Welke tablet kunt u het beste kopen

De populariteit de van tablet, ofwel de tablet-pc, neemt razendsnel toe. Apple, de uitvinder van de moderne tablet, is dan ook niet langer de enige speler in de markt van de tablet-pc. Ook andere elektronicagiganten zoals Samsung, Acer, Asus, maar ook HP proberen een aandeel te veroveren in de tabletmarkt.

welke tablet moet ik kopen, want Apple maakt niet als enige een tablet

Iets wat bij u als consument wellicht de vraag kan doen laten rijzen: "Welke tablet moet ik nu kopen?"

Want u heeft niet alleen de keuze uit diverse merken tablets, maar tevens maken de verschillende fabrikanten ook nog eens gebruik van verschillende besturingssystemen voor hun tablets. En dat maakt de keuze er vaak niet makkelijker op.

Het oude vertrouwde Windows of toch iOS of Android?

Wat alle tablets van de grote fabrikanten met elkaar gemeen hebben is, dat u ze allemaal bedient door middel van een aanraakscherm ofwel, zoals het in het Engels genoemd wordt, een touch screen. Door te vegen over het scherm en te tikken op het scherm laat u de tablet de opdrachten uitvoeren die u wenst. Bijvoorbeeld het afspelen van muziek of een film of het openen en weergeven van een website of een e-boek.

de bediening van een tablet verloopt middels een aanraakscherm

Om dergelijke opdrachten voor u te kunnen uitvoeren moet een tablet-pc, net zoals de desktop computer en de laptop, voorzien zijn van een besturingssysteem. Echter, wanneer we een pc of laptop kopen hoeven we eigenlijk nooit stil te staan bij de keuze van een besturingssysteem. Want voor een consumentencomputer is er maar één besturingssysteem, namelijk Windows.

Bij tablet-pc's liggen de zaken een beetje anders. Hier gebruiken slechts enkele fabrikanten Windows als besturingssysteem voor hun tablets. Veruit de meesten gebruiken Android van Google. En slechts één fabrikant gebruikt iOS van Apple als besturingssysteem voor hun tablet. En dat is Apple zelf.

ios, android en windows 8 zijn besturingssystemen voor tablets

Het is dan ook aan te raden van tevoren vooral goed na te denken over: van welk besturingssysteem de aan te schaffen tablet moet zijn voorzien. Bijvoorbeeld omdat u al een smartphone heeft. De smartphone en de tablet-pc werken alleen optimaal samen en gegevens en apps kunnen alleen gedeeld worden tussen smartphone en tablet wanneer beiden werken op hetzelfde besturingssysteem.

Niet voor alle mobiele besturingssystemen zijn even veel apps beschikbaar

Vooralsnog is Apple marktleider op het gebied van tablets. De meeste apps voor tablets worden dan ook ontwikkeld voor het mobiele besturingssysteem iOS van Apple. En wanneer een bepaalde app beschikbaar is voor de iPad van Apple, dan betekent dit niet automatisch dat diezelfde app ook beschikbaar is voor een tablet die draait op het besturingssysteem Android van Google, zoals bijvoorbeeld de populaire Android tablet, de Samsung Galaxy Tab.

de samsung galaxy is een populaire op android draaiende tablet

Bovendien kennen tablet-pc's die draaien op het Android besturingssysteem nog een ander probleem. Niet elke update van het besturingssysteem Android komt automatisch beschikbaar voor iedere Android tablet.

Of een update van Android beschikbaar komt een bepaalde tablet-pc is volledig afhankelijk van de fabrikant van die tablet. Zo zou het dus kunnen gebeuren dat er voor een bepaald type Android tablet geen update van het besturingssysteem beschikbaar komt. Waardoor nieuwe apps die ontwikkeld zijn voor een nieuwere versie van Android wel eens niet geheel naar verwachting zouden kunnen werken op een tablet die voorzien is een oudere versie van het Android besturingssysteem.

Dit zal u bij de iPad van Apple niet snel gebeuren. Iedere nieuwe versie van het iOS besturingssysteem is beschikbaar voor elke versie van de iPad. Zo werkt bijvoorbeeld de iPad I nog steeds probleemloos met de nieuwste versie van iOS en zo zullen alle nieuwe voor de iPad ontwikkelde apps ook op de iPad I probleemloos draaien.

Windows loopt vooralsnog eigenlijk een beetje achter op het gebied van besturingssystemen voor tablet-pc's. Dit betekent niet alleen dat er nog maar weinig tablets op Windows draaien, maar het betekent tevens dat er nog maar weinig apps voor Windows beschikbaar zijn wanneer we dat vergelijken met de hoeveelheid apps die inmiddels gemaakt zijn voor de iPad en de tablets die op Android draaien.

Wanneer we de vraag: "Welke tablet moet ik kopen?" goed willen beantwoorden, dan moet er vooral gekeken worden naar uw persoonlijke behoeften en naar de mobiele apparaten die u al hebt. Want qua mogelijkheden en prestaties ontlopen de op de markt zijnde tablets elkaar weinig.

Hebt u al een smartphone die draait op Android, dan is de meest logische keuze dat u ook een tablet koopt die draait op Android. En bezit u een iPhone, dan ligt het voor de hand dat u de iPad kiest als tablet-pc. Daarmee maakt u uw leven met deze mobiele apparaten in ieder geval al een stukje minder gecompliceerd.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
7000+ mensen gingen u al voor