Bestanden overzetten naar Windows 10 op een nieuwe computer

Bij de aankoop van een nieuwe computer rijst al snel de vraag:"Hoe ga ik mijn bestanden overzetten van de oude naar de nieuwe computer?" Een hele begrijpelijke vraag. Want een nieuwe pc kopen doen we tenslotte niet elke dag, en daarmee ook niet het overzetten van bestanden.

Nu zou u er simpelweg voor kunnen kiezen om een externe harde schijf aan te sluiten op uw oude pc, en via Windows Verkenner alle bestanden die u wilt bewaren naar de externe harde schijf te kopiëren. Om vervolgens de externe harde schijf aan te sluiten op de nieuwe pc, en wederom via Windows Verkenner uw bestanden te kopiëren. Maar nu vanaf de externe harde schijf naar uw nieuwe pc.

Dit is een manier. Maar bestanden overzetten naar uw nieuwe Windows 10 computer kan absoluut makkelijker, en ook sneller.

Bestanden overzetten naar Windows 10 op een makkelijkere manier

Ten tijde van Windows 7 en Windows 8 stelde Microsoft het programma Windows Easy Transfer ter beschikking voor het overzetten van bestanden van de ene pc naar de andere. Maar natuurlijk ook van laptop naar laptop. Of van laptop naar pc, of van pc naar laptop. Helaas is Windows Easy Transfer niet beschikbaar voor Windows 10.

Voor het overzetten van bestanden naar Windows 10, of uiteraard een nieuwe pc met daarop Windows 10, heeft Microsoft de hulp ingeroepen van softwaremaker Laplink. Een softwaremaker die mag bogen op meer dan 30 jaar ervaring met het maken software waarmee bestanden verhuisd kunnen worden van het ene systeem naar het andere.

Voor het overzetten van bestanden, instellingen en ook gebruikersprofielen naar Windows 10, is PCmover Express een uitstekend hulpje.

De betaalde versie van PCmover Express kan overigens ook al uw programma's voor u meeverhuizen naar uw nieuwe pc.

In dit artikel beperken we ons echter tot het overzetten van bestanden en instellingen met de gratis versie van PCmover Express. En laten we u zien hoe u snel en simpel bestanden overzet naar een nieuwe pc met Windows 10, met gebruikmaking van uw eigen thuisnetwerk.

Want als u een internetverbinding hebt, waar alle computers in huis gebruik van kunnen maken, dan beschikt u ook over een thuisnetwerk. En wanneer deze computers met internet, en daarmee ook met uw thuisnetwerk, verbonden zijn via een netwerkkabel, dan beschikt u tevens over de snelst mogelijke en meest betrouwbare verbinding voor er overzetten van bestanden. Maar bestanden overzetten via uw wifi-verbinding kan uiteraard ook.

PCmover Express installeren en instellen

Om met PCmover Express bestanden over te kunnen zetten, dient u de software eerst op zowel uw oude pc als uw nieuwe pc te installeren.

Dit doet u als volgt:

  1. Klik op de knop 'Download' op de website. Hiermee wordt het installatieprogramma van PCmover gedownload en op uw pc opgeslagen. Voer deze stap uit op zowel uw oude als uw nieuwe pc.
  2. Nadat het downloaden van PCmover is voltooid, zult u in uw webbrowser onder andere op de optie Uitvoeren, Openen of iets vergelijkbaars kunnen klikken. Hierdoor wordt het installatieprogramma van PCmover gestart en wordt PCmover op uw pc geďnstalleerd. Voer ook deze stap op zowel uw oude als uw nieuwe pc uit.
  3. In het eerste venster van het installatieprogramma klikt u simpelweg op de knop Volgende Next.
  4. In het venster dat vervolgens getoond wordt dient u eerst akkoord te gaan met de licentievoorwaarden alvorens u de installatie van PCmover kunt voortzetten. Klik in dit venster het juiste keuzerondje aan als u akkoord gaat, en klik op de knop Volgende
  5. In het venster dat hierna getoond wordt zal u om uw e-mailadres gevraagd worden. Tevens zal u gevraagd worden om een gebruikersnaam te kiezen. Klik op de knop Volgende, en in het volgende venster wederom op de knop Volgende. Klik in het laatste venster dat wordt weergegeven op de knop Installeren.

Na het voltooien van de installatie van PCmover, is het de bedoeling dat u PCmover eerst start op uw oude pc. Volg hierna de aanwijzingen op het scherm nauwkeurig.

Echter, voordat u dat u gaat doen is het raadzaam eerst te controleren of uw oude pc en uw nieuwe pc elkaar wel zien in uw thuisnetwerk.

Dit controleert u als volgt:

  1. Start Windows Verkenner.
  2. Klik in de linkerkolom op Netwerk.
  3. Windows Verkenner zal vervolgens de apparaten in uw netwerk tonen in het weergavevenster, vergelijkbaar met onderstaande afbeelding.

In het onderdeel Computers moeten dan zowel uw oude pc alsook uw nieuwe pc worden getoond. (zie bovenstaande afbeelding)

Uw oude pc en nieuwe pc worden doorgaans getoond, zonder dat u ooit bewust een thuisnetwerk hebt ingesteld. Tenminste, als beide pc's ingesteld zijn op: Thuisnetwerk (Windows 7) of Particulier netwerk (Windows 10).

Dit kunt u eenvoudig controleren door in het Configuratiescherm, 'Netwerk en internet' te klikken, en vervolgens 'Netwerkcentrum'. Hier kunt u tevens de instelling aanpassen wanneer deze niet juist blijkt te zijn.

Na deze controle kunt u PCmover opstarten op uw oude pc, en de aanwijzingen op het scherm volgen.

Na diverse malen op de knop Volgende geklikt te hebben, moet u aangeven welke computer het is waar u op dit moment op werkt. Vanzelfsprekend klikt u hier op de knop Oud, en klikt u wederom op de knop Volgende.

Vervolgens vraagt PCmover u welke verbindingsmethode u wenst te gebruiken voor de overdracht van uw bestanden. Hier kiest u voor de optie 'WiFi of bedraad netwerk', en klikt u wederom op de knop Volgende.

Nu bent u wat PCmover betreft klaar op uw oude pc, en kunt u PCmover starten op uw nieuwe pc en de voorgaande stappen op de nieuwe pc doorlopen.

Nadat u hier ook voor de verbindingsmethode 'WiFi of bedraad netwerk' hebt gekozen, zal PCmover in het daarop volgende venster automatisch de netwerknaam van uw oude pc weergeven.

Vervolgens zal PCmover beide pc's gaan analyseren. Na de analyse worden u twee opties geboden: Standaard en Volledige aanpassing.

De optie Standaard zet alles over van de oude naar de nieuwe pc. Via de optie 'Volledige aanpassing' kunt u er echter voor kiezen om slechts bepaalde dingen over te zetten naar de nieuwe pc.

Als u kiest voor de optie 'Volledige aanpassing', bijvoorbeeld omdat u niet alles mee wilt nemen naar uw nieuwe pc, dan moet u er wel op letten dat u alle opties doorloopt en uw keuzes nauwkeurig maakt, voordat u wederom op de knop Volgende klikt.

Vervolgens zal het overzetten van uw bestanden naar de nieuwe pc beginnen, en kunt u de voortgang van de overdacht op het beeldscherm volgen.

Hoe lang het overzetten van bestanden precies zal gaan duren hangt uiteraard af van het aantal bestanden dat u over wilt zetten en de grootte daarvan. Maar tevens zal de snelheid van de verbinding een grote rol spelen.

Verstandig is in ieder geval om tijdens het overzetten van de bestanden naar uw nieuwe computer, op beide computers, in het onderdeel Energiebeheer in Configuratiescherm het 'Beeldscherm uitschakelen', en 'De computer in slaapstand zetten' beiden op 'Nooit' te zetten.

Dit om te voorkomen dat het overzetten van bestanden per ongeluk wordt verstoord of onderbroken.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
5500+ mensen gingen u al voor