Welk smartphone abonnement heb ik nodig?

Wanneer u een smartphone wilt, dan hoort daar een mobiel abonnement bij. Logisch zult u zeggen. Maar zodra is zich gaat verdiepen in het woud van mobiele abonnementen van de diverse aanbieders, dan zou u het spoor wel eens snel bijster kunnen zijn.

mobiel abonnement voor smartphone

We zullen hier niet de laatste aanbiedingen van mobiele abonnementen op een rij gaan zetten. Dat doen voldoende andere websites al. Wat we u wel gaan proberen te laten zien is, dat welk mobiel abonnement bij uw smartphone past vooral afhangt van hoe u uw smartphone gebruikt.

Internetten op uw smartphone

Als u overweegt een smartphone te kopen of op zoek bent naar een mobiel abonnement waar u een smartphone bij krijgt dan is het verstandig u alvast een aantal dingen te bedenken, namelijk:

  1. Bent u van plan veel te gaan internetten op uw smartphone?
  2. Hoe geschikt is de smartphone die u op het oog hebt voor mobiel internetten?
  3. En als u internet op uw mobiel, doet u dat dan vooral thuis of vaker buitenshuis?
  4. Wat gaat u doen op internet als u mobiel gaat internetten?

Wanneer u denkt toch niet zo heel veel te gaan internetten op uw smartphone, althans niet veel buitenshuis, dan heeft u weinig aan een abonnement waarbij vele mb's aan dataverkeer zijn toegestaan. Want dataverkeer is hetgeen u genereert met uw smartphone als u daar buitenshuis mee het internet op gaat en gebruik maakt van een mobiele internetverbinding.

Thuis internetten met uw smartphone is een heel ander verhaal. Moderne smartphones zoeken namelijk automatisch eerst naar draadloze netwerken. En zullen eerst verbinding proberen te maken met uw eigen draadloze netwerk voordat ze verbinding zoeken met de mobiele internetverbinding.

Dus als u thuis internet met uw smartphone via uw eigen draadloze netwerk dan maakt u geen gebruik van de mobiele internetverbinding die bij uw abonnement hoort en genereert u dus ook geen dataverkeer via de mobiele internetverbinding.

Bent u wel van plan buitenshuis veel gebruik te maken van internet, dan moet u nog bekijken wat u dan op het internet van plan bent te gaan doen en met wat voor een smartphone.

De BlackBerry valt bijvoorbeeld wel onder de smartphones, maar echt een hele geschikte mobiel om te internetten is het niet. De BlackBerry is vooral een handige telefoon voor mensen die veel contact houden met anderen via sms en chat. En wanneer u uw BlackBerry gebruikt waarvoor hij bedoeld is, dan genereert deze mobiel niet heel veel dataverkeer. In dat geval hoeft u geen duur data-abonnement te hebben bij deze smartphone.

De iPhone en de Samsung daarentegen zijn vooral vanwege hun grote scherm met hoge resolutie uitstekende smartphones om mee te internetten. Ook het bekijken van filmpjes bijvoorbeeld via YouTube gaat uitstekend met deze smartphones. En wanneer u dat van plan bent veel te doen buitenshuis, dan gaat u wel veel dataverkeer genereren en hebt u wel een behoorlijk data-abonnement nodig.

Welk data-abonnement hebt u echt nodig?

Aanbieders van smartphone abonnementen verkopen u natuurlijk het liefst een zo duur mogelijk data-abonnement. U mag dan weliswaar een hoop dataverkeer genereren, maar als u van die mogelijkheid geen of onvoldoende gebruik maakt dan is dat zonde van uw geld.

Anderzijds, wanneer u meer dataverkeer genereert dan uw abonnement toelaat, dan kost u dat ook een hoop geld, want dan brengt uw mobiele aanbieder elke mb die u aan dataverkeer genereert apart in rekening.

Hoewel u nooit van tevoren precies zal kunnen inschatten wat uw dataverbruik is, kunt u wel een behoorlijke schatting maken. Bijvoorbeeld:

  • Het dataverbruik bij het bekijken van een website ontworpen voor mobiel internet bedraagt ongeveer 0,1 mb per pagina. Echter,het dataverbruik kan oplopen tot zo'n 1 mb per pagina bij websites die niet speciaal ontworpen zijn voor mobiel internet.
  • Het dataverbruik bij het bekijken van een filmpje op YouTube bedraagt 3 tot 4 mb per minuut.
  • Het voeren van een gesprek via Skype komt al gauw op een verbruik van 1,5 mb per minuut.
  • Een foto downloaden en openen genereert al snel 2 mb aan dataverkeer.
  • Facebook en vergelijkbare sociale media kunnen een stevige aanslag doen op het dataverbruik.
  • Bij het lezen van e-mail valt het dataverbruik dan wel weer mee. Het openen en lezen van e-mail zonder bijlage of plaatjes bedraagt ongeveer 0,2 mb.

Met deze gegevens kunt u een schatting maken van wat u ongeveer zal gaan verbruiken aan data per maand en het smartphone abonnement voor uw toestel daar op afstemmen.

Een laatste tip: bekijk ook eens wat een smartphone abonnement kost zonder dat u er een smartphone bij krijgt. Bij een mobiel abonnement waar u zogenaamd een smartphone gratis bij krijgt, betaalt u vaak de smartphone stiekempjes uiteindelijk toch zelf en wellicht zelfs meer dan dat. Dus hetzelfde mobiele abonnement zonder de smartphone zou goedkoper kunnen zijn geweest.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
7000+ mensen gingen u al voor