Muziek downloaden op de iPhone of er zelf muziek op zetten?

Een iPhone is ook te gebruiken als muziekspeler. En de geluidskwaliteit van de iPhone mag als goed beschouwd worden. Daarmee is het mogelijk om op de iPhone ouderwets te genieten van een goed stukje muziek.

Maar die muziek moet u er dan wel eerst zelf op zetten. Dat kan door op de iPhone zelf muziek te downloaden of door zelf muziek op de iPhone te zetten. Wat de voorkeur zou moeten hebben? Dit artikel gaat u daar antwoord op proberen te geven.

Met de iPhone muziek downloaden

Er is een belangrijk verschil tussen muziek luisteren op de iPhone en muziek downloaden op de iPhone. Want muziek luisteren kan zonder iets te hoeven downloaden. Bijvoorbeeld via:

  1. Internetradio.
  2. Muziek streamingdienst Spotify.
  3. Muziek streamingdienst Apple Music.

Als u internetradio luistert, dan heeft u uiteraard weinig controle over wat u aan muziek wordt voorgeschoteld. Alles wat u dan kunt doen is een radiostation kiezen die vermoedelijk veel muziek van uw voorkeur zal gaan afspelen.

Bij muziek streamingdiensten is dat anders. Daar kunt u als uw wilt precies aangeven wat u wilt gaan beluisteren.

Echter, om op deze manier muziek te kunnen luisteren moet u wel verbinding hebben met internet. Anders is de muziek niet beschikbaar.

Verbinding met internet hoeft u niet te hebben wanneer u muziek downloadt op uw iPhone. Zodra u gaat downloaden, dan wordt het muziekbestand, doorgaans een mp3, namelijk in het geheugen van uw iPhone opgeslagen. En wordt het muziekbestand afgespeeld vanaf uw iPhone, in plaats vanaf het internet.

Muziek downloaden op de iPhone kan onder andere via Apple Music. Bij Apple Music hebt u de keuze uit maar liefst 50 miljoen songs. Om Apple Music te kunnen gebruiken dient u overigens wel een abonnement af te sluiten. De kosten daarvan zijn ongeveer 10 Euro per maand.

Via Apple Music kunt u naast muziek luisteren tevens muziek downloaden op uw iPhone. Hieraan zijn geen extra kosten verbonden.

Maar wellicht ziet u de maandelijks terugkomende kosten van een abonnement wel helemaal niet zitten. Bijvoorbeeld omdat u niet perse toegang hoeft te hebben tot 50 miljoen liedjes waarvan u het overgrote deel waarschijnlijk toch niet om aan te horen vindt. En uzelf daarom wilt beperken tot uw favoriete muziek of uw favoriete muziekgenre.

Digitale muziek te kopen is in dat geval een oplossing. Hierbij betaalt u een bepaald bedrag voor een los nummer of een album van een bepaalde artiest, waarna u het gekochte kunt downloaden op uw iPhone. Muziek kopen en downloaden kan bijvoorbeeld in de iTunes Store, die ondergebracht in het programma iTunes.

Toegang tot de iTunes Store krijgt u heel eenvoudig door na het installeren van iTunes het programma op uw pc te starten en vervolgens op het onderdeel Store te klikken.

Het programma iTunes wordt net als de iPhone uitgebracht door Apple. Wat iTunes gebruiken om muziek te kopen en te downloaden op uw iPhone een voor de hand liggende en wellicht tevens de makkelijkste manier maakt om muziek op uw iPhone te krijgen.

Muziek van internet of muziek-cd op de iPhone zetten

Apple Music en de iTunes Store zijn niet de enige manieren om muziek op uw iPhone te krijgen.

Want u kunt het programma iTunes namelijk tevens gebruiken om muziek op uw iPhone te zetten die u op andere manieren verkregen hebt.

Bijvoorbeeld door muziek te downloaden van het internet. Muziek die u van internet downloadt, is meestal muziek in het bestandsformaat mp3. Een bestandsformaat dat ondersteund wordt door elke muziekspeler, dus ook door de iPhone.

De tweede mogelijkheid is het zelf maken van mp3-bestanden en deze vervolgens op uw iPhone zetten. Zelf mp3-bestanden maken kunt doen door eigen muziek-cd’s zogenaamd te rippen.

Bij het rippen van een muziek-cd wordt een kopie gemaakt van de inhoud en omgezet naar mp3. Hierbij wordt van elk nummer op de cd een apart mp3-bestand gemaakt. Een mp3-bestand wat u vervolgens op uw iPhone kunt zetten.

Het rippen van een muziek-cd kan tevens met iTunes. Dit gaat in het kort als volgt:

  1. Start iTunes op uw computer.
  2. Plaats de muziek-cd in de dvd-speler van uw pc of laptop.
  3. iTunes zal u vervolgens vanzelf vragen of u de cd wilt importeren.

ITunes begint gelijk met het importeren van muziek op de cd zodra u op 'Ja' hebt geklikt. In het weergavevenster van iTunes kunt u vervolgens zien welke nummers van de cd reeds geïmporteerd zijn en welke nog geïmporteerd moeten worden.

Nummers die door iTunes geïmporteerd zijn worden direct in de iTunes muziekbibliotheek opgenomen. En zijn dan ook direct klaar om op de iPhone te worden gezet.

Een laatste mogelijkheid is muziek downloaden via YouTube. Grote hoeveelheden muziek downloaden via YouTube is wat omslachtig, maar een enkel nummer downloaden wat u toevallig mist of graag wilt hebben gaat uitstekend via YouTube.

Voordat u echter muziek op uw iPhone kunt zetten moet de gedownloade muziek eerst in de muziekbibliotheek van iTunes worden opgenomen. Pas wanneer muziek aan de bibliotheek van iTunes is toegevoegd, kan deze muziek op een iPhone worden gezet.

Dit komt omdat alles wat we op de iPhone willen zetten via het programma iTunes op de computer moet geschieden.

Muziek die u op uw iPhone wilt zetten mag bovendien niet het bestandsformaat WMA hebben. Want dit bestandsformaat wordt niet door Apple ondersteund. WMA-bestanden kunnen dan ook niet worden afgespeeld op de iPhone.

Muziekbestanden kunnen onder andere in het bestandsformaat WMA worden opgeslagen wanneer muziek van een muziek-cd geript wordt met Windows Media Player.

Wanneer u echter muziekbestanden in het bestandsformaat WMA aan de iTunes bibliotheek wilt toevoegen, dan zal iTunes u aanbieden de WMA-bestanden om te zetten naar een bestandsformaat dat wel door Apple ondersteund wordt. Hierdoor kunt u deze muziekbestanden alsnog op uw iPhone zetten en afspelen.

Kortom, er zijn mogelijkheden genoeg voorhanden om een mooie verzameling muziek op uw iPhone te krijgen. Iets wat absoluut de moeite waard is. Enerzijds omdat de iPhone een uitstekende muziekspeler is met een zeer behoorlijke geluidskwaliteit en anderzijds omdat u de iPhone met vele andere apparaten kunt verbinden, waardoor u de muziek die op uw iPhone staat ook via die apparaten kunt afspelen.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
7000+ mensen gingen u al voor