Eenvoudig muziek overzetten van iPhone naar pc en andersom

Menig iPhonebezitter ervaart vroeg of laat dat muziek van de iPhone overzetten naar de pc helemaal niet eenvoudig is. In ieder geval niet met iTunes.

En dat is best verrassend te noemen. Want muziek op de iPhone zetten met iTunes, dat gaat redelijk eenvoudig. Bovendien zijn er verschillende redenen te bedenken waarom u muziek zou willen overzetten van iPhone naar pc. Bijvoorbeeld om muziek over te zetten naar een andere iPhone.

Waar u op moet letten als u vanaf uw iPhone muziek wilt overzetten naar pc

Het goede nieuws is, dat muziek overzetten van iPhone naar pc heel goed kan. Het slechte nieuws is dat dit niet helemaal zonder iTunes gaat.

Om wat voor een reden dan ook is het minimaal nodig dat uw iPhone geďnitialiseerd is door iTunes. Om precies te zijn: de iTunes die op dezelfde pc staat, als waar u de muziek naartoe over wilt zetten die op de iPhone staat.

Overigens, verder kan vanaf de iPhone muziek overzetten naar de pc volledig zonder iTunes. Sterker nog, iTunes moet afgesloten zijn voordat u de software gaat gebruiken waarmee u de muziek gaat overzetten op de pc.

Voordat u begint met muziek overzetten, moet u er tevens voor zorgen dat uw iPhone door uw pc herkend wordt, een dat het stuurprogramma dat nodig is voor uw iPhone op de pc geďnstalleerd is.

Als u Windows 7 of Windows 8 gebruikt, wordt dit stuurprogramma automatisch geďnstalleerd zodra u uw iPhone via USB op uw computer aansluit.

Uw iPhone aansluiten op de pc via USB is het eenvoudigst en zorgt tevens voor de meest betrouwbare verbinding met de pc. U verbindt uw iPhone met de pc via USB, door de stekker van de laadkabel van uw iPhone te halen, en de vrijgekomen USB-stekker in een vrije USB-aansluiting in uw pc te steken.

iphone met laadkabel aansluiten op usb van de pc

Een iPhone kan ook verbinding maken met de pc via Wi-Fi, ofwel uw draadloze netwerk, en via Bluetooth, als uw computer dat ook ondersteunt. Met het overzetten van muziek zijn deze manieren van verbinden met de computer echter niet aan te raden.

Simpelweg omdat een draadloze verbinding altijd even weg zou kunnen vallen. En wanneer op dat moment net muziek wordt overgezet, zou dit er minimaal toe kunnen leiden dat het overbrengen van de muziek onderbroken wordt of dat het overzetten in zijn geheel stopt. Maar de kans is tevens aanwezig dat muziekbestanden door een te onstabiele verbinding beschadigd raken.

Muziek die u voor januari 2009 hebt gekocht in de iTunes Store zal veelal nog beveiligd zijn met DRM. Wat inhoudt, dat de muziek alleen afgespeeld kan worden en overgebracht kan worden naar andere Apple apparaten. Waardoor u deze muziek niet kunt overbrengen naar pc.

Lukt het overzetten van sommige muziek niet, dan zit daar mogelijk het probleem.

Muziek overzetten van iPhone naar computer

Voor het overzetten van muziek van iPhone naar pc is software nodig. En uiteraard gaat de voorkeur bij zo'n programma uit naar gratis.

Nu is er genoeg software voorhanden waarmee we muziek, en ook andere bestanden, kunnen overzetten van iPhone naar computer en van computer naar iPhone. Waarbij van veel software een proefversie aangeboden wordt.

Maar dat dit niet hetzelfde is als gratis, wordt al snel duidelijk zodra we de software in gebruik nemen. Want dan zullen er tijdens het gebruiken van het programma al snel meldingen op het scherm verschijnen, die ons proberen aan te sporen de software te kopen.

Een positieve uitzondering hierop is Syncios. Een volledig gratis programma speciaal voor de iPhone en iPad om onder andere muziek mee van en naar de computer te kopiëren, dan wel overzetten.

muziek van iphone overzetten naar pc met Syncios

De gratis versie van Syncios is hier te downloaden.

Voordat u Syncios gaat installeren, dient u er echter wel eerst voor te zorgen dat uw pc uw iPhone herkent. Ofwel dat er een stuurprogramma voor uw iPhone op uw pc geďnstalleerd is, en dat uw iPhone geďnitialiseerd is door iTunes.

Installeer vervolgens Syncios op uw pc.

Na installatie is Syncios direct klaar voor gebruik. Voor het vanaf de iPhone overzetten van muziek naar uw pc, gaat u als volgt te werk:

 1. Open Windows Verkenner en maak een map aan, waar u de muziek afkomstig van uw iPhone naartoe wilt kopiëren. Bijvoorbeeld een map met de naam: iPhone-Muziek.
 2. Sluit uw iPhone aan op uw computer via USB, en doe vervolgens helemaal niets meer met de iPhone.
 3. Start Syncios.
 4. Na enige ogenblikken zal het beginscherm van Syncios op uw beeldscherm getoond worden.
 5. Klik in de linkerkolom van dit scherm op de optie Media.
 6. Klik in het venster Media op de optie Music, die weergegeven staat in de rechterkolom. Syncios zal nu de muziekbestanden tonen die op uw iPhone staan.
 7. Links naast de muziekbestanden wordt een kolom met selectievakjes weergegeven. U kunt de muziekbestanden die u wilt overzetten naar de pc selecteren door in het selectievakje ervoor te klikken. Door het bovenste selectievakje in de kolom van selectievakjes te klikken, selecteert u alle muziekbestanden ineens.
 8. Door vervolgens op de knop Export bovenin het venster te klikken, verschijnt een klein venster. Een venster waarin u via de knop Browse kunt aangeven waar de geëxporteerde bestanden neergezet moeten worden op uw pc.
 9. Navigeer via het venster Map selecteren naar de map op de pc, waarin u de muziek wilt opslaan. Door op de knop OK te klikken bevestigt u de selectie van de gekozen map en deze zal vervolgens in het invoervak Path worden weergegeven.
 10. Met klikken op de knop Export geeft u Syncios de opdracht de geselecteerde bestanden daadwerkelijk naar de gekozen map te exporteren, oftewel: de muziek over te zetten van uw iPhone naar uw pc.

Syncios zal zogezegd de bestanden van uw iPhone naar uw pc kopiëren. Waarmee de bestanden na het overzetten nu op zowel uw pc als uw iPhone staan.

Dit betekent dat u deze methode van muziek overzetten tevens prima kunt gebruiken voor het overzetten van muziek op de iPhone naar een andere pc of zelfs naar een nieuwe pc.

Muziek overzetten van pc naar iPhone

Met Syncios kunt u niet alleen muziek kopiëren van iPhone naar computer, maar ook muziek overzetten van computer naar iPhone. Hierbij moet u echter wel rekening houden met de mogelijk beperkte opslagcapaciteit van de iPhone.

Want op uw pc hebt u waarschijnlijk honderden gigabytes aan opslagruimte beschikbaar. Op uw iPhone slechts tientallen. De kans is dan ook groot, wanneer u een behoorlijke muziekverzameling op uw pc hebt, dat niet alles op de iPhone zal passen.

Bovendien zult u op uw iPhone wellicht ook opslagruimte, ofwel geheugen, vrij willen houden voor het opslaan van foto's, video's, berichten, e-boeken, documenten en andere zaken.

Slim is dan ook om voor uw iPhone eerst een selectie te maken van muziek, waar u altijd naar kunt luisteren, en alleen deze muziekselectie op uw iPhone te zetten.

Door een aparte map te maken op uw computer, waarin u deze selectie van muziekbestanden onderbrengt, kunt u er altijd wat uithalen en aan toevoegen, en vervolgens de nieuwe selectie kopiëren naar uw iPhone.

Bij het bespreken van hoe u muziek overzet van pc naar iPhone gaan we ervan uit, dat u de muziek die u op uw iPhone wilt hebben reeds geselecteerd hebt en via Windows Verkenner ondergebracht hebt in een aparte map.

In het voorbeeld maken we wederom gebruik van de map: iPhone-Muziek. Maar uiteraard kunt u uw map iedere naam geeft die u maar wenst.

Om muziek over te zetten van computer naar iPhone gaat u als volgt te werk:

 1. Sluit uw iPhone aan op uw computer via USB, en doe vervolgens helemaal niets meer met de iPhone.
 2. Start Syncios.
 3. Het beginscherm van Syncios zal na enkele ogenblikken worden getoond.
 4. Klik in de linkerkolom op de optie Media.
 5. Klik in het venster Media in de rechterkolom op Music. Muziekbestanden die eventueel al op uw iPhone staan, zullen nu worden getoond.
 6. Klik op de knop Import die bovenin het venster wordt weergegeven.
 7. Windows Verkenner wordt nu geopend. Navigeer via Windows Verkenner naar de map waarin u de muziekbestanden die u op uw iPhone wilt zetten hebt opgeslagen.
 8. Druk de toetscombinatie Ctrl-A om alle muziekbestanden in de map te selecteren en klik vervolgens op de knop Openen.

Na enkele ogenblikken zal Syncios beginnen met het overzetten van de geselecteerde muziek op de pc naar de iPhone.

Denk erom, bij het afkoppelen van de iPhone van de computer, dat u eerst de iPhone ontkoppelt uit Syncios. Dit doet u door in de linkerkolom op de knop Ontkoppelen rechts naast de vermelding van uw iPhone te klikken.

Dit is belangrijk, omdat wanneer u tijdens het kopiëren de iPhone loskoppelt van de computer, muziekbestanden beschadigd zouden kunnen raken. Klikken op de knop Ontkoppelen echter, laat het programma weten dat u van plan bent de iPhone los te koppelen van de computer, en zal eventuele kopieeracties die nog gaande zijn stoppen. Zo voorkomt u te allen tijde dat bestanden per ongeluk beschadigd raken.

Met het kopiëren van muziek en het overzetten van muziek van iPhone naar pc en van pc naar iPhone maakt het overigens niet uit of u een iPhone 4, 5 of 6 hebt. En ook vanaf een iPad kunt u op deze manier muziek naar uw pc overzetten.

Tevens kunt u met Syncios op deze manier zogezegd muziek overzetten naar een nieuwe of andere pc. Maar ook naar een nieuwe of andere iPhone of iPad.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
7000+ mensen gingen u al voor