Wat is een iPad en wat kunt u ermee

De ipad is een tablet-pc en wordt gemaakt door elekronicafabrikant Apple

De term iPad zal u wellicht niet meer vreemd zijn. Maar wat is een iPad eigenlijk? En belangrijker nog; wat kunt u ermee. Is het de zoveelste computer gadget waar alleen computernerds het nut van inzien, of is het een serieus nieuw apparaat voor het grote publiek?

De iPad is een product van computerfabrikant Apple en deze prijst het apparaat aan als zijnde een magisch en revolutionair apparaat voor een ongelooflijke prijs. Daar wordt u als consument niet echt wijzer van.

De iPad valt onder de noemer tablet-pc

De iPad is een tablet-pc. De eerste tablet computer kwam in de jaren 90 al op de markt en was een computer die u in de hand kon houden en bediende met een speciale pen. Tevens was het met het apparaat mogelijk via WiFi draadloos verbinding te maken met een netwerk en met internet.

Het belangrijkste verschil met bijvoorbeeld een laptop was, dat het apparaat een toetsenbord mistte en ook een muis. Hierdoor vielen een belangrijk aantal mogelijkheden weg ten opzichte van de laptop en de pc.

Op een tablet-pc kon u bijvoorbeeld niet even snel een stukje tekst schrijven of een uitgebreid bericht aan iemand, tenzij een los toetsenbord op het apparaat werd aangesloten. Omdat veel computergebruikers eigenlijk niet wisten voor welk doel het apparaat nu werkelijk geschikt was viel de populariteit tegen.

Maar nu de gebruiksdoelen van de pc en van de laptop zich steeds meer verleggen naar het internet ontstaat er plaats voor een apparaat dat handzaam is en zuinig is met stroom, zodat er met één batterijlading lang gebruik gemaakt van kan worden en dat het apparaat overal gebruikt kan worden.

En deze plaats lijkt nu serieus te zijn ingenomen door de iPad van Apple. Een apparaat dat u bedient door middel van een touch screen. Een touch screen is een beeldscherm dat op aanraking reageert.

Op een dergelijk beeldscherm is alles op dezelfde manier zichtbaar als op een gewoon computerscherm. Alleen wijst u nu met uw vinger aan wat de computer moet doen, in plaats van dat u dat door middel van aanwijzen met een muis doet. Klikken met de muis wordt op de iPad vervangen door een klopje met de vinger op het beeldscherm.

Met de iPad kunt u meer dan internetten alleen

De iPad is naast internetten en e-mail ondermeer geschikt om muziek mee te luisteren, films mee te kijken, spellen mee te spelen en elektronische boeken mee te lezen. Via zogenaamde apps kunt u de functionaliteit van het apparaat verder uitbreiden. Iets dat vergelijkbaar is met het installeren van software op uw computer.

Zo is het wellicht bekende iTunes er ook voor de iPad, evenals een office toepassing dat op de iPad de naam iWork draagt. Hiermee kunt u net als met Office van Microsoft voor de pc, tekstverwerken en spreadsheets maken. Apps voor de iPad zijn direct via internet te verkrijgen in de App Store van Apple.

Met een iPad kunt u veel, maar ook een aantal dingen niet. Een groot gemis is volgens veel iPad gebruikers het ontbreken van een USB-aansluiting. Ook is het apparaat niet voorzien van een geheugenkaartlezer. Tevens heeft deze tablet computer geen camera. Een onderdeel dat een ernstig gemis betekent voor gebruikers die graag contact met anderen onderhouden via Skype. En als u uw eigen foto's op de iPad wilt kunnen weergeven dan moet u daarvoor een aparte Camera Connection Kit aanschaffen.

Ook het typen van lange teksten is standaard lastig met de iPad. Wilt u wel over die mogelijkheid beschikken dan zult daarvoor de apart verkrijgbare Keyboard Dock moeten kopen. Via dit docking station is het tevens mogelijk uw iPad op te laden.

De iPad is verkrijgbaar in twee uitvoeringen. Met de goedkoopste uitvoering is het alleen mogelijk via WiFi verbinding te maken met internet. De duurdere uitvoering biedt u tevens de mogelijkheid verbinding te maken met internet via het mobiel breedband 3-G netwerk. Hiermee kunt u waar ook ter wereld op elk moment gebruik maken van een snelle internetverbinding.

Verder wordt de prijs van een iPad bepaald door de hoeveelheid flashgeheugen die in het apparaat aanwezig is. De hoeveelheid flashgeheugen bepaalt hoeveel u op het apparaat zelf aan bestanden en apps kunt opslaan.

De iPad zou een voor een groot publiek nuttig apparaat kunnen zijn. Om 'm nu alleen te kopen om e-boeken op te kunnen lezen en te bewaren, daar zou u nog eens over na moeten denken. Maar wat dacht u van lekker kunnen internetten en films kijken op een strand aan de middellandse zeekust?

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
7000+ mensen gingen u al voor