Is tweedehands een iPhone kopen een slim idee of toch niet zo?

iPhone gebruikt tweedehands of refurbished kopen

De iPhone is uiterst populair, maar ook duur. Dat is echter niet de enige reden waarom iemand het tweedehands kopen van een iPhone overweegt. Want de iPhone is tevens een zeer degelijke smartphone die niet snel stuk gaat. Waardoor u lang plezier van kunt hebben van een iPhone wanneer u prima zonder de laatste snufjes kunt.

Dat u zo lang met een iPhone kunt doen komt onder andere doordat ook de oudere iPhone nog lange tijd voorzien kan worden van nieuwe updates van iOS, het besturingssysteem van de iPhone.

Tweedehands of refurbished

De iPhone 5s bijvoorbeeld kwam in 2013 al op de markt, en ook hierop draait de laatste versie van iOS nog prima.

Dat het besturingssysteem van een smartphone geüpdate kan worden is belangrijk. Want daardoor blijft de smartphone langer goed bruikbaar.

Onder andere omdat de smartphone op deze manier voorzien kan worden van nieuwe en verbeterde functies. En goed beveiligd blijft tegen internetcriminaliteit. Tevens kunnen dan ook de nieuwste apps op uw oudere iPhone geïnstalleerd en gebruikt worden.

Ondermeer daarin verschilt de iPhone van Apple van de vele andere merken smartphones die op Android draaien. Want voor deze toestellen is vaak al na relatief korte tijd niet langer een nieuwere versie van Android beschikbaar.

Kortom, dat alleen al maakt een iPhone een geschiktere smartphone om tweedehands te kopen dan elk ander willekeurig toestel dat op Android draait.

Inmiddels is er al een behoorlijke markt aan tweedehands iPhones ontstaan. Onder andere door mensen die hun gebruikte iPhone tweedehands willen verkopen.

Daarnaast worden er tevens zogenaamde refurbished iPhones te koop aangeboden. Een refurbished iPhone onderscheidt zich van de doorsnee tweedehands iPhone doordat de refurbished iPhone schoongemaakt, gecontroleerd en gerepareerd is als dat nodig was.

In tegenstelling tot de doorsnee tweedehands iPhone wordt de refurbished iPhone geleverd met garantie en is alleen verkrijgbaar in winkels. Onder andere bij Leapp [https://leapp.nl/], een winkel die gespecialiseerd is in refurbished producten van Apple.

Wat de geschiedenis is van een refurbished iPhone, is overigens niet altijd even duidelijk. Wel kan met enige zekerheid gezegd worden dat een refurbished iPhone maximaal 3 jaar oud was voor de refurbishment, of dat het een smartphone is die onder garantie is teruggekomen en die gerepareerd is.

Het meeste betrouwbaar zal doorgaans dan ook de tweedehands iPhone zijn die refurbished is.

Waar op letten bij het kopen van een tweedehands iPhone

Ook kunt u er bij een refurbished iPhone zeker van zijn dat de Apple ID van de oude eigenaar niet per ongeluk nog actief is, of dat er per ongeluk nog spullen van de oude eigenaar op de iPhone staan.

Dat kan als u een iPhone van een particulier koopt wel eens het geval zijn. Dit is dan ook het allereerste waar u op moet letten wanneer u overweegt om een tweedehands iPhone van iemand te kopen.

Laat de huidige eigenaar zijn Apple ID deactiveren

Hierbij is vooral belangrijk dat de huidige eigenaar uitlogt op zijn iPhone, uit zowel iCloud alsook uit de App Store.

Zolang dat niet gebeurt blijft degene die u de iPhone verkoopt technisch gezien eigenaar van de iPhone.

Wat feitelijk betekent dat u de iPhone niet kunt gebruiken zoals u hem zou moeten kunnen gebruiken. En met een beetje pech zou uw tweedehands iPhone wel eens geblokkeerd kunnen worden. Waardoor normaal gebruik ervan vrijwel onmogelijk wordt.

Of een iPhone vrij is om uw eigen Apple ID te accepteren controleert u als volgt:

 1. Ga naar Instellingen, en kies het onderdeel iCloud.
 2. Als de vorige eigenaar nog ingelogd is op de iPhone, dan zal direct zijn of haar naam hier te lezen zijn.
 3. Als dat het geval is, vraag de huidige eigenaar dan om uit te loggen. Dit kan door in het onderdeel iCloud naar beneden te scrollen en op de knop Log uit te tikken.
 4. Vraag de huidige eigenaar vervolgens tevens om uit te loggen uit iTunes en App Store. Ook dit onderdeel is ondergebracht in Instellingen.

Tweedehands iPhone terugzetten naar fabrieksinstellingen

Vanaf dit moment is terugzetten naar fabrieksinstellingen mogelijk. Het resultaat van het terugzetten naar fabrieksinstellingen is dat de iPhone weer precies zo ingesteld staat als wanneer hij voor het eerst uit de verpakking wordt gehaald.

Dat betekent onder meer dat alle bestanden, gegevens en apps van de vorige eigenaar verwijderd worden, en het besturingssysteem iOS vers op de iPhone geïnstalleerd wordt.

Hiermee komt alle opslagruimte vrij die op de iPhone beschikbaar is. En door het opnieuw installeren van iOS zal de iPhone tevens zijn oorspronkelijke snelheid weer terugkrijgen.

Een tweedehands iPhone terugzetten naar fabrieksinstellingen kunt u prima zelf doen.

Dit gaat als volgt:

 1. Log met uw eigen Apple ID in op de iPhone in het onderdeel iCloud.
 2. Ga naar Instellingen en kies het onderdeel Algemeen .
 3. Kies in het onderdeel Algemeen de optie Stel opnieuw in.
 4. Kies binnen Stel opnieuw in de optie Wis alle inhoud en instellingen.
 5. Vervolgens zal er om te toegangscode van de iPhone gevraagd worden. Dit is precies dezelfde code die u ingeeft telkens wanneer u de iPhone wilt gebruiken.

Na het opnieuw instellen is de iPhone klaar voor gebruik.

De iPhone checken en controleren

Of iemand zuinig is geweest op zijn of haar iPhone valt vaak aan de buitenkant goed af te lezen. Want wanneer de behuizing en het glas schoon zijn en in een onberispelijke staat verkeren, dan kunt u er gerust vanuit gaan dat de vorige eigenaar zuinig is geweest op de iPhone.

Voorts is het raadzaam om te checken of de iPhone die u aangeboden is, ook daadwerkelijk de iPhone is die u nu in handen hebt.

Op deze manier voorkomt u bijvoorbeeld dat u een iPhone krijgt aangeboden die 32GB aan opslagruimte heeft, maar dat de iPhone die u nu in handen hebt over slechts 16GB beschikt.

De specificaties van de iPhone checken gaat als volgt:

 1. Ga naar Instellingen.
 2. Selecteer het onderdeel Algemeen.
 3. Tik in het onderdeel Algemeen op de optie Info.

In het scherm dat vervolgens getoond wordt kunt u alle specificaties van de iPhone vinden.

Het enige wat bij een tweedehands iPhone echter slecht te controleren zal zijn is de exacte staat van de accu.

De staat van een smartphone batterij hangt onder meer af van het aantal keer dat de batterij is opgeladen. En hoe vaak een batterij is opgeladen hangt uiteraard samen met hoeveel en ook waarvoor de iPhone gebruikt is.

Overigens is het geen onoverkomelijke ramp als de batterij van uw tweedehands iPhone bij nader inzien toch niet zo goed blijkt te zijn. Want de batterij van een iPhone kan namelijk altijd vervangen worden door een nieuwe.

Waar u verder op moet letten is: of u bij uw tweedehands iPhone de originele lader krijgt. Want alleen met een originele lader van Apple die bij dit type iPhone hoort, wordt de batterij op zo'n manier geladen dat hij het langst meegaat.

bij tweedehands iphone horen een lader en ear plugs

Wat tevens bij iedere iPhone geleverd wordt is een set Apple ear plugs. En die zou u ook bij uw tweedehands iPhone graag moeten willen hebben. Want de geluidskwaliteit ervan is uitstekend en maakt het een waar genot om via de iPhone naar uw favoriete muziek te luisteren.

Samenvattend kunnen we gerust stellen dat een iPhone tweedehands kopen een uitstekend idee kan zijn. Want een de iPhone van Apple is een uiterst betrouwbare smartphone. Bovendien blijven updates van het besturingssysteem lang beschikbaar voor iedere iPhone. En tevens is een iPhone veelal prima te repareren wanneer er onverhoopt iets mis mee is.

Dit alles maakt een tweedehands iPhone of een refurbished iPhone uitermate geschikt voor iemand die niet perse de laatste snufjes op smartphone gebied hoeft, maar die wel een betrouwbare smartphone wil waarmee in ieder geval de meeste dingen kunnen die u op een smartphone wilt kunnen doen.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
7000+ mensen gingen u al voor