10 redenen waarom upgraden naar Windows 10 het overwegen waard is

upgraden naar Windows 10 of niet

Windows 10 is er. En voor de meeste computergebruikers geldt, dat ze gratis kunnen upgraden naar Windows 10. Maar is het verstandig om nu direct te gaan upgraden naar Windows 10. Of is het raadzaam om dat toch nog even niet te doen?

Het is een vraag die u uiteindelijk zelf zal moeten beantwoorden. Wel kunnen we u helpen. Door u voldoende redenen te geven waarom u zou moeten upgraden naar Windows 10, maar ook enkele redenen waarom u beter even zou kunnen wachten.

1) Vroeg of laat zult u toch moeten overstappen

Nu besluiten om niet over te stappen naar Windows 10 kan uiteraard. Totdat uw pc of laptop aan vervanging toe is. Dan zult u het overstappen naar Windows 10 niet langer uit kunnen stellen.

Simpelweg omdat er binnen afzienbare tijd geen computers meer zullen worden verkocht met een andere versie van Windows, dan Windows 10.

Dat betekent dat u er goed aan doet, om de redenen waarom u nu besluit niet over te stappen naar Windows 10 langzaam maar zeker toch weg te nemen. Zodat u straks wel zorgeloos kunt overstappen naar Windows 10.

2) Windows 10 draait zelfs op oude computers

Vanaf Windows Vista, dat in 2007 geïntroduceerd werd, is er nog maar weinig aan de systeemeisen voor Windows veranderd. Dit betekent in theorie dat Windows 10 het in veel gevallen ook best heel goed zou kunnen doen op oude computers. Wellicht zelfs nog op computers waar nu nog Windows XP op staat.

Of uw oude computer ook geschikt is voor Windows 10? Kom er hier snel achter.

3) Windows 10 standaard beschermd tegen virussen

Windows 10 is standaard beschermd tegen virussen. Dit gebeurt middels de ingebouwde antivirus en anti-spyware software genaamd Windows Defender. Windows Defender beschermt uw computer realtime. Wat wil zeggen dat de antivirussoftware u helpt voorkomen dat virussen en andere malware op uw computer geïnstalleerd worden.

Daarnaast scant de software uw computer automatisch op gezette tijden. En updatet de software zichzelf op gezette tijden.

Dat betekent voor u dat u niet langer op zoek hoeft naar aparte software voor de bescherming tegen virussen. Iets wat voor menig computergebruiker een hele opluchting zal zijn.

Dit betekent overigens wel, dat het raadzaam is om de antivirussoftware die nu uw computer beschermt van uw computer te verwijderen, alvorens u gaat upgraden naar Windows 10.

Als u de bescherming van uw computer in Windows 10 over wilt laten aan Windows Defender tenminste.

Want meer dan één virusscanner op uw computer, kan niet alleen uw computer trager maken, maar zorgt tevens eerder voor een slechtere bescherming tegen virussen dan voor een betere bescherming.

4) Veilig internetbankieren en online winkelen

Internetcriminelen worden steeds slimmer. En ze vinden steeds vernuftiger trucjes om u te bedonderen, te besodemieteren en te bestelen. Maar wist u dat u het internetcriminelen eigenhandig makkelijk aan het maken bent als u internet gebruikt met een oude webbrowser?

En precies dat bent u aan het doen wanneer u nu nog internet opgaat met Internet Explorer van Windows 7 of oudere versie van Windows.

Daarnaast zien we dat banken steeds vaker proberen om ook een deel van de verantwoordelijkheid bij u als consument neer te leggen als u via internet van uw geld beroofd wordt.

Dergelijke ontwikkelingen maken het dan ook voor u des te belangrijker dat u met een webbrowser het internet opgaat, die u afdoende beschermt tegen internetcriminaliteit.

In Windows 10 zult u een splinternieuwe volledig nieuw ontwikkelde webbrowser aantreffen die de naam Microsoft Edge draagt. Een webbrowser die gebruiksgemak en snelheid, koppelt aan een veilige werkomgeving.

5) Upgraden naar Windows 10 is gratis

Omdat Windows 8 in relatief korte tijd het tweede besturingssysteem is waar computergebruikers niet blij van worden, biedt Microsoft u Windows 10 voor niets aan. Als u nu tenminste een computer bezit met daarop Windows 7, voorzien van service pack 1, of Windows 8.1.

Dit is de mooiste reden die gegeven wordt, waarom Windows 10 gratis is.

Een andere reden is: Dat met de toenemende populariteit van de gratis besturingssystemen van Apple en Google, geld vragen voor een besturingsysteem eigenlijk niet langer meer gebruikelijk is. Zelfs niet voor Microsoft.

6) Windows installeren is nog nooit zo makkelijk geweest

Een andere belangrijke ontwikkeling op het gebied van besturingssystemen zoals Windows is, dat het installeren ervan lang niet meer zo ingewikkeld is, als dat het ooit geweest is.

Waar vroeger het installeren van Windows toch wel wat kennis van computers vereiste, zal het nu doorgaans lukken zonder enige kennis van computers.

Wanneer u nu vanaf uw huidige versie van Windows gaat upgraden naar Windows 10, dan zal het lijken alsof u een update voor Windows aan het installeren bent. Met andere woorden: actie van uw kant zal nauwelijks noodzakelijk zijn bij het installeren van Windows 10 op uw computer.

7) Windows, zoals u het gewend bent

Met Windows 10 gaat u weer terug naar Windows zoals we dat inmiddels al meer dan 20 jaar gewend zijn. De dingen waardoor Windows 8 slecht geaccepteerd werd door de computergebruiker zijn verdwenen. De goede dingen zijn uiteraard wel meegenomen.

Wat u met Windows 10 dan ook krijgt is een snel, stabiel en veilig besturingssysteem, waarin u zich snel thuis zult voelen.

8) Werken met de computer wordt nog makkelijker

Werken met de computer wordt door Windows 10 nog weer een stukje makkelijker gemaakt. Onder andere door Cortana, de zoekfunctie en uw persoonlijk assistent in Windows. Wat u maar zoekt, waar u ook maar antwoord op wilt, of welke taak u ook maar gedaan wilt hebben, Cortana assisteert u erbij. Cortana opdrachten geven is zelfs mogelijk met uw stem.

Virtuele bureaubladen is een ander nieuw handigheidje in Windows 10. Met name wanneer u met veel programma's tegelijk werkt. Want nu kunt u de dingen waarmee u bezig bent heel eenvoudig groeperen op verschillende bureaubladen. Iets wat het overzicht zeker ten goede zal komen.

9) Windows 10 is makkelijk te verwijderen als het niet bevalt

Nu kan het na het upgraden naar Windows 10 heel simpel zo zijn, dat Windows 10 u om wat voor een reden dan ook helemaal niet bevalt. Bijvoorbeeld omdat bepaalde dingen niet meer werken zoals u dat gewend was.

In die gevallen kunt u met een paar klikken weer terugkeren naar uw vorige versie van Windows.

10) U hoeft u computer voorlopig niet te vervangen

Door uw computer nu te voorzien van Windows 10, zal uw computer direct weer heel redelijk bij de tijd zijn. En hoeft u voorlopig niet na te denken over het vervangen van de computer.

Iets wat zeker een voordeel is wanneer u de computer niet zo heel vaak gebruikt. Maar wel wil dat u een goede betrouwbare computer ter beschikking hebt voor als u 'm wel nodig hebt.

3 redenen waarom u beter kunt wachten met upgraden

1) U moet upgraden vanaf Windows XP of Windows Vista

In theorie zou het mogelijk moeten zijn om Windows 10 te installeren op een computer waar nu Windows XP of Windows Vista op staat. Maar wanneer u nu nog Windows XP of Windows Vista hebt, is Windows 10 voor u niet gratis.

Dat betekent dat u Windows 10 voor een relatief oude computer zult moeten gaan kopen. Wat uiteraard kan, maar wel risico's met zich meebrengt.

Want er zal altijd een kans blijven bestaan dat een bepaald hardwareonderdeel in de praktijk niet met Windows 10 samen wil werken.

Ook zult u op een oude computer Windows 10 echt opnieuw op uw computer moeten installeren. En daar komt wel enige kennis van computers bij kijken, om dat goed voor elkaar te krijgen.

2) U bent afhankelijk van uw computer

Als u voor uw werk of bedrijf afhankelijk bent van uw computer, dan is het wellicht slim nog even te wachten met upgraden naar Windows 10. Want u kunt het wellicht niet gebruiken, dat bijvoorbeeld uw printer alle dienst weigert na het upgraden naar Windows 10.

Iets wat vervelender gevolgen kan hebben dan normaal gesproken. Omdat Windows 10 voor iedereen nieuw is. Ook voor de fabrikant van bijvoorbeeld uw printer, en ook voor de leverancier. Waardoor een oplossing voor een probleem hoogstwaarschijnlijk niet zomaar voorhanden is en het meer tijd dan gebruikelijk zal gaan kosten om het probleem op te lossen.

3) U gebruikt oude hardware of specialistische software

Hetzelfde geldt wanneer u software gebruikt, die voor u min of meer op maat gemaakt is. Of software gebruikt die ontwikkelt is door een kleinere software ontwikkelaar, voor een beperkte doelgroep. Boekhoudsoftware is daar een goed voorbeeld van.

U zult het niet mee willen maken dat software waar u afhankelijk van bent, na het upgraden naar Windows 10 niet langer naar behoren functioneert. Want ook hier geldt dat oplossingen voor problemen waarschijnlijk nog niet ruim voorhanden zijn.

Iets soortgelijks geldt ook voor apparaten die u bij uw computer gebruikt en waar u voor uw werk of bedrijf afhankelijk van bent.

Informeer minimaal, voordat gaat upgraden naar Windows 10, hoe goed Windows 10 de software of hardware die u gebruikt ondersteunt. En upgrade niet naar Windows 10, zolang u daar geen duidelijkheid over hebt.

Voor de meeste computergebruikers zal overstappen naar Windows 10 een vooruitgang zijn, en het werken met de computer veraangenamen. Maar met name wanneer u een oudere computer wilt upgraden, werkt met oudere randapparaten of specialistische software, dan doet u er wellicht verstandig aan, nu nog even niet te upgraden naar Windows 10. Zeker niet wanneer u afhankelijk bent van uw computer.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
7000+ mensen gingen u al voor