Dual boot installatie met Windows XP of Vista en Windows 7

Een dual boot installatie met Windows XP of Vista en Windows 7 blijkt eenvoudig en snel te doen. Bovendien is Windows 7 naast Windows Vista of XP installeren op uw computer ideaal om Windows 7 op uw gemak uit te proberen.

Windows 7 is de opvolger van het veelbesproken Windows Vista. Nadat er een tijd lang een testversie te downloaden is geweest, zag Windows 7 op 22 oktober 2009 het daglicht. De te downloaden testversie zal naar verluid nog gebruikt kunnen blijven worden tot juni 2010.

Windows 7 is niet een geheel nieuw besturingssysteem, maar een ten opzichte van Windows Vista sterk verbeterd Windows besturingssysteem op basis van een kern die ook voor Windows Vista werd gebruikt. Dit betekent overigens niet dat het besturingssysteem vanaf het begin geheel foutloos zal zijn.

Wel zullen hard -en software die het onder Vista goed doen, het zeker doen onder Windows 7. Maar zeker weten doet u dat pas als u het zelf uitprobeert. Een dual boot installatie maken van Windows 7 met Windows Vista of Windows XP is uitstekend geschikt om het één en het ander uit te proberen.

Windows 7 downloaden en een installatie dvd maken

Wanneer u een download van de Windows 7 testversie heeft weten te bemachtigen betreft dit de Ultimate versie van Windows 7 en wordt aangeboden als ISO-bestand, ofwel een image bestand. Met dit ISO-bestand is het mogelijk een dvd te maken van waaraf de computer opgestart kan worden. De computer opstarten vanaf dvd is noodzakelijk om een dual boot installatie te maken.

Het bestand moet dus eerst op een dvd gebrand worden voordat met de installatie van Windows 7 begonnen kan worden. Wanneer u niet over een brandprogramma beschikt die ISO-bestanden kan branden, dan is Free Create-Burn ISO Image een prima stukje software om dit klusje voor u te klaren.

Zodra de dvd gebrand is bent u klaar om Windows 7 te installeren. Het installeren van de testversie in een dual boot met Windows XP of Vista gaat op dezelfde manier als het installeren van de officiële versie.

Windows 7 installeren naast XP of Vista

Als regel om een dual boot installatie te maken geldt eigenlijk altijd dat het oudste besturingssysteem eerst geïnstalleerd moet worden. Met andere woorden: Windows XP of Windows Vista moet al op uw computer geïnstalleerd zijn alvorens met het installeren van Windows 7 te beginnen.

Wanneer u Windows XP of Vista op uw computer heeft staan, is het zaak een partitie of een harde schijf vrij te maken voor Windows 7. Een andere harde schijf of partitie dan waar uw huidige versie van Windows op geïnstalleerd staat, is voor Windows 7 voldoende om in de gaten te hebben dat u Windows 7 naast de oudere versie van Windows wilt installeren en niet in plaats van.

Met het branden van de installatie dvd, het eventueel eerst installeren van Vista of XP en een partitie of harde schijf vrij maken bent u klaar voor het installeren van Windows 7. Een dual boot installatie met Windows XP of Windows Vista maakt u op de volgende manier.

 1. Plaats de installatie dvd in de speler, start uw computer opnieuw en start op vanaf dvd.
 2. Na enige ogenblikken wordt u de mogelijkheid geboden tot het uitvoeren van een hardware check. Het uitvoeren van een hardware check kan handig zijn om zeker te weten dat Windows 7 zonder problemen op uw computer geïnstalleerd kan worden. Klik op Next om de installatie voort te zetten.
 3. Kies in het volgende scherm voor de optie Install Now.
 4. Accepteer de gebruikersovereenkomst.
 5. In het scherm dat daarop volgt kiest u voor de Custom Installation.
 6. Kiezen voor Custom installation brengt u in een scherm waarin u kunt aangeven op welke vrije partitie of harde schijf Windows 7 geïnstalleerd moet worden.
 7. Vervolgens begint Windows met het installeren van het besturingssysteem op uw computer. Na ongeveer een kwartier volgt een eerste herstart.
 8. Na het herstarten van de computer meldt het installatieprogramma van Windows 7 netjes dat het register wordt klaargemaakt en services worden gestart. Daarna komt het installatiescherm weer even in beeld waarin u kunt zien dat Windows bezig is met het afronden van de installatie.
 9. Na opnieuw een herstart vertelt Windows dat het bezig is de computer gereed te maken voor het eerste gebruik.
 10. Vervolgens moet er een gebruikersnaam worden ingevoerd. Leuk detail is wel dat Windows automatisch de gebruikersnaam toevoegt aan de computernaam die de computer straks krijgt in een eventueel netwerk. Ook moet een wachtwoord worden aangemaakt voor die account.
 11. Zodra het aanmaken van de account voltooid is, vraagt Windows om de product key.
 12. Windows vraagt daarna de juiste tijdzone (Amsterdam) op te geven en met welk type netwerk we verbinding willen maken, Home Network in de meeste gevallen. Windows zal deze instellingen opslaan en de computer voor eerste gebruik starten.

Nadat Windows klaar is met het prepareren van de desktop is de computer gereed voor gebruik.

Windows checkt direct of voor de hardware van de computer updates beschikbaar zijn. In het geval van de testcomputer werden direct nieuwe drivers voor de geïntergreerde geluidschip en de nieuwste Nvidia drivers voor het moederbord geïnstalleerd. Was het maken van een dual boot installatie met Windows Vista en Windows XP al eenvoudig, Windows 7 doet er nog een schepje bovenop.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
5500+ mensen gingen u al voor