9 veelgemaakte fouten die Windows 10 installeren een mislukking maken

Windows 10 installeren is makkelijk. Maar dat betekent zeer zeker niet, dat Windows installeren daarmee een eenvoudig klusje is. Het soort klusje dat u even snel tussen neus en lippen door doet. Tenzij u ervaren bent in het installeren van Windows. Maar dat zijn de meeste computergebruikers niet.

Want er kan ongemerkt toch best nog wel wat fout gaan met het installeren van Windows. Iets waar u in een aantal gevallen pas achter gaat komen als het te laat is. Namelijk, nadat Windows 10 al is geïnstalleerd.

Om u voor deze fouten te behoeden, nemen we de 9 meest gemaakte fouten bij het installeren van Windows eens onder de loep.

1) Vergeten de computer op geschiktheid te controleren.

Niet iedere computer is zomaar geschikt voor een nieuwe versie van Windows. In ons geval voor Windows 10. Als de voorgaande versie van Windows goed op een computer draaide, dan mogen we er overigens van uitgaan dat Windows 10 het dan ook wel goed zal doen op deze computer.

Echter, wanneer u nu Windows 7 of een nog oudere versie van Windows op uw computer geïnstalleerd hebt, dan zou Windows 10 ook best eens zonder problemen op deze computer geïnstalleerd kunnen worden. U moet hier alleen niet voetstoots vanuit gaan.

Want een onderdeeltje in de computer dat niet ondersteund wordt door een nieuwe Windowsversie, kan er al voor zorgen dat een computer niet langer naar behoren zal functioneren.

Onderzoek dan ook altijd eerst goed of uw computer geschikt is, voordat u een nieuw besturingssysteem gaat installeren.

2) Niet controleren of belangrijke software geschikt is voor Windows 10.

Wanneer u alleen maar gebruik maakt van standaard office software, dat ook nog eens door Microsoft gemaakt is, dan hoeft u zich doorgaans geen zorgen te maken over, of de software ook op Windows 10 nog wel zal willen werken.

Tenzij u nog hele oude versies van deze software gebruikt.

Dan zou het kunnen zijn dat bepaalde onderdelen van deze software niet meer naar behoren functioneren of misschien zelf wel alle dienst weigeren.

Hetzelfde geldt meer dan eens voor software die voor speciale doeleinden voor u gemaakt is, en voor andere specialistische software, dat niet door heel veel mensen gebruikt wordt.

Bezit u dergelijke software, ga dan altijd bij de maker van de software na, of de software ook met Windows 10 gebruikt kan worden.

Overigens mag u ervan uitgaan dat wanneer de software wel goed werkt op Windows 7 en Windows 8, de software het ook wel op Windows 10 zal doen.

Maar uiteraard geniet bevestiging krijgen van de maker altijd de voorkeur.

3) Vergeten gebruikersnamen en wachtwoorden te verzamelen en veilig te stellen.

Een ander ding dat veelvuldig vergeten wordt bij het installeren van Windows is: vergeten gebruikersnamen en wachtwoorden die op de computer gebruikt worden, of die op de computer zijn opgeslagen veilig te stellen buiten de computer.

De gevolgen daarvan zijn veelal dat e-mailaccounts niet meer te gebruiken zijn, online schijfruimte niet langer meer benaderd kan worden, of dat de accountgegevens van diensten zoals Spotify verloren zijn gegaan.

Dat kan niet alleen heel vervelend zijn, maar kan ook best desastreuze gevolgen hebben. Zo kunt u bijvoorbeeld op een online opslagruimte belangrijke bestanden hebben ondergebracht. Bestanden die niet langer te benaderen zullen zijn wanneer u uw accountgegevens en wachtwoord verloren bent.

4) Vergeten te kijken of oudere, maar veelgebruikte randapparaten wel werken met Windows 10.

Stel u eens voor dat uw ouwe trouwe laserprinter het ineens niet meer doet. Het kan u zomaar overkomen, wanneer u een nieuwe computer in gebruik neemt met een nieuw besturingssysteem. Of wanneer u uw huidige versie van Windows gaat upgraden naar Windows 10.

Als u oudere randapparaten zoals printers nog steeds met veel genoegen gebruikt, dan is het raadzaam eerst te bekijken of Windows 10 deze oudere randapparaten nog wel gaat ondersteunen.

Dergelijke informatie is doorgaans te vinden op de website van de fabrikant, of via de helpdesk van de fabrikant.

5) Kan Windows 10 zomaar gebruikt worden voor uw dagelijkse werkzaamheden?

Een aantal mensen gebruikt zijn of haar computer ook voor het werk. Zeker met op afstand en vanuit huis werken, zou het zomaar eens kunnen zijn dat iets niet langer functioneert.

Het is dan ook raadzaam, wanneer u uw computer tevens gebruikt voor uw werk, eerst na te gaan of u wel zomaar kan overstappen naar Windows 10, voordat u een upgrade naar Windows 10 uitvoert.

6) Vergeten een back-up te maken.

Installatieprocedures worden steeds betrouwbaarder. En ook in Windows 10 zijn procedures ingebouwd, die in werking treden zodra er iets onverwachts gebeurt. Zoals per ongeluk de computer uitzetten tijdens het installeren van Windows.

Maar het zal echter nooit mogelijk zijn, om iedere fout of onverwachte gebeurtenis op de vangen.

Dus blijft er altijd een kans bestaan dat een installatie van Windows misgaat. En dat uw bestanden en gegevens minimaal even niet meer te gebruiken zijn.

Iets wat u voor kunt zijn door een back-up te maken van al uw belangrijke gegevens, voordat u met het installeren van Windows 10 begint.

Alles wat u nodig hebt voor een betrouwbare back-up is: een externe harde schijf en Windows Back-up, dat te vinden is in het onderdeel: Systeem en beveiliging van het Configuratiescherm in Windows.

7) De computer niet controleren op virussen, spyware en andere malware.

Een probleem waar veel computergebruikers mee kampen is: het traag zijn van de computer.

Als een computer traag is, dan wordt dat vaak veroorzaakt door iets onschuldigs als: een teveel aan programma's die tegelijk opstarten met Windows.

Maar een pc kan ook traag worden door virussen, spyware en andere malware.

Controleer uw pc dan ook eerst grondig op virussen en andere malware, als u vindt dat uw computer traag is.

Want wanneer u nu Windows 7 of Windows 8 gebruikt, dan krijgt u straks een gratis upgrade naar Windows 10. Echter, een upgrade betekent dat uw huidige besturingssysteem geüpgrade wordt naar Windows 10 en niet dat Windows volledig opnieuw op uw computer geïnstalleerd wordt.

Dit houdt in, dat als u nu virussen en spyware op uw computer hebt, u deze nog steeds zult hebben nadat Windows 10 geïnstalleerd is op uw computer.

8) De huidige Windows niet eerst opschonen.

Het kwam in het vorige punt al ter sprake: Als Windows 7 of Windows 8 gebruiker krijgt u Windows 10 gratis, en wordt uw huidige besturingssysteem geüpgrade naar Windows 10.

Wat voor virussen en spyware geldt, zal ook gaan gelden voor vervuilde registers, beschadigde bestanden en slechte stuurprogramma's. Als dergelijke dingen nu problemen met uw computer veroorzaken, dan zullen ze dat na de installatie van Windows 10 nog steeds doen.

Het is dan ook zeer verstandig om eerst uw computer grondig op te schonen, te controleren en problemen op te lossen voordat u uw computer gaat upgraden naar Windows 10.

9) Rommel die niet meer gebruikt wordt laten staan.

Als we maar weinig onderhoud plegen aan onze computer, dan wordt onze pc vanzelf een steeds grotere puinhoop. Onder andere door volle prullenbakken en vele megabytes aan overbodige geworden bestanden.

Maar ook programma's die u eigenlijk nooit gebruikt, zou u gewoon van uw computer moeten verwijderen. Zeker omdat u dit heel eenvoudig zelf kunt doen via: menu Start, Configuratiescherm, Programma's, Een programma verwijderen.

Want alles wat op uw computer staat, zal straks na het upgraden naar Windows 10 nog steeds op uw computer staan en onnodig plek in beslag nemen. En wellicht uw computer onnodig vertragen.

Grijp het upgraden naar Windows 10 dan ook zeker aan, om even grondig onderhoud aan uw computer uit te voeren. Zodat u straks kunt gaan genieten van een snelle, betrouwbare en goed werkende Windows 10 computer.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
7000+ mensen gingen u al voor