al jaren gewend hun e-mail te ontvangen, te lezen, te schrijven en te beheren via een e-mailprogramma, zoals het alom bekende Outlook Express, dat geïnstalleerd staat op de computer. Maar is een e-mailprogramma op uw computer eigenlijk nog wel nodig?

Wanneer u een abonnement afsluit bij een internetprovider dan krijgt u daar doorgaans ook een e-mailadres bij kado. En een postvak, van waaruit uw e-mail via uw e-mailprogramma naar de computer wordt gedownload. Zodra u de gegevens die u van uw provider hebt gekregen, ingevuld hebt in uw e-mailprogramma, kunt u e-mailen.

Waarom u zonder e-mailprogramma kunt

Het gebruik van een e-mailprogramma stamt nog uit de tijd dat het hebben van een permanente internetverbinding nog niet gebruikelijk was. Het grootste voordeel van het gebruiken van een e-mailprogramma was destijds dat er maar heel even een internetverbinding nodig was om e-mail op te halen en te verzenden. Voor het schrijven en beheren van e-mail was geen internetverbinding noodzakelijk. En dat was erg prettig. Wetende dat toentertijd voor elke minuut dat u verbonden was met internet, betaald moest worden.

Maar tijden veranderen en daarmee ook de internetverbindingen waarover we tegenwoordig beschikken. Een permanente internetverbinding is gemeengoed geworden en daarmee vervalt eigenlijk direct het grootste voordeel van het gebruik van een e-mailprogramma.

Want eigenlijk kent het gebruiken van een e-mailprogramma tegenwoordig voornamelijk nadelen. Een van de grootste nadelen is bijvoorbeeld dat u geregeld een back-up moet maken van uw e-mail en e-mailadressen wanneer u deze wilt bewaren.

De reden dat dit voor veel computergebruikers een belangrijk nadeel is, dat het maken van een back-up van e-mail en e-mailadressen vaak helemaal nog niet zo eenvoudig is in populaire e-mailprogramma's. Laat staan het terugzetten van een back-up. Zeker wanneer de back-up moet worden teruggezet in een ander e-mailprogramma. Iets wat u kan gebeuren wanneer u bijvoorbeeld overstapt van Windows XP naar Windows 7.

Een ander belangrijk nadeel is dat, wanneer u gebruik maakt van het e-mailadres dat u gekregen hebt van uw internetprovider, dit geen permanent e-mailadres is. Want wanneer u besluit gebruik te gaan maken van de diensten van een andere internetaanbieder, dan raakt u het e-mailadres dat u hebt kwijt.

En niet te vergeten, uw e-mail is standaard alleen maar beschikbaar op de computer waarop u de e-mail hebt binnengehaald. Het is dus niet zomaar mogelijk de e-mail die u op uw pc hebt binnengehaald even op uw laptop te lezen. En met de komst van steeds meer apparaten waarop e-mail gelezen kan worden, zoals de smartphone en de tablet-pc, kan dit ook wel eens een belangrijk nadeel zijn.

E-mail overal beschikbaar en nooit meer uw e-mail en e-mailadressen kwijt

Van alle nadelen van het werken met een e-mailprogramma op uw computer kunt u in een keer af zijn door gebruik te gaan maken van webmail services zoals Hotmail of Gmail. U maakt via een dergelijke webmail service eenmalig een e-mailadres aan.

Via dat e-mailadres en het door u gekozen wachtwoord kunt u vanaf elk apparaat dat beschikt over een webbrowser en een internetverbinding inloggen op de webmail service en uw e-mail lezen en tevens e-mails schrijven en verzenden.

Elke e-mail die u ontvangt en elk e-mailadres dat u krijgt, wordt bewaard op de servers van de aanbieder van de webmail service. U hoeft dus nooit meer back-ups te maken van uw e-mails en e-mailcontacten.

Bovendien zijn uw e-mail en uw e-mailcontacten altijd en overal beschikbaar. Dus zowel op uw pc als uw laptop. Maar tevens op uw smartphone en tablet-pc als u die hebt. Bovendien wordt al uw e-mail bewaard, totdat u zelf besluit e-mails weg te gooien.

Een ander voordeel van het gebruiken van een dienst zoals Gmail is dat u grotere bijlagen bij uw e-mail kunt verzenden en kunt ontvangen dan u bij de e-mailservice van de meeste internetaanbieders kunt.

We zouden dan ook kunnen concluderen dat het gebruiken van een e-mailprogramma op uw computer niet langer meer noodzakelijk is. En dat, nu we vrijwel allemaal beschikken over een permanente internetverbinding, webmail services zoals Gmail en Hotmail belangrijke voordelen bieden ten opzichte van een e-mailprogramma, die het overstappen naar een webmail service zeer aantrekkelijk maken.

Gerelateerde artikelen