Welke smartphone past bij mij

De smartphone heeft de mobiele telefoon zoals we 'm kenden vervangen. Een smartphone kunt u gerust zien als een zakcomputer, waar u ook mee kunt bellen. En omdat de smartphone een ongelofelijk populair apparaatje is, wil elke grote elektronicafabrikant graag zijn graantje meepikken.

welke smartphone past bij mij

Dat betekent dat u bij de mobiele aanbieders en in telefoonwinkels keuze te over hebt als u op zoek bent naar een nieuwe smartphone. Wellicht hebt u dat inmiddels ondervonden. Vandaar dat we in dit artikel de vraag eens gaan beantwoorden: "Welke smartphone past bij mij?"

Welke smartphone kies ik

Zoals gezegd het kan lastig zijn de juiste smartphone te kiezen met het huidige aanbod. Met name omdat er zeer geregeld nieuwe smartphones op de markt komen. Die nog weer meer kunnen dan de voorganger van diezelfde smartphone.

Als we alleen al even naar de iPhone van Apple kijken, dan zien we dat er elk jaar een nieuwe versie van de iPhone verschijnt. En hetzelfde is uiteraard ook het geval bij alle andere fabrikanten van smartphones.

Daarbij komt ook nog eens dat er een aantal keren per jaar een update ter beschikking komt van de gebruikte besturingssystemen op de smartphones. Updates die vaak weer nieuwe functionaliteiten toevoegen aan bestaande smartphones.

Dat maakt een artikel schrijven over de laatste nieuwe snufjes die de nieuwste smartphones hebben een bijna nutteloos iets. Want zodra u ze leest, is er ongetwijfeld alweer wat anders en wellicht beters.

Daarom is het bij het beantwoorden van de vraag:"Welke smartphone kies ik?", slimmer om te kijken naar de besturingssystemen die gebuikt worden op smartphones. Want daar zitten namelijk de echte verschillen in.

De verschillen tussen de diverse smartphones zijn niet zo heel groot. Misschien is de een wat groter dan de ander. Of heeft de een net een iets mooier beeldscherm. En uiteraard zijn er ook wel verschillen in gewicht.

Maar wat bijna alle smartphones met elkaar gemeen hebben, is dat u ze bedient via een aanraakscherm. Meer dan uw vingertop hebt u doorgaans niet nodig om een smartphone te kunnen bedienen.

Kies ik voor iOS van Apple, Android van Google, Windows 8 van Microsoft of toch RIM van BlackBerry.

De echte verschillen zitten dus zogezegd in de gebruikte besturingssystemen op de verschillende smartphones. Op het moment van schrijven zijn er 4 besturingssystemen die veel op smartphones gebruikt worden. Deze besturingsystemen zijn:

  • Android van Google
  • iOS van Apple
  • Windows 8 van Microsoft
  • RIM van BlackBerry

De twee grootste spelers in de smartphone markt zijn Android van Google en iOS van Apple. De strijd in de achterhoede gaat voornamelijk tussen Windows 8 en RIM.

Android wordt grofweg gebruikt op elke smartphone, behalve op de iPhone. Apple ontwikkelde voor hun iPhone een eigen besturingsysteem. Andere smartphone fabrikanten, die niet over de mogelijkheden beschikken om een eigen besturingssysteem te ontwikkelen, gebruiken Android van Google. Vandaar ook dat we Android op zoveel smartphones tegenkomen.

Ook BlackBerry gebruikt een door henzelf ontwikkeld besturingssysteem, genaamd RIM. Maar aan BlackBerry schenken we in dit artikel verder geen aandacht. Omdat deze telefoon vooral veel gebruikt wordt in de zakelijke markt.

En Windows 8 is op het moment van schrijven nog te nieuw om daar veel over te kunnen zeggen. Wat we echter al wel kunnen zien is, dat Windows 8 veruit het best zal kunnen samenwerken met de combinatie: smartphone, tablet pc en laptop of desktop computer. Windows 8 op al uw apparaten zal heel prettig werken zijn, omdat u met Windows 8 al deze apparaten op dezelfde manier bedient.

Zeker iets om mee te nemen in uw overweging bij de aanschaf van een nieuwe smartphone. Heeft u bijvoorbeeld al een iPad, dan is het slim om voor de iPhone te kiezen als uw smartphone. Omdat beiden voorzien zijn van hetzelfde besturingssysteem, namelijk iOS van Apple, bedient u ze op dezelfde manier en zal de samenwerking tussen die twee apparaten tevens prima verlopen.

Verder is het goed uzelf af te vragen hoe handig u bent met computers en hoeveel interesse u in computers hebt. Wilt u vooral een betrouwbaar apparaat, dat eenvoudig te bedienen is dan ligt bijna de keuze voor een iPhone voor de hand.

Door de goed afgeschermde omgeving die Apple voor de iPhone biedt, in combinatie met een serieuze controle op de apps die voor de iPhone op de markt worden gebracht, is de kans dat u voor onverwachte en nare verrassingen komt te staan klein.

Bij smartphones die voorzien zijn van Android van Google hebt u daarentegen een veel grotere mate van vrijheid om dingen aan uw wensen aan te passen. Maar omdat het iedere fabrikant vrij staat zijn eigen aanpassingen aan Android te doen, kunt u wel eens in de situatie terechtkomen dat iets op de ene smartphone wel werkt en op de andere niet.

Ook de regels die gelden voor het maken van apps voor Android zijn veel minder streng. Iets wat wel een zou kunnen leiden tot teleurstellingen op het moment dat u een app in gebruik neemt op uw smartphone.

Maar de grotere vrijheid en de vele aanpassingsmogelijkheden die het Android platvorm biedt, maakt dat veel gebruikers de kleine ongemakken meestal maar gewoon voor lief nemen.

Samenvattend kunnen we dan ook zeggen: Gaat u voor betrouwbaarheid, dan is de iPhone de meest voor de hand liggende keuze. Gaat uw voor meer aanpassingsvrijheid en vindt u het bovendien leuk om af en toe een beetje wat uit te moeten zoeken, dan ligt de keuze voor een Android smartphone het meest voor de hand.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
7000+ mensen gingen u al voor